Naša stranka

Post Reply
Haris.ba

#1001 Re: Naša stranka

Post by Haris.ba »

Osmi Socrates wrote: 12/07/2024 23:13 A i to sa bradama potvrđuje ono što sam napisao. Dozvoliš jednom, to nikad neće prestati. Eto, njen advokat navodi to kao presedan.

Na milion načina se to može zloupotrijebiti. I na kraju imaš cirkus od vojske. A izgleda da je nekima to i cilj.
Strah od brada i mahrama. :bih:

Image
Last edited by Haris.ba on 12/07/2024 23:19, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#1002 Re: Naša stranka

Post by Osmi Socrates »

Pa najlakše sve otpisati na islamofobiju, kad ne razmišljaš ni o čemu drugom. Mozak na odmor, pa dijeli epitete.

Bosna je komplicirana zemlja. I druga strana lako može uvesti pojam kršćanofobija ako neki vojnik zatraži da ima krst na uniformi jer osjeća da je to njegova vjerska obaveza, a sud mu to zabrani.
Haris.ba

#1003 Re: Naša stranka

Post by Haris.ba »

Osmi Socrates wrote: 12/07/2024 23:18 Pa najlakše sve otpisati na islamofobiju, kad ne razmišljaš ni o čemu drugom. Mozak na odmor, pa dijeli epitete.

Bosna je komplicirana zemlja. I druga strana lako može uvesti pojam kršćanofobija ako neki vojnik zatraži da ima krst na uniformi jer osjeća da je to njegova vjerska obaveza, a sud mu to zabrani.
Meni licno ne smeta. Neka ga na celu istetovira.

Bosna je komplicirana kada treba diskriminisati zene muslimanke. Da, da. Stara prica. :bih:
Last edited by Haris.ba on 12/07/2024 23:21, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#1004 Re: Naša stranka

Post by Osmi Socrates »

Pa da. I tako ćeš dobiti apsolutnu nakaradu od vojske.
Sociolog

#1005 Re: Naša stranka

Post by Sociolog »

Osmi Socrates wrote: 12/07/2024 22:26 Za šta su glasali ostali članovi suda?

Što izdvajaš Vukoju? Nije Vukoja sam donio odluku.

Naravno da si troler. Forumski staž te tu ništa ne vadi. Mogu ti objasniti i proces tvog "razmišljanja", ako treba.
slobodno !
Haris.ba

#1006 Re: Naša stranka

Post by Haris.ba »

Osmi Socrates wrote: 12/07/2024 23:21 Pa da. I tako ćeš dobiti apsolutnu nakaradu od vojske.
Ja, ti se sikiras kakva ce vojska biti. :bih:

Postavio sam slike vojnika sa turbanom i mahramom iz Britanije i Usa. Ne izgleda mi nista nakaradno.
Osmi Socrates

#1007 Re: Naša stranka

Post by Osmi Socrates »

Prvo napiši kako je sud u cjelini glasao. To je pošteno, a ne kako tebi pada napamet izdvajati pojedinačne članove.
Osmi Socrates

#1008 Re: Naša stranka

Post by Osmi Socrates »

Haris.ba wrote: 12/07/2024 23:22
Osmi Socrates wrote: 12/07/2024 23:21 Pa da. I tako ćeš dobiti apsolutnu nakaradu od vojske.

Postavio sam slike vojnika sa turbanom i mahramom iz Britanije i Usa. Ne izgleda mi nista nakaradno.
BiH nema nijednu zajedničku tačku sa Britanijom i Amerikom. Ama baš nijednu.

To tako ne može u političkim raspravama, porediti šta ti padne napamet.
Hakiz

#1009 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

I nije nakaradno. Ali, to je druga priča.

Kod nas kada bi joj dozvolili, prvo bi "oni" rekli da se OSBiH islamiziraju.

A ne bi puno vremena prošlo, "ovi" bi tražili da se ozvaniči uzvik "tekbir".

Kod nas nije toliko bitno da se argumentirano nešta objasni ili postigne. Cilj je da se drugi "nadjebe". Od foruma nadalje se to radi.

