Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Optimus09

#16001 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimus09 »

Da mi mozemo nositi oruzje kao Ameri,bili bi najjaci po procentu upotrebe oruzja po ulicama :D
Hvala Bogu da nemam oruzje :lol:
nepass1

#16002 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nepass1 »

kB27 wrote: 10/07/2024 22:43
hopi wrote: 10/07/2024 22:39 Jbte ba užasni su
Ne doživljavaju pješake nikako
Dvojica balavaca nemaju 15 godina piče preko pješačkog ja im idem u susret i očekivali da im se pomaknem, nisam, i sastavimo se ramenima
Oni stadoše, počinju se buniti psovati mi
Reko siđete li s tog romobila nećete se vratiti
Jedne prilike tako meni dva balavca (na jednom romobilu, BinBin-u) na Vilsonovom doslovno skocise pod auto sa trotoara. Namjerno, iz zajebancije, nije trebalo nista da zaobidju, bukvalno skocili sa trotoara kod Trece gimnazije, provozali 10 metara cestom i vratili se na trotoar kod Bristola. Ja poludio.

Zanimala me reakcija policije. Nazovem, pitam imate li ikakvu komunikaciju ili saradnju sa firmom Bin Bin, desilo se to i to, vrlo je jednostavno da po vremenu i lokaciji dogadjaja dobijete informaciju na cije ime je taj romobil iznajmljen. Kaze mrtav hladan nemamo. Dakle nikad za sve ove godine koliko firma posluje kod nas policija nije ni pokusala dobiti informaciju o tome ko je osoba koja je napravila prekrsaj koristeci ovo vozilo.
Ma jebe se policiji za bilo sta
noviclan

#16003 Re: Crna hronika BH cesta

Post by noviclan »

Evolution_IV wrote: 10/07/2024 22:27 ma romobili trebaju imat obavezno osiguranje i registraciju, kao i tacno odredjena pravila( tipa stajanje i silazenje prije pjesackog )

bice jos ovoga i sve vise..
Samo uvesti obavezan fluorescentni prsluk na robobilu, a realno je trebao sjahati sa romobila i pregurati isti e ako ga je u tom slucaju udario vozac fabije onda mu je sve oprosteno
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#16004 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

Pa sinoc izlazim iz centra safet zajko
A na kapiju dolijeće djecak od 12-13g, slusalice u usima, proletio barem 50kmh
I ko ce mu sta? Roditelji su ga obezbedili grobmobilom, on samouvjeren do neba da vozi ko šumaher, policije nema nigdje nikad, a i da ima, vjerovatno ga ne bi ni skontali ili bi mu se smijali u fazonu vidi frajke kako brzo vozi
I tako
Pa imaju 2-3 prolaza na onoj stazi odakle dijete moze izletiti, jerbo ima djece, al eto... šumaher zna bolje :mrgreen:

Cuvajte se i gledajte, jer u ovoj dzungli ne moze drugacije
MUP KS radi sve sto je u njihovoj mogucnosti :lol:
mayab

#16005 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mayab »

noviclan wrote: 11/07/2024 05:58
Evolution_IV wrote: 10/07/2024 22:27 ma romobili trebaju imat obavezno osiguranje i registraciju, kao i tacno odredjena pravila( tipa stajanje i silazenje prije pjesackog )

Samo uvesti obavezan fluorescentni prsluk na robobilu, a realno je trebao sjahati sa romobila i pregurati isti e ako ga je u tom slucaju udario vozac fabije onda mu je sve oprosteno
to sa prslukom je dobra ideja , podigla bi uočljivost barem ,
takođe ,
trebalo bi kao što je u Njemačkoj ,
da romobil ima "markicu" da je plaćeno ono obavezno osiguranje, kao što je kod motornih vozila pri registraciji ,
ne treba tu neka velika premija , recimo u NJ je najviše 20 eura za godinu (čini mi se) , a možeš platiti i manju premiju,
samo onda pokriva i manju nanesenu štetu.
Ateista

#16006 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

kB27 wrote: 10/07/2024 22:32

Vec uredjeno. Kuda se smiju kretati, kuda ne smiju, itd. Tamo gdje ne smiju, moraju gurati pored sebe i tada vrijedi sve isto kao za pjesake. Ovdje je pretpostavka da je vozac romobila vrlo vjerovatno vozio preko pjesackog prelaza, a morao je sici i gurati pored sebe. Ako je tacno ovo prvo, on je bio u prekrsaju; a ako je ovo drugo, kriv je iskljucivo vozac.

Najzanimljivije od svega je to sto su apsolutno svima, i vozacima auta, i pjesacima, i romobilstima, puna usta toga kako "zakon nije dobar", kako njima nije mjesto na cesti, kako ovo, kako ono. A ja se jos uvijek ne sjecam da je objavljena vijest o NITI JEDNOJ NESRECI koja je nastala kao rezultat ovoga. Tipa "romobilista vozio uz desnu ivicu kolovoza, automobil ga pokosio". Ili "romobilista gurao romobil kroz pjesacku zonu, povrijedio dva pjeaska".
Zakonski jeste regulisano da romobilisti i biciklisti moraju sici kad prelaze pjesacki, ali to nema veze sa ovim problemom i sigurnoscu. Kljucan je nacin na koji prilaze pjesackom i pocetak prelaska preko istog. Ovo nije vezano samo za romobiliste i bicikliste vec i za pjesake, za sigurnost je kljucno da onaj ko prelazi pjesacki se uvjeri da su ga vozaci vidjeli i da ce stati, sto za bicikliste i romobiliste uglavnom znaci prilaz smanjenom brzinom i sa oprezom, a ni pjesaci bas ne bi trebali trcati i samo projuriti ili na bilo koji drugi nacin naglo izletiti.

