Jugoslavija

Post Reply
broj dva

#2326 Re: Jugoslavija

Post by broj dva »

Sanjarko wrote: 10/07/2024 08:33 Nije valjda da niko ne zna odgovor na ono pitanje? Josip, a nije Tito?

Jedva moja stara i još neko riješili ovo u križaljci.
Pejakovic ?
Osmi Socrates

#2327 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Pa ako kaže "Josip a nije Tito", vjerovatno je riječ od četiri slova.

Dakle, Broz.
Sanjarko

#2328 Re: Jugoslavija

Post by Sanjarko »

broj dva wrote: 10/07/2024 17:05
Sanjarko wrote: 10/07/2024 08:33 Nije valjda da niko ne zna odgovor na ono pitanje? Josip, a nije Tito?

Jedva moja stara i još neko riješili ovo u križaljci.
Pejakovic ?
Nije, revolucionar i borac, Mazar, nadimak Sosa, u 32 godini poginuo, 1944 godine, mlad jbte, a sav Cetnicki pokret izbacio iz stroja u tom dijelu Bosne i Hercegovine itd.

Evo link i tekst:

https://bs.wikipedia.org/wiki/Josip_Ma%C5%BEar
Josip Mažar Šoša (1912 — 1944) bio je bosanskohercegovački i jugoslavenski partizanski komandant, kasnije proglašen za narodnog heroja Jugoslavije.

Sa ovom divizijom Šoša je suzbijao njemačko - ustašku ofanzivu na Grmeču i oslobađao krajiške gradove.

Kao komandant Jedanaeste krajiške divizije uništio je četnički pokret u centralnoj Bosni. Presjekao je neprijateljske komunikacije Brod - Sarajevo u vrijeme bitke na Sutjesci. Uoči nove, 1944. godine, po ucrtanim strelicama njegove operativne zamisli, kretale su se divizije Petog bosanskog i Prvog proleterskog korpusa prema Banjaluci.
Poginuo od minobacacke granate, i braca su mu bili Narodni heroji.
Last edited by Sanjarko on 10/07/2024 21:44, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2329 Re: Jugoslavija

Post by Domaci izdajnik »

Josip, Ivica i Drago Mažar sva trojica prvoborci, predratni članovi KPJ i narodni heroji. Drago je umro krajem 1991. godine.

Josip je bio jedan od legendarnih vođa kozaračkih partizana i čak je poslao u ZG narudžbenicu za 3500 primjeraka ustaške propagandne knjige "Kozara grob partizana" a narudžbu je naslovio na Kozarsku brigadu :mrgreen: Kažu da je bio neustrašiv komandant i da je tri puta od Vrhovnog štaba tražio dozvolu da napadne i oslobodi Jasenovac, što mu nije bilo odobreno. Poginuo je pod čudnim okolnostima kod Travnika.

Ivica je nastradao od ustaške policije kada je bio na zadatku organizovanja ustanka u Jajcu. Bio je prava umjetnička duša, obožavao je klasičnu muziku i književnost, za razliku od svoje mangupske braće.

Drago je izveo čuvenu akciju u Vrbanji kod BL kada je zarobio NDH žandarmerijsku kasarnu i poslao žandare u gaćama prema gradu u po zime :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2330 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

reci mi jel aleksandar ranković 1951 rekao na skupštini da je kroz zatvore od 1945 do 1951 prošlo 3 milijuna narodnih neprijatelja a da je 550 000 likvidirano
John Cleese

#2331 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

Lajavikrelac wrote: 11/07/2024 10:54 Josip, Ivica i Drago Mažar sva trojica prvoborci, predratni članovi KPJ i narodni heroji. Drago je umro krajem 1991. godine.