Tako bi i hidžab bio gledan od nemuslimana kao islamizacija, a od strane muslimana kao još jedna pobjeda.

I da, to šta spominješ žensko. Nije ni to slučajno. Jer, kada je žena u pitanju, uvijek se može iskoristiti "opresija nad ženama" i sam si to spomenuo. Da se muškarac bori za neko vjersko oravo, bilo bi lakše suprotstaviti mu se, on ne bi mogao koristiti spol ili rod kao alat.
Haris.ba

#1010 Re: Naša stranka

Post by Haris.ba »

Osmi Socrates wrote: 12/07/2024 23:25

BiH nema nijednu zajedničku tačku sa Britanijom i Amerikom. Ama baš nijednu.

To tako ne može u političkim raspravama, porediti šta ti padne napamet.
Pa i ne moze se porediti. Bosna cak ima veci formalni kompedijum zastite ljudskih prava nego te drzave. I sve te mnoge konvencije imaju prednost cak i nad ustavom, zakonima i podzakonski aktima. To ni Britanija, ni Amerika nemaju, i opet nije problem mahrama kod njih.

Tako, vidjecemo sta kaze sud u Strazburu.
Osmi Socrates

#1011 Re: Naša stranka

Post by Osmi Socrates »

Pa niste naveli i primjere evropskih država gdje je zabranjeno nositi hidžab u vojsci. Njemačka i Francuska, recimo.

Sad, Strazburški sud uzima u obzir i lokalne okolnosti. Mogao bi presuditi i na jednu i na drugu stranu.

A mogao bi i sve ostaviti nejasnim, to jest otvorenim, pa da se otvori mogućnost i da se brade kao religiozni simbol mogu zabraniti u vojsci BiH.
Haris.ba

#1012 Re: Naša stranka

Post by Haris.ba »

Osmi Socrates wrote: 13/07/2024 00:56 Pa niste naveli i primjere evropskih država gdje je zabranjeno nositi hidžab u vojsci. Njemačka i Francuska, recimo.

Sad, Strazburški sud uzima u obzir i lokalne okolnosti. Mogao bi presuditi i na jednu i na drugu stranu.

A mogao bi i sve ostaviti nejasnim, to jest otvorenim, pa da se otvori mogućnost i da se brade kao religiozni simbol mogu zabraniti u vojsci BiH.
Sta cu njih navoditi? Te drzave imaju mnogo manji stepen zastite ljudskih prava od Bosne. Npr.one nisu ni potpisnice Protokola 12 EKZLjP.

A taj protokol nam je omogucio famoznu Sejdic Finci presudu.

https://www.coe.int/en/web/conventions/ ... atynum=177
Osmi Socrates

#1013 Re: Naša stranka

Post by Osmi Socrates »

Pa dobro, ti možeš misliti šta hoćeš. Prava kako ih ti proizvoljno tumačiš su jedno, a prava u realnosti su drugo.

Čuj manji stepen ljudskih prava nego u BiH. I zato su garantori Daytonskog Ustava.

I zato BiH traži pristup EU, i usaglašava zakone sa evropskim koliko može. I zato joj trebaju partneri na tom putu, kao Francuska i Njemačka, kao najmoćnije zemlje u EU.

I zato je njemački diplomata visoki predstavnik u BiH i ima značajne moći da vedri i oblači.

Lako se uljuljkivati, de malo realnosti.

I kud baš spomenu Sejdić - Finci? Do danas nije implementirana ta presuda. Kao što rekoh, jedno su prava na papiru, a drugo je stvarnost. Sejdić i Finci će poumirati prije nego što se ta presuda implementira.
Osmi Socrates

#1014 Re: Naša stranka

Post by Osmi Socrates »

I još jedno, više religiozno pitanje. Ili apsurd čitave ove situacije.

Dakle, traži se dozvola da se nosi hidžab u oružanim snagama BiH jer je to vjerska obaveza. Ok. Ja čak i nemam neko unaprijed formirano mišljenje oko toga. Više sam na strani toga da se dozvoli, nego da se zabrani, mada, kao što sam rekao, zavisi i od okolnosti.

