Računari - razni tehnički problemi

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
kabal1337

#226 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by kabal1337 »

problemnatravunu wrote: 16/07/2024 22:32 Unazad sedam dana se na "paljenju" kompjutera počeo javljati ovaj ekran , umjesto da se regularno "podigne" Windows

Image

Kliknem na "F1", onda se pojavi ovaj ekran

Image

tu kliknem gore desno na "EXIT/adv. mode" , te onda na "discard changes & EXIT" ,
i kompjuter se onda normalno "digne"!?

Šta se dešava ?

HVALA
resetuj bios postavke
podesi boot device da ti je hdd
pokusaj to za pocetak
kabal1337

#227 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by kabal1337 »

hopi wrote: 15/07/2024 22:12 Sljedeća stvar
Nedavno dok je komp bio upaljen, ja ga povučem naprijed da istekam neki kabl i spadne sa drvene ploče na koj stoji, nema 1-2cm, ali se ugasi.
Nakon toga kada ga probam upaliti, radi par sekundi, ugasi se upali i tako u krug. Nekada radi duže ali ne daje sliku.
Ja posudim napajanje, spojim, sve ok komp radi. OK do napajanja znači.
Ja kupim novo (tražio sam ovdje po forumu i savjet koje da kupim), ugradim sve ok komp radi ko prije, i prođe tako mjesec bez najmanjeg problema.
Jučer dok sam krenuo da sjednem za komp, nogom zakačim stol, ali tako slabo da je to smiješno, i samo se pojavi na monitoru corrupted, pc se ugasi i opet ko prvi put, pali se gasi, pa neko vrijeme radi ali ne daje sliku.
Otvorio sam ga, vadio ubacivao ram (2 pločice), provjerio priključke, probao drugu utičnicu i drugi strujni kabl ali ništa.
Sta iduće, da mijenjam matičnu ili grafičku?

HDD? jesi provjerio sve spojeve?Mozes li uci u bios bez da rr
Da ti negdje maticna ne dodruje kuciste gdje ne bi trebala...
hopi

#228 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by hopi »

kabal1337 wrote: 16/07/2024 22:41
Nedavno dok je komp bio upaljen, ja ga povučem naprijed da istekam neki kabl i spadne sa drvene ploče na koj stoji, nema 1-2cm, ali se ugasi.
Nakon toga kada ga probam upaliti, radi par sekundi, ugasi se upali i tako u krug. Nekada radi duže ali ne daje sliku.
Ja kupim novo (tražio sam ovdje po forumu i savjet koje da kupim), ugradim sve ok komp radi ko prije, i prođe tako mjesec bez najmanjeg problema.
Jučer dok sam krenuo da sjednem za komp, nogom zakačim stol, ali tako slabo da je to smiješno, i samo se pojavi na monitoru corrupted, pc se ugasi i opet ko prvi put, pali se gasi, pa neko vrijeme radi ali ne daje sliku.
Otvorio sam ga, vadio ubacivao ram (2 pločice), provjerio priključke, probao drugu utičnicu i drugi strujni kabl ali ništa.

Sve moguće spojeve sam provjerio, meni izgledaju ok. Biosa nema, pc nikako ne pokazuje sliku, ili se restartuje svakih 30 sekundi, ili radi nesto duže bez restarta, ali u svakom slučaju slike nema.
A to za matičnu ne znam, tj izvadio sam je večeras, i tako izvađenu ištekao sve kablove, opet uštekao samo najosnovnije sto mi treba, ali ništa, isto i dalje.
Sutra posudim i ubacim drugu matičnu, pretpostavljam da je do nje.
Procesor teško, niti je bio oc, adekvatno hlađenje. A i ram imam 2 pločice, sumnjam da se dvije mogu tek tako pokvariti.
kabal1337

#229 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by kabal1337 »

hopi wrote: 16/07/2024 23:36

Sve moguće spojeve sam provjerio, meni izgledaju ok. Biosa nema, pc nikako ne pokazuje sliku, ili se restartuje svakih 30 sekundi, ili radi nesto duže bez restarta, ali u svakom slučaju slike nema.
A to za matičnu ne znam, tj izvadio sam je večeras, i tako izvađenu ištekao sve kablove, opet uštekao samo najosnovnije sto mi treba, ali ništa, isto i dalje.
Procesor teško, niti je bio oc, adekvatno hlađenje. A i ram imam 2 pločice, sumnjam da se dvije mogu tek tako pokvariti.
imas li neke led indikatore na maticnoj da izbrojis, da vidis koja je post code pa na osnovu njega dalje ..

sta kad istekas graficku
hopi

#230 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by hopi »

kabal1337 wrote: 16/07/2024 23:40

imas li neke led indikatore na maticnoj da izbrojis, da vidis koja je post code pa na osnovu njega dalje ..

sta kad istekas graficku
Indikatora nekih imam, moram to sutra vidjeti tj mogu i uslikati. A i pokazuje temperaturu, tj prikazuje broj 55,pretpostavljam da je to temperatura.
Matična je Asus z97 pro, postara je i ona. Moguće da je neka glupost.
A grafa, velim ubacio sam drugu ispravnu danas, i dalje ne pokazuje baš nikakvu sliku, ne može ni bios.
kabal1337

