SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hakiz

#82626 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 16/07/2024 20:55
Hakiz wrote: 16/07/2024 20:51
Bobi wrote: 16/07/2024 20:46

:D pa u ovom našem prošlom taslačenju, lično svjedok bio, nehotice se lik upucao u prste nožne, znaš da su nosili puške ko lopate u jednoj ruci s cijevi prema dole :D. Nije samo oruzje vojna obuka, treba uvest pješačenje po divljni, isto svjedok bio lik se stropšao niz provaliju...bukvalno :D. Imaš ti dosta vještina koje se mogu naučiti u vojsci da ti dobro dodju kako u ratu tako i u miru.
Pokušavam se sjetiti šta mi u miru može pomoći ono šta sam naučio hodajući po Prokletijama na granici CG i Albanije i hapseći švercere i kriminalce koji su pokušavali preći tu granicu. Kada bih se bavio poslom koji zahtijeva znanje razoružavanja, vezivanja i sprovođenja grupe ljudi, bilo bi super. Avaj, takvi poslovi me ne interesuju.
Nabio si kondiciju :D, znaš gdje treba na koji kamen stati, znaš gdje možeš naci izvor vode, znaš uočavat detalje, sve su to vještine korisne u miru od rekreativnog planinarenja do uočavanja potencijalnih džepara poo tramvajima :D.
Touche :thumbup:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#82627 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

dječak sa šibicama wrote: 16/07/2024 20:48 Gore u mahali bio jedan Bajro, Rom, hrabar borac ali nestrucan. Par puta ispricao kako baca bombe "ali nijedna ne pukne" i pita ga komandant jesi skinuo osigurac i kasiku, kaze Bajro kakvu kasiku.
jel služio Bajro JNA?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#82628 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bobi »

Uzmi grupu svršenih srednjoškolaca, 10 % njih bi znalo napisat makar jednu metodu orjentisanja u prostoru bez ikakvih pomagala.
John Cleese

#82629 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

Bobi wrote: 16/07/2024 20:46 :D pa u ovom našem prošlom taslačenju, lično svjedok bio, nehotice se lik upucao u prste nožne, znaš da su nosili puške ko lopate u jednoj ruci s cijevi prema dole :D. Nije samo oruzje vojna obuka, treba uvest pješačenje po divljni, isto svjedok bio lik se stropšao niz provaliju...bukvalno :D. Imaš ti dosta vještina koje se mogu naučiti u vojsci da ti dobro dodju kako u ratu tako i u miru.
Navodno je lik, u namjeri da ispali trenutnu tromblonsku minu izradjenu u nekakvoj improviziranoj manufakturi, zaboravio blagovremeno staviti u pusku odgovarajuci metkic te je to pokusao uraditi naknadno, drzeci pusku s tromblonom koljenima...
Izvjesno je samo da je tromblon pritom nekako udario o tlo sto je rezultiralo obostranom amputacijom, potkoljenom, ako se ne varam :|
John Cleese

#82630 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

Bobi wrote: 16/07/2024 21:00 Uzmi grupu svršenih srednjoškolaca, 10 % njih bi znalo napisat makar jednu metodu orjentisanja u prostoru bez ikakvih pomagala.
Znas li se orijentirati po mahovini? :D
suspect_zero

#82631 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Ok, protiv vojnog roka ste :) neka vas kod kuće, lijepi, sređeni i ušminkani ...pijte krv materama i kasnije ženama, ne treba vam ništa osim kakav posao u državnoj službi i da položite vozački.
Niko da nije zagalamio na vas, pospremanje gaća i čišćenje iza sebe ....jebo to ima neka budala koja će to umjesto vas, trebate čuvati rukice :oops:
Baš ste cakani 😍
Hakiz

#82632 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

suspect_zero wrote: 16/07/2024 21:15 Ok, protiv vojnog roka ste :) neka vas kod kuće, lijepi, sređeni i ušminkani ...pijte krv materama i kasnije ženama, ne treba vam ništa osim kakav posao u državnoj službi i da položite vozački.
Niko da nije zagalamio na vas, pospremanje gaća i čišćenje iza sebe ....jebo to ima neka budala koja će to umjesto vas, trebate čuvati rukice :oops:
Baš ste cakani 😍
Ima jedan problem.

Bio u JNA, bio u ovom ratu.