Josip je bio jedan od legendarnih vođa kozaračkih partizana i čak je poslao u ZG narudžbenicu za 3500 primjeraka ustaške propagandne knjige "Kozara grob partizana" a narudžbu je naslovio na Kozarsku brigadu :mrgreen: Kažu da je bio neustrašiv komandant i da je tri puta od Vrhovnog štaba tražio dozvolu da napadne i oslobodi Jasenovac, što mu nije bilo odobreno. Poginuo je pod čudnim okolnostima kod Travnika.

Ivica je nastradao od ustaške policije kada je bio na zadatku organizovanja ustanka u Jajcu. Bio je prava umjetnička duša, obožavao je klasičnu muziku i književnost, za razliku od svoje mangupske braće.

Drago je izveo čuvenu akciju u Vrbanji kod BL kada je zarobio NDH žandarmerijsku kasarnu i poslao žandare u gaćama prema gradu u po zime :mrgreen:
:lol: Nisam prije cuo za tu narudzbenicu :D

A opstrukcije oslobadjanja Jasenovca su poznat primjer partijskog makijavelizma, kao i vec spominjano primanje cetnickih koljaca u redove NOV i POJ nakon pokolja u Foci.

Kontinuirano klanje i cetnicko i pogotovo ustasko je, naime, znacajno utjecalo na raspolozenje masa u politickom smislu i motiviralo ljude da se prikljuce NOB, sto je jedan od bitnijih razloga da prekidanje tog kontinuiteta (slijedi eufemizam) nije bilo partijski, pa stoga ni vojni prioritet NOV i POJ.

Da ustase i cetnici nisu bili takvi krvolocni imbecili kakvi su bili, vrlo je vjerojatno da bi se stvari u ovim krajevima odvijale bitno drugacije - vecina seoskog zivlja, dakle vecina tadasnje populacije na teritoriji od koje je nesto kasnije nastala druga Jugoslavija, ne bi imala razlog da se upusta u avanture i slijedi nekakve profesionalne revolucionare na putu ka realizaciji "skupa interesa nekorisnih ljudi" niti bilo koga drugog vec bi pasivno i mirno sacekali kraj svjetske zajebancije.
4L0n3

#2332 Re: Jugoslavija

Post by 4L0n3 »

Truba wrote: 11/07/2024 11:49 reci mi jel aleksandar ranković 1951 rekao na skupštini da je kroz zatvore od 1945 do 1951 prošlo 3 milijuna narodnih neprijatelja a da je 550 000 likvidirano
Rankovic je bio govno svoje vrste, ne znam jel to rekao i da li su cifre prenapuhane ali u svakom slucaju, gledajuci sta se dogadjalo 90ih, moze se rec kolko god da su ih likvidirali malo je.
Truba

#2333 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

4L0n3 wrote: 11/07/2024 11:59
Truba wrote: 11/07/2024 11:49 reci mi jel aleksandar ranković 1951 rekao na skupštini da je kroz zatvore od 1945 do 1951 prošlo 3 milijuna narodnih neprijatelja a da je 550 000 likvidirano
Rankovic je bio govno svoje vrste, ne znam jel to rekao i da li su cifre prenapuhane ali u svakom slucaju, gledajuci sta se dogadjalo 90ih, moze se rec kolko god da su ih likvidirali malo je.
ti nisi komunista jel :mrgreen:
Truba

#2334 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

stvarno ne znam kakve su to verbalne vratolomije i zamjene teza
ali je li kukanjac i mladić bio u toj JNA
i svi oni šljivančanin više sam im pozaboravljao imena

ko je tamanio koga nedovoljno 1945 1991 i ko je ubijao čijim oružjem koga 1991-1995 uz pomoć kojeg kadra kojim oružjem kakvim vezama itd
Domaci izdajnik

#2335 Re: Jugoslavija

John Cleese wrote: 11/07/2024 11:57 Da ustase i cetnici nisu bili takvi krvolocni imbecili kakvi su bili, vrlo je vjerojatno da bi se stvari u ovim krajevima odvijale bitno drugacije - vecina seoskog zivlja, dakle vecina tadasnje populacije na teritoriji od koje je nesto kasnije nastala druga Jugoslavija, ne bi imala razlog da se upusta u avanture i slijedi nekakve profesionalne revolucionare na putu ka realizaciji "skupa interesa nekorisnih ljudi" niti bilo koga drugog vec bi pasivno i mirno sacekali kraj svjetske zajebancije.

