Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drug_profi

#20451 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Krkljanac je od SCC. Moraće se ljudi prilagoditi.
Logovan

#20452 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Pa neka se prilagode, ne vidim problem.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#20453 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

Dobra alternativa je ko ide iz drugog dijela grada prema Breki, Bjelavama i tom dijelu grada da ide preko Velesica (FDS - Grand Hotel Velesici) jest da je mahalski put pun okuka, ali cete zaobici ovu glavnu guzvu i doci na kruzni u Velsicima vrlo brzo.

Ko ide iz pravca Ilidze mozda mu je banjboje ici odmah Lukavica- Sunyland- Sirokaca... Izbjegne se guzva u gradu i dodje se u stari grad, bez puno zastoja. Ne znam kakva ce biti situacija sa tranzitom ali vjerujem da ce se guzva i gore prenijeti.

Isto tako ima opcija i sa tranzita da se spustite na Alifakovac, kod Gonul kahvecija na tranzitu skrenete desno i kroz mahale siđete do Inat kuce a mozete i na drugu stranu okrenuti prema Bistriku.

Ova guzva ce se prenositi do Importanea najmanje u to sam siguran.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20454 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

radije u gužvi 2h nego ruđera boškovića
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20455 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

last mohicans wrote: 15/07/2024 08:25 Eno se Štele slika, počinje party od Skenderije. Jednu traku dižu, izgleda najprije.
ja i zaboravio ovo
jutros imam sta vidjeti
F&N

#20456 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

mk ultra wrote: 15/07/2024 09:26 radije u gužvi 2h nego ruđera boškovića
Pa dobro ne mora se ici niz one S krivine, moze se ici i Humskom gore pa kod onog marketa tamo se spajati na Ruđera Boškovića... to je recimo onako prihvatljivija varijanta.
breuer

#20457 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by breuer »

F&N wrote: 15/07/2024 09:29
Pa dobro ne mora se ici niz one S krivine, moze se ici i Humskom gore pa kod onog marketa tamo se spajati na Ruđera Boškovića... to je recimo onako prihvatljivija varijanta.
a zašto se uopšte petljati po Boškovićevoj i potom upadati u usko grlo na pružnom prelazu u Velešićima?

čovjek je rekao da se ide Putem života, pa na tunel Ciglane koliko sam ja shvatio :?
DaysleepeR

#20458 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

F&N wrote: 15/07/2024 09:24 Dobra alternativa je ko ide iz drugog dijela grada prema Breki, Bjelavama i tom dijelu grada da ide preko Velesica (FDS - Grand Hotel Velesici) jest da je mahalski put pun okuka, ali cete zaobici ovu glavnu guzvu i doci na kruzni u Velsicima vrlo brzo.

Ko ide iz pravca Ilidze mozda mu je banjboje ici odmah Lukavica- Sunyland- Sirokaca... Izbjegne se guzva u gradu i dodje se u stari grad, bez puno zastoja. Ne znam kakva ce biti situacija sa tranzitom ali vjerujem da ce se guzva i gore prenijeti.

Isto tako ima opcija i sa tranzita da se spustite na Alifakovac, kod Gonul kahvecija na tranzitu skrenete desno i kroz mahale siđete do Inat kuce a mozete i na drugu stranu okrenuti prema Bistriku.

Ova guzva ce se prenositi do Importanea najmanje u to sam siguran.
Gužva počinje kod Bristola pa dalje.
izbjeglica_iz_besmisla

#20459 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Nije, pricao je o provlacenju cestama iznad hotela grand. Jednom sam prosao, navigacija me odvela - i nikad vise necu.

Tu moze ici ko je navikao po mahali voziti, mada tu treba 5-10 auta da se i tamo sve zacepi.
Haris.ba

#20460 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 15/07/2024 09:46 Nije, pricao je o provlacenju cestama iznad hotela grand. Jednom sam prosao, navigacija me odvela - i nikad vise necu.

Tu moze ici ko je navikao po mahali voziti, mada tu treba 5-10 auta da se i tamo sve zacepi.
Onom strmom cestom da se penjem, sto lokalci koriste samo nizbrdo?
breuer

#20461 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by breuer »

aha, da, sad vidim da pominje Grand, ma ništa to, eventualno ići Putem života, a i tu se stvaraju nesnosni čepovi na kraju radnog vremena, iako je sad bolje kako nema škole i odmori su...
Naslovnica

#20462 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Logovan wrote: 15/07/2024 09:13 Pa neka se prilagode, ne vidim problem.
logi
Thorgerson

#20463 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Ko god ide u grad s autom, znajuci za radove, guzve. Taj i treba da se zaglavi u guzvi.

