Zato sto i plata mora rasti kako inflacija raste. Ovako si u principu stalno na istom. Moto Eu je STEDNJA..uvijek.saimidin wrote: ↑11/07/2024 18:43 https://www.klix.ba/biznis/posao/njemac ... /240711042
A što poslodavci ne poboljšaju primanja, tj zar se to neće tako automatski riješiti, a i skoro su neke administrativne prepreke smanjili
Zar im toliko radnika nedostaje da nemogu naći među 8 milijardi, aj dobro ima bar 100 miliona koji znaju ili bi rado došli naučili raditi to što im treba
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
#20701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
BiBi911
#20702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
saimidin wrote: ↑11/07/2024 18:43 https://www.klix.ba/biznis/posao/njemac ... /240711042
A što poslodavci ne poboljšaju primanja, tj zar se to neće tako automatski riješiti, a i skoro su neke administrativne prepreke smanjili
Zar im toliko radnika nedostaje da nemogu naći među 8 milijardi, aj dobro ima bar 100 miliona koji znaju ili bi rado došli naučili raditi to što im treba
Firma gdje ja radim fali nam bar 100ljudi, plata je pocetna 20€/h + premije, ovo sto dodje samo gleda kako maglu da uhvati.
Mercedes na traci muku muci, nece niko za 25€/h da radi + premije, VW isto tako fali pun kkk ljudi.
Dolazi mnogo ali su 97%bradate brude koje bi socijalu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
BiBi911
#20704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ja sam 70% vremena u Poljskoj i treba da pokupim jednog iz DE da ide samnom. kaze tip ja necu, tamo ne vole muslimane.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#20705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hahahahha
Doso lola da hladi muda na socijali
-
BiBi911
#20706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
_BataZiv_0809 wrote: ↑11/07/2024 20:51Hahahahha
Doso lola da hladi muda na socijali
ali ima jos jedan bolji. Hrvat. tuzi firmu jer mu ne dopustaju da ide po terenu(veca plata) ode u Poljsku zgomba ga policija nakon par dana kupovao/konzumirao drogu okrivi firmu da su mu smjestili otkaz. ili moj kolega isto HR tuzi me da sam mu ja krivac za razvod braka jer ja radim puno a on ne moze da me stigne ( ja u prosjeku 300 naloga na dan on oko 150 za godinu).
necu vise sory
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#20707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koja branšaBiBi911 wrote: ↑11/07/2024 21:02
ali ima jos jedan bolji. Hrvat. tuzi firmu jer mu ne dopustaju da ide po terenu(veca plata) ode u Poljsku zgomba ga policija nakon par dana kupovao/konzumirao drogu okrivi firmu da su mu smjestili otkaz. ili moj kolega isto HR tuzi me da sam mu ja krivac za razvod braka jer ja radim puno a on ne moze da me stigne ( ja u prosjeku 300 naloga na dan on oko 150 za godinu).
necu vise sory
-
BiBi911
#20708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
proizvodnja
firma proizvodi ventile(sve sto moze zrak da pokrece) a ja sam neki kurac za SAP, QM i proizvodnju Prototipova.
kada treba neki novi klinac napravit(sasatavit) onda se juri da se to zasarafa provede kroz SAP i isporuci po zakonu kupcu. potrcko koji prevali 1000KM da zasarafi par dijelova i nesto klikne u programu
firma proizvodi ventile(sve sto moze zrak da pokrece) a ja sam neki kurac za SAP, QM i proizvodnju Prototipova.
kada treba neki novi klinac napravit(sasatavit) onda se juri da se to zasarafa provede kroz SAP i isporuci po zakonu kupcu. potrcko koji prevali 1000KM da zasarafi par dijelova i nesto klikne u programu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#20709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti si onaj lik koji kad se pojavi
Svi gledaju ko u boga
Oni imaju problem
A ti kliknes i rijesis

Svi gledaju ko u boga
Oni imaju problem
A ti kliknes i rijesis
-
moimoi
#20710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemoj se cuditi ako taj napreduje, a ti ne.BiBi911 wrote: ↑11/07/2024 21:02
necu vise sory
Koliko god da se zelis pokazati, to nije uvijek najpametnije. Pogotovo u takvim poslovima.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
da taj poso u poljskoj valja ne bi mene čekao
dzaba 25 eura
ja sam danas citav dan na poslu citao knjigu i magistarski o raskolu 1054
to nema cijenu
jeste dnevnica 30 maraka ali klima lagano lubenica banane teletina keksi kolaci i internet
dzaba 25 eura
ja sam danas citav dan na poslu citao knjigu i magistarski o raskolu 1054
to nema cijenu
jeste dnevnica 30 maraka ali klima lagano lubenica banane teletina keksi kolaci i internet
-
Hendrix
#20712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas mi je cudno 7 godina si tamo bila i imas tako pojednostavljen dojam o tim zemljama. To su apsolutne monarhije ili ti diktature. Nema protesta ni bilo kakvog kriminala jer ides u zatvor odmah. Nema tu sudjenja ili istrage, oni prvo hapse pa onda pitaju ko je kriv. Sve vijesti su filtrirane i samo pozitivne. Ako se neki jadnik sudari sa lokalcem sta mislis ko ce biti kriv? Lokalac? Je li tako i u Njemackoj?moimoi wrote: ↑11/07/2024 17:32Derati se ne mozes nigdje. To se zove-remecenje javnog reda i mira.
U Kataru ne postoji “random” provjera. Niko te nikada na cesti nece zaustaviti “nako”.
A koliko se sjecam, prije desetak godina parola je bila “willkommen”.. a sad je pocela glava boliti.
Defamation zakon gdje mozes ici u zatvor ako nesto lose kazes o nekome javno...tipa otrovao se u restoranu tom i tom. Sve lose ide pod tepih i to je tako ocigledno da mi nije jasno kako mozes porediti demokratske zemlje sa ljudskim pravima i zakonom prava s ovim. Koliko je samo zena hapseno zbog ilegalne veze, valjda znas da je ilegalno da muskarac i zena zive zajedno da nisu vjencani? Ali to je sve cool kad se uzima tax free lova svim zapadnjacima normala. Njih niko ne dira, britanci mogu pjani hodati ulicom ali ne do bog Pakistancu da isto uradi.
Koliko se sjecam Katar je imao i izlaznu vizu, ne mozes izaci iz drzave dok ti poslodavac ne odobri. A znamo kakvi su poslodavci taml za nize poslove.
Pa sjecam se i kad su Emirati zakuhali s Katarom preko noci. Ujutro se probudis i opsta zabrana spominjanja rijeci Katar. Znaci zemlja je izbrisana preko noci u medijima, letovi obustavljeni sve stalo. Mi ono sokirani i to je trajalo godinama. Bila je ogromna kazna za bukvalno pisanje rijeci Katar bilo gdje javno.
Poenta moje price je da su zemlje istoka sarena laza i moderno ropstvo koje svi mi prihvacamo jer se moze zaraditi tax free lova. Ali porediti taj sistem sa zapadnom demokratijom u bilo kojem obliku je nemoguce. Pogotov kako ti tvrdis da je ljudima bolje voziti taxi u Kataru nego Evropi.
-
Vjecita_zavrzlama
#20713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaka cast na komentaruHendrix wrote: ↑12/07/2024 00:14Bas mi je cudno 7 godina si tamo bila i imas tako pojednostavljen dojam o tim zemljama. To su apsolutne monarhije ili ti diktature. Nema protesta ni bilo kakvog kriminala jer ides u zatvor odmah. Nema tu sudjenja ili istrage, oni prvo hapse pa onda pitaju ko je kriv. Sve vijesti su filtrirane i samo pozitivne. Ako se neki jadnik sudari sa lokalcem sta mislis ko ce biti kriv? Lokalac? Je li tako i u Njemackoj?
Defamation zakon gdje mozes ici u zatvor ako nesto lose kazes o nekome javno...tipa otrovao se u restoranu tom i tom. Sve lose ide pod tepih i to je tako ocigledno da mi nije jasno kako mozes porediti demokratske zemlje sa ljudskim pravima i zakonom prava s ovim. Koliko je samo zena hapseno zbog ilegalne veze, valjda znas da je ilegalno da muskarac i zena zive zajedno da nisu vjencani? Ali to je sve cool kad se uzima tax free lova svim zapadnjacima normala. Njih niko ne dira, britanci mogu pjani hodati ulicom ali ne do bog Pakistancu da isto uradi.
Koliko se sjecam Katar je imao i izlaznu vizu, ne mozes izaci iz drzave dok ti poslodavac ne odobri. A znamo kakvi su poslodavci taml za nize poslove.
Pa sjecam se i kad su Emirati zakuhali s Katarom preko noci. Ujutro se probudis i opsta zabrana spominjanja rijeci Katar. Znaci zemlja je izbrisana preko noci u medijima, letovi obustavljeni sve stalo. Mi ono sokirani i to je trajalo godinama. Bila je ogromna kazna za bukvalno pisanje rijeci Katar bilo gdje javno.
Poenta moje price je da su zemlje istoka sarena laza i moderno ropstvo koje svi mi prihvacamo jer se moze zaraditi tax free lova. Ali porediti taj sistem sa zapadnom demokratijom u bilo kojem obliku je nemoguce. Pogotov kako ti tvrdis da je ljudima bolje voziti taxi u Kataru nego Evropi.
-
nekome
#20714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Postanite dio njihovog tima: Aerodrom iz Minhena organizuje dane otvorenih vrata u Sarajevu
https://www.klix.ba/biznis/posao/postan ... /240712136
https://www.klix.ba/biznis/posao/postan ... /240712136
-
moimoi
#20715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zakon jeste rigorozan. Kada vidis kako vozi vecina, apsolutno ti je jasno zasto je tako. 90% istih na zapadu ne bi ni dobili vozacke dozvole.Hendrix wrote: ↑12/07/2024 00:14Bas mi je cudno 7 godina si tamo bila i imas tako pojednostavljen dojam o tim zemljama. To su apsolutne monarhije ili ti diktature. Nema protesta ni bilo kakvog kriminala jer ides u zatvor odmah. Nema tu sudjenja ili istrage, oni prvo hapse pa onda pitaju ko je kriv. Sve vijesti su filtrirane i samo pozitivne. Ako se neki jadnik sudari sa lokalcem sta mislis ko ce biti kriv? Lokalac? Je li tako i u Njemackoj?
Vecina jednostavno nije za demokratije, ne snalaze, se,ma kako grozno to zvucalo. Ljudi koji jednostavno ne zele odgovornost… nisu spremni. Jebiga, zna svako sta se smije, a sta ne, kada dolazi tamo.
Prvu goddinu dvije sam razmisljala kao ti… bolila me nepravda, njihov nacin razmetanja, … idiotski propisi etc.
No medjutim, nakon izvjesnog vremena shvatis da vecina zele da sluze-KASTE. Da jednostavno ne zele sa tobom sjesti za stol i jesti niti imati ikakvi interakciju. To prihvatis.
Na kraju krajeva, zivot im je puno jednostavniji od zivota na zapadu gdje ti moras konstantno ganjati svoja prava- od naplacivanja poreza koje ti mozda uopste ne moras da platis, refundacije, usmjeravanua djece u skole kao da su roboti i vec u 6. razredu znaju tacno sta zele… vjecita stednja…. brdo “fasistickih” IN jebada od elektricnih automobila, stednih sijalica (koje ne traju ni upola kao normalne), razvrstavanja smeca (koje vecinom zavrsi na istom otpadu), eko/bio proizvoda (koji se svako mali povlace sa trzista), reciklaze koja trosi duplo vise energije i vode koja se kao stedi, kravljeg mlijeka koje je “zlo” zato je bolje sojino koje se tretira enormnim hemikalijaam.. IN je jebeno avokado koji dolazi avionima (koji zagadjuju puno vise od bilo koje jbne krave)
Poenta moje price… bilo gdje da zivis si rob.
Samo ces na istoku prije zgrnuti lovu da ostvaris svoje ciljeve nego na zapadu.
- Optimus09
#20716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iskustvo je pokazalo da oni koji zabusavaju i redovno su bolesni, bolje prolaze kod poslodavca,paradoksalno ali tako je.
Da se ja prijavim bolestan sedmicu prije godisnjeg,bio bih lincovan.
Dok oni koji to rade redovno,ne dira ih niko
Da se ja prijavim bolestan sedmicu prije godisnjeg,bio bih lincovan.
Dok oni koji to rade redovno,ne dira ih niko
- jeza u ledja
#20717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti se bas trudis nadmasiti beskonacnost.moimoi wrote: ↑14/07/2024 22:26Zakon jeste rigorozan. Kada vidis kako vozi vecina, apsolutno ti je jasno zasto je tako. 90% istih na zapadu ne bi ni dobili vozacke dozvole.Hendrix wrote: ↑12/07/2024 00:14Bas mi je cudno 7 godina si tamo bila i imas tako pojednostavljen dojam o tim zemljama. To su apsolutne monarhije ili ti diktature. Nema protesta ni bilo kakvog kriminala jer ides u zatvor odmah. Nema tu sudjenja ili istrage, oni prvo hapse pa onda pitaju ko je kriv. Sve vijesti su filtrirane i samo pozitivne. Ako se neki jadnik sudari sa lokalcem sta mislis ko ce biti kriv? Lokalac? Je li tako i u Njemackoj?
Vecina jednostavno nije za demokratije, ne snalaze, se,ma kako grozno to zvucalo. Ljudi koji jednostavno ne zele odgovornost… nisu spremni. Jebiga, zna svako sta se smije, a sta ne, kada dolazi tamo.
Prvu goddinu dvije sam razmisljala kao ti… bolila me nepravda, njihov nacin razmetanja, … idiotski propisi etc.
No medjutim, nakon izvjesnog vremena shvatis da vecina zele da sluze-KASTE. Da jednostavno ne zele sa tobom sjesti za stol i jesti niti imati ikakvi interakciju. To prihvatis.
Na kraju krajeva, zivot im je puno jednostavniji od zivota na zapadu gdje ti moras konstantno ganjati svoja prava- od naplacivanja poreza koje ti mozda uopste ne moras da platis, refundacije, usmjeravanua djece u skole kao da su roboti i vec u 6. razredu znaju tacno sta zele… vjecita stednja…. brdo “fasistickih” IN jebada od elektricnih automobila, stednih sijalica (koje ne traju ni upola kao normalne), razvrstavanja smeca (koje vecinom zavrsi na istom otpadu), eko/bio proizvoda (koji se svako mali povlace sa trzista), reciklaze koja trosi duplo vise energije i vode koja se kao stedi, kravljeg mlijeka koje je “zlo” zato je bolje sojino koje se tretira enormnim hemikalijaam.. IN je jebeno avokado koji dolazi avionima (koji zagadjuju puno vise od bilo koje jbne krave)
Poenta moje price… bilo gdje da zivis si rob.
Samo ces na istoku prije zgrnuti lovu da ostvaris svoje ciljeve nego na zapadu.
-
Hendrix
#20718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da ne radim kilometarski quote.
Ta prica ti nije bas ok, biti rob na bliskom istoku i zivjeti na zapadu nije isto. Da ne bude da ja drzim neko predavanje o moralu, svi smo mi koji smo tamo radili licemjeri i okretali smo glavu na frapantno krsenje ljudskih prava. To je dio zivota tamo. Ali nikada ni u jednom trenutku nisam dosao do zakljucka da ljudi hoce da budu robovi i da hoce tako da zive.
Primjer filipinaca koje sam poznavao ljudi se odselili u Kanadu preporodili se. To sto su oni nasmijani kad te usluzuju ne znaci da im je super zivot. Konstantni rasizam i ponizavanje, to ubija ljude u pojam. Mislis da njih briga za reciklazu i poreze? Ljudi su prvi put u zivotu osjetili jednakost i da imaju ista prava kao i Kanadjani.
Tebi kao bijeloj zeni je bio drugaciji tretman tamo znas i sama. I ja sam super prosao jer svi misle da sam zapadnjak, a imao sam situacija s klijentima kad skontaju da sam bosanac i odma okrenu plocu. Sa englezom fino a na mene se istresa kad je skonto da nemam pasos.
E sad zamisli osjecaj kad si druge boje koze i znas da te odma rangiraju na dole kad dodjes na sastanak. Nisam jednom prisustvovao deranju arapa na kolegu filipinca dok se amerikancu osmjehuje. A ista smo firma jebote.
- Ozimician
#20719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto mislis da je na Zapadu (barem u Evropi) drugacije, samo je sve ljepse upakovano. Moimoi je napisala par jako dobrih postova.
Npr. Njemac ce se tebi smijati ako pogrijesis rod i padez ili se neke rijeci ne mozes sjetiti, dok ce Britancu i Amerikancu aplaudirati kad uspije sastaviti recenicu na njemackom u infinitivu.
- Didier
#20720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od Engleza i Amerikanaca niko nikad ne očekuje da nauče lokalni jezik, apsolutno nigdje, jer oni jednostavno pričaju samo engleski.
Čak će dobiti i bolji posao jer je "native", iako realno ništa ne razumije bolje od mene, niti je njegova ljepša rečenica važna za određeni posao, štaviše mnogi drugi to rade bolje.
Nisam nikad vidio Engleza ili Amerikanca u Holandiji ili Belgiji bez posla, i svi su neki kurčevi menadžeri, na sjajnim pozicijama, a prokopaš malo dublje, uglavnom duduci.
Ali to je tako, i treba to prihvatiti kao uobičajeno, da ne kažem normalno.
Čak će dobiti i bolji posao jer je "native", iako realno ništa ne razumije bolje od mene, niti je njegova ljepša rečenica važna za određeni posao, štaviše mnogi drugi to rade bolje.
Nisam nikad vidio Engleza ili Amerikanca u Holandiji ili Belgiji bez posla, i svi su neki kurčevi menadžeri, na sjajnim pozicijama, a prokopaš malo dublje, uglavnom duduci.
-
moimoi
#20721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Hendrix
Da, da… nema na zapdu rasizma #Black Lives Matter
Da, da… nema na zapdu rasizma #Black Lives Matter
-
elcaliente
#20722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa svako svoj imidz gradi.Didier wrote: ↑17/07/2024 11:37 Od Engleza i Amerikanaca niko nikad ne očekuje da nauče lokalni jezik, apsolutno nigdje, jer oni jednostavno pričaju samo engleski.
Svako od nas forumasa ima misljenje o nekom drugom forumasu i ocekivanja kako ce reagovati.
Nisam ni ja nikada vidio Japanca kako cisti u Njemackoj dok Bosnjo voli mjesalicu i metlu.
-
Hendrix
#20723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa naravno da ima, ali nije ni blizu ekstrema bliskog istoka. Opet kazem neuporedivo je biti recimo filipinac u Dubaiu i Londonu.
Najbanalniji primjer da se sudaris sa lokalcem u Dubaiu zna se ko je kriv odma, pogotovo kad je u pitanju neko sa manje vrijednim pasosem. Ono milion primjera i ne znam fakat kako uopste mozes porediti te dvije stvari tako banalno.
-
Hendrix
#20724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ne idealiziram zapad ali ako nisi proveo neko vrijeme na bliskom istoku tesko je objasniti na sta to lici i kako sikaniraju odredjene rase i nacije.Ozimician wrote: ↑17/07/2024 09:20Zasto mislis da je na Zapadu (barem u Evropi) drugacije, samo je sve ljepse upakovano. Moimoi je napisala par jako dobrih postova.
Npr. Njemac ce se tebi smijati ako pogrijesis rod i padez ili se neke rijeci ne mozes sjetiti, dok ce Britancu i Amerikancu aplaudirati kad uspije sastaviti recenicu na njemackom u infinitivu.
Smijanje naglasku je ono smijesno u odnosu na prijetnje deportacijom i silom koje sam ja dozivio.
Deranje na indijskog kolegu na sastanku, prozivanje da je glup da nema pojma da ce ga izbaciti sa liste inzinjera itd...a da ne pricam kako na gradilistu sigurnost se pazi samo kad dodje inspekcija da uslika. Jer tu radi najniza klasa. Fizicko obracunavanje s radnicima je normala. Isto ko na zapadu jelde? I u Njemackoj radnike s gradilista voze u neklimatiziranim busevima u logore poslije smjene 50km u pustinju dalje od ociju turista?
Ili kad ti oduzmu lagano pasos pa nema izaci iz zemlje dok ti oni ne daju i tome slicno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozes do sutra pisati ljubiteljima izjednacavanja relavitizma i poludemokratskih vukojebina
Briga njih oni su u demokratskim zemljama
Briga njih oni su u demokratskim zemljama