Apsolutno. Da nisu ustaše krenule klati "šizmatike i grko-istoĆnjake" ne bi bilo ustanka i bitke na Kozari, da nisu krenule narod bacati u jame ne bi bilo četnika i Dinarske divizije...Da nisu četnici iz osvete klati i ubijati Bošnjake ne bi ovi nikada išli u milicije i legije...Da nije Pavelić dao Dalmaciju Musoliniju nikada ona ne bi bila partizanski orijentisana, vjerovatno bi bili za NDH itd.

Na ovo sve dodaj činjenicu da je u Bosni svaka vojska koja je prva prošla kroz selo kupila muškarce u svoje redove, pa kako bi se izbjeglo krvoproliće i represija jedan sin u partizane/ustaše/legiju drugi u četnike/domobrane/miliciju :-?

Gradska omladina, đaci i studenti su naginjali ka antifašističkom pokretu i komunistima, bez obzira na naciju. Izuzetak su Njemci Folksdojčeri, koji su od prvog dana bili uz Treći Rajh.
Truba

#2336 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

u selu gdje sam 3 godine bio izbjeglica odakle mi je djed nisu bili nikakvi četnici ni ustaše
ali jesu komunisti 21.5.1945 upali i ubili župnika i pomoćnika mu i za to okrivili škripare :D
nikakvog suđenja niko odgovarao nije

edit: kaže bježali su ..krivi su... evo ljudi ostali pa su opet ubijeni
Domaci izdajnik

#2337 Re: Jugoslavija

Truba wrote: 11/07/2024 12:11 u selu gdje sam 3 godine bio izbjeglica odakle mi je djed nisu bili nikakvi četnici ni ustaše
ali jesu komunisti 21.5.1945 upali i ubili župnika i pomoćnika mu i za to okrivili škripare :D
Sreća pa su tvoji iz kamenjara bili jako korektni i humani prema civilima po Bosni...na čelu sa fratrima :evil:

Pa što su bježali ako ništa nisu skrivili? Žrtve komunizma kao i oni četnici što ih je KNOJ potamanio 1947 po šumi :-)
Last edited by Domaci izdajnik on 11/07/2024 12:14, edited 1 time in total.
John Cleese

#2338 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

Ma to je diskutabilno, izmedju ostalog i zato sto je iz vizure UDB narodni neprijatelj bio i onaj koji se pobuni sto mu otimaju zito i sve sto je jestivo po nekakvoj odokativnoj normi formiranoj prema potrebama onih koji ne proizvode hranu, a ne prema stvarnom obimu njegove poljoprivredne proizvodnje uzevsi u obzir i potrebe njegove porodice za hranom.
4L0n3

#2339 Re: Jugoslavija

Post by 4L0n3 »

@Truba
Nisam Kapitala mi :D
Poredit vojsku NOB i poslije jna sa ovom jna krnje jugoslavije je po meni bezveze, ne moramo se sloziti.