Kada su vozaci vidjeli onoga ko prelazi i stali, tada sama brzina i nacin prelaska pjesackog vise nije toliko bitna za sigurnost, hoce li pjesak lagano prelaziti ili trcati, hoce li biciklista ili romobilista gurati ili voziti, hoce li ici lagano ili ubrzati, kad ti vozaci vec stanu to nije vise bitno za sigurnost jer su ih vec vidjeli i stali.

Ako govorimo o solidarnosti, mislim da bi svako trebao preci pjesacki sto brze moze da ga sto prije oslobodi, ja bar tako radim, ako sam pjesak i neko me pusti gledam da prodjem sto prije da ga ne zadrzavam. Isto tako kao vozaca me nerviraju oni koje pustim a oni lagano setkaju (ne govorim o onima koji ne mogu brze jer se tesko krecu), nekad imam utisak da neki pjesaci namjerno razvlace, pa bi me isto tako nerviralo i da vidim biciklistu ili romobilistu da gura bicikl, mislio bih da me zajebava i namjerno razvlaci.

Cak i gurajuci bicikl ili romobil je moguce naglo i neoprezno izletiti na pjesacki, tako da to nije nikakava garancija sigurnosti, niti je sama voznja preko pjesackog problem koliko nacin kako se prilazi istom.

Ako govorimo o odgovornosti onih koji prelaze pjesacki, to je glavni uzrok problema - koliko oprezno prilaze istom. Pored toga svakako stoji i neodgovornost i neopreznost vozaca, ali to je prica za sebe.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16007 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Truba »

Dvojica balavaca nemaju 15 godina piče preko pješačkog ja im idem u susret i očekivali da im se pomaknem, nisam, i sastavimo se ramenima
Jedne prilike tako meni dva balavca (na jednom romobilu, BinBin-u) na Vilsonovom doslovno skocise pod auto sa trotoara. Namjerno, iz zajebancije, nije trebalo nista da zaobidju, bukvalno skocili sa trotoara kod Trece gimnazije, provozali 10 metara cestom i vratili se na trotoar kod Bristola. Ja poludio.

Zanimala me reakcija policije. Nazovem, pitam imate li ikakvu komunikaciju ili saradnju sa firmom Bin Bin, desilo se to i to, vrlo je jednostavno da po vremenu i lokaciji dogadjaja dobijete informaciju na cije ime je taj romobil iznajmljen. Kaze mrtav hladan nemamo. Dakle nikad za sve ove godine koliko firma posluje kod nas policija nije ni pokusala dobiti informaciju o tome ko je osoba koja je napravila prekrsaj koristeci ovo vozilo.
šta nije jasno

ako koji prst od obje moje ruke voli posao odmah ga sjekirom odsijeci
kB27

#16008 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Ateista wrote: 11/07/2024 08:37

Vec uredjeno. Kuda se smiju kretati, kuda ne smiju, itd. Tamo gdje ne smiju, moraju gurati pored sebe i tada vrijedi sve isto kao za pjesake. Ovdje je pretpostavka da je vozac romobila vrlo vjerovatno vozio preko pjesackog prelaza, a morao je sici i gurati pored sebe. Ako je tacno ovo prvo, on je bio u prekrsaju; a ako je ovo drugo, kriv je iskljucivo vozac.

Najzanimljivije od svega je to sto su apsolutno svima, i vozacima auta, i pjesacima, i romobilstima, puna usta toga kako "zakon nije dobar", kako njima nije mjesto na cesti, kako ovo, kako ono. A ja se jos uvijek ne sjecam da je objavljena vijest o NITI JEDNOJ NESRECI koja je nastala kao rezultat ovoga. Tipa "romobilista vozio uz desnu ivicu kolovoza, automobil ga pokosio". Ili "romobilista gurao romobil kroz pjesacku zonu, povrijedio dva pjeaska".
Zakonski jeste regulisano da romobilisti i biciklisti moraju sici kad prelaze pjesacki, ali to nema veze sa ovim problemom i sigurnoscu. Kljucan je nacin na koji prilaze pjesackom i pocetak prelaska preko istog. Ovo nije vezano samo za romobiliste i bicikliste vec i za pjesake, za sigurnost je kljucno da onaj ko prelazi pjesacki se uvjeri da su ga vozaci vidjeli i da ce stati, sto za bicikliste i romobiliste uglavnom znaci prilaz smanjenom brzinom i sa oprezom, a ni pjesaci bas ne bi trebali trcati i samo projuriti ili na bilo koji drugi nacin naglo izletiti.

