Zenicka politicka scena-all about!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#1876 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Treba malo Babajića pustiti...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#1877 Re: Zenicka politicka scena-all about!
...da nas krade
.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
-
kuglanje_ze
#1880 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Podsjeti me šta je Babajić po struci?Ja_Ja wrote: ↑17/07/2024 16:20 Nema potrebe za gradnjom i mazanjem biraca. Kandidati su losi. Osim ako se ne desi neka preko nocna lobotomija biraca, Fudo ovo lagano uzima po treci put. Babajic je najmanje los od svih, ali tesko da moze sta Fudi. Tako da je Fudo odlucio da poveca suficit ove godine.
Hvala unaprijed
Realno Kasumović nema konkurencije. Još uvijek jaše na "samo neka nije SDA" priči. Dugo će onjoš vladati, pardon upravljati Zenicom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1881 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Zdravstveni fax?
- ShnjaZZZ
#1882 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Fizioterapeut.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#1883 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Je sposoban ne zna ni diplomu kupiti
.
-
Throttle
#1884 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Mače moje, pusti malo i mene da vladam 
-
kuglanje_ze
#1885 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Super momak, ali ovo bi i njemu trebalo biti dovoljno da se ne kandiduje.
- ZoomZoomKiwi
#1886 Re: Zenicka politicka scena-all about!
OK je lik.
Ali politika nije za OK likove.
Moraš bit namazan i pakaš, inače te pojedu svi.
Ali politika nije za OK likove.
Moraš bit namazan i pakaš, inače te pojedu svi.
- Ja_Ja
#1887 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Ja sam misljenja da struka kandidata generalno nema veze sa njegovom sposobnoscu da obavlja posao gradonacelnika u nasem sistemu. Mogao bi imati prednost da je mozda diplomirao javnu upravu osim toga bio on fizioterapeut, ili nesto sasvim trece nije vazno jer nasi gradonacelnici nisu gradski menadzeri (termin i pozicija koja je sve popularnija u svijetu). Drzavu nam vode DIF-ovci, ljudi sa upitnim diplomama, mesari i ko vec ne, tako da jedan fizioterapeut na celu grada sigurno nebi bio anomalija.kuglanje_ze wrote: ↑17/07/2024 21:02Podsjeti me šta je Babajić po struci?Ja_Ja wrote: ↑17/07/2024 16:20 Nema potrebe za gradnjom i mazanjem biraca. Kandidati su losi. Osim ako se ne desi neka preko nocna lobotomija biraca, Fudo ovo lagano uzima po treci put. Babajic je najmanje los od svih, ali tesko da moze sta Fudi. Tako da je Fudo odlucio da poveca suficit ove godine.
Hvala unaprijed
Realno Kasumović nema konkurencije. Još uvijek jaše na "samo neka nije SDA" priči. Dugo će onjoš vladati, pardon upravljati Zenicom.
Babajicev problem je sto je kao sto neko rece ok tip. Nije namazan, nije prgav i iznad svega nema harizmu, tj. ne zna da efektivno prica ili ti nema prefinjene oratorske sposobnosti. Tako da i kada bi imao najbolja rijesenja uptino je koliko bi bio u stanju da to iskomunicira obicnom narodu ali i onima koji su na nesto vecem nivou. Fudo se koncentrisao na svjetinu, spustio se na nivo nekog s dva razreda mejtefa i razvaljuje medju tom svjetinom koja izazi na izbore. Dvije kile mesa i litar brlje i on ode sjesti negdje na selo s tim likovima i tako 8 godina. Tesko ce to biti izbaciti iz kolosjeka bez harizmaticnog politicara koji je namazaniji od Fude.
-
kuglanje_ze
#1888 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Manite se te šuplje da struka nije bitna. Struka je jako bitna. Nestručnost nas i jeste dovela do propadanja. Ako nisi stručan onda zavisiš od pomoćnika gradonačelnika, a svi znamo ko se sve nalazi na mjestima pomoćnika gradonačelnika. Uz to pomoćnici gradonačelnika su primljeni "na neodređeno", ne možeš postaviti svoje pomoćnike, ljude kojima vjeruješ, nego baš zavisiš od ljudi koje je postavio neko ranije. Oni kad te počnu muljati prinuđen si da se baviš jeftinim populizmom da građani ne bi vidjeli malverzacije sa zgradama u parkovima, par spratova više od projekta i slično. I onda krene "milion za Čelik", "asfaltiranje sela" i onda nisi ništa drugačiji od onih prije tebe.
