INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Lain Coubert

#18826 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Lain Coubert »

Pa nije baš neka ponuda sa hranom u Gračanici, svi fušere pa malo ovdje malo tamo i tako.

Primjetio sam da ovi neki restorani daju neka imena jelima a prave nešto niđe veze. Jedan pravi donere od mesa koje liči na isječenu pljeskavicu sa puno griza ili čega već, oaj drugi pravi bolonjeze makarone a od sastojaka pored kuhanih makarona stavi kečap i isjeckane ćevape, takvo je meso, ne liči ni na što a naplaćuje 6 KM. Nema začina, nema bibera, nema mljevenog mesa, nema sosa, sira, ništa. Katastrofa.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18827 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Lain Coubert wrote: 16/07/2024 21:54 U jednoj pekari u Gračanici, Viktorija je u pitanju, cijene su nenormalne. Dignuli su opet cijenu bureka sa 3 na 3,5 a ne znam šta se to desilo. Ulje nije poskupilo, brašno pojeftinilo, meso nije ništa skuplje, mogu ga uzimati ko i ja za 10,95 ili vjerovatno i jeftinije. Hajd što su poskupili nego čini mi se da su i smanjili gramažu, čista lutrija sa burekom, nekad ima mesa, nekad nema, ništa se ne vaga ili pravi po mjeri nekoj kao što bi trebalo a da ne pričam o higijeni. Prodavačica dira prstima hranu pa pare, režu pite na neprikladnim mjestima, npr kad neko naručuje nešto ona mora obavezno prstom dodirnuti i pitait je li ovo hoćeš, bez ikakve potrebe ispipa svu hranu.

Lisnata su 2 KM a ne vrijede ničemu, imaju zaradu haman 1,5 KM na tome, vjerovatno i veću.
Ja te kosovarsko albanske pekare izbjegavam...
Nece preko mog novcanika praviti sebi drzave.. :mrgreen:

Inace, Vi u Gracanici, bas nemate posten restoran za pojesti kvalitetnu hranu...
Naslovnica

#18828 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Lain Coubert wrote: 16/07/2024 21:54 U jednoj pekari u Gračanici, Viktorija je u pitanju, cijene su nenormalne. Dignuli su opet cijenu bureka sa 3 na 3,5 a ne znam šta se to desilo. Ulje nije poskupilo, brašno pojeftinilo, meso nije ništa skuplje, mogu ga uzimati ko i ja za 10,95 ili vjerovatno i jeftinije. Hajd što su poskupili nego čini mi se da su i smanjili gramažu, čista lutrija sa burekom, nekad ima mesa, nekad nema, ništa se ne vaga ili pravi po mjeri nekoj kao što bi trebalo a da ne pričam o higijeni. Prodavačica dira prstima hranu pa pare, režu pite na neprikladnim mjestima, npr kad neko naručuje nešto ona mora obavezno prstom dodirnuti i pitait je li ovo hoćeš, bez ikakve potrebe ispipa svu hranu.

Lisnata su 2 KM a ne vrijede ničemu, imaju zaradu haman 1,5 KM na tome, vjerovatno i veću.
Pa očito da mi se može.
Dok ne počnete masovno izbjegavati/bojkotovati te prčvarnice biće tako kako opisuješ.
starii

#18829 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by starii »

meni se čini da je i pizzerija Basta u Sarajevo smanjila Jumbo pizze :D
VladaFBiH

#18830 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

vjeshalica wrote: 16/07/2024 16:39
VladaFBiH wrote: 16/07/2024 16:27
kB27 wrote: 16/07/2024 09:51

Ne bih se slozio u svim slucajevima, cast izuzecima. Napomagao sam se onim slabijeg imovinskog stanja i prilicno dobro znam kakve su njihove prehrambene navike. Navalite, pisite sta hocete - tako je. Cost-benefit njihove ishrane je nerijetko losiji od moje koji hvala Bogu ne moram paziti koliko trosim na hranu CAST IZUZECIMA.

