Ironmen wrote: ↑14/07/2024 10:35
Ci-Nick wrote: ↑14/07/2024 07:35
laserShow wrote: ↑14/07/2024 00:33
Ja hocu da kazem da ljudi ne znaju da cijene domace, zdravo i kvalitetno vs nezdravo i uvozno. Necu sada da naglabam da li "domaci" prodaje "uvozno". Pricam o stvarno postenim ljudima koji rade maksimalno uredno.
A kad pričaš o cijeni domaće struje onda ti je puno i 6 feninga za kwh.
Vrijede 2 kg borovnica 50 maraka a ne vrijedi mjesecno snabdjevanje strujom sa 300 kwh za istih 50 maraka.
I to u ovih 50 maraka za borovnice nema ni poreza ni prireza, ni akciza ni koncesije.
Dođes na javno zemljiste, očesljaš 2 kg borovnica za 15 minuta i uzmeš 40 maraka i onaj pijačar nakalemi još 10.
Ako im se isplatilo brati za 6 ili 8 maraka po kg prije dvije godine ne vidim razlog zasto bi sad bile iznad 10 ili 12 maraka.
Za 15 minuta ocesljas 2 kg bravo, pa eto spusti se oko Olova i Karaule prem Stuparima taj kraj je jako bogat sa divljim borovnica i malina i cesljal po cijeli dan i obogati se za sezonu.
Nisko je to, nije ta borovnica za cesljanja, objasnio ciko u videu samo niste pogledali.
A cuj, ko hoce ranu borovnicu u maju/junu, koja raste na 400mnv i koja se mora brati rucno, naravno da cijena nece biti ista kao ona koja dospije kasnije na visoj nadmorskoj visini i moze se cesljati. Zasto su ljudi zbunjeni, ne znam.
Koliko su prve jagode? Jesu li toliko jer valjaju/vrijede, ili nesto drugo? Eh pa tako i ovdje. Ciko sa videa moze po 20-25 prodavati dok dospijevaju samo tamo gdje se bere rucno. Kada stignu one od 10-12KM koje se cesljaju (i koje su bolje od ovih prethodno spomenutih), cesljat ce i on i prodavati za 10-12KM ili ce lezati kuci jer mu se ne isplati.
Pa nije bakarna dzezva i "rucni rad" ono sto vrijedi u cijeloj prici, pa da isti grm borovnice vrijedi 25 kada se bere rucno a 10 kada se ceslja.
Umjesto silnog naprdjivanja vremenski efikasnije je bilo da ste poslusali video, covjek koji bere 25 godina i zivi od toga sve transparentno objasnio. Niste pogledali dalje od clickbait-a "kome je skupo 25 ja cu ga povesti nek sa mnom bere".
Tipicni bosnjo mentalitet - radije ce imati svoje misljenje i zastupati ga zivotom, nego se iole objektivno informisati na neku temu.