Ta vojska gubi svoj legitimitet istog momenta kad okrece pusku protiv svog naroda, jugoslovenska ostaje u imenu a bome u praksi je to srpska vojska i to bi ti bilo to.
Domaci izdajnik

#2340 Re: Jugoslavija

Sreća pa je ta nakaradna ideja kolektivizacije i otkupa napuštena nedugo nakon razlaza sa SSSR...glupost za medalju!
4L0n3

#2341 Re: Jugoslavija

Post by 4L0n3 »

John Cleese wrote: 11/07/2024 12:14
Ma to je diskutabilno, izmedju ostalog i zato sto je iz vizure UDB narodni neprijatelj bio i onaj koji se pobuni sto mu otimaju zito i sve sto je jestivo po nekakvoj odokativnoj normi formiranoj prema potrebama onih koji ne proizvode hranu, a ne prema stvarnom obimu njegove poljoprivredne proizvodnje uzevsi u obzir i potrebe njegove porodice za hranom.
Da, tih i slicnih sranja je bilo koliko hoces. Ja sam se referisao konkretno na ideologe i kripto-fasiste. Dosta ih se provuklo.
Truba

#2342 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

Lajavikrelac wrote: 11/07/2024 12:13
Truba wrote: 11/07/2024 12:11 u selu gdje sam 3 godine bio izbjeglica odakle mi je djed nisu bili nikakvi četnici ni ustaše
Sreća pa su tvoji iz kamenjara bili jako korektni i humani prema civilima po Bosni...na čelu sa fratrima :evil:

Pa što su bježali ako ništa nisu skrivili? Žrtve komunizma kao i oni četnici što ih je KNOJ potamanio 1947 po šumi :-)
oprosti mi ali kad pomislim na klasični primjer iz udzbenika komunističkog učenika s primjesama bizanta
odmah mi padaš ti na pamet

kruto, zaulareno i jednostavno slijepo vjeruje komunističkim lažima

naravno tu se treba pridodat očito nepoznavanje katoličkih redova niti katoliučke crkve i činjenice da je taj fra sotona bio dijecezanski svećenik i izbačen na vrijeme
a da je Viktor Novak koji je napisao onu glupost od Magnum Crimena bio raspop pa se pridružio komunistima da napakosti bivšim kolegama

s druge strane nepoznata ti je činjenica spaljivanja nepokretnih starih fratara u širokom ili bunkerisanje i spaljivanje živih u jami pored...sve doktori nauka... kaže polijevali vrućim uljem partizane s puškama :D nestalo metkova

uglavnom ovakve diskusije pokazuju da je dobro što se dogodio raspad i nek sad svako za sebe travu pase a ne da djecu smaraju tuđim glupostima
Domaci izdajnik

#2343 Re: Jugoslavija

Znaš li ko je bio fra Zlatko Sivarić? Po tebi je i on bio raspop...

Fra Sotona ili po vama fra Vjekoslav Filipović je bio vjeroučitelj i jako poštovan čovjek prije rata od svih konfesija u B. Luci, kada ga već pominješ, šta je njega natjeralo da kolje i ubija?
Last edited by Domaci izdajnik on 11/07/2024 12:32, edited 1 time in total.
Truba

#2344 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

4L0n3 wrote: 11/07/2024 12:16 @Truba
Poredit vojsku NOB i poslije jna sa ovom jna krnje jugoslavije je po meni bezveze, ne moramo se sloziti.

Ta vojska gubi svoj legitimitet istog momenta kad okrece pusku protiv svog naroda, jugoslovenska ostaje u imenu a bome u praksi je to srpska vojska i to bi ti bilo to.
ne znam jaro...opravdavati ubojstva 5 godina nakon rata
nije moja čaša čaja
gnušam se toga
fuj
John Cleese

#2345 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

Lajavikrelac wrote: 11/07/2024 12:08
John Cleese wrote: 11/07/2024 11:57 Da ustase i cetnici nisu bili takvi krvolocni imbecili kakvi su bili, vrlo je vjerojatno da bi se stvari u ovim krajevima odvijale bitno drugacije - vecina seoskog zivlja, dakle vecina tadasnje populacije na teritoriji od koje je nesto kasnije nastala druga Jugoslavija, ne bi imala razlog da se upusta u avanture i slijedi nekakve profesionalne revolucionare na putu ka realizaciji "skupa interesa nekorisnih ljudi" niti bilo koga drugog vec bi pasivno i mirno sacekali kraj svjetske zajebancije.