Kada su vozaci vidjeli onoga ko prelazi i stali, tada sama brzina i nacin prelaska pjesackog vise nije toliko bitna za sigurnost, hoce li pjesak lagano prelaziti ili trcati, hoce li biciklista ili romobilista gurati ili voziti, hoce li ici lagano ili ubrzati, kad ti vozaci vec stanu to nije vise bitno za sigurnost jer su ih vec vidjeli i stali.

Ako govorimo o solidarnosti, mislim da bi svako trebao preci pjesacki sto brze moze da ga sto prije oslobodi, ja bar tako radim, ako sam pjesak i neko me pusti gledam da prodjem sto prije da ga ne zadrzavam. Isto tako kao vozaca me nerviraju oni koje pustim a oni lagano setkaju (ne govorim o onima koji ne mogu brze jer se tesko krecu), nekad imam utisak da neki pjesaci namjerno razvlace, pa bi me isto tako nerviralo i da vidim biciklistu ili romobilistu da gura bicikl, mislio bih da me zajebava i namjerno razvlaci.

Cak i gurajuci bicikl ili romobil je moguce naglo i neoprezno izletiti na pjesacki, tako da to nije nikakava garancija sigurnosti, niti je sama voznja preko pjesackog problem koliko nacin kako se prilazi istom.

Ako govorimo o odgovornosti onih koji prelaze pjesacki, to je glavni uzrok problema - koliko oprezno prilaze istom. Pored toga svakako stoji i neodgovornost i neopreznost vozaca, ali to je prica za sebe.
A vidi, sa aspekta zdravog razuma sve je super napisano i sve se slazem. Ali moze funkcionisati u zemlji gdje su zidovi od cokolade, a prozori od marmelade.

Apsolutno svaki zakon na svijetu stvari cini manje efikasnim, cesto i manje logicnim, ali je neophodan. Jer svako njegovo odsustvo vodi ka divljem zapadu. U ovom slucaju koji si opisao - vozaci su "jaci" od svih ucesnika u saobracaju, biciklisti/romobilisti su "jaci" od pjesaka (po zasticenosti, odnosno manjoj ugrozenosti u saobracaju). Rezultat toga?

1. vozaci automobila koje boli k. za prava biciklista/romobilista i pjesaka (da ne nabrajam sve, primjeri: nepropisno ih zaobilaze kada voze desnom ivicom kolovoza, "isijeku" ih kada automobilom skrecu preko biciklisticke staze, ne propustaju pjesake na pjesackim prelazima iako su to obavezni uciniti, parkiraju im na trotoar, biciklisticke staze, itd.
2. vozace romobila koje boli k. za pjesake, ne propustaju ih na prelazima preko biciklisticke staze, voze trotoarima koji sluze za kretanje pjesaka, udaraju ih i salju na KUM na tim istim trotoarima
3. pjesake koji.... koji su donji u svakom scenariju

Jednostavni zakon jaceg: automobil > bicikl/romobil > pjesak

Zakon imamo, ali niko ne radi na njegovom provodjenju, odnosno kaznjavanju onih koji se ne ponasaju u skladu s tim. Koliko dugo traje divlji zapad u saobracaju, potvrdjuje i to da nam se kolektivno poceo mijenjati mentalni sklop i percepcija postojanja tog istog zakona. Za 99% ucesnika u saobracaju "bicikli/romobili ne smiju biti na cesti", "pjesaci moraju pazljivo prelaziti pjesacki prelaz i cekati da ih auta propuste", i slicno.

I sam si vise puta napisao ovo za pjesake na trotoaru, sto je apsolutno pogresno. Pjesak ne mora nista, osim, mozda, pustiti vozila pod rotacijama kada prelazi pjesacki prelaz (na zeleno, ili nesemaforizirani prelaz bilo kad). Po zakonu je tako. Zdrav razum naravno nalaze da ce paziti zbog sebe, ali zbog zakona apsolutno ne mora.

Eh, kad to usvojimo i savladamo, kada se zakon bude provodio i postovao, onda mozemo o ovim "finim navikama" koje si prethodno opisao, a koje bi dale doprinos da saobracaj bude jos efikasniji i bezbjedniji. Samo te "fine navike" nisu da "jaci" nesto oduzme "slabijem", vec da "slabiji" nesto od svojih prava ustupi "jacem" u svrhu "da nam svima bude bolje". Primjer: pjesak koji mahne rukom vozacu sa gestikulacijom "prodji, neces me ugroziti" kada je na pjesackom prelazu ali udaljen 5 metara od auta koje ga propusta; pjesak koji pusti biciklistu da prodje biciklistickom stazom pa tek onda predje istu, jer zna koliko je teze ponvo "zapedalati" bicikl nego ponovo "zahodati" noge; i slicno.