Ukratko, kada se nekim od njih (treci put, cast izuzecima) prepustalo da biraju sta ce se kupiti - 100KM dvije kese. Kada se sjelo i sastavila lista sta se treba kupovati sa aspekta cost-benefit analize - 100KM puna kolica.

Salame, pastete, naresci, sudzuke, dzemovi, sirni namazi, banane, cokolade, itd. nisu nesto sto kupujes kad jedva sastavljas kraj sa krajem.
mislim da bi se ova priča mogla jednostavno zaključiti sa listom najprodavanijih proizvoda u BiH (Bingo) tokom 2022.godine (izbačene su cigare sa liste jer nisu životne namirnice)
Spoiler
Show
Image
Od 10 naprodavanijih 6 su: Banane, Brašno, Ulje, Mlijeko 2x, Pašteta i Šećer
Smoki, kola, mineralna nisu zivotne namirnice. To su samo kao "najprodavaniji" artikli.
Pa ko je rekao da su?
Ci-Nick

#18831 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

To zaključavanje cijena je smijurija.
Kaze: "Dječje pelene broj 3", .. zasto ne ostali brojevi?
Ili "pelene za odrasle L, i to pakovanje 20 kom", zasto ne druge velicine i pakovanja.
"Jufka za pitu 270 gr.", zasto ne i 500 gr.?
dječak sa šibicama

#18832 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

30 jaja 9 maraka, u Hosi 10 jaja 2,75 :D
fortaleza

#18833 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

Ovo je jako dobra sila razloga zašto ne jesti na takvim lokacijama.

I jednom kad se odvikneš poslije ta brašnasta hrana s minimalnim udjelima ostalih stvari postane stvarno prazna i bezukusna što i jest.
fortaleza

#18834 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

vjeshalica wrote: 16/07/2024 16:39
VladaFBiH wrote: 16/07/2024 16:27
kB27 wrote: 16/07/2024 09:51

Ne bih se slozio u svim slucajevima, cast izuzecima. Napomagao sam se onim slabijeg imovinskog stanja i prilicno dobro znam kakve su njihove prehrambene navike. Navalite, pisite sta hocete - tako je. Cost-benefit njihove ishrane je nerijetko losiji od moje koji hvala Bogu ne moram paziti koliko trosim na hranu CAST IZUZECIMA.

Ukratko, kada se nekim od njih (treci put, cast izuzecima) prepustalo da biraju sta ce se kupiti - 100KM dvije kese. Kada se sjelo i sastavila lista sta se treba kupovati sa aspekta cost-benefit analize - 100KM puna kolica.

Salame, pastete, naresci, sudzuke, dzemovi, sirni namazi, banane, cokolade, itd. nisu nesto sto kupujes kad jedva sastavljas kraj sa krajem.
mislim da bi se ova priča mogla jednostavno zaključiti sa listom najprodavanijih proizvoda u BiH (Bingo) tokom 2022.godine (izbačene su cigare sa liste jer nisu životne namirnice)

Image

Od 10 naprodavanijih 6 su: Banane, Brašno, Ulje, Mlijeko 2x, Pašteta i Šećer
Smoki, kola, mineralna nisu zivotne namirnice. To su samo kao "najprodavaniji" artikli.
Apsurdno je da su za mlijeko nalijepili proizvođača dok za ostale proizvode nisu.

Jedina prerađena stvar koju ustvari kupujem je sladoled u kutiji koji naknadno izmješam sa usitnjenim orašastim plodovima da se dobije na stvarnoj nutritivnoj vrijednosti.
vjeshalica

#18835 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

fortaleza wrote: 17/07/2024 11:27
Apsurdno je da su za mlijeko nalijepili proizvođača dok za ostale proizvode nisu.

