Kada je u pitanju saobracajna kazna, relevantno je ko je vozio - pocinioc je vozac. Kada je u pitanju naplata usluge za vozilo (u ovom slucaju parkinga) potpuno je nerelevantno, mogao ga je i helikopter spustiti na parking mjesto. Odnosno, njegova imovina (vozilo) je stajala na njihovoj imovini (parking). Otkud tu, koga briga.
Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Moderator: _BataZiv_0809
-
kB27
#26 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
-
ja71
#27 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Jednom mom prijatelju u Njemačkoj su tako slali opomene. Svaki put je suma bila veća. On je to sve jednostavno ignorisao. Na kraju su odustali.
Ali nemoj me kriviti ako kod tebe ne odustanu jer ovo je staro preko 10 godina.
To nam opet govori da informacija o vlasništvu auta vjerovatno nije procurila pošto je auto prijavljeno u Njemačkoj.
To nam opet govori da informacija o vlasništvu auta vjerovatno nije procurila pošto je auto prijavljeno u Njemačkoj.
-
kB27
#28 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Mozda pogresno razumijem, ali mislis da u Njemackoj nije moguce doci do podataka o vlasnistvu vozila "okolokole"?ja71 wrote: ↑08/07/2024 10:58 Jednom mom prijatelju u Njemačkoj su tako slali opomene. Svaki put je suma bila veća. On je to sve jednostavno ignorisao. Na kraju su odustali.
-
ja71
-
kB27
#30 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Stroziji jesu sigurno od nas