Jedina enigma mi je to sto kod nas pocinje da vrijedi "zakon glupljeg", posebno na romobilima. Da je stotinu zakona na mojoj strani, ja ne bih isao protiv svoje glave kao sto pojedini idu. A nekad idu i protiv glave i protiv zakona (primjer od jucer, izletiti na cestu vozeci romobil preko pjesackog prelaza - pogresno na oba nacina).
xamp

#16009 Re: Crna hronika BH cesta

Post by xamp »

Mislim da te firme uopste nema registrovane kod nas... ili grijesim...
kB27

#16010 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

xamp wrote: 11/07/2024 10:42

Mislim da te firme uopste nema registrovane kod nas... ili grijesim...
BinBin BH doo Sarajevo

Zabrinu me da smo bas toliki divlji zapad.
xamp

#16011 Re: Crna hronika BH cesta

Post by xamp »

mayab wrote: 11/07/2024 06:56
noviclan wrote: 11/07/2024 05:58

to sa prslukom je dobra ideja , podigla bi uočljivost barem ,
takođe ,
trebalo bi kao što je u Njemačkoj ,
da romobil ima "markicu" da je plaćeno ono obavezno osiguranje, kao što je kod motornih vozila pri registraciji ,
ne treba tu neka velika premija , recimo u NJ je najviše 20 eura za godinu (čini mi se) , a možeš platiti i manju premiju,
samo onda pokriva i manju nanesenu štetu.
To su vec u Srbiji uveli, tako da ne moramo ici daleko i skroz do Njemacke.
Ateista

#16012 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

kB27 wrote: 11/07/2024 10:24
Ateista wrote: 11/07/2024 08:37

A vidi, sa aspekta zdravog razuma sve je super napisano i sve se slazem. Ali moze funkcionisati u zemlji gdje su zidovi od cokolade, a prozori od marmelade.

Apsolutno svaki zakon na svijetu stvari cini manje efikasnim, cesto i manje logicnim, ali je neophodan. Jer svako njegovo odsustvo vodi ka divljem zapadu. U ovom slucaju koji si opisao - vozaci su "jaci" od svih ucesnika u saobracaju, biciklisti/romobilisti su "jaci" od pjesaka (po zasticenosti, odnosno manjoj ugrozenosti u saobracaju). Rezultat toga?

1. vozaci automobila koje boli k. za prava biciklista/romobilista i pjesaka (da ne nabrajam sve, primjeri: nepropisno ih zaobilaze kada voze desnom ivicom kolovoza, "isijeku" ih kada automobilom skrecu preko biciklisticke staze, ne propustaju pjesake na pjesackim prelazima iako su to obavezni uciniti, parkiraju im na trotoar, biciklisticke staze, itd.
2. vozace romobila koje boli k. za pjesake, ne propustaju ih na prelazima preko biciklisticke staze, voze trotoarima koji sluze za kretanje pjesaka, udaraju ih i salju na KUM na tim istim trotoarima
3. pjesake koji.... koji su donji u svakom scenariju

Jednostavni zakon jaceg: automobil > bicikl/romobil > pjesak

Zakon imamo, ali niko ne radi na njegovom provodjenju, odnosno kaznjavanju onih koji se ne ponasaju u skladu s tim. Koliko dugo traje divlji zapad u saobracaju, potvrdjuje i to da nam se kolektivno poceo mijenjati mentalni sklop i percepcija postojanja tog istog zakona. Za 99% ucesnika u saobracaju "bicikli/romobili ne smiju biti na cesti", "pjesaci moraju pazljivo prelaziti pjesacki prelaz i cekati da ih auta propuste", i slicno.

I sam si vise puta napisao ovo za pjesake na trotoaru, sto je apsolutno pogresno. Pjesak ne mora nista, osim, mozda, pustiti vozila pod rotacijama kada prelazi pjesacki prelaz (na zeleno, ili nesemaforizirani prelaz bilo kad). Po zakonu je tako. Zdrav razum naravno nalaze da ce paziti zbog sebe, ali zbog zakona apsolutno ne mora.

Eh, kad to usvojimo i savladamo, kada se zakon bude provodio i postovao, onda mozemo o ovim "finim navikama" koje si prethodno opisao, a koje bi dale doprinos da saobracaj bude jos efikasniji i bezbjedniji. Samo te "fine navike" nisu da "jaci" nesto oduzme "slabijem", vec da "slabiji" nesto od svojih prava ustupi "jacem" u svrhu "da nam svima bude bolje". Primjer: pjesak koji mahne rukom vozacu sa gestikulacijom "prodji, neces me ugroziti" kada je na pjesackom prelazu ali udaljen 5 metara od auta koje ga propusta; pjesak koji pusti biciklistu da prodje biciklistickom stazom pa tek onda predje istu, jer zna koliko je teze ponvo "zapedalati" bicikl nego ponovo "zahodati" noge; i slicno.