Struka je bitna, poznavanje zakona, pravo, ekonomija, management...
To što mesari i DIF-ovci vode državu ne znači da je to dobro. To je pokazatelj propasti društva, anomalija protivkoje se treba boriti.
Struka je bitna, poznavanje zakona, pravo, ekonomija, management...
To što mesari i DIF-ovci vode državu ne znači da je to dobro. To je pokazatelj propasti društva, anomalija protivkoje se treba boriti.
-
doff
#1889 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Pa pomoćnici gradonačelnika su ti koji bi trebali biti stručni (svako iz svoje oblasti) i da rade u skladu sa zakonom. Gradonačelnik treba biti koordinator i samo koordinator, a ne obratno.
Problem kod nas je što je gradonačelnik bog i batina, neće samo da koordinira nego hoće da se radi kako on misli da treba a ne iskljucivo kako je zakonito. Zato sad imamo situaciju da je pola pomoćnika na bolovanju, neće da izdaju nezakonite akte jer se boje posljedica.
Problem kod nas je što je gradonačelnik bog i batina, neće samo da koordinira nego hoće da se radi kako on misli da treba a ne iskljucivo kako je zakonito. Zato sad imamo situaciju da je pola pomoćnika na bolovanju, neće da izdaju nezakonite akte jer se boje posljedica.
- Ja_Ja
#1890 Re: Zenicka politicka scena-all about!
U biti ti si odgovorio zasto struka nije bitna. Ne mozes naci kompletnu osobu koja je kompetentna tj. strucna u svim potrebnim oblastima. Nema tog koji(a) je sve, pravnik, ekonomista, menadzer, racunovodja i sve ono sto je potrebno za funkcioniranje jedne zajednice. Zato sam i napisao da bi mozda najidealniji kandidat bio neko ko je diplomirao/magistrirao javnu upravu da sve ostalo sto si nabrojao moze da poslozi na najoptimalniji nacin. No i pored toga ne mislim da je to podmoranje. Idealan kandidat je onaj koji je svjestan svojih nedostataka, takav se moze okruziti onim koji su strucni u raznim poljima. I bez obzira sto su pomocnici gradonacelnika tu na neodredjeno vrijeme oni moraju izvrsavati svoje zadatke, ukoliko ih ne ispunjavaju njima se i pored njihove "neodredjenosti" mogu pokazati vrata.
Ukoliko gradonacelnik nalozi svom pomocniku za inspekcijske poslove listu zadataka koji su u skladu sa njegovim nadleznostima i Pinjic to ne ispuni, gradonacelnik mu moze u roku od 6 mjeseci dati pedalu sa radnog mjesta i otvoriti konkurs za nekog ko je sposobniji da to uradi. Dzaba svaka druga muljaza pomocnika ukoliko nisu u stanju da odrade ocekivane zadatke. U roku od godinu dana ih moze sve izmijenjati ako ne rade ono sto od njih trazi u skladu sa njihovim duznostima. Znaci ne treba niti ekonomista, niti pravnik, vec samo neko ko je svjestan i sa IQ vecim od misa mekinjara. To sto gradonacelnici (i Huso je to radio prije ovog) teze ka populizmu je prica za sebe, ali radom se populizam moze izbjeci.
Ne moze mene niko ubijediti da sluzba za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice sa Helvidom na celu nije u stanju za 2 mjeseca da kreira interaktivnu mapu lokalne putne infrastrukture i da je kategorizuje po stanju i prioritetu rekonstrukcije po cemu bi se narednih 10 godina krojio udio gradskog budzeta za putnu infrastrukturu a vec nakon 3-4 godine imali sasvim pristojen puteve i gdje bi se znalo godinama unaprijed koja putna komunikacija bi bila slijedeca na redu za rekonstrukciju ili poboljsanja. Ali kada imas za gradonacelnika mrtvog populistickog papka onda se putevi grade kako je njemu klincu cejf, a od kandidata ne vidim nikog ko bi imao potencijal da to prekine. I pored toga mislim da je Babajic bolji kandidat od Fude. Ako nista drugo onda zbog toga sto nam je promjena potrebna kao zednom voda.
