Jugoslavija

Post Reply
John Cleese

#2351 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

Lajavikrelac wrote: 11/07/2024 12:52 Pa u zapadnoj Evropi su letjele glave svima koji su imali bilo kakav vid saradnje sa nacistima, šta mislite koliko je tu nevinih ljudi platilo glavom? neki ljudi su bili primorani na saradnju sa okupatorom kako bi spasili porodicu ili ljude oko sebe od represija, ali kada su došli oslobodioci bilo je Vae victis :-?
U Francuskoj, na primjer.
A u Poljskoj su se jezivo i stihijski izivljavali na Folksdojcerima koji nisu uspjeli na vrijeme pobjeci, neposredno nakon povlacenja Vermahta, prije uspostave prosovjetske vlasti.
John Cleese

#2352 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

Truba wrote: 11/07/2024 13:22 odgovorno tvrdim nemam nijedne knjige tiskane poslije 1992. dakle nikakve novotarije...niti revizionizam
Oprosti, ali taj Martirologij je iz 2007. - ne kazem, doduse, da knjiga nuzno spada u revizionisticku literaturu, jer nisam citao :D
Sanjarko

#2353 Re: Jugoslavija

Post by Sanjarko »

@Lajavikrelac Svaka cast na komentaru, nisam znao ono uopste, u krizaljci ispalo staroj i sjetio se neko da je cuo za njega.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2354 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama

#2355 Re: Jugoslavija

Post by dječak sa šibicama »

John Cleese wrote: 11/07/2024 13:41
Lajavikrelac wrote: 11/07/2024 12:52 Pa u zapadnoj Evropi su letjele glave svima koji su imali bilo kakav vid saradnje sa nacistima, šta mislite koliko je tu nevinih ljudi platilo glavom? neki ljudi su bili primorani na saradnju sa okupatorom kako bi spasili porodicu ili ljude oko sebe od represija, ali kada su došli oslobodioci bilo je Vae victis :-?
A u Poljskoj su se jezivo i stihijski izivljavali na Folksdojcerima koji nisu uspjeli na vrijeme pobjeci, neposredno nakon povlacenja Vermahta, prije uspostave prosovjetske vlasti.

Sto me ne cudi, s obzirom kakve su zlocine nacisti radili u Poljskoj nad Poljacima, da ne racunam Zidove.

Folksdojceri platili cijenu, a jos uz to prusi su imali najvise nacista ili fanova nacizma u % stanovnistva.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2356 Re: Jugoslavija

Post by teskeredzic_22 »

Kad pogledam naše more ,
naše reke, naše gore ,
svu lepotu gde sam rođen ja ,
i sve sto bih reći znao ,
u srcu sam zapisao ,
živela Jugoslavija. :srce:

Zemljo mira, zemljo Tita ,
zemljo hrabra, ponosita ,
širom sveta o tebi se zna ,
volimo te naša mati ,
nećemo te nikom dati ,

Tu je rođen maršal Tito :srce:
naše ime ponosito ,
k'o heroja ceo svet ga zna ,
blago zemlji sto ga ima ,
pamtiće se vekovima ,
John Cleese

#2357 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

dječak sa šibicama wrote: 16/07/2024 20:24

Sto me ne cudi, s obzirom kakve su zlocine nacisti radili u Poljskoj nad Poljacima, da ne racunam Zidove.

Folksdojceri platili cijenu, a jos uz to prusi su imali najvise nacista ili fanova nacizma u % stanovnistva.
Rekao bih da je mala vjerojatnoca da su tom prilikom izmasakrirali (ili prvo silovali, pa onda do neprepoznatljivosti masakrirali) nekoga ko je to svojim (ne)djelima zasluzio.

No takva je, nazalost, sudbina stavljenih van zakona, oduvijek.
dječak sa šibicama

#2358 Re: Jugoslavija

Naravno da su ubijali redom koga uhvate, klasicna osveta i osveta nije nikakav izgovor ili opravdanje.