Jedina enigma mi je to sto kod nas pocinje da vrijedi "zakon glupljeg", posebno na romobilima. Da je stotinu zakona na mojoj strani, ja ne bih isao protiv svoje glave kao sto pojedini idu. A nekad idu i protiv glave i protiv zakona (primjer od jucer, izletiti na cestu vozeci romobil preko pjesackog prelaza - pogresno na oba nacina).
Za zakon jacega se slazem - tu jeste ta hijerahija kao sto si opisao. Kad kazes da pjesak ne mora nista, to se vec ne slazem. Automobili jesu duzni da puste pjesaka na pjesackom prelazu i to nije sporno, ali isto tako moze biti puno situacija gdje vozac koliko god bio oprezan i vozio po propisu, ne vidi pjesaka koji izleti. Sjecam se primjera gdje je mene auto malo zakacilo kad sam bio dijete, nije mi nista bilo i samo sam produzio ali sam imao srece, a krivica je u potpunosti bila moja, neko rastinje je smetalo i vozac me nije mogao nikako vidjeti, ja sam negdje zurio i trcao i pravo pred auto izletio. Ovo nije bio pjesacki nego ulaz na parking ali svejedno, ima sigurno i pjesackih prelaza gdje nesto zaklanja dio trotoara pa vozac ne moze na vrijeme uociti pjesaka ako samo izleti, koliko god oprezno vozio i po propisu. Po meni je odgovornost pjesaka da vodi racuna o tome da ga vozac vidi u tim nekim specificnim situacijama. Govorio sam i o biciklima i romobilima, oni se krecu dosta brze i mogu se jako brzo i neplanirano pojaviti na pjesackom, tako da sam tu htio da kazem da je njihova odgovornost da oprezno pridju pjesackom i omoguce vozacu da ih vidi da ce preci i da im moze stati. Sasvim drugi dio price je to da bi pjesaci zbog sebe trebali da vode racuna, jer sto kazes ne zivimo u idealnom svijetu i puno je vozaca koji ne vode racuna, a pjesaku kad najebe nista ne znaci to sto nije kriv ako zavrsi u bolnici ili na vlakovu.
kB27

#16013 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Ateista wrote: 11/07/2024 11:05 Za zakon jacega se slazem - tu jeste ta hijerahija kao sto si opisao. Kad kazes da pjesak ne mora nista, to se vec ne slazem. Automobili jesu duzni da puste pjesaka na pjesackom prelazu i to nije sporno, ali isto tako moze biti puno situacija gdje vozac koliko god bio oprezan i vozio po propisu, ne vidi pjesaka koji izleti. Sjecam se primjera gdje je mene auto malo zakacilo kad sam bio dijete, nije mi nista bilo i samo sam produzio ali sam imao srece, a krivica je u potpunosti bila moja, neko rastinje je smetalo i vozac me nije mogao nikako vidjeti, ja sam negdje zurio i trcao i pravo pred auto izletio. Ovo nije bio pjesacki nego ulaz na parking ali svejedno, ima sigurno i pjesackih prelaza gdje nesto zaklanja dio trotoara pa vozac ne moze na vrijeme uociti pjesaka ako samo izleti, koliko god oprezno vozio i po propisu. Po meni je odgovornost pjesaka da vodi racuna o tome da ga vozac vidi u tim nekim specificnim situacijama. Govorio sam i o biciklima i romobilima, oni se krecu dosta brze i mogu se jako brzo i neplanirano pojaviti na pjesackom, tako da sam tu htio da kazem da je njihova odgovornost da oprezno pridju pjesackom i omoguce vozacu da ih vidi da ce preci i da im moze stati. Sasvim drugi dio price je to da bi pjesaci zbog sebe trebali da vode racuna, jer sto kazes ne zivimo u idealnom svijetu i puno je vozaca koji ne vode racuna, a pjesaku kad najebe nista ne znaci to sto nije kriv ako zavrsi u bolnici ili na vlakovu.
Ne mora po zakonu pjesak nista od navedenog kada je u pitanju pjesacki prelaz. Zakon ne kaze da vozac mora propustiti pjesaka ukoliko ga vidi i ukoliko je pregledno.

Ukoliko nije, zaustavi se ispred pjesackog prelaza

Opet kazem, tako kaze zakon i po njemu se sudi kada dodje do nesrece. Ima grm, nema grm, ima stablo, nema stablo, ima reklamni pano, nema reklamni pano, nisam ga vidio, nisam ga mogao vidjeti - nista ne pije vode. Nepregledno ti, ne vidis? Stanes ispred pjesackog.

Sta je razumno ponasanje pjesaka je drugi par cipela, i tu nema dvojbe da ispravno pises. Samo sto se drustva ne uredjuju oslanjanjem na razumno ponasanje njegovih clanova.
Ateista

#16014 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

kB27 wrote: 11/07/2024 11:09
Ateista wrote: 11/07/2024 11:05 Za zakon jacega se slazem - tu jeste ta hijerahija kao sto si opisao. Kad kazes da pjesak ne mora nista, to se vec ne slazem. Automobili jesu duzni da puste pjesaka na pjesackom prelazu i to nije sporno, ali isto tako moze biti puno situacija gdje vozac koliko god bio oprezan i vozio po propisu, ne vidi pjesaka koji izleti. Sjecam se primjera gdje je mene auto malo zakacilo kad sam bio dijete, nije mi nista bilo i samo sam produzio ali sam imao srece, a krivica je u potpunosti bila moja, neko rastinje je smetalo i vozac me nije mogao nikako vidjeti, ja sam negdje zurio i trcao i pravo pred auto izletio. Ovo nije bio pjesacki nego ulaz na parking ali svejedno, ima sigurno i pjesackih prelaza gdje nesto zaklanja dio trotoara pa vozac ne moze na vrijeme uociti pjesaka ako samo izleti, koliko god oprezno vozio i po propisu. Po meni je odgovornost pjesaka da vodi racuna o tome da ga vozac vidi u tim nekim specificnim situacijama. Govorio sam i o biciklima i romobilima, oni se krecu dosta brze i mogu se jako brzo i neplanirano pojaviti na pjesackom, tako da sam tu htio da kazem da je njihova odgovornost da oprezno pridju pjesackom i omoguce vozacu da ih vidi da ce preci i da im moze stati. Sasvim drugi dio price je to da bi pjesaci zbog sebe trebali da vode racuna, jer sto kazes ne zivimo u idealnom svijetu i puno je vozaca koji ne vode racuna, a pjesaku kad najebe nista ne znaci to sto nije kriv ako zavrsi u bolnici ili na vlakovu.
Ne mora po zakonu pjesak nista od navedenog kada je u pitanju pjesacki prelaz. Zakon ne kaze da vozac mora propustiti pjesaka ukoliko ga vidi i ukoliko je pregledno.