#231 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by kabal1337 »

hopi wrote: 16/07/2024 23:51

sta kad istekas graficku
Indikatora nekih imam, moram to sutra vidjeti tj mogu i uslikati. A i pokazuje temperaturu, tj prikazuje broj 55,pretpostavljam da je to temperatura.
A grafa, velim ubacio sam drugu ispravnu danas, i dalje ne pokazuje baš nikakvu sliku, ne može ni bios.
tu bi trebalo da ti pokaze
55 - neki problem sa memorijom koliko mogu vidjeti
holowey

#232 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by holowey »

...
ITNet

#233 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by ITNet »

kabal1337 wrote: 16/07/2024 22:36
problemnatravunu wrote: 16/07/2024 22:32 Unazad sedam dana se na "paljenju" kompjutera počeo javljati ovaj ekran , umjesto da se regularno "podigne" Windows

Image

Kliknem na "F1", onda se pojavi ovaj ekran

Image

tu kliknem gore desno na "EXIT/adv. mode" , te onda na "discard changes & EXIT" ,
i kompjuter se onda normalno "digne"!?

Šta se dešava ?

HVALA
resetuj bios postavke
podesi boot device da ti je hdd
pokusaj to za pocetak
Baterija na ploci koja drzi spasenu BIOS konfiguraciju je otisla 100% zato mu se ovo desava, Otvori komp i zamjeni jednostavno je to, unutra su one male pljosnate baterije CR2025 ili slicno, trazi Duracell neki obavezno da ti potraje.
problemnatravunu

#234 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by problemnatravunu »

Hvala, pogledaću,
moguće da je to problem, mašina je u 11-oj godini....
hopi

#235 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by hopi »

kabal1337 wrote: 17/07/2024 07:42
hopi wrote: 16/07/2024 23:51

sta kad istekas graficku
tu bi trebalo da ti pokaze
55 - neki problem sa memorijom koliko mogu vidjeti
Probao drugu matičnu (tj sklop matična cpu ram) i radi.
Znači do moje matične je tj nekog od tih dijelova. Ram mislim da nije, jer sam probavao i po jednu pločicu i na različitim mjestima. Ram uredno uštekan, pločice fino kliknu i onaj zub upadne.
Ostaje cpu i matična. Vidjeću koliko mi se sada zajebaje s tim da nađem šta je tačno problem
Bolonjeze

#236 Restart računara nakon izlaska iz sleep mode-a

Post by Bolonjeze »

Pošrovanje,

U zadnje vrijeme mi se počeo dešavati čudan problem, inače, računar mi ide po par sati na sleep mode kada ga neću koristiti jer mu treba i do 5 minuta da se podigne sistem kada je ugašen (što također prije nije bio slučaj dizao se i za manje od minute) zbog toga ga stavim.na sleep, međutim kada se "probudi" radi normalno nekih pola sata i samo se zamrzne i isključi, a na zvučnicima se čuje zvuk kao da se melje nešto. Prvo ne kontam zašto se to dešava a drugo ne kontam zašto se računar počeo tako sporo dizati kada ga upalim nakon što je bio ugašen, nije preopterečen igrama ili nekim drugim programima, kažem opet dizao se za minutu ako ne i manje.
nivla

#237 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by nivla »

nekoliko mogucnosti:
- los power menadzment ne koristiti nista od sleep opcija, znaci u biosu sve power saving na off, na racunaru high performance
- maticna ploca pred smrt- najcesce se to desava
- ram memorija neispravna - snimis memtest iso na usb stick sa rufusom ili universal usb instalerom i ostavis da vrti nekoliko sati
- procesor se pregrijava -nadjes neki program koji ti prati temperaturu i vidis kolika je u trenutku kad se taj problem sa ledjenjem desi- moze se i cipset na ploci pregrjavati
- moze i graficka da bude problem driver /pregrijavanje - pogledaj pod procesor se pregrijava
- SSD diskovi ovako znaju da uspore pred crkavanje - skini crystal disk info i vidi da ti on sta ne prijavljuje, moze se i disk pregrijavati, posebno ako je nvme i nalazi se ispod graficke ili blizu graficke, cesce se desava kad na sebi ima onaj pasivni hladnjak a hladnjak od graficke bude iznad diska

na kraju sleep mode i windows, stvar koja rijetko i slabo radi, nazalost
Bolonjeze