Samo eto, nacisti su puno zla uradili Poljacima, posebno u Varsavi. I jugoslovenski folksdojceri su jako najebali, a mnogi nisu niti bili nacisti. Otvarani su logori za njih, najveci u Valopovu pored Osijeka, tamo je preko 10000 civila umrlo od gladi i bolesti.
O fojbama u Istri da ne govorim, partizani su u jame bacili hiljade civila talijana.
Osmi Socrates

#2359 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Ako je Titu saradnja sa nacistima i okupatorima bila izgovor za ubijanje, protjerivanje, itd. Nijemaca i Italijana, mogao je onda "mirne duše" istrijebiti sve narode u Jugoslaviji.
John Cleese

#2360 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

Vjerujem da dominantni motiv postratnog tretmana jugoslovenskih Folksdojcera nije bila ni kazna ni osveta, nego drzavna otimacina njihove imovine - njihova kolektivna krivica je prije bila izgovor nego valjan razlog za takav postupak.
dječak sa šibicama

#2361 Re: Jugoslavija

Po nepisanom pravilu, ili pisanom? iseljeni su i sa Sudeta i sa sjevera danasnje Poljske, Poljacima je obala Baltika dodijeljena kao naknada za oduzimanje danasnje zapadne Ukrajine, i iz Jugoslavije.
sinuhe

#2362 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Donauschwaben bi bilo ispravnije i pod tim nazivom djeluju njihova udruzenja u Njemackoj. Citao sam davno svjedocanstva prezivjelih tih jugoslovenskih logora. I bas tako bez hrane na hladnom ili cak otvorenom ih drzali, tifus i smrt.
Last edited by sinuhe on 16/07/2024 21:41, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#2363 Re: Jugoslavija

Interesantno je da mnogo tih Nijemaca nije ni otislo zivjeti u Njemacku, vec u Brazil.

Cak kazu i da ih je vise zavrsilo u Brazilu, nego u Njemackoj.
broj dva

#2364 Re: Jugoslavija

Post by broj dva »

Pokrenuli i popusili dva svjetska rata sa bog te pita koliko mrtvih i onda kao eee jesmo djubrad sto smo im se svetili, bilo je i nevinih medju svabama.
Jeste pa sta, bilo je nevinih svugdje i uvjek. Kao da je nevinost neka zastita od necega.
Svjet je onakav kakvim smo ga mi ljudi napravili a mi smo osvetoljubivi i nepravedni i jos svakakvi...jos su dobro prosli, pito bi te ja koliko bi slavena ili nedo bog crnaca bilo na planeti da su ovi pobjedili rat...
Last edited by broj dva on 17/07/2024 10:05, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#2365 Re: Jugoslavija

Post by Tvrtko II Kotromanić »

zna li neko sudbinu partizana iz odreda Ernst Telman?
kontam, jesu li mozda oni izbjegli ovo protjerivanje ostalih ex yu Svaba?

mislim naravno na pripadnike odreda koji su fkt domaci, mada bih volio da znam i npr sta se desilo sa prezivjelim pripadnicima odreda koji su tu dosli nakon dezertiranja iz nacistickih formacija
Piaty

#2366 Re: Jugoslavija

Post by Piaty »

Skoro sam čitao o malim siročićima tzv. Wolfskinder koji su ostali sami nakon što su Sovjeti poubijali njihove roditelje na teritoriji današnje Poljske. Možeš samo zamisliti šta je sve zateklo mnoge od njih nakon što su ostavljeni bez ikakve brige. Najpozitivnije jeste da su mnoge litvanske porodice usvajale tu djecu pa ih tako zbrinule do kraja života.

https://www.nationalgeographic.com/cult ... rld-war-ii
Piaty

#2367 Re: Jugoslavija

Post by Piaty »

broj dva wrote: 17/07/2024 09:20 Pokrenuli i popusili dva svjetska rata sa bog te pita koliko mrtvih i onda kao eee jesmo djubrad sto smo im se svetili, bilo je i nevinih medju svabama.
Jeste pa sta, bilo je nevinih svugdje i uvjek. Kao da je nevinost neka zastita od necega.
Svjet je onakav kakvim smo ga mi ljudi napravili a mi smo osvetoljubivi i nepravedni i jos svakakvi...jos su dobro prosli, pito bi te ja koliko bi slavena ili nedo bog crnaca bilo na planeti da su ovi pobjedili rat...
Tu spiku voli i Ratko Mladić (500 godina su oni nas, e sad ćemo im jebati sve žive a i mrtve).