Jedina prerađena stvar koju ustvari kupujem je sladoled u kutiji koji naknadno izmješam sa usitnjenim orašastim plodovima da se dobije na stvarnoj nutritivnoj vrijednosti.
Mijesanjem orasastih plodova sa smecem od sladoleda (smrznutim secerom) neces dobiti stvarnu jer sladoledu nesto fali, vec daleko vecu nutritivnu vrijednost
fortaleza

#18836 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

vjeshalica wrote: 17/07/2024 11:29
fortaleza wrote: 17/07/2024 11:27

Mijesanjem orasastih plodova sa smecem od sladoleda (smrznutim secerom) neces dobiti stvarnu jer sladoledu nesto fali, vec daleko vecu nutritivnu vrijednost
semantika
Ironmen

#18837 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Spoiler
Show
kB27 wrote: 16/07/2024 16:36
VladaFBiH wrote: 16/07/2024 16:27 mislim da bi se ova priča mogla jednostavno zaključiti sa listom najprodavanijih proizvoda u BiH tokom 2022.godine (izbačene su cigare iz liste)
Moze i tako, obzirom da nam je pa jedno 90% stanovnistva statisticki socijalno ugrozeno (ako cemo tjerati mak na konac i gledati moze li prosjecni prihod domacinstva pokriti potrosacku korpu).

Radi kompletnosti, evo i lista 50 namirnica za koje je postignut dogovor oko zamrzavanja cijena bla bla bla (citat: "Ministarstvo trgovine FBiH i svi učesnici u projektu su u cilju, kako su napomenuli, stabilizacije cijena i ublažavanja rasta inflacije kroz dijalog i partnerski odnos na jedan novi način promovirali društveno odgovorno poslovanje trgovaca.")

Svako ima pravo na svoje vidjenje, evo moje: u nekoliko kategorija:

Jogurt, salama, hrenovka, pavlaka, sirni namaz, feta, sir u trokuticima, jufka za pitu, secer u kocki, sardina, opet pasteta, marmelada, petit keks, zacin, gel za tusiranje, ubrus, osvjezivac za wc, ... nisu osnovne zivotne namirnice i apsolutno ne vidim razlog za zamrzavanje cijene njih. Nista drugacije nego zamrzavanje cijene lososa, kavijara, ekstra djevicanskog maslinovog ulja, parmezana, Jegera, ili bilo kojeg drugog artikla.

Ah da, vidim, populisticki mnogo atraktivnije.

Nesto sto ce drzava proglasiti osnovnom zivotnom namirnicom po mom misljenju treba biti puno vise od principa "sta narod voli":
- mora biti relativno zdravo, inace problem prebacujes na drugo mjesto (zdravstveni sistem, za X godina)
- mora imati dobar omjer kalorija i cijene
- mora biti moguce kombinacijom nekoliko ovakvih namirnica na sedmicnom nivou sloziti iole nutritivno balansiranu ishranu

Sve drugo je, kao sto sam vec rekao, "sta narod voli". I da dodam, "sta pajdasi privrednici vole da se brze proda".

Image
Image
Problem se desio sto su zakljucali cijene tek nakon 2 godina divljanja trzista i enormnog bogacenja monopol igraca, sve cijene sto su zakljucali od svih artikala ja cu nace sve artikle slicne kvalitete po jeftinijim cijenama, tako da ovo zakljucavanje cijena valda Niksica je cisti populizam i prica za krezavu sirotinju na kojoj je mislio skupiti poene.
dječak sa šibicama

#18838 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Sto ne zakljucaju cijenu Poli salame, Eva sardina ili Milka cokolada, bas me zanima reakcija trgovaca.

Ovako, znj proizvodi, neka kupuje sirotinja onu najgoru salamu, zakljucana cijena.
Ironmen

#18839 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

starii wrote: 17/07/2024 06:22 meni se čini da je i pizzerija Basta u Sarajevo smanjila Jumbo pizze :D
Jumbo pizze prelaze u mini jumbo pizze :lol: :lol:
Ironmen

#18840 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

dječak sa šibicama wrote: 17/07/2024 12:32 Sto ne zakljucaju cijenu Poli salame, Eva sardina ili Milka cokolada, bas me zanima reakcija trgovaca.