Apsolutno. Da nisu ustaše krenule klati "šizmatike i grko-istoĆnjake" ne bi bilo ustanka i bitke na Kozari, da nisu krenule narod bacati u jame ne bi bilo četnika i Dinarske divizije...Da nisu četnici iz osvete klati i ubijati Bošnjake ne bi ovi nikada išli u milicije i legije...Da nije Pavelić dao Dalmaciju Musoliniju nikada ona ne bi bila partizanski orijentisana, vjerovatno bi bili za NDH itd.

Na ovo sve dodaj činjenicu da je u Bosni svaka vojska koja je prva prošla kroz selo kupila muškarce u svoje redove, pa kako bi se izbjeglo krvoproliće i represija jedan sin u partizane/ustaše/legiju drugi u četnike/domobrane/miliciju :-?

Gradska omladina, đaci i studenti su naginjali ka antifašističkom pokretu i komunistima, bez obzira na naciju. Izuzetak su Njemci Folksdojčeri, koji su od prvog dana bili uz Treći Rajh.
Naravno.

I iz svega sto se, nazalost, izdogadjalo, nastao je i mit o "slobodarskom duhu" koji je toboze motivirao mase da ustanu i odupru se mrskom okupatoru.

Nije nemoguce da je cak i prica o komunistickom uplivu na otpor pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu koji je rezultirao koordiniranim vojnim napadom te slomom, okupacijom i podjelom drzave i svim kasnijim sranjem zapravo mit - postoje indicije da je taj upliv zapravo izvrsila britanska obavjestajna sluzba, jer im nije odgovarala pacifikacija Jugoslavije nego otvaranja jos jednog fronta kako bi koliko-toliko rasteretili sebe od njemackog vojnog pritiska.

Kolateralna šteta u formi masovnog klanja i krkljanca u Jugoslaviji je Britancima bila sasvim prihvatljiva, a nisu se, nesto kasnije, ni sam libili iz aviona zabiberiti kojom tonom trotila kašu koju su zakuhali.
Domaci izdajnik

#2346 Re: Jugoslavija

Sve tačno. Demonstracije i puč uoči potpisivanja pristupanja Trojnom paktu nemaju nikakve veze sa KPJ, to je mit. Puč su organizovali i izvršli pro-britanski nastojeni oficiri i tu je bez sumnje veliku ulogu imala britanska obavještajna služba ;-) Brnuvši Hitleru prst u oko narodnim veseljem sa pucanjem i pjevanjem po KJ, dobili su na vremenu da spasu guzice na ostrvu i Grčkoj gdje su već biti pritisnuti uza zid, a mi smo kolektivno najebali...

A to za bombardovanje, pa nije tajna da su voljeli da izruče pokoju tonu bombi na manje važne ciljeve i pobiju pokojeg civila usput...Srondaš BG žešće nego nacisti i ubiješ ukupno jednog njemačkog vojnika može samo potpuni nesposobni debil ili ciljani psihopata :roll: Pulu su npr jako temeljno rokali, ali su najmanje štete nanijeli Hitlerovoj soldateski...baš čudno :?

Zanimljivo je to da je Pavelić prema nekim izvorima bio britanski čovjek! Moguće da u ovome ima neke istine, jer kada je postalo gusto on se ispalio iz savezničkog okruženja, gdje su jednu stranu držali, gle čuda, Britanci :mrgreen: Sve pohvataše i vratiše Titu, on klisnu bez traga...
Last edited by Domaci izdajnik on 11/07/2024 12:49, edited 1 time in total.
4L0n3

#2347 Re: Jugoslavija

Post by 4L0n3 »

Truba wrote: 11/07/2024 12:31
4L0n3 wrote: 11/07/2024 12:16 @Truba

ne znam jaro...opravdavati ubojstva 5 godina nakon rata
nije moja čaša čaja
gnušam se toga
fuj
Jbg tako funkcionisu totalitarni sistemi kao ex-yu. Vjerovatno se ne bi bolje proveli da je neko drugi pobjedio ali nezahvalno je o tome pricati jer se jednostavno nije tako dogodilo.