Dakle, moje protivljenje vojnom roku nije akademsko, posljedica je (mog) iskustva.

Dopuštam da drugi imaju druga iskustva.

Osim "tehničkih" znanja kako baratati oružjem i slično, služenje vojnog roka me nije učinilo ni odgovornijim, ni strpljivijim, nije mi uticalo na karakter.

Osim u jednoj stvari.

Naučilo me je mržnji prema autoritetima. Zapravo, naučilo me je da je veoma malo autoriteta, a da ono šta nazivamo "traženje poštovanje autoriteta" je u prevodu na stvarni jezik života "zahtijevanje straha i poslušnosti prema funkciji i sili".

Ne znam koliko je učenje strahu dobra životna lekcija. Možda i jeste.

Opet, ako se i uvede vojni rok, meni je svejedno. Mlade će frustrirati nadobudne starješine, mene neće, moj voz prošao.

Pa kada se ti mladi vrate sa odsluženja, na najbližima će tu frustraciju ispoljavati. Možda na djevojkama i ženama, na njima je najlakše.

Pa, neka ga uvedu.
Last edited by Hakiz on 16/07/2024 21:29, edited 1 time in total.
muha_sa

#82633 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

suspect_zero wrote: 16/07/2024 21:15 Ok, protiv vojnog roka ste :) neka vas kod kuće, lijepi, sređeni i ušminkani ...pijte krv materama i kasnije ženama, ne treba vam ništa osim kakav posao u državnoj službi i da položite vozački.
Baš ste cakani 😍
Mamine maze ne diraj :-)
John Cleese

#82634 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

Baš ste cakani 😍
Sve se to moze lijepo i kod kuce nauciti :D
Osim toga, to se na vrijeme uci do sedme godine zivota, a ne sa 18 ili vise :D
nekome

#82635 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nekome »

suspect_zero wrote: 16/07/2024 13:24
zigson wrote: 16/07/2024 10:31 Ko nije imao dodira sa ovim novim generacijama sto sad tek pune 18 godina, ne zna u kakvom cemo mi sranju biti za par godina
Aminujem da uvedu vojni rok dok moj hrsuz napuni 18.
Neki dan čitam Hrvati uzimaju u razmatranje, rek'o moglo bi i kod nas....kaže šta će oni meni tamo raditi, rek'o neće ništa ti ćeš raditi :evil:
nemojte se vi zene latiti price o vojnom roku osim ako ne mislis da i zene i muski podjednako sluze vojni rok, bez ikakve razlike. zasto? prelistaj forum o tome kako su izgledali vojni rokovi posljednjih godina kada je postojao vojni rok...
JoseMujica

#82636 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

Hakiz wrote: 16/07/2024 21:28
Baš ste cakani 😍
Ima jedan problem.

Dakle, moje protivljenje vojnom roku nije akademsko, posljedica je (mog) iskustva.

Osim "tehničkih" znanja kako baratati oružjem i slično, služenje vojnog roka me nije učinilo ni odgovornijim, ni strpljivijim, nije mi uticalo na karakter.

Osim u jednoj stvari.

Naučilo me je mržnji prema autoritetima. Zapravo, naučilo me je da je veoma malo autoriteta, a da ono šta nazivamo "traženje poštovanje autoriteta" je u prevodu na stvarni jezik života "zahtijevanje straha i poslušnosti prema funkciji i sili".

Opet, ako se i uvede vojni rok, meni je svejedno. Mlade će frustrirati nadobudne starješine, mene neće, moj voz prošao.

Pa kada se ti mladi vrate sa odsluženja, na najbližima će tu frustraciju ispoljavati. Možda na djevojkama i ženama, na njima je najlakše.

Pa, neka ga uvedu.
:thumbup:
dječak sa šibicama

#82637 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Vojni rok u SFRJ je doveden u ravan mita, islo se uz ispracaje, pjesmu, kako zivim blizu zeljeznicke stanice sjecam se silnih ispracaja kolona ljudi ide ulicom obicno iz pravca Kobilje glave i tog dijela grada, Z-D-R-A-V-O zdravo zdravo zdravo.

Pricalo se da ko ne sluzi vojsku, jalov je muskarac, kao vojska te uci necemu u vojsci postajes muskarac bla bla bla. Nauce te zatezati krevet i pucati iz puske, jako musko. Jos istetoviras JNA i datum na ruci.