Ukoliko nije, zaustavi se ispred pjesackog prelaza

Opet kazem, tako kaze zakon i po njemu se sudi kada dodje do nesrece. Ima grm, nema grm, ima stablo, nema stablo, ima reklamni pano, nema reklamni pano, nisam ga vidio, nisam ga mogao vidjeti - nista ne pije vode. Nepregledno ti, ne vidis? Stanes ispred pjesackog.

Sta je razumno ponasanje pjesaka je drugi par cipela, i tu nema dvojbe da ispravno pises. Samo sto se drustva ne uredjuju oslanjanjem na razumno ponasanje njegovih clanova.
Mozda ne pise nigdje u zakonu da je pjesak to duzan,kazem mozda jer moguce da ima neki clan koji bi se mogao odnositi na takve situacije, ali sam siguran da bi se vozac mogao izvuci na sudu ako se dokaze da nije mogao vidjeti pjesaka.
Isto tako ne znam da igdje pise da moras stati ako nije pregledno.
kB27

#16015 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Ateista wrote: 11/07/2024 12:03 Mozda ne pise nigdje u zakonu da je pjesak to duzan,kazem mozda jer moguce da ima neki clan koji bi se mogao odnositi na takve situacije, ali sam siguran da bi se vozac mogao izvuci na sudu ako se dokaze da nije mogao vidjeti pjesaka.
Nikad, garantujem.
Ateista wrote: 11/07/2024 12:03 Isto tako ne znam da igdje pise da moras stati ako nije pregledno.
Ne pise, fora zakona je da takve stvari ne moraju i ne trebaju pisati. Imas jasan clan gdje pise da si obavezan propustiti pjesaka, i imas jasan clan gdje pise da voznju u svakom trenutku trebas prilagoditi uslovima na cesti.
kB27

#16016 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Glupo je uopce diskutovati na ovu temu, kad ima ZOBS koji nadjemo i citiramo. Pa vozac se jedva izvuce kad udari pjesaka mimo pjesackog... :run:
Ateista

#16017 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

kB27 wrote: 11/07/2024 13:33
Ateista wrote: 11/07/2024 12:03 Mozda ne pise nigdje u zakonu da je pjesak to duzan,kazem mozda jer moguce da ima neki clan koji bi se mogao odnositi na takve situacije, ali sam siguran da bi se vozac mogao izvuci na sudu ako se dokaze da nije mogao vidjeti pjesaka.
Nikad, garantujem.
Ateista wrote: 11/07/2024 12:03 Isto tako ne znam da igdje pise da moras stati ako nije pregledno.
Ne pise, fora zakona je da takve stvari ne moraju i ne trebaju pisati. Imas jasan clan gdje pise da si obavezan propustiti pjesaka, i imas jasan clan gdje pise da voznju u svakom trenutku trebas prilagoditi uslovima na cesti.
U pravu si kad malo razmislim, uvijek se moze reci da nije prilagodio voznju uslovima, previse su u zakonu zasticeni pjesaci i mogu da rade sta hoce, moze neko namjerno da izvrsi samoubistvo i baci se pod auto, vozac opet moze najebati.
Onda da se ispravljam - ovo sve sto sam govorio bi trebalo ovako biti, trebali bi i pjesaci imati neku odgovornost.
kB27

#16018 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Ateista wrote: 11/07/2024 13:53
Nikad, garantujem.
U pravu si kad malo razmislim, uvijek se moze reci da nije prilagodio voznju uslovima, previse su u zakonu zasticeni pjesaci i mogu da rade sta hoce, moze neko namjerno da izvrsi samoubistvo i baci se pod auto, vozac opet moze najebati.
Onda da se ispravljam - ovo sve sto sam govorio bi trebalo ovako biti, trebali bi i pjesaci imati neku odgovornost.
To jeste, moze izvrsiti samoubistvo, namjerno izazvati sranje da naplati od osiguranja, i slicno. Ima toga vani, kod nas nisam cuo, ali nece me iznenaditi ako se procita.

Ali pjesak je na pjesackom prelazu Tito, i po mom misljenju i treba biti zasticen. To je tri metra kolovoza na svakih 300 metara, ako i toliko. I opet se ne postuju prava pjesaka, jedno od deset auta ce ga propustiti. Opet - kriva policija. Onda ide zacarani krug, pjesak razmislja "kad me vec nece pustiti na pjesackom, sto da idem na pjesacki, onda mi je isto gdje god da predjem". Onda dobijemo divlji zapad kao trenutno.

