Naslovnica wrote: ↑17/07/2024 10:54
Najslađi su mi ovi što agresiju, ratove i genocid(e) devedesetih stavljaju u kontekst JNA, bratstva i jedinstva i služenja vojnog roka.
Moj stari služio vojsku šezdesetih-sedamdesetih, kakve veze ima njegova služba sa velikosrpskom politikom i povampirenim nacionalizmom devedesetih?!
Ja licno imam vise postovanja prema bivsoj drzavi nego ovom pokusaju od drzave, za to vrijeme i ljude najbolje sto se moglo dobiti, bio je kakav takav sistem i tu nema dileme. Stvar je u tome sto vojska, bilo koja, nece od normalnih ljudi napraviti zlocince, ali isto tako nece ni od budale napraviti normalnu osobu. Cak sta vise, vojska ce odredjenim budalama dati vjetar u ledja, da se osjecaju vazni i nadmocni, dace im svrhu da svoje bolesne potrebe stave u neki okvir i koriste da zadovolje te svoje bolesne potrebe, te sto je najgore obuci takve bolesnike da barataju oruzjem, komanduju i slicno.
Sve to smo upravo vidjeli devedesetih, nije problem obicnih i normalnih ljudi, i moj stari je sluzio tu vojsku i ostao normalan ali vidjeli smo sta su mnogu koji su bili na visokim pozicijama u toj vojsci bili spremni da urade i ta vojska ih nije disciplinovala i napravila od njih nego im pomogla da to sve mogu uraditi. Ovo se odnosi na svaku vojsku, da ne bude zabune.