Cevapi 15 min nakon sto su servirani, gore
Sve cekam da se ohlade, ali uzalud
Rijetko jedem cevape, ali u zadnje vrijeme najvise mi legnu u Petici. Jesu mali, ali ukus mi je odlican. 15-20 komada mi je ok
Cevapi 15 min nakon sto su servirani, gore
A koja to jela Evropa nema bez Južnih Slovena ?Toto wrote: ↑13/07/2024 17:44cuj djelimično autohtona jela..teskeredzic_22 wrote: ↑13/07/2024 08:51
Ok , imamo kajmak djelimično autohtonu namirnicu.
I eto imamo kljukušu.
nego, de nabroj autohtona jela evrope bez juznih slovena
''ne budali kraljevicu Marku'' ovo je gastro tema. .. mani se politike ..teskeredzic_22 wrote: ↑14/07/2024 17:19A koja to jela Evropa nema bez Južnih Slovena ?Toto wrote: ↑13/07/2024 17:44cuj djelimično autohtona jela..teskeredzic_22 wrote: ↑13/07/2024 08:51
Ok , imamo kajmak djelimično autohtonu namirnicu.
I eto imamo kljukušu.
nego, de nabroj autohtona jela evrope bez juznih slovena
Šta su ti Južni Sloveni , koji su 1000 godina živjeli u kršu i u kućama od blata , bili pokoreni i bez države od pada srednjovjekovnih despotovina do Juogslavije dodali Evropi u kuhinji ?
Nisam gastrolog ni kuhar.
.
pa kad nisi gastrolog ni kuhar: kako mozes lupetat prethodne ocjene?teskeredzic_22 wrote: ↑12/07/2024 18:11
Kremšnita je samoborska a ne slovenačka , jedna od rijetkih autohtonih slastica.
Niti jedan južnoslovenski narod nema ništa autohtono u pogledu jela i kuhinje - sve je uvozno i tuđe , baš svako jelo.
Jedino slano jelo koje se dijelom može nazvati autohtonim je kajmak , ali njega ruku na srce ima i u Iranu
Da ti nisi malo pobrkao šefa i stanicu , šefe....kuhinje ?Toto wrote: ↑15/07/2024 02:13SpoilerShow.pa kad nisi gastrolog ni kuhar: kako mozes lupetat prethodne ocjene?teskeredzic_22 wrote: ↑12/07/2024 18:11
Kremšnita je samoborska a ne slovenačka , jedna od rijetkih autohtonih slastica.
Niti jedan južnoslovenski narod nema ništa autohtono u pogledu jela i kuhinje - sve je uvozno i tuđe , baš svako jelo.
Jedino slano jelo koje se dijelom može nazvati autohtonim je kajmak , ali njega ruku na srce ima i u Iranu
pitam te definicije autohtonog, ''djelomocno autohtonog'' i autenticnog jela, te da mi das spisak tih jela iz Evrope, jer si prvi poceo da lupetes o juznim Slovanima i autohtonosi. Autohtonost je rijec sa Balkana pa ti, valjda, nece biti problem da je prevedes.
Kako kajmak moze biti dijelom autohtoni u juznih Slovena ako ga ima u Iranu, Iraku, Afganistanu, Kazahstanu, odnosne u centralnoj i zapadnoj Aziji (Levantu) i Balkanu? To bi ofrljativno bilo: 1/30 autohton, odnosno nije nikako i nije nigdje autohton. Turci ga zovu kaymak.
Ovakve namirnice i jela pripadaju svjetskoj kulturnoj bastini i za njih niko ne izdaje certifikat o autohtonosti.
Sis cevap (raznjic), cotlet, biftek itd. su stari onoliko koliko je covjek mesozdar. Koja drzava ili narod moze da dokaze da je na njenom tlu covjek postao mesozder?
Samoborska,zagrebacka i bledska cremsnite nisu autohtone. Jufka je produkt carske osmanske kuhinje, kremu je proizvela francuska kuhinja, a naziv cremsnita je germanska.
Ne postoje gastrolozi. Postoje antropolozi hrane koji se bave disciplinama relevantnim za ovu oblast.
Blize ti je kod beslica u zencuNaslovnica wrote: ↑14/07/2024 08:34 Kolega džonsa mi je to toliko nahvalio ćevape u Priboju (Rele čevabdžinica) da mi dođe da se spremim i uvjerim se iz prve ruke.
Iko, išta?!
Bio sam kod Bešlića 100 puta, dok sam poslom bio stacioniran u Zenici.noviclan wrote: ↑15/07/2024 07:23Blize ti je kod beslica u zencuNaslovnica wrote: ↑14/07/2024 08:34 Kolega džonsa mi je to toliko nahvalio ćevape u Priboju (Rele čevabdžinica) da mi dođe da se spremim i uvjerim se iz prve ruke.
Iko, išta?!