Ne mogu shvatiti taj mozak a i ne želim
Tvrtko II Kotromanić

#2368 Re: Jugoslavija

Piaty wrote: 17/07/2024 10:52
Skoro sam čitao o malim siročićima tzv. Wolfskinder koji su ostali sami nakon što su Sovjeti poubijali njihove roditelje na teritoriji današnje Poljske. Možeš samo zamisliti šta je sve zateklo mnoge od njih nakon što su ostavljeni bez ikakve brige. Najpozitivnije jeste da su mnoge litvanske porodice usvajale tu djecu pa ih tako zbrinule do kraja života.

citao sam i o hororu koji su prezivljavala njemacka sirocad nakon pada danasnjeg Kaliningrada
Piaty

#2369 Re: Jugoslavija

Post by Piaty »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 17/07/2024 11:04
Piaty wrote: 17/07/2024 10:52

citao sam i o hororu koji su prezivljavala njemacka sirocad nakon pada danasnjeg Kaliningrada
Da.
A ovaj mali Lukas (sa linka nationalgeographic) je iz Kaliningrada.
geralt

#2370 Re: Jugoslavija

Post by geralt »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 17/07/2024 09:37 zna li neko sudbinu partizana iz odreda Ernst Telman?

mislim naravno na pripadnike odreda koji su fkt domaci, mada bih volio da znam i npr sta se desilo sa prezivjelim pripadnicima odreda koji su tu dosli nakon dezertiranja iz nacistickih formacija
Vecinom su izginuli, samo desetak od 100 pripadnika cete je prezivjelo rat. Poslije rata se prezivjelima uglavnom ne zna sudbina. Link sa Wayback Machine, jer originalni tekst vise nije dostupan na netu: https://web.archive.org/web/20160304131 ... almann.htm

Izdvajam jedan detalj o ljudskoj sudbini jednog od pripadnika:
Klaus Løve svoje sudjelovanje u 2. svjetskom ratu započeo je kao vojnik Wehrmachta. U listopadu 1941. raspoređen je u Kragujevac (Srbija) i boravi tamo u vrijeme masovnog smaknuća civila. Sudjeluje u uhićenjima civila i o tome svjedoči: "Određen sam u skupinu za uhićenja. Zapovijeđeno nam je da uhitimo odrasle muškarce jer su to sve banditi. Ušao sam u jednu kuću i zatekao starijeg gospodina s lijepo njegovanom bradom. Zaključio sam, u sebi, da taj čovjek po izgledu i ponašanju ne može biti bandit i ostavio sam ga u kući. U drugoj zgradi zatekao sam preplašenog mladića. Zar je to bandit? - pitao sam se. Kakve to bandite ja trebam goniti i što je to uopće bandit u ovoj zemlji? Ostavio sam i njega u kući..." Poslije kapitulacije Italije premješten je u Dalmaciju gdje je prebjegao u partizane. Nakon rasformiranja čete Ernst Thälmann pridodan je stožeru 6. korpusa i promaknut u čin potporučnika. Koncem rata je u Koruškoj gdje je prevoditelj u Povjerenstvu za razgraničenje. Klaus se toliko saživio s Titovim partizanima da je na jednom sastanku, zaboravivši se, ljutito uzviknuo: "Što vi hoćete? Pa to je naše!" Potom boravi u Beogradu gdje radi na osnivanju antifašističkih vijeća među njemačkim ratnim zarobljenicima. Sredinom 1946. vraća se u rodni Berlin i svojoj majci. U Berlinu ga odmah uhićuje NKVD i osuđuje na smrt. Kazna će biti preinačena u doživotnu robiju, a Løve će je izdržavati u logorima Brjansk i Arahangelsk. Nakon odrobijanih pet godina kazna mu se smanjuje na 15 godina. U vrijeme Hruščova dolazi do rehabilitacije i Løve je oslobođen nakon 10 godina provedenih u Staljinovim logorima. Nakon puštanja iz logora težio je svega 40 kilograma. Po dolasku na slobodu vraća se u Berlin i saznaje da je njegova majka umrla. Razočaran i potišten preselio se u SR Njemačku.
Tvrtko II Kotromanić

#2371 Re: Jugoslavija

geralt wrote: 17/07/2024 18:57
Tvrtko II Kotromanić wrote: 17/07/2024 09:37 zna li neko sudbinu partizana iz odreda Ernst Telman?