Pisao sam vec na ovoj temi, da vidis kolika prava i prednosti u saobracaju imaju pjesaci vani (konkretnije, svi osim vozaca automobila) - kod nas su zadnja rupa na svirali. Probaj zamisliti raskrsnicu GGM - nulta transferzala kod SCC, predsjednistva, Alte, crkve, i svega sto raskrsnica ukljucuje, semaforiziranu tako da imas 45 sekundi crvenog svjetla za apsolutno sve vozace, i mogucnost da pjesaci predju odakle hoce gdje hoce - dakle i dijagonalno od SCC do Alte. :)

Kod nas bi isti dan izbili masovni protesti taksista, vozaca javnog prevoza, motorista, rudara, ugostitelja, vjerskih radnika i nacionalnih manjina kada bi se nesto slicno pojavilo. :-)
Ateista

#16019 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

kB27 wrote: 11/07/2024 14:38
Ateista wrote: 11/07/2024 13:53

Nikad, garantujem.

To jeste, moze izvrsiti samoubistvo, namjerno izazvati sranje da naplati od osiguranja, i slicno. Ima toga vani, kod nas nisam cuo, ali nece me iznenaditi ako se procita.

Ali pjesak je na pjesackom prelazu Tito, i po mom misljenju i treba biti zasticen. To je tri metra kolovoza na svakih 300 metara, ako i toliko. I opet se ne postuju prava pjesaka, jedno od deset auta ce ga propustiti. Opet - kriva policija. Onda ide zacarani krug, pjesak razmislja "kad me vec nece pustiti na pjesackom, sto da idem na pjesacki, onda mi je isto gdje god da predjem". Onda dobijemo divlji zapad kao trenutno.

Pisao sam vec na ovoj temi, da vidis kolika prava i prednosti u saobracaju imaju pjesaci vani (konkretnije, svi osim vozaca automobila) - kod nas su zadnja rupa na svirali. Probaj zamisliti raskrsnicu GGM - nulta transferzala kod SCC, predsjednistva, Alte, crkve, i svega sto raskrsnica ukljucuje, semaforiziranu tako da imas 45 sekundi crvenog svjetla za apsolutno sve vozace, i mogucnost da pjesaci predju odakle hoce gdje hoce - dakle i dijagonalno od SCC do Alte. :)

Kod nas bi isti dan izbili masovni protesti taksista, vozaca javnog prevoza, motorista, rudara, ugostitelja, vjerskih radnika i nacionalnih manjina kada bi se nesto slicno pojavilo. :-)
Nisam ni ja za to da ne budu zasticeni, ali ne treba pretjerivati na taj nacin da neko moze namjerno da se baci pod auto i da vozac bude kriv. Mislim da u svemu treba naci mjeru, pa tako se moraju znati obaveze i pjesaka, ne samo prava i zastita. Od toga gdje i kako prelaze ulicu, do toga da i kad idu na pjesacki moraju voditi racuna da ih vozac moze vidjeti a ne samo da izlete ko muhe bez glave. Nisu sporne ni te rakrsnice gdje je svima crveno, vidjao sam ja i to, ali u uredjenim drzavama isto tako pjesaci manje prelaze mimo pjesackog, na svoje crveno i slicno, osim prava imaju i obaveze, kod nas slabo imaju obaveze i kazna pjesacima je rijetkost.
kB27

#16020 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Ateista wrote: 11/07/2024 14:52 Nisu sporne ni te rakrsnice gdje je svima crveno, vidjao sam ja i to, ali u uredjenim drzavama isto tako pjesaci manje prelaze mimo pjesackog, na svoje crveno i slicno, osim prava imaju i obaveze, kod nas slabo imaju obaveze i kazna pjesacima je rijetkost.
Ma kakvi, najveci su "divljaci" tamo gdje je najuredjenije (izuzetak Njemacka). Ali tamo se zna da ce te auto udariti, bukvalno svjesno udariti, ako prelazis gdje ne smijes ili kada ne smijes. I onda si donji u svakom smislu, a svaki milimetar grada pod kamerama.

Kazna bilo kome kod nas je rijetkost, pa tako i pjesacima. Tu se slazem. Zakon je "savrsen" koliko se ne provodi. Kada se bude provodio ovakav kakav jeste, onda nam ostaje onih 1% koje treba bolje urediti da nam bude jos malo bolje.