Ukoliko gradonacelnik nalozi svom pomocniku za inspekcijske poslove listu zadataka koji su u skladu sa njegovim nadleznostima i Pinjic to ne ispuni, gradonacelnik mu moze u roku od 6 mjeseci dati pedalu sa radnog mjesta i otvoriti konkurs za nekog ko je sposobniji da to uradi. Dzaba svaka druga muljaza pomocnika ukoliko nisu u stanju da odrade ocekivane zadatke. U roku od godinu dana ih moze sve izmijenjati ako ne rade ono sto od njih trazi u skladu sa njihovim duznostima. Znaci ne treba niti ekonomista, niti pravnik, vec samo neko ko je svjestan i sa IQ vecim od misa mekinjara. To sto gradonacelnici (i Huso je to radio prije ovog) teze ka populizmu je prica za sebe, ali radom se populizam moze izbjeci.
Ne moze mene niko ubijediti da sluzba za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice sa Helvidom na celu nije u stanju za 2 mjeseca da kreira interaktivnu mapu lokalne putne infrastrukture i da je kategorizuje po stanju i prioritetu rekonstrukcije po cemu bi se narednih 10 godina krojio udio gradskog budzeta za putnu infrastrukturu a vec nakon 3-4 godine imali sasvim pristojen puteve i gdje bi se znalo godinama unaprijed koja putna komunikacija bi bila slijedeca na redu za rekonstrukciju ili poboljsanja. Ali kada imas za gradonacelnika mrtvog populistickog papka onda se putevi grade kako je njemu klincu cejf, a od kandidata ne vidim nikog ko bi imao potencijal da to prekine. I pored toga mislim da je Babajic bolji kandidat od Fude. Ako nista drugo onda zbog toga sto nam je promjena potrebna kao zednom voda.
-
kuglanje_ze
#1891 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Kakvo crno koordiniranje. Sjeti se Husinih pomoćnika, nije se znalo ko je veći lopov, a umislili se bili da su Božije davanje.doff wrote: ↑18/07/2024 21:04 Pa pomoćnici gradonačelnika su ti koji bi trebali biti stručni (svako iz svoje oblasti) i da rade u skladu sa zakonom. Gradonačelnik treba biti koordinator i samo koordinator, a ne obratno.
Moraš znati šta im je posao i kontrolisati šta rade.
-
kuglanje_ze
#1892 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Da budemo jasni, od Kasumovića je svako bolji kandidat. Ali ako će populistu mijenjati drugi populista onda nema koristi.Ja_Ja wrote: ↑18/07/2024 21:17 U biti ti si odgovorio zasto struka nije bitna. Ne mozes naci kompletnu osobu koja je kompetentna tj. strucna u svim potrebnim oblastima. Nema tog koji(a) je sve, pravnik, ekonomista, menadzer, racunovodja i sve ono sto je potrebno za funkcioniranje jedne zajednice. Zato sam i napisao da bi mozda najidealniji kandidat bio neko ko je diplomirao/magistrirao javnu upravu da sve ostalo sto si nabrojao moze da poslozi na najoptimalniji nacin. No i pored toga ne mislim da je to podmoranje. Idealan kandidat je onaj koji je svjestan svojih nedostataka, takav se moze okruziti onim koji su strucni u raznim poljima. I bez obzira sto su pomocnici gradonacelnika tu na neodredjeno vrijeme oni moraju izvrsavati svoje zadatke, ukoliko ih ne ispunjavaju njima se i pored njihove "neodredjenosti" mogu pokazati vrata.
Babajić nije svjestan svojih nedostataka, jer da je svjestan radio bi na tome da ih otkloni i ne bi se kandidovao. Isto tako ih nisu svjesni ni Šabani, ni onaj aktivista, isto kao što ih nije bila svjesna Renićka prije 4 godine.
Ali, opet, kad vidiš ko su kandidati da vode USA, ovi su zlatni
- Ja_Ja
#1893 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Zaboravio si Spahiju i on je odron od kandidata i gotovo najgora moguca opcija koju je SDA mogla da isturi. Njega bi i Smajo Doglod satro' na izborima.