Dosta ljudi koji nisu krivi su ubijeni na pravdi boga od strane partizana, al isto tako pun kurac onih koji su smece su se provukli. Krivo mi je radi prvih, radi drugih mi je isto krivo, al sto se izvukose.
Sve je to dio preuzimanja vlasti i konsolidacije sireg prostora /obracunavanje sa politickim protivnicima.
Bolje se moglo to odraditi ali tako je kako je.
Domaci izdajnik

#2348 Re: Jugoslavija

Pa u zapadnoj Evropi su letjele glave svima koji su imali bilo kakav vid saradnje sa nacistima, šta mislite koliko je tu nevinih ljudi platilo glavom? neki ljudi su bili primorani na saradnju sa okupatorom kako bi spasili porodicu ili ljude oko sebe od represija, ali kada su došli oslobodioci bilo je Vae victis :-?
Truba

#2349 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

Lajavikrelac wrote: 11/07/2024 12:29 Znaš li ko je bio fra Zlatko Sivarić?
ne znam ko je bio ali imam pristup
martirologiju gdje

Image

je popisano 665 ubijenih svećenika i časnih u kojem fino stoji ko su ubice
srbi, hrvati, bosnjaci, nijemci, talijani, rusi...
ako je u njemu... biće izneseno
ako nije... onda nije umro nasilnom srmcu

žao mi je ali kao dječak sam 1992 svjedočio nekim događajima pa sam isto večer slušao laži TANJUGA
onda prebacim to u 1952 ili 1942. i onda skontam da ne mogu ništa vjerovati iz srpske kuhinje laži

prenapuhavanje ocrnivanje laganje izmisljanje spinovanje

sve ono čemu svjedočimo a dolazi iz srpske kuhinje ne mogu vjerovati
vjerovao sam djelomično do onog upada 3 srba na kosovo kad su ubili policajca
onda minuta šutnje za nevino i do zuba nauružane mladiće (32 god) koji ubijaju policajca
to je bila prekretnica...svi oni kojima nisam na ignorua prate politiku mogli su primijeititi moju fasciniranost dodikom pa i vučićem
toliko sam pokušavao opravdavati njihovo ponašanje te ponašanje putina i rusije od 2014 do 2022.
ali svemu dođe kraj

ono što je bitno za našu priču je činjenica da s gnušanjem odbijam vjerovati srpskoj komunističkoj tvornici laži
zato nabavljam stranjske knjige o poznatim osobama iz naše povijesti 20. st

recimo čitao sam ovo
Image

Image

Image

tu su i knjige o ljotiću i tako dalje

odgovorno tvrdim nemam nijedne knjige tiskane poslije 1992. dakle nikakve novotarije...niti revizionizam
o jugoslaviji sam prekrižio sjećanja iz škole i iz radničkih odmarališta i počeo proučavati kako putujem selima i planimama spomenike ubijenih žena djece i muškaraca, srušenih crkava, otete imovine, tvornica, stanova... samo zato što su bili klasni neprijatelji jednog nedemokratskog sistema
premakojemu mnogi imaju simpatije i danas usprkos 23. kolovoza - europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma
broj dva

#2350 Re: Jugoslavija

Post by broj dva »

Nas ce nas istorija handrit dok sunce sija. Nikada necemo ispraviti nepravde, nikada necmo imati isti pogled (heroj a ne zlocinac, zvuci poznato) a mozda se nikada necemo ni istinski pomiriti.
Nije nas puno trebalo cackat 90ih, nece nas trebat puno cackat ni u buducnosti ako ovako nastavimo.
Post Reply