U prevodu, nikad. Kome je draga vlastita glava, vodit ce se zdravim razumom. Ukljucujuci i vozace, svako kome je draze "pustiti budalu da radi sta hoce" nego dokazivati sta se desilo pazit ce i kada ne mora, a posebno kada mora.
Laplace

#16021 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 09/07/2024 20:40
Laplace wrote: 09/07/2024 19:24

Pa, i u testovima je dio pitanja iz saobraćajnih propisa. Ili se nešto promijenilo u međuvremenu.
Sta uopce ti podrazumijevas pod "testovima" da razjasnimo?
Valjda teoretski dio ispita koji se polaže prije nego što možeš pristupiti obuci i polaganju praktičnog dijela. Kad sam ja polagao 2001. ti testovi su na početku imali pitanja iz ZOBS-a a kasnije raskrsnice.
Laplace

#16022 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

inflames wrote: 09/07/2024 20:16 Naravno krivi su i odrasli, da ne spominjem penzionere na bajsevima kojima je lakše metar u guzicu nego cent u glavu pa redovno voze lijevom stranom bez ikakvih obilježja, još kad im kažeš uvrijede se jer jelte "voze bicikl 50 godina" (naravno kompletnu polovinu vijeka da se jednom ne zapitaju koja su pravila). Pročitao sam sve postove na temu i relativno je sve pokriveno i to govori dosta o stanju u saobraćaju. Vidio sam neko spominjanje i Italije i pitam se kako od svih država kao primjer izaberete najgoru, ali nebitno. Probleme nismo rješavali ranije, a dobili smo nove probleme pa neka nam je bog na pomoći.
Ja sam spominjao Italiju (jer sam u ovve dvije godine bio tri puta tamo) i upravo i jeste stvar što sam izabrao najgoru. I pored toga je stanje u saobraćaju dosta bolje nego kod nas, bar iz mojeg dosadašnjeg iskustva. Jesu dosta slični nama i vozi se poprilično brzo i (za moj ukus) previše neodgovorno, ali...

Za 1500 km vožnje po Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji nijednom se nisam iznervirao, nijednom mi niko nije bezobrazno oduzeo prvenstvo prolaza da bi nastavio voziti bez gasa, nisam imao nijednu rizičnu situaciju, nikakva izguravanja niti ludačka preticanja koja bi me ugrozila.

I onda na prvim kilometrima kroz BiH slijedi nerviranje zbog lika koji mi se lijepi na gepek (iako sam vozio preko ograničenja) i pretiče kao da gori - i nerviranje se nastavilo tokom vožnje kroz BiH.

To nešto govori o tome koliko smo loši u saobraćaju.
Laplace

#16023 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Ateista wrote: 10/07/2024 07:18
Laplace wrote: 09/07/2024 20:06
Ateista wrote: 09/07/2024 19:17

Ovo sa prve slike je biciklisticka staza, iako je u nivou ceste ipak je posebna traka kojom vozila ne idu i to je ok, nije isto kao kad biciklisti moraju voziti istom trakom ko i motorna vozila.
Ne, ovo je vozna traka (prati strelice). Bicikli i skuteri voze zajedno sa ostalim vozilima (gradski prevoz, taxi, privatna vozila) istim trakama. Imaju i biciklističke staze i dijeljene trotoare.
Ako govoris o traci za trotoar, ona je uska i odvojena zutom linijom, tesko da ima sirine za motorno vozilo i mislim da je rezervisana za bicikle i eventualno skutere. Opet, vidim naistoj slici biciklistu koji vozi bas trakom za mv.
Ne, govorim o prvoj slici (bez ptice, sa djetetom koje hoda trotoarom).

Na lokaciji sa druge slike je dijeljeni trotoar, na drugim mjestima je na trotoaru označena biciklistička staza a na trećim je fizički odvojena biciklistička traka u ravnini sa saobraćajnom, ali odvojena i izolovana od nje čunjevima. Znači, biciklisti imaju četiri načina vožnje kroz grad, kako gdje.
Laplace

#16024 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

kB27 wrote: 10/07/2024 17:23 https://crna-hronika.info/nesreca-na-st ... azu/629473

Jos jedna, krivica obostrana, posljedice i povrede strasne. :run:
Ono što mi nikako nije jasno: već dosta je bilo nesreća sa tim električnim romobilima i niko od vozača tih čuda ne zastane da se zapita da li je pametna ideja da se tek tako izleti pred auto ili je ipak pametno provjeriti da li se može bezbjedno preći.

Jer, kako god okreneš na elektrilnom romobilu ćeš izvući deblji kraj.

Gdje im je nagon za samoodržanjem? Ostao kod kuće, u frižideru?
kB27

#16025 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Laplace wrote: 11/07/2024 16:08
kB27 wrote: 10/07/2024 17:23 https://crna-hronika.info/nesreca-na-st ... azu/629473

Jos jedna, krivica obostrana, posljedice i povrede strasne. :run:
Ono što mi nikako nije jasno: već dosta je bilo nesreća sa tim električnim romobilima i niko od vozača tih čuda ne zastane da se zapita da li je pametna ideja da se tek tako izleti pred auto ili je ipak pametno provjeriti da li se može bezbjedno preći.

Jer, kako god okreneš na elektrilnom romobilu ćeš izvući deblji kraj.

Gdje im je nagon za samoodržanjem? Ostao kod kuće, u frižideru?
I mene to cudi. Ponekad kabadahijsko ponasanje vozaca automobila prema drugim ucesnicima mi je "jasno" sa aspekta "zakon jaceg" filozofije, ali ovo ne mogu shvatiti. Mislim da vecina ovih romobilista misli da je "uvijek u pravu" na pjesackom prelazu, nesvjestan da 'em je u prekrsaju 'em ce dobro najebati pri svakom kontaktu sa vozilom. A i kad si "u pravu", da opet svjesno ides da nastradas... :run:
Post Reply