Međutim, na koji god sam islamski izvor naišao na internetu, izričita je zabrana da žena uopšte bude vojnik. Naravno, to je, prije svega, zbog toga što je okružena muškarcima koji joj nisu rodbina.

Ako bih upoređivao, islamska zabrana da žena bude vojnik je definitivna, nema tamo - vamo, gore - dole, nema vjerskog argumentiranja na tu temu. Nije uopšte diskusija, nego je (islamski) konsenzus.

Ovo dovodi do logičkog apsurda jednog ovakvog zahtjeva. Ako ne poštuješ (islamsku) zabranu da budeš vojnik, kako je logički opravdano da tražiš dozvolu da nosiš hidžab kao pripadnik oružanih snaga jer je to vjerska obaveza?

It doesn't make any sense.
Skijaš

#1015 Re: Naša stranka

Post by Skijaš »

Novak20 wrote: 12/07/2024 16:13 Fkt se NS pridaje veća važnost nego je objektivno zaslužuje.
Dosta se moze postici kada si kljucni igrac u formiranju vlasti, gledaj Rame i sinova mu kako to momacki iskoristavaju. Nasa stranka se nazalost odlucila za sasvim drugu ulogu i umjesto forsiranja svojih ideja, pristali su biti ponjava koju Konakovic vuce za sobom po sastancima, a onda to pravdati Dodikovim tumacenjima onog sto je potpisano prije 30 godina u Dejtonu. Steta.
Da su pametni ne bi se miješali u poslove nacionalista na državnom i entitetskom nivou.
Pa i nije bas da su se mijesali, oni su samo statisti u Konakovicevoj i Dodikovoj prici. Zaposli ovog, OK, imenuj onog, OK. I to je obim njihovog angazmana.
Hakiz

#1016 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

...
Hakiz

#1017 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 13/07/2024 02:24 I još jedno, više religiozno pitanje. Ili apsurd čitave ove situacije.

Dakle, traži se dozvola da se nosi hidžab u oružanim snagama BiH jer je to vjerska obaveza. Ok. Ja čak i nemam neko unaprijed formirano mišljenje oko toga. Više sam na strani toga da se dozvoli, nego da se zabrani, mada, kao što sam rekao, zavisi i od okolnosti.

Međutim, na koji god sam islamski izvor naišao na internetu, izričita je zabrana da žena uopšte bude vojnik. Naravno, to je, prije svega, zbog toga što je okružena muškarcima koji joj nisu rodbina.

Ako bih upoređivao, islamska zabrana da žena bude vojnik je definitivna, nema tamo - vamo, gore - dole, nema vjerskog argumentiranja na tu temu. Nije uopšte diskusija, nego je (islamski) konsenzus.

Ovo dovodi do logičkog apsurda jednog ovakvog zahtjeva. Ako ne poštuješ (islamsku) zabranu da budeš vojnik, kako je logički opravdano da tražiš dozvolu da nosiš hidžab kao pripadnik oružanih snaga jer je to vjerska obaveza?

It doesn't make any sense.
Kratak posjet Googleu je izbacio ova dva imena, ima ih još.

Nusaybah bint Ka'ab (ra)

Khawla bint al-Azwar

...
In general, classical authorities did not see women fighting except in the most extraordinary circumstances yet did not expressly forbid it.
https://www.researchgate.net/publicatio ... g_in_Jihad

Zatim, u islamskim državama postoje ženske vojne jedinice.

Da, teško je pomiriti ravnopravnost žena i muškaraca u sekularnoj državi, pa i u BiH, sa zabranom ženi da bude u društvu muškaraca koji joj nisu rodbina.

Ako je ona odlučila da tu zabranu prekrši, a jeste prijavljivanjem u OSBiH sa organizacijom kakvu OS ima, a za koju je unaprijed znala, onda nije fer da zahtijeva da joj se omogući poštovanje nekog drugog vjerskog pravila. Sama je, dobrovoljno, krenula da religijska pravila krši. Nije pošten, kada se izlazi u javnost, pristup "Poštovat ću samo ona pravila koja mi odgovaraju".