Kaze mora poslovno. Sta ba poslovno? Uredu ako vozis alat, materijal. To jeste poslovno.

Al uhljup nosi laptop, il ne nosi nista. I mora doci metar od mjesta sastanka. Parkiraj na Skenderiji, sjedi na tramvaj il prosetaj.

Ova prica da ima tu ljudi koji tu stanuju. Stari Grad je opstina sa najmanje stanovnika. Prema tome ne bi trebalo da bude vecih guzvi. Uostalom i ti ljudi koji zive tu bi trebali da skontaju vise gdje zive.

Zao mi je, ali zivjeti u turistickom sredistu grada, pa i drzave nosi odredjene nedostatke. Sto se prije to shvati, bice vam lakse.
drug_profi

#20464 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Moj prijatelj živi u starom dijelu jednog jadranskog gradića.
Auto parkira oko 500 metara dalje od kuće u kojoj je vlasnik etaže. Do kuće nema pristupa autom.
Gradske službe imaju mala uska vozila za vatrogasce i za komunalce.
Sav saobraćaj u gradu je smiren, ide preko rotora, i sa velikim parkinzima u zaleđu. Parkinge u samom centru imaju isključivo oni koji su platili mjesto, a na to pravo imaju samo vlasnici nekretnina.
Trappist

#20465 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Trappist »

Thorgerson wrote: 15/07/2024 10:28 Ko god ide u grad s autom, znajuci za radove, guzve. Taj i treba da se zaglavi u guzvi.

Kaze mora poslovno. Sta ba poslovno? Uredu ako vozis alat, materijal. To jeste poslovno.

Al uhljup nosi laptop, il ne nosi nista. I mora doci metar od mjesta sastanka. Parkiraj na Skenderiji, sjedi na tramvaj il prosetaj.

Ova prica da ima tu ljudi koji tu stanuju. Stari Grad je opstina sa najmanje stanovnika. Prema tome ne bi trebalo da bude vecih guzvi. Uostalom i ti ljudi koji zive tu bi trebali da skontaju vise gdje zive.

Zao mi je, ali zivjeti u turistickom sredistu grada, pa i drzave nosi odredjene nedostatke. Sto se prije to shvati, bice vam lakse.
Super, sad svaki sljedeći put kad budem htio auto upaliti pitat cu tebe i ostale stručnjake smijem li do te i te destinacijec i je li opravdano.
Trappist

#20466 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Trappist »

Vidim poredali cunjeve cijelom trakom, a može li se skrenuti lijevo kod buybooka ili na sljedećem skretanju?
DaysleepeR

#20467 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Možda može na kvarnjaka dok ne dignu lijevu traku, nakon toga jedino ako ti nije žao auta.
F&N

#20468 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

breuer wrote: 15/07/2024 09:33
F&N wrote: 15/07/2024 09:29
a zašto se uopšte petljati po Boškovićevoj i potom upadati u usko grlo na pružnom prelazu u Velešićima?

čovjek je rekao da se ide Putem života, pa na tunel Ciglane koliko sam ja shvatio :?
Zato sto je najveca guzva do kruznog toka u Velesicima. Put zivota ce ti biti haos. I svaki dan je haos na tom dijelu. Ovo pricam jer zivim na Breki i znam vrlo dobro cim je neki manji udes u ovom dijelu grada Pofalici - Skenderija, kakav nastane haos i gdje se sve preljeva guzva. I znam koje sam alternative sve koristio za dolazak kuci i izbjegavanje guzve.

Ja sam iz najbolje namjere napisao ljudima prijedloge za izbjegavanje guzvi, a na svakom je da odluci hoce li koristiti ili ne.
Kada zuris isao bi i preko makadama da stignes, kad nigdje ne zuris i niko te ne ceka mozes laganice nahajcati klimu pojacati muziku, mobitel u ruke i stajati u koloni 2 sata.
dječak sa šibicama

#20469 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Tunel Ciglane je uvijek zastopan, bolje skrenuti na kosevsko pa pored stadiona do bolnice. Mada i tu je kriza onih 200 metara gdje se mora izaci na alipasinu.
tomhagen

#20470 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tomhagen »

Thorgerson wrote: 15/07/2024 10:28 Zao mi je, ali zivjeti u turistickom sredistu grada, pa i drzave nosi odredjene nedostatke. Sto se prije to shvati, bice vam lakse.
:thumbup:
VladaFBiH

#20471 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Naslovnica wrote: 14/07/2024 11:28 Kako se osloboditi "krkljanca" u Sarajevu: Analiza saobraćaja je ključna za buduća rješenja

https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/teme ... nja-967110
došao sam do dijela "Izmještanjem postojećih kolosijeka željeznice dobili bismo ogroman prostor za izgradnju i razvoj grada sa novim infrastrukturnim i društvenim objektima." tako da ne moram dalje čitati ove gluposti
Haris.ba

#20472 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Pitanje je cije uho ima. Ako ima nekog politicara koji se docepa vlasti, nema suplje da su izbori nebitni.