Vecinom su izginuli, samo desetak od 100 pripadnika cete je prezivjelo rat. Poslije rata se prezivjelima uglavnom ne zna sudbina. Link sa Wayback Machine, jer originalni tekst vise nije dostupan na netu: https://web.archive.org/web/20160304131 ... almann.htm

Izdvajam jedan detalj o ljudskoj sudbini jednog od pripadnika:
Klaus Løve svoje sudjelovanje u 2. svjetskom ratu započeo je kao vojnik Wehrmachta. U listopadu 1941. raspoređen je u Kragujevac (Srbija) i boravi tamo u vrijeme masovnog smaknuća civila. Sudjeluje u uhićenjima civila i o tome svjedoči: "Određen sam u skupinu za uhićenja. Zapovijeđeno nam je da uhitimo odrasle muškarce jer su to sve banditi. Ušao sam u jednu kuću i zatekao starijeg gospodina s lijepo njegovanom bradom. Zaključio sam, u sebi, da taj čovjek po izgledu i ponašanju ne može biti bandit i ostavio sam ga u kući. U drugoj zgradi zatekao sam preplašenog mladića. Zar je to bandit? - pitao sam se. Kakve to bandite ja trebam goniti i što je to uopće bandit u ovoj zemlji? Ostavio sam i njega u kući..." Poslije kapitulacije Italije premješten je u Dalmaciju gdje je prebjegao u partizane. Nakon rasformiranja čete Ernst Thälmann pridodan je stožeru 6. korpusa i promaknut u čin potporučnika. Koncem rata je u Koruškoj gdje je prevoditelj u Povjerenstvu za razgraničenje. Klaus se toliko saživio s Titovim partizanima da je na jednom sastanku, zaboravivši se, ljutito uzviknuo: "Što vi hoćete? Pa to je naše!" Potom boravi u Beogradu gdje radi na osnivanju antifašističkih vijeća među njemačkim ratnim zarobljenicima. Sredinom 1946. vraća se u rodni Berlin i svojoj majci. U Berlinu ga odmah uhićuje NKVD i osuđuje na smrt. Kazna će biti preinačena u doživotnu robiju, a Løve će je izdržavati u logorima Brjansk i Arahangelsk. Nakon odrobijanih pet godina kazna mu se smanjuje na 15 godina. U vrijeme Hruščova dolazi do rehabilitacije i Løve je oslobođen nakon 10 godina provedenih u Staljinovim logorima. Nakon puštanja iz logora težio je svega 40 kilograma. Po dolasku na slobodu vraća se u Berlin i saznaje da je njegova majka umrla. Razočaran i potišten preselio se u SR Njemačku.
Hvala ti na ovoj informaciji :thumbup:
Bas ko svaki rat, još jedan primjer tužnih ljudskih sudbina
Piaty

#2372 Re: Jugoslavija

Post by Piaty »

Za vas Tvrtko i geralt (mada mislim da bi moglo biti da je geralt ovo i čitao):

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/7000_dana_u_Sibiru
geralt

#2373 Re: Jugoslavija

Post by geralt »

Piaty wrote: 18/07/2024 15:31 Za vas Tvrtko i geralt (mada mislim da bi moglo biti da je geralt ovo i čitao):

Nisam, hvala na preporuci :thumbup:
Tvrtko II Kotromanić

#2374 Re: Jugoslavija

Piaty wrote: 18/07/2024 15:31 Za vas Tvrtko i geralt (mada mislim da bi moglo biti da je geralt ovo i čitao):

citao, ali hvala svakako :thumbup:
Piaty

#2375 Re: Jugoslavija

Post by Piaty »

Geralt, uživaćeš u knjizi. Zapravo, bolje reći da ćeš sve vrijeme osjećati ljutnju, tugu i nelagodu obzirom na to šta je jadni Štajner preživio.

Tvrtko rispekt :thumbup:
Post Reply