Bilo bi lijepo, za diskusiju, vidjeti definitivnu zabranu ili dozvolu da žene služe vojsku u nekom ajetu ili hadisu, to jeste kako su danas interpretirani ti ajeti i hadisi. Zna li neko bez nagađanja?

Laički, meni bi ta zabrana bila čudna da postoji. Ipak svaka institucija, organizacija, voli da ima što više topovskog mesa. Kako država, tako i religija. Zašto bi se dobrovoljno odrekla 50 % potrošnog materijala?
Haris.ba

#1018 Re: Naša stranka

Post by Haris.ba »

Osmi Socrates wrote: 13/07/2024 01:24 Pa dobro, ti možeš misliti šta hoćeš. Prava kako ih ti proizvoljno tumačiš su jedno, a prava u realnosti su drugo.

Čuj manji stepen ljudskih prava nego u BiH. I zato su garantori Daytonskog Ustava.

I zato BiH traži pristup EU, i usaglašava zakone sa evropskim koliko može. I zato joj trebaju partneri na tom putu, kao Francuska i Njemačka, kao najmoćnije zemlje u EU.

I zato je njemački diplomata visoki predstavnik u BiH i ima značajne moći da vedri i oblači.

I kud baš spomenu Sejdić - Finci? Do danas nije implementirana ta presuda. Kao što rekoh, jedno su prava na papiru, a drugo je stvarnost. Sejdić i Finci će poumirati prije nego što se ta presuda implementira.
Nije ovo moje misljenje, to su cinjenice. Bosna je formalno veci zastitnik ljudskih prava nego Francuska i Njemacka. Pa, upravo te zemlje, a narocito Francuska nisu htjele potpisati Protokol 12 jer to sprijecava diskriminaciju kakvu sprovode po svojim drzavama.

Koja to jos drzava u Evropi u svom ustavu stavlja supremaciju citavog niza konvencija o ljudskim pravima cak i nad svojim ustavom?

To sto se ne zeli implementirati presuda prica o nama. Isto je i ova prica o mahrami prica o nama. Das bradu, ne das mahramu.
Kao i skoro sve, problem je sto se ne zeli primjeniti potpisano. Jer se ne cita zakon i ustav, vec se prilagodjava svojim zeljama. I to sudije u ustavnom sudu znaju. I meni je jasno zasto nisu zeljeli oni da budu ti koji ce presjeci ovu situaciju. Ima sud u Strazburu, pa nek on odluci. Svakako se nece implementirati, a plata ide.

Kakve veze ima pristup EU i usaglasavanje zakona sa EU pravom sa ovom temom? Osim sto u teoriji pristup EU bi trebao sprijeciti situaciju da se presude sudova ne sprovode.
Škobo Habu

#1019 Re: Naša stranka

Post by Škobo Habu »

Kako god da se tumači uloga NS u političkoj kaljuži BiH, riječ je o gubljenju vremena.

Domet im je krajnje skroman, uloga populistička, idejno su čista korozija (vidjeti pod zakon o obrazovanju KS).

Samo još jedna u nizu malograđanskih stranaka, liberalne provenijencije. Malograđani nisu ništa opasniji od nacionalista.

Moj glas neće sigurno dobiti na sljedećim izborima. Njihov svemir je općina Centar, baš kao i u slučaju SDA.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1020 Re: Naša stranka

Post by JoseMujica »

Škobo Habu wrote: 13/07/2024 09:48 Kako god da se tumači uloga NS u političkoj kaljuži BiH, riječ je o gubljenju vremena.

Domet im je krajnje skroman, uloga populistička, idejno su čista korozija (vidjeti pod zakon o obrazovanju KS).

Samo još jedna u nizu malograđanskih stranaka, liberalne provenijencije. Malograđani nisu ništa opasniji od nacionalista.