Samo dva posta i odrekao si se autohtonosti.teskeredzic_22 wrote: ↑15/07/2024 07:22Da ti nisi malo pobrkao šefa i stanicu , šefe....kuhinje ?Toto wrote: ↑15/07/2024 02:13SpoilerShow.pa kad nisi gastrolog ni kuhar: kako mozes lupetat prethodne ocjene?teskeredzic_22 wrote: ↑12/07/2024 18:11
pitam te definicije autohtonog, ''djelomocno autohtonog'' i autenticnog jela, te da mi das spisak tih jela iz Evrope, jer si prvi poceo da lupetes o juznim Slovanima i autohtonosi. Autohtonost je rijec sa Balkana pa ti, valjda, nece biti problem da je prevedes.
Kako kajmak moze biti dijelom autohtoni u juznih Slovena ako ga ima u Iranu, Iraku, Afganistanu, Kazahstanu, odnosne u centralnoj i zapadnoj Aziji (Levantu) i Balkanu? To bi ofrljativno bilo: 1/30 autohton, odnosno nije nikako i nije nigdje autohton. Turci ga zovu kaymak.
Ovakve namirnice i jela pripadaju svjetskoj kulturnoj bastini i za njih niko ne izdaje certifikat o autohtonosti.
Sis cevap (raznjic), cotlet, biftek itd. su stari onoliko koliko je covjek mesozdar. Koja drzava ili narod moze da dokaze da je na njenom tlu covjek postao mesozder?
Samoborska,zagrebacka i bledska cremsnite nisu autohtone. Jufka je produkt carske osmanske kuhinje, kremu je proizvela francuska kuhinja, a naziv cremsnita je germanska.
Ne postoje gastrolozi. Postoje antropolozi hrane koji se bave disciplinama relevantnim za ovu oblast.
Nigdje nisam napisao da imamo isključivo naša jela - drugi imaju , mi nemamo , "bečka šnicla", "španski vjetar" , "pizza" , parafraziram i banalizujem ali je u biti tako , koliko god namirnice za prirpremu hrane bile univerzalne , način pripreme ili čak serviranje mogu biti autentični.
Za kajmak sam napisao da ga ima u Iranu , jeste sličan način nastanka kajmaka i kod nas i tamo , no makar ovde ima specifičnosti itd.itd.
Samoborska kremšnita je autentična i zato sam napisao SAMOBORSKA , ne postoji drugi grad u ex Yu koji ima nešto slično (pljevaljska ili bijeljinska kremšnita) a to što se ona naslanja na slastice srednje Evrope je logično ali njen način pripreme se razlikuje od njenih sestara "kremšnita".
A ko je ubio Franju Ferdinanda?teskeredzic_22 wrote: ↑14/07/2024 20:25
Nisam gastrolog ni kuhar.
Navedi autentično domaće jelo kog smo mi smislili pa se eventualno internacionalizovalo ili se još uvijek jede samo kod nas ?
Dobro pazi šta pišeš , jedina naša riječ koja ima internacionalno značenje i primjjenu u gotovo svim jezicima je vampir.
Upravo toliki je bio naš uticaj i doprinos svjetskoj civilizaciji i događajima.
Tako karakteristično za tebe
Jest.
A Applepay telefonom?sarajevsko_pivo wrote: ↑21/07/2024 15:05 Jeli se jedino kod Hodzica može karticom platiti?
Znam da Željo ne prima kartice
Mislim da i u Petici se može platiti karticom.sarajevsko_pivo wrote: ↑21/07/2024 15:05 Jeli se jedino kod Hodzica može karticom platiti?
MozeBetter Man wrote: ↑21/07/2024 18:47Mislim da i u Petici se može platiti karticom.sarajevsko_pivo wrote: ↑21/07/2024 15:05 Jeli se jedino kod Hodzica može karticom platiti?
Naslovnica wrote: ↑15/07/2024 07:26Bio sam kod Bešlića 100 puta, dok sam poslom bio stacioniran u Zenici.noviclan wrote: ↑15/07/2024 07:23Blize ti je kod beslica u zencuNaslovnica wrote: ↑14/07/2024 08:34 Kolega džonsa mi je to toliko nahvalio ćevape u Priboju (Rele čevabdžinica) da mi dođe da se spremim i uvjerim se iz prve ruke.
Iko, išta?!
Ćevapi OK ali ništa da bih se spremio i maxuz otišao.
Imas bankomate na svakom koraku u gradu.sarajevsko_pivo wrote: ↑21/07/2024 15:05 Jeli se jedino kod Hodzica može karticom platiti?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zavrsen ... /240810119Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je da je okončana procedura zaštite sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda
I šta se ovim konkretno dobija osim nekakve zaštite imena?Peacean wrote: ↑11/08/2024 07:08https://www.klix.ba/vijesti/bih/zavrsen ... /240810119Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je da je okončana procedura zaštite sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda