Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
244
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
282
51%

Total votes: 556

ferratilis

#48701 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Malo drukcija perspektiva na Gen Z i "ovisnost" o igrama.

https://www.theguardian.com/games/artic ... ideo-games
Gen Z are the most closely monitored generation ever to be born. We criticise children and teenagers for not going outside – but at the same time we’re curtailing their freedoms and closing their spaces. Parents will reminisce about how they spent whole days outside, cycling the neighbourhood, but at the same time they’re treating their children’s smartphones like tracking devices, demanding regular check-ins, infiltrating their social media feeds and databasing their activities and friend groups. The pandemic may have abated, but it wasn’t just lockdowns that were keeping kids indoors.

And even without parental anxiety hemming them in: where are teens to go? In the last decade, YMCA data shows that more than 4,500 youth work jobs have been cut and 750 youth centres shut down. According to the Music Venue Trust, two grassroots music venues are closing every week. The nightclub industry is in freefall. Teenagers can’t hang around in parks without arousing the suspicion of overprotective adults who have decided these rare recreational spaces belong to their toddlers alone; city squares and skate parks and pedestrian zones that were once public are now being insidiously privatised, monitored via CCTV and policed by private security guards.

No wonder then, that teens withdraw to online video game worlds, the last spaces they have left that remain unmediated by their parents or other authority figures – the last places where they are mostly beyond the reach of adult control. You can spend all day with your friends in Red Dead Redemption or Minecraft or Fortnite doing whatever you like, without being moved on or complained about, or having to spend £5 on a latte every 30 minutes. If you can’t access therapy, at least you can relax with comforting games such as Stardew Valley, Unpacking or Coffee Talk, or chat things through with your friends in-game. You can travel freely, and for free, in Elden Ring or Legend of Zelda; no elderly relatives can suddenly vote to restrict your access to the continent in Euro Truck Simulator.

We shouldn’t be surprised they want to escape to virtual worlds. We should be surprised they ever want to come back to the one we’ve built for them.
House

#48702 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by House »

Chmoljo wrote: 07/07/2024 14:30
House wrote: 07/07/2024 02:26

K JAH <3
Meni omiljena na gta 3 :thumbup:
:thumbup:

Rise FM prži trance samo tako :mrgreen: 8-)
House

#48703 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by House »

vjerovatno najbolja radio stanica u GTA univerzumu.
Bosnian Dragon1

#48704 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Bosnian Dragon1 »

AhmetShabo wrote: 09/07/2024 17:37
Bosnian Dragon1 wrote: 09/07/2024 17:36
the_hooligan_ec wrote: 09/07/2024 15:57
Ja sam potpuno isti problem imao izgubio zivaca i zivaca, cak sam u jednom momentu čitajući razne forume mislio da ne HDD bivši i fokusirao se na njega. Ali nije isto je ko sa tobom bilo pronađe neke fajlove popravi radi neko vrijeme i crash opet. Da bi na kraju napajanje bilo problem. Našao sam neki test na YouTubeu da se vidi da li napajanje radi ili uzrokuje problem nešto sa spajalicom i meni je bilo do toga. Uzeo drugo malo jače evo i dan danas bez ikakvih problema a igra se sve i svašta. Lp
Neka provjeri napajanje obavezno, koje je napajanje?
Je li dovoljno za tvoj sistem ?
EVGA 600 W 80+

Skopljeno sve nekad 2020 u novembru, i nije bilo problema sve dok nisam instalirao CS2 ove zime, dakle od nove godine mi baca te probleme.
Jedino bih jos dodao da sam se preselio u sarajevo od septembra, i da koristim produzno neko starije,gdje je ustekann monitor, centralna i modem telemachov

EDIt: nakon sinocnjeh scana u comand promptu, sad izbacuje svakih 10 min
Imas li mogucnost probat neko drugo napajanje?
AhmetShabo

#48705 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by AhmetShabo »

Evo mali update
Jučer igrao apex legends od pola 4 do 6, nije me nijednom izbacilo.
Jedino sto sam uradio je to, da sam noc prije istekao produzno iz zida, iskljucio dugme na napojnon na off, te ponovo ubacio produzno u zid i napojnu na ON

Cudno sve, vidjecemo danas hoce li izbacivati
Tito_i_Partija

#48706 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Završio sam Guardians of the Galaxy za oko 19 sati. Volim sve igre od Eidos Montreal, i ovo nije izuzetak. Lijepa priča i atmosfera, gameplay solidan, skill/upgrade sistem je mog'o bit malo dublji al' na kraju krajeva nije ništa strašno. Igra ima veoma jak cinematic feel što mi se sviđa, i po mom mišljenju puno bolju priču nego u GOTG filmovima. James Gunn bi treb'o uzet' Eidos Montreal za savjetnike. Sve u svemu, jako lijepo iskustvo. :)
ferratilis

#48707 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Ugrabih dva solidna indie naslova prije kraja ljetne rasprodaje. Pogotovo me Northern Journey zaintrigirao.

Image
Tito_i_Partija

#48708 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Amazon 16. Jula daje džaba Suicide Squad i Chivalry 2, preko Epica. SS daju samo na taj dan, za ovu drugu ne znam.

Uzeću igru naravno, al' wow...jest' Rocksteady grohno jbt. :sad:
typeOnegative

#48709 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by typeOnegative »

AhmetShabo wrote: 08/07/2024 22:25
Chmoljo wrote: 06/07/2024 16:39
ferratilis wrote: 06/07/2024 15:29 Ja sam isto imao ove probleme sto Chmoljo i AhmetShabo imaju, neke igre je bukvalno bilo nemoguce igrati, probao sve, nista nije upalilo. Trenutno koristim istu maticnu, istu napojnu, ali su CPU, GPU, i ram zamijenjeni. Nikad vise nisam imao crash ili restart. Ljudi uvijek sumnjaju na napojnu, ali mislim da nije to problem. AMD ima neke procesore i graficke koji su jednostavno smece i nema im spasa (rx 5700 xt npr.). Ili nekom zapadne los model. Ali prilicno sam siguran da nije napojna jer su moderne napojne prilicno dobro dizajnirane, cak i jeftiniji modeli.
Ma meni je jako neobicno to. Fakticki samo iskljuci monitor, a igra i dalje pici. Al obzirom da je kod mene amdov fatboy koji realno nije kvalitetna kartica moguce je da je jednostavno to u pitanju sto kazes...
Graficka mi je rtx 3060 TI , dao je drugu da testira i nikakvih prpblema .
On ima isti procesor kao i ja ryzen 5 3600.
Maticna mi je b450 tomahawk

jedino mogu testirati ram mozda i napjanje ( koje po testovima ne pokazuje greske)
Hmm? Ni ja ne mogu pokrenuti Forzu Motorsport već neko vrijeme ni da se na trepavice nasadim...isto r5 3600 (brončani primjerak), vrlo vj da je povezano s lošijim silikonom ,.niđe veze u svakom slučaju jer sve ostale rade ko sat :?
Što je najzanimljivije ista uredno radila prije updatea BIOSa... čekam da mi donesu 5700x,.baš me zanima što će biti :-D
BiBi911

#48710 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by BiBi911 »

jel igra ko Medieval Dynasty, bi na nekom snizenju i po youtube kao zanimljivo djeluje jel se moze igrat

i jos jedno pitanje sjeca li se neko PC igra motocikli 2008g+. nesto slicno kao Ride ali karijera je fazon. Vozaca moras cunirati( skli, odjelo, dijelovi za motocikl) karijera je glavna, dobijas neke poene za pobjede i to. Pocne se sa allround motociklima(Horrnet i sl) i napreduje se prema jacim. Slicno je kao grand Turismo samo motocikl. nije ono kao sada samo naprijed pa ko hebe one stare.

https://www.eneba.com/de/steam-carmaged ... key-global moze li se kako ovo pokrenut na win 11
Tito_i_Partija

#48711 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

BiBi911 wrote: 11/07/2024 20:57 jel igra ko Medieval Dynasty, bi na nekom snizenju i po youtube kao zanimljivo djeluje jel se moze igrat
Mislim da je @Chmoljo to jedno vrijeme igr'o, evo nek on podijeli svoje iskustvo. :-D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#48712 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

Tito_i_Partija wrote: 11/07/2024 21:09
BiBi911 wrote: 11/07/2024 20:57 jel igra ko Medieval Dynasty, bi na nekom snizenju i po youtube kao zanimljivo djeluje jel se moze igrat
Mislim da je @Chmoljo to jedno vrijeme igr'o, evo nek on podijeli svoje iskustvo. :-D
Jebote :shock: pa ti bolje pamtis moj gaming log nego Steam :lol:

Igrao jasta. Interesantna u smislu proizvodnje, base building, city building, sve to kao neki petty lord. Nisam predugo igrao, smorili me questovi koji su onako tu vise reda radi nego iz nekog smislenog razloga. Grafika je onako, sav svijet mi je bio nedovrsen i sklepan i nisam se mogak pretjerano unijeti u to sve.

U jednom momentu sam skontao da mi je dosadna.

Ovaj Manor lords se cini kao slicna igra i cini se daleko boljim.
Elubrylla

#48713 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Elubrylla »

Ja sam pokupio nekih 13-14 igara u ovom summer sale za nekih 50e. RDR2 sam vrijedi sad toliko.
Bosnian Dragon1

#48714 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

AhmetShabo wrote: 11/07/2024 14:44 Evo mali update
Jučer igrao apex legends od pola 4 do 6, nije me nijednom izbacilo.
Jedino sto sam uradio je to, da sam noc prije istekao produzno iz zida, iskljucio dugme na napojnon na off, te ponovo ubacio produzno u zid i napojnu na ON

Cudno sve, vidjecemo danas hoce li izbacivati
Probaj jos ovo , u BIOS /UEFI ima opcija C-State koja automatski iskljucuje CPU jezgre koje nisu aktivne, ako je ta opcija ukljucena stavi je na off. Ako ti je problem vezan za procesor probaj naci tu opciju i iskljuci je.
Bosnian Dragon1

#48715 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

@ferratilis kako da vidim na racunaru photo gallery od forza horizon 4, gdje igra spasava slike ,u koji folder ?
Tananarive

#48716 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tananarive »

Evo malo zeze da zaboravimo malo ove vrućine.

ferratilis

#48717 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Bosnian Dragon1 wrote: 12/07/2024 09:17 @ferratilis kako da vidim na racunaru photo gallery od forza horizon 4, gdje igra spasava slike ,u koji folder ?
Nemam pojma, postoji neka Forza aplikacija koju moras skinuti pa se moras ulogovati, pa skinuti. Koliko znam, sve ide u cloud. Ja to ne koristim. Jednostavno namjestis screenshot kakav zelis u photo modeu, onda koristis Steam screenshot tool, F12, i to je to. Daleko laksi nacin.
BiBi911

#48718 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by BiBi911 »

Chmoljo wrote: 11/07/2024 21:27

Igrao jasta. Interesantna u smislu proizvodnje, base building, city building, sve to kao neki petty lord. Nisam predugo igrao, smorili me questovi koji su onako tu vise reda radi nego iz nekog smislenog razloga. Grafika je onako, sav svijet mi je bio nedovrsen i sklepan i nisam se mogak pretjerano unijeti u to sve.

Manor je super, samo jos da je zavrse. Ne ide mi ono samo 6 stvarti mozes istrazit po Region. Pa opet sve iz pocetka.
Desava li se tebi da onaj supak svake godine salje vojsku i svake godine mu spali 50% sela.
geralt

#48719 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by geralt »

BiBi911 wrote: 12/07/2024 19:45

Manor je super, samo jos da je zavrse. Ne ide mi ono samo 6 stvarti mozes istrazit po Region. Pa opet sve iz pocetka.
Desava li se tebi da onaj supak svake godine salje vojsku i svake godine mu spali 50% sela.
Zavrsi, jednina. Igru je napravio i odrzava je jedan covjek.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#48720 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

BiBi911 wrote: 12/07/2024 19:45

Nisam igrao. Gledao samo recenzije.
ferratilis

#48721 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Man of culture. :D

korisnik_ca

#48722 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by korisnik_ca »

Ima li neko detalje za game pass i nove cijene? Izgleda da cu otkazati pretplatu.
ferratilis

#48723 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

korisnik_ca wrote: 12/07/2024 22:11 Ima li neko detalje za game pass i nove cijene? Izgleda da cu otkazati pretplatu.
Sve sto trebas znati je da PC game pass poskupljuje za 2 dolara, na $11.99, i dalje ce sve igre biti day 1. Ali pitanje je kad ce opet poskupit, a sigurno hoce.

Moj istjece za par dana, necu obnavljati.
typeOnegative

#48724 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by typeOnegative »

Kod mene je cijena 6.99$ iz nekog razloga... vj jer sam ušao u xbox insider , nama drugo što biti.. Vj će mi onda bit nekih 9$ ako dizu za dva dolara
Za sada ću ostaviti, i dalje mi je to ok cijena.
Bosnian Dragon1

#48725 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

ferratilis wrote: 12/07/2024 09:29
Bosnian Dragon1 wrote: 12/07/2024 09:17 @ferratilis kako da vidim na racunaru photo gallery od forza horizon 4, gdje igra spasava slike ,u koji folder ?
Nemam pojma, postoji neka Forza aplikacija koju moras skinuti pa se moras ulogovati, pa skinuti. Koliko znam, sve ide u cloud. Ja to ne koristim. Jednostavno namjestis screenshot kakav zelis u photo modeu, onda koristis Steam screenshot tool, F12, i to je to. Daleko laksi nacin.
U pravu si, ja skroz zaboravio na steam screenshot :D

Image
Image
Image
Post Reply