Moj glas neće sigurno dobiti na sljedećim izborima. Njihov svemir je općina Centar, baš kao i u slučaju SDA.
:thumbup:

malograđanska 100%
Hakiz

#1021 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 13/07/2024 09:39
Osmi Socrates wrote: 13/07/2024 01:24 Pa dobro, ti možeš misliti šta hoćeš. Prava kako ih ti proizvoljno tumačiš su jedno, a prava u realnosti su drugo.

Nije ovo moje misljenje, to su cinjenice. Bosna je formalno veci zastitnik ljudskih prava nego Francuska i Njemacka. Pa, upravo te zemlje, a narocito Francuska nisu htjele potpisati Protokol 12 jer to sprijecava diskriminaciju kakvu sprovode po svojim drzavama.

Koja to jos drzava u Evropi u svom ustavu stavlja supremaciju citavog niza konvencija o ljudskim pravima cak i nad svojim ustavom?

To sto se ne zeli implementirati presuda prica o nama. Isto je i ova prica o mahrami prica o nama. Das bradu, ne das mahramu.
Kao i skoro sve, problem je sto se ne zeli primjeniti potpisano. Jer se ne cita zakon i ustav, vec se prilagodjava svojim zeljama. I to sudije u ustavnom sudu znaju. I meni je jasno zasto nisu zeljeli oni da budu ti koji ce presjeci ovu situaciju. Ima sud u Strazburu, pa nek on odluci. Svakako se nece implementirati, a plata ide.

Kakve veze ima pristup EU i usaglasavanje zakona sa EU pravom sa ovom temom? Osim sto u teoriji pristup EU bi trebao sprijeciti situaciju da se presude sudova ne sprovode.
:thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1022 Re: Naša stranka

Post by _BataZiv_0809 »

Ljudi kojima je posao nasa sigurnost i zdravlje bi trebali biti svjetonazorski neutralni u smislu simbola.

Pa i Regan kad je upucan 1981. je pitao doktore i medicinare jesu li Republikanci :mrgreen:
Haris.ba

#1023 Re: Naša stranka

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 14/07/2024 13:35 Ljudi kojima je posao nasa sigurnost i zdravlje bi trebali biti svjetonazorski neutralni u smislu simbola.

Pa i Regan kad je upucan 1981. je pitao doktore i medicinare jesu li Republikanci :mrgreen:
Taj voz je davno prosao.
Članak 15.
1. Bosna i Hercegovina priznaje i jamči Katoličkoj crkvi pravo na dušobrižništvo vjernika katolika koji se nalaze u oružanim snagama i u redarstvenim službama, te onih koji se nalaze u zatvorima, bolnicama, sirotištima i u svim ustanovama za zdravstvenu i socijalnu skrb, bilo javnoga bilo privatnoga značaja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1024 Re: Naša stranka

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 14/07/2024 16:14
_BataZiv_0809 wrote: 14/07/2024 13:35 Ljudi kojima je posao nasa sigurnost i zdravlje bi trebali biti svjetonazorski neutralni u smislu simbola.

Taj voz je davno prosao.
Članak 15.
1. Bosna i Hercegovina priznaje i jamči Katoličkoj crkvi pravo na dušobrižništvo vjernika katolika koji se nalaze u oružanim snagama i u redarstvenim službama, te onih koji se nalaze u zatvorima, bolnicama, sirotištima i u svim ustanovama za zdravstvenu i socijalnu skrb, bilo javnoga bilo privatnoga značaja.
Dusebriznistvo nije isto kao i nosanje simbola pripadnosti odredjenoj ideologiji.

Eto pitaj tu sa hidzabom ili neku sto ide na dusebriznistvo je li spremna da joj sudi sudija koji nosi traku sa duginim bojama na togi.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1025 Re: Naša stranka

Post by konektovan »

Nije mi jasno ovo oko hidzaba,...ako je vojska organizovana tako da u svojoj sluzbi imaju i imame, popove, svestenike....?! Nedavno na tv-u gledao iste a sad je u hidzabu problem?
Post Reply