Ovako, znj proizvodi, neka kupuje sirotinja onu najgoru salamu, zakljucana cijena.
Ma nigdj veze ovo glupost totalno zakljucana cijena neke salame a kraj nje mozda cak i bolja jeftinija 10-20 feninga i svi proizvodi, cuj hljeb 400 grama 1,65, cijena brasna spala na staro, psenica i zitarice isto cijena spala na staro hljeb treba da bude realno 1,25 - 1,30 max.
dječak sa šibicama

#18841 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Pekari su danas najveci lihvari, oni tonu brasna plata max 300 maraka, pa racunaj dalje.

Od te tone brasna, mogu pa sigurno 2000 ili vise vekni napraviti. Znam za troskove struje, plina ovo ono, nafta, ali daj.
Ironmen

#18842 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

dječak sa šibicama wrote: 17/07/2024 12:38 Pekari su danas najveci lihvari, oni tonu brasna plata max 300 maraka, pa racunaj dalje.

Od te tone brasna, mogu pa sigurno 2000 ili vise vekni napraviti. Znam za troskove struje, plina ovo ono, nafta, ali daj.
Da ali i troskovi struje, plina i nafte sve se stabiliziralo nema divljanja kao na pocetku 2022 kada je litra ulja bila 5,5 km, sada ulje po akcijama 2,20 2,30 tuku se ko ce spustiti 5-10 feninga od konkurencije..

Sta je jos dobro primjetio sam u marketima dosta veci izbor raznih ulja prije je bio samo Bimal i Floriol i ogulili su nas za vrijeme inflacije sada ima nekoliko vrsta ulja plus neke sumnjiva plamina ulja ali vece konkurencija stabilnija cijena.

Da napomen prije korone i rata u Ukrajini sam bio veliki patriota i zagovornik 387 proizvoda cak sam radio i neke reklame kao aktivista kampanje u TK kantonu kupujmo domace 387, posle korone i ratova kada su nas najvise gulili domaci proizvodjaci i klali nas sa cijenama od tada kupujem samo sto mi najbolje odgvoora po cijeni i kvaliteti ne zanima me vise gdje je proizvedeno, samo kolektivnim kaznjavanjem bezobranih lihvara moze doci do spustanja cijena, sjeetite se piletine od 17 km itd.
Karikaturist

#18843 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Karikaturist »

Zakljucavanje cijena - pa to je samo nasoj fukari naumpalo..
dječak sa šibicama

#18844 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Zakljucaj cijenu znj salame koju niko i ne kupuje, i reci borim se protiv inflacije.

Sto da ne, za smlatu Niksica to i jeste krajnji doseg, nema on vremena ni interesa da se bori sa lihvarima kad je i sam lihvar. Garant su u talu, to se smijem kladiti.

Ja se sjecam jednog dede sto me uvjeravao da je pravi vlasnik Amka rahmetli Tihic, mislio sam da dedo negdje nacuo ali onda cujem da je dedo ekonomista u penziji i da je radio u trgovini godinama.
ljubijankic

#18845 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ljubijankic »

dječak sa šibicama wrote: 17/07/2024 12:52 Zakljucaj cijenu znj salame koju niko i ne kupuje, i reci borim se protiv inflacije.

Sto da ne, za smlatu Niksica to i jeste krajnji doseg, nema on vremena ni interesa da se bori sa lihvarima kad je i sam lihvar. Garant su u talu, to se smijem kladiti.

Ja se sjecam jednog dede sto me uvjeravao da je pravi vlasnik Amka rahmetli Tihic, mislio sam da dedo negdje nacuo ali onda cujem da je dedo ekonomista u penziji i da je radio u trgovini godinama.
Jesi li bar skontao da ne trebas slusati sve sto narod prica?
dječak sa šibicama

#18846 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ja dedi vjerujem, a ti vjeruj da je neki Amko ili Bingo turbo sposoban pa napravi lanac prodavnica bez uticaja politike jer je eto, mag za trgovinu.
ljubijankic

#18847 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ljubijankic »

dječak sa šibicama wrote: 17/07/2024 13:01 Ja dedi vjerujem, a ti vjeruj da je neki Amko ili Bingo turbo sposoban pa napravi lanac prodavnica bez uticaja politike jer je eto, mag za trgovinu.
Znaci ako je Tihic na naki gurao Amku odmah znaci da je i vlasnik istog? Nije vlasnik mogao biti neko drugi, platiti Tihicu da ga pogura tamo gdje treba? Zanimljivo razmisljanje
dječak sa šibicama

#18848 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Stvarni vlasnik i fiktivni vlasnik, znas i sam da je kod nas to vrsta sporta, prijavljivanje nekretnina i firmi na zenu, brata, dajdzu, punca ko sto je Covic na punca prijavio imetak na Jadranu.