-
kuglanje_ze
#1894 Re: Zenicka politicka scena-all about!
SDA nikad ne komentarišem. Za mene je samo članstvo u SDA svrstalo čovjeka u smeće. Tamo nema dobrih ljudi, to je zlo.
-
doff
#1895 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Pa to je upravo koordinacija. Ne može jedan čovjek sve znati, svaku sferu u javnoj samoupravi. Ne postoji taj fakultet da si i arhitekta, geodeta, pravnik, ekonomista...Te poslove obavljaju pomoćnici, svako iz svoje oblasti, ali s njima koordinira prvi čovjek.kuglanje_ze wrote: ↑18/07/2024 21:59
Kakvo crno koordiniranje. Sjeti se Husinih pomoćnika, nije se znalo ko je veći lopov, a umislili se bili da su Božije davanje.
Moraš znati šta im je posao i kontrolisati šta rade.
Kod nas je ovakva situacija jer svi sve znaju, priučeni električari, keramičari, podobni na funkcijama koji veze nemaju.
Pomoćnici gradonačelnika su osobe koje imaju stalni radni odnos, ali sa tri prijave, mogu biti smijenjeni. Dobiješ zadatak, nisi ga uradio, to je prva prijava i sankcija. Ali to se ne radi, jer pomoćnici ispunjavaju želje prvom čovjeku. Mada je to u zadnje vrijeme utihnulo, boje se krivične odgovornosti, naročito poslije zenicatransa, svako malo su na bolovanju. Traže pomoćnika za vodoprivredu, niko neće da se prihvati, Helvida ide u penziju.
Al ono glavno, a to je strategija razvoja Grada, to ne postoji a to je vodilja za sve službe i svi bi znali šta trebaju raditi. Taj neko bi ih samo pritiskao. Nama vijećnici odlučuju šta će se raditi u Gradu i šta su prioriteti, jedan Denan Pašalić i takvi kao on.
-
kuglanje_ze
#1896 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Pa dobro, isto pričamo - koordinacija, kontrola what ever. Nazovi kako hoćeš, ali da bi i kontrolisao i koordinirao moraš nešto znati. Budimo realni, od trenutnih kandidata, na žalost svih nas, samo Kasumović nešto zna.
A on to mudro radi, ništa strategija razvoja grada, dajte projekte iz mjesnih zajednica i onda Smajo Doglod piše projekat

Eh onda kad nema projekata ja ću određivati trošenje budžeta.
A on to mudro radi, ništa strategija razvoja grada, dajte projekte iz mjesnih zajednica i onda Smajo Doglod piše projekat
Eh onda kad nema projekata ja ću određivati trošenje budžeta.
-
doff
#1897 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Dok god Grad ne dobije strateški dokument - strategiju razvoja, ko god da dođe na čelo Grada, isto će radit, pomak ka boljem se neće desiti, jer će se i dalje raditi kako ne treba.
- Ja_Ja
#1898 Re: Zenicka politicka scena-all about!
I sama strategija razvoja je proizvod potreba grada koja bi u sustini trebala da dolazi iz postojecih sektora unutar gradske uprave u nesto prosirenijem obliku putem ukljucivanja javnosti i strucnjaka iz razno raznih oblasti. Strategija razvoja putne komunikacije npr. koja bi trebala biti dio te generalne strategije mora doci iz sluzbe za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice, uz mozda neku sugestiju javnosti i vanjskih strucnjaka za putnu infrastrukturu. Tako da ne vidim da nesto stoji na putu svakom individualnom sektoru da razviju te strategije unutar sektora kada vec nema vizije u kancelariji gradonacelnika da se to uradi. Na kraju krajeva oni unutar sektora bi morali znati bolje od gradonacelnika koje su to trenutne potrebe i kakve potrebe se mogu ocekivati za 5, 10, 15 ili 20 godina. Uzeo sam za primjer ovaj gore pomenuti sektor jer mislim da ne trebaju izmisljati toplu vodu vec samo preslikati kako se to vani radi i napraviti te strategije za npr. vodoprivredu, mapirati citav vodovod, procijeniti koji dijelovi i kada trebaju da se obnove, mapirati i implementirati vodne izvore itd. a tako i za svaku zaduzenu cijelinu u sektoru. Tako da bi se mogucnost izmedju ostalog i odgadjanja radova poput onih na stepenicama na Kamberovica Polju svela na minimum, sto danas nije slucaj jer ne znaju gdje su im instalacije a sektori izmedju sebe ne komuniciraju pri izdavanju dozvola.