#238 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Bolonjeze »

nivla wrote: 17/07/2024 22:58 nekoliko mogucnosti:
- los power menadzment ne koristiti nista od sleep opcija, znaci u biosu sve power saving na off, na racunaru high performance
- ram memorija neispravna - snimis memtest iso na usb stick sa rufusom ili universal usb instalerom i ostavis da vrti nekoliko sati
- procesor se pregrijava -nadjes neki program koji ti prati temperaturu i vidis kolika je u trenutku kad se taj problem sa ledjenjem desi- moze se i cipset na ploci pregrjavati
- moze i graficka da bude problem driver /pregrijavanje - pogledaj pod procesor se pregrijava
- SSD diskovi ovako znaju da uspore pred crkavanje - skini crystal disk info i vidi da ti on sta ne prijavljuje, moze se i disk pregrijavati, posebno ako je nvme i nalazi se ispod graficke ili blizu graficke, cesce se desava kad na sebi ima onaj pasivni hladnjak a hladnjak od graficke bude iznad diska

E jesi me utješio, sve pred crkavanje :D odnijeću ja ovo negdje na servis svakako se slabo razumijem, u biosu nisam uspio pronaći te opcije za power saving niti kontam sta je memtest i ostalo, ali hvala svakako, barem znam otprilike šta je.
Bolonjeze

#239 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Bolonjeze »

nivla wrote: 17/07/2024 22:58 nekoliko mogucnosti:

E jesi me utješio, sve pred crkavanje :D odnijeću ja ovo negdje na servis svakako se slabo razumijem, u biosu nisam uspio pronaći te opcije za power saving niti kontam sta je memtest i ostalo, ali hvala svakako, barem znam otprilike šta je.

Upratio sam da kada ga ugasim pa upalim ne gasi se, samo se gasi kada ode na sleep i ponovo se pokrene,nakon 20 minuta se zamrzne, prvo se monitor ugasi i onda se gasi, tj. Zamrzne ali se čuje da radi računar.
muki_muky

#240 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by muki_muky »

ITNet wrote: 17/07/2024 11:03 Baterija na ploci koja drzi spasenu BIOS konfiguraciju je otisla 100% zato mu se ovo desava, Otvori komp i zamjeni jednostavno je to, unutra su one male pljosnate baterije CR2025 ili slicno, trazi Duracell neki obavezno da ti potraje.
CR2032, one su malo deblje i duze traju. :D
insaneinthebrain

#241 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by insaneinthebrain »

da li se resetuju sve postavke kad se zamjeni baterija i meni izbacuje cmos gresku kad se pc skroz iskljuci iz struje. vrijeme je joj je za zamjenu
Peacean

#242 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Peacean »

Vjerovatno će se resetovati postavke kada je zamijeniš ali si onda miran.
problemnatravunu

#243 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by problemnatravunu »

@ITNet
to je to sa baterijom, bila na 1,2 V , zamijenio , kod prvog paljenja podesio postavke sata i boot prioriteta u BIOS-u i to je to

hvala
banjaluka078

#244 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by banjaluka078 »

Nije kvar na računaru nego na usb memoriji ("stick").

Nemam virus na kompu, nije bilo fizičkog oštećenja, nisam greškom obrisala ili formatirala, naveče je sasvim normalno radio, ujutro "ukopčam" usb u komp i vidim da nemam šta da vidim, ničega nema. Ima li načina da se dođe do podataka?

Kad odem u This PC i USB properties vidim ovo.

Image

Image
Peacean

#245 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Peacean »

Probaj prvo neki drugi port.
banjaluka078

#246 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by banjaluka078 »

Peacean wrote: 29/07/2024 14:03 Probaj prvo neki drugi port.
I portove i druge kompove probala, ništa.
video

#247 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by video »

Bojim se da je to to.
Nema mu spasa.
banjaluka078

#248 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by banjaluka078 »

video wrote: 29/07/2024 14:16 Bojim se da je to to.
Nema mu spasa.
Bljakić.

Hvala.
Laplace

#249 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by Laplace »

banjaluka078 wrote: 29/07/2024 14:14
Peacean wrote: 29/07/2024 14:03 Probaj prvo neki drugi port.
I portove i druge kompove probala, ništa.
Pokušaj Disk Management (Desni klik na ikonu MyPC ili MyComputer pa lijevi na opciju Manage a onda odabereš opciju Disk Management) i vidi da li ga tu ima. Nekad se desi da mu samo treba dodijeliti oznaku, mada ovdje ima oznaku. Čini mi se da sam preko njega uspio osposobiti jedan USB stick (za podatke nisam siguran). Neke hard diskove sam isto preko Disk Managementa osposobio, čak i podatke nisam izgubio, ali ih sistem nikako nije vidio (nije bilo oznake tipa D: ili E: ili F:).

Ako to ne uspije, pokušaj sa Easeus Partition Master ili Partition Manager. Ako i ne mogneš spasiti podatke, postoje šanse da bar USB stick osposobiš.
emmirr1

#250 Re: Računari - razni tehnički problemi

Post by emmirr1 »

Pozdrav, imam jedno pitanje vezano za hp daskjet 1510 printer. Toner mu se istrošio. Koristi cartrige 310. Provjeravao sam upravo u pc radnji i čovjek mi kaže je crna boja za njega 46 KM što je meni iskreno skupo obzirom da printer ne kosta više od 140 KM. Zanima me da li postoji neki univerzalni toner koji bi odgovarao u gore navedeni printer
Post Reply