Zasto politicar ne bi bio de fakto gazda, Kosarac je gazda svim trgovcima u IS, ne smiju bez njegovog amena nista. On odredjuje koji ce objekat kojem, i svi rade za njega u sustini.
kB27

#18849 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

Ironmen wrote: 17/07/2024 12:29
Spoiler
Show
kB27 wrote: 16/07/2024 16:36
VladaFBiH wrote: 16/07/2024 16:27 mislim da bi se ova priča mogla jednostavno zaključiti sa listom najprodavanijih proizvoda u BiH tokom 2022.godine (izbačene su cigare iz liste)
Moze i tako, obzirom da nam je pa jedno 90% stanovnistva statisticki socijalno ugrozeno (ako cemo tjerati mak na konac i gledati moze li prosjecni prihod domacinstva pokriti potrosacku korpu).

Radi kompletnosti, evo i lista 50 namirnica za koje je postignut dogovor oko zamrzavanja cijena bla bla bla (citat: "Ministarstvo trgovine FBiH i svi učesnici u projektu su u cilju, kako su napomenuli, stabilizacije cijena i ublažavanja rasta inflacije kroz dijalog i partnerski odnos na jedan novi način promovirali društveno odgovorno poslovanje trgovaca.")

Svako ima pravo na svoje vidjenje, evo moje: u nekoliko kategorija:

Jogurt, salama, hrenovka, pavlaka, sirni namaz, feta, sir u trokuticima, jufka za pitu, secer u kocki, sardina, opet pasteta, marmelada, petit keks, zacin, gel za tusiranje, ubrus, osvjezivac za wc, ... nisu osnovne zivotne namirnice i apsolutno ne vidim razlog za zamrzavanje cijene njih. Nista drugacije nego zamrzavanje cijene lososa, kavijara, ekstra djevicanskog maslinovog ulja, parmezana, Jegera, ili bilo kojeg drugog artikla.

Ah da, vidim, populisticki mnogo atraktivnije.

Nesto sto ce drzava proglasiti osnovnom zivotnom namirnicom po mom misljenju treba biti puno vise od principa "sta narod voli":
- mora biti relativno zdravo, inace problem prebacujes na drugo mjesto (zdravstveni sistem, za X godina)
- mora imati dobar omjer kalorija i cijene
- mora biti moguce kombinacijom nekoliko ovakvih namirnica na sedmicnom nivou sloziti iole nutritivno balansiranu ishranu

Sve drugo je, kao sto sam vec rekao, "sta narod voli". I da dodam, "sta pajdasi privrednici vole da se brze proda".

Image
Image
Problem se desio sto su zakljucali cijene tek nakon 2 godina divljanja trzista i enormnog bogacenja monopol igraca, sve cijene sto su zakljucali od svih artikala ja cu nace sve artikle slicne kvalitete po jeftinijim cijenama, tako da ovo zakljucavanje cijena valda Niksica je cisti populizam i prica za krezavu sirotinju na kojoj je mislio skupiti poene.
Tako je, zakljucane doslovno na vrhuncu.

Predlazem im i zakljucavanje goriva na 4KM i struje na marku. Efekat ce biti jednak kao ovo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18850 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

dječak sa šibicama wrote: 17/07/2024 13:01 Ja dedi vjerujem, a ti vjeruj da je neki Amko ili Bingo turbo sposoban pa napravi lanac prodavnica bez uticaja politike jer je eto, mag za trgovinu.
Ako hoces pravi info, evo ti.. jeste sda-ovac:mrgreen:
Koldzo je suvlasnik amka...
Rahmetli Tihiç nije imao nikskvu vezu szo se tice vlasnistva.
Post Reply