Bajro nije sluzio vojsku, ocigledno, cim nije znao kako funkcionise bomba. Ali naucio je kasnije, ne treba mu bas godinu dana armije da to nauci.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#82638 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Nema gore stvari nego dijete stucati nekim kvazi autoritetima, a ne smije mu odgovoriti.
Najveći problem nas Bošnjaka je upravo to.
S koljena na koljeno je to išlo. Neka šuti, otici ces kod kadije, neka ne talasaj, nemoj protiv kralja, neka pusti nemoj protiv Tita, nemoj suti Cuvaj posao, neka nemoj ti biti galamdzija dobra je i ta plata, neka, neka, neka. I tako s djeda na sina, pa na unuka, pa na praunuka, pa sve do danas. Neka, nemoj, suti, bice bolje. Kada?
JoseMujica

#82639 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

U Sarajevu ima puno spida (droge) koji je pun tableta za šizofreničare. Nama dolazi droga najgore kvalitete. To izaziva brojne poremećaje.
:shock:

Omar mjesečar za hAvaz :roll:

nikad nije bilo bolje
John Cleese

#82640 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

JoseMujica wrote: 16/07/2024 21:56
U Sarajevu ima puno spida (droge) koji je pun tableta za šizofreničare. Nama dolazi droga najgore kvalitete. To izaziva brojne poremećaje.

nikad nije bilo bolje
Otac Rafailo je davno zapazio i javno rekao to o kvalitetu droga koje ovdje distribuiraju - kao osoba koja se profesionalno bavi promidzbom opijuma za narod, on je i kompetentan da komentira tu tematiku i problematiku :| :D

https://www.youtube.com/watch?v=-oFvcignVbo
JoseMujica

#82641 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

John Cleese wrote: 16/07/2024 22:06
JoseMujica wrote: 16/07/2024 21:56

nikad nije bilo bolje
Otac Rafailo je davno zapazio i javno rekao to o kvalitetu droga koje ovdje distribuiraju - kao osoba koja se profesionalno bavi promidzbom opijuma za narod, on je i kompetentan da komentira tu tematiku i problematiku :| :D

https://www.youtube.com/watch?v=-oFvcignVbo
Rafailo je legenda...ima još njegovih klipova :D
suspect_zero

#82642 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

sime_cipol wrote: 16/07/2024 21:38 Nema gore stvari nego dijete stucati nekim kvazi autoritetima, a ne smije mu odgovoriti.
S koljena na koljeno je to išlo. Neka šuti, otici ces kod kadije, neka ne talasaj, nemoj protiv kralja, neka pusti nemoj protiv Tita, nemoj suti Cuvaj posao, neka nemoj ti biti galamdzija dobra je i ta plata, neka, neka, neka. I tako s djeda na sina, pa na unuka, pa na praunuka, pa sve do danas. Neka, nemoj, suti, bice bolje. Kada?

Znam, boj se ovna boj se govna.....evo sada svako laprda šta hoće, svako se za nešto pita, svako hoće da je njegova zadnja.....bolje vrijeme?
Mi se ne znamo nositi sa slobodom govora, mišljenja, izražavanja, takvi smo naopaki,vazda nam kandžija treba da uđe iz guzice u glavu.
Znam ja da vojska od bilmeza ne napravi insane, ali makar tu godinu mu se posere u ćeif.
Nije ovo ništa da generalizujem, ima odgojene kulturne djece ali su neprimjetni od silnih tatinih i maminih skorojevića.

@Hakiz ti makar znaš nešto raditi, naučio u životu bar sa drvetom se igrati @John Cleese I ti isto, Muhu da ne spominjem.....naučili ste nešto korisno u životu.....ovi danas pertle ne znaju svezati, tek koji kuršlus u glavi nastaje kada kažeš dodaj francuski ključ, fanglu, misteriju, de tricu peticu .....gleda ko tele.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#82643 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by plain vanilla »

sime_cipol wrote: 16/07/2024 21:38 Nema gore stvari nego dijete stucati nekim kvazi autoritetima, a ne smije mu odgovoriti.
Srecom, danas nema autoriteta i djeca se ne boje nikoga. Ni roditelja, ni amidze, ni komsije, ni učiteljice, ni profesora, ni policije.
Zato je ova tema ovako aktivna, glavna tema su ugl ta neustrasiva djeca. Ne ureklo se, dodjose za Bosnjake ljepsi dani.
John Cleese