Svakog kandidata sada na izborima bih pitao o pruzi, i hoce li je blokirati.

Kao i o lokaciji deponije.

Zanimljiva je ta sutnja drugih nacelnika. NS, Centar, SG. Kao da im je svejedno hoce li imati zeljeznicu blizu.
F&N

#20473 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

Moje skromno- nestrucno misljenje je da pod br 1, Sarajevo kao grad se mora prosiriti na Vogoscu, Ilidzu, Hrasnicu pa cak i Hadzice.
Jer to su cjeline koje su povezane apsolutno ne postoji vise nista sto razdvaja te oblasti.
Drugo ljudi iz ovih opstina rade u gradu, vecinom.
Prije su Hrasnica, Hadzici, Ilidza dobrim dijelom, Vogosca bili naseljeni stanovnistvom koji su radili vecinski u svojim mjestima, opstinama u Famosu, Pretisu, itd... Sada tih firmi vise nema i svakodnevno ljudi kako iz tih opstina dolaze "u grad" na posao, tako i ljudi "iz grada" idu u te opstine na posao. Uz to imas i Dobrinju na koju je naslonjena Lukavica iz koje takodjer dolazi ogroman broj auta u centar i prave svaku vrstu guzve.

Kada se to uzme u obzir koji broj firmi se nalazi na ovim opstinama i koja je kolicina ljudi koja se svakodnevno krece u oba smjera, bez ucesca dolaska ljudi iz susjednih kantona, onda treba praviti analizu kako rijesiti guzve.

Voz Hadzici Sarajevo je pokazao da su ljudi zainteresovani za ovaj nacin transporta. Sad zamislite da imate voz koji ide i kroz Vogoscu, pa staje na Kobiljoj, Barama, i ima stanicu na Skenderiji i onda ide dalje prama novom gradu. Neovisan od saobracaja, brz transport koji primi bez problema veliki broj putnika. To bi preporodilo grad.

Ne znam zasto se ne razmislja o metrou. Valjda se ceka da se spojimo sa Zenicom pa da onda neko kaze e sad treba. ako se uzme da je realno grad od Hadzica do Bascarsije, i od Vogosce do Dobrinje onda mislim da ima itekako opravdanosti za metro.

Ako se drzimo samo 4 gradske opstine kao prije 40 godina onda naravno da nema.
Thorgerson

#20474 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Meni je i dalje nevjerovatno da se ove stvari nisu uradile na juznoj longitudinali.
- Kruzni tok Hamdije Cemerlica i spoj sa zavrsenim dijelom juzne. Ovo je najavljeno prije sto godina. U cemu je vise problem???
- Zgrada izmjestanje? Ok, to je ipak za nas veci zahvat. Al i tu su se svi usutili. Vise se i ne prica o tome.
- dio juzne od Hrasnog do Dobrinje? Da ne spominjem dalje prema Ilidzi. Pa barem da je jos 100m uradjeno. Nista. Apsolutno ni metar nije uradjen za 6 godina!!!!
Pa pricamo o cesti koja povezuje Dobrinju, Nedzarice i Alipasino koji imaju zajedno sigurno 100.000 stanara (plus istocno sarajevo koje isto koristi dosta ovu infrastrukturu) sa gradom. Oni ulupali pare u nekakav jebeni viseci kruzni tok. Ok, treba graditi i prema buca potoku, ali dajte moramo odrediti prioritete.

Juzna i prva su morali biti top nad top prioriteta. Jedino iznad toga je javni prevoz. Odmah ispod su ove dvije saobracajnice.
Haris.ba

#20475 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Treba metro, a ne postoji dvotracna zeljeznicka pruga do Zenice. :mrgreen:

Pruziti dvotracnu prugu do Hadzica i to ce biti dovoljno za iducih 100 godina.

Pruga kroz Vogoscu od Zeljecnicke stanice je planirana. Otprilike prati cestu prve transferzale.

Hrasnica dobija tramvaj, planira se za Dobrinju, Doglodi do Butila imaju planiranu tramvajku i zeljeznicku prugu.

Kakav metro.
Post Reply