Osmi Socrates wrote: ↑13/07/2024 02:24
I još jedno, više religiozno pitanje. Ili apsurd čitave ove situacije.
Dakle, traži se dozvola da se nosi hidžab u oružanim snagama BiH jer je to vjerska obaveza. Ok. Ja čak i nemam neko unaprijed formirano mišljenje oko toga. Više sam na strani toga da se dozvoli, nego da se zabrani, mada, kao što sam rekao, zavisi i od okolnosti.
Međutim, na koji god sam islamski izvor naišao na internetu, izričita je zabrana da žena uopšte bude vojnik. Naravno, to je, prije svega, zbog toga što je okružena muškarcima koji joj nisu rodbina.
Ako bih upoređivao, islamska zabrana da žena bude vojnik je definitivna, nema tamo - vamo, gore - dole, nema vjerskog argumentiranja na tu temu. Nije uopšte diskusija, nego je (islamski) konsenzus.
Ovo dovodi do logičkog apsurda jednog ovakvog zahtjeva. Ako ne poštuješ (islamsku) zabranu da budeš vojnik, kako je logički opravdano da tražiš dozvolu da nosiš hidžab kao pripadnik oružanih snaga jer je to vjerska obaveza?
It doesn't make any sense.
Kratak posjet Googleu je izbacio ova dva imena, ima ih još.
Nusaybah bint Ka'ab (ra)
Khawla bint al-Azwar
...
In general, classical authorities did not see women fighting except in the most extraordinary circumstances yet did not expressly forbid it.
https://www.researchgate.net/publicatio ... g_in_Jihad
Zatim, u islamskim državama postoje ženske vojne jedinice.
Da, teško je pomiriti ravnopravnost žena i muškaraca u sekularnoj državi, pa i u BiH, sa zabranom ženi da bude u društvu muškaraca koji joj nisu rodbina.
Ako je ona odlučila da tu zabranu prekrši, a jeste prijavljivanjem u OSBiH sa organizacijom kakvu OS ima, a za koju je unaprijed znala, onda nije fer da zahtijeva da joj se omogući poštovanje nekog drugog vjerskog pravila. Sama je, dobrovoljno, krenula da religijska pravila krši. Nije pošten, kada se izlazi u javnost, pristup "Poštovat ću samo ona pravila koja mi odgovaraju".
Bilo bi lijepo, za diskusiju, vidjeti definitivnu zabranu ili dozvolu da žene služe vojsku u nekom ajetu ili hadisu, to jeste kako su danas interpretirani ti ajeti i hadisi. Zna li neko bez nagađanja?
Laički, meni bi ta zabrana bila čudna da postoji. Ipak svaka institucija, organizacija, voli da ima što više topovskog mesa. Kako država, tako i religija. Zašto bi se dobrovoljno odrekla 50 % potrošnog materijala?