#82644 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

suspect_zero wrote: 16/07/2024 22:22 @John Cleese I ti isto, Muhu da ne spominjem.....naučili ste nešto korisno u životu.....ovi danas pertle ne znaju svezati, tek koji kuršlus u glavi nastaje kada kažeš dodaj francuski ključ, fanglu, misteriju, de tricu peticu .....gleda ko tele.
Ali nista od toga sto znam nema nikakve veze s vojskom :D

Djeca uglavnom znaju ono sto ih neko nauci, makar i kad samo imaju priliku da vide kako neko nesto radi, pa se i zainteresiraju, ako ih vec ne uce direktno.
Dakle nije do djece :|
Edin H.

#82645 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

Hakiz wrote: 16/07/2024 21:28
Baš ste cakani 😍
Ima jedan problem.

Osim u jednoj stvari.

Pa, neka ga uvedu.
:thumbup:

Plus te vojska nauči ljenčarenju i gubljenju vremena, uvijek nešto čekaš.

Možda je donekle i dobra za ljude koji nisu volili školu, pa eto poneko nešto i nauči, npr. dobiješ vozačku da voziš kamion, koristiš radio stanicu… ali za mene se radi o gubitku 15 mjeseci života i to u godinama kada te trebe najviše gotive.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#82646 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bobi »

John Cleese wrote: 16/07/2024 21:08
Bobi wrote: 16/07/2024 21:00 Uzmi grupu svršenih srednjoškolaca, 10 % njih bi znalo napisat makar jednu metodu orjentisanja u prostoru bez ikakvih pomagala.
jel znaš ti po crkvenom tornju :D.
Haris.ba

#82647 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Kvaka_22

Prvo knjigu procitati, pa se vojsci radovati.

Image
suspect_zero

#82648 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

John Cleese wrote: 16/07/2024 22:33
suspect_zero wrote: 16/07/2024 22:22 @John Cleese I ti isto, Muhu da ne spominjem.....naučili ste nešto korisno u životu.....ovi danas pertle ne znaju svezati, tek koji kuršlus u glavi nastaje kada kažeš dodaj francuski ključ, fanglu, misteriju, de tricu peticu .....gleda ko tele.

Djeca uglavnom znaju ono sto ih neko nauci, makar i kad samo imaju priliku da vide kako neko nesto radi, pa se i zainteresiraju, ako ih vec ne uce direktno.

Vjerovatno :) ali ja kao majka teško da mogu biti "strašni" autoritet u odnosu na nekog tamo brkatog i grlatog neznanca.
Dobro, apsolvirali smo da nam je omladina za poželiti i da nas čeka svijetla budućnost sa njima i njihovim roditeljima :D

Možda otvoriti kakvu školu za dresuru mladeži :-?
John Cleese

#82649 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

Bobi wrote: 16/07/2024 22:34
John Cleese wrote: 16/07/2024 21:08
jel znaš ti po crkvenom tornju :D.
:lol: A po grobljima? :D
John Cleese

#82650 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

suspect_zero wrote: 16/07/2024 22:43
John Cleese wrote: 16/07/2024 22:33

Vjerovatno :) ali ja kao majka teško da mogu biti "strašni" autoritet u odnosu na nekog tamo brkatog i grlatog neznanca.
Dobro, apsolvirali smo da nam je omladina za poželiti i da nas čeka svijetla budućnost sa njima i njihovim roditeljima :D

Možda otvoriti kakvu školu za dresuru mladeži :-?
Ma nije omladina za pozeliti, ali nisu oni za to krivi nego onaj ko ih je odgajao.
Odgojem se treba baviti blagovremeno i neposredno, a ne odgovornost prepustati nekakvim institucijama.

Prica o odgojnoj ulozi sluzenja vojnog roka je mit i apsurdna je, jer vojni rok ne sluze djeca, nego mladi ljudi koje stoga nije vise moguce odgajati, a ni u mogucnost istinskog prevaspitanja nesto ne vjerujem :|

U svakom slucaju, u tom uzrastu je vec prekasno za efikasne intervencije.
Post Reply