Za one koji bi se trebali baviti ovim stvarima puno radno vrijeme ove stvari ne bi smjele biti bauk, vec samo izraz volje da urade nesto na poboljsanju uslova zivota u gradu. Postoji mnostvo svari u gradu koje bi se moglo rijesiti komulativno za 2 miliona maraka a grad bi dobio neku novu dimenziju a strateskim ciljanim ulaganjima poredanim po prioritetima za jedan mandat i sa ovim gradskim budzetom se moze grad bar za 50% poboljsati u svakom segmentu.
Za one koji bi se trebali baviti ovim stvarima puno radno vrijeme ove stvari ne bi smjele biti bauk, vec samo izraz volje da urade nesto na poboljsanju uslova zivota u gradu. Postoji mnostvo svari u gradu koje bi se moglo rijesiti komulativno za 2 miliona maraka a grad bi dobio neku novu dimenziju a strateskim ciljanim ulaganjima poredanim po prioritetima za jedan mandat i sa ovim gradskim budzetom se moze grad bar za 50% poboljsati u svakom segmentu.
-
doff
#1899 Re: Zenicka politicka scena-all about!
Strategija se radi na period od 20 godina, i na njoj radi 20tak stručnjaka iz svih oblasti, definišu pravce djelovanja razvoja i potreba jednog grada.
To je najvažniji strateški dokument koji služi za sva ostala planiranja (prostorno planske dokumentacije) pa između ostalog i planiranje budžeta.
Kad imaš takav jedna plan, sve službe znaju šta mogu i koliko mogu uraditi za jednu godinu, i planiraju kad se planira budžet.
Kod nas nema strategije, nego se budžet planira kako jedna osoba odredi i daje smjernice, i to se radi bez prethodnih studija, procijena vrijednosti...
Onda imamo situaciju da svake godine vijećnici odlučuju o planu ulaganja u putnu infrastrukturu, odnosno servira im se da izglasaju. Naravno, oni veze nemaju, samo dižu ruke.
Suma sumarum, gradske službe bez ovog dokumenta ne mogu ništa raditi jer nemaju osnova za rad dok im ne dodje nalog šta da rade. I ovja model je idealan za kupovinu glasova jer daje mogućnost manipulacije utroška sredstava.
To je najvažniji strateški dokument koji služi za sva ostala planiranja (prostorno planske dokumentacije) pa između ostalog i planiranje budžeta.
Kad imaš takav jedna plan, sve službe znaju šta mogu i koliko mogu uraditi za jednu godinu, i planiraju kad se planira budžet.
Kod nas nema strategije, nego se budžet planira kako jedna osoba odredi i daje smjernice, i to se radi bez prethodnih studija, procijena vrijednosti...
Onda imamo situaciju da svake godine vijećnici odlučuju o planu ulaganja u putnu infrastrukturu, odnosno servira im se da izglasaju. Naravno, oni veze nemaju, samo dižu ruke.
Suma sumarum, gradske službe bez ovog dokumenta ne mogu ništa raditi jer nemaju osnova za rad dok im ne dodje nalog šta da rade. I ovja model je idealan za kupovinu glasova jer daje mogućnost manipulacije utroška sredstava.
-
belfy
#1900 Re: Zeničani
Direktor Isak... Ministar Isak... Zastupnik Isak...vise ni imena ne pisu, nego titule. hebote... koji sunovrat. jos malo pa ce si zaboraviti i imena, a zvati po "titulama". gdje je hebeno dno?
"covjek" ciji je jedini domet to da ga je napravio Ramo "uprilici prijem" osvajacu zlatne medalje (kakve god)... nije joj ni neki poklon hebeni dao, jer... papa ne daje poklone... nego je "uprilicio" da ona njega sretne i ukaze njoj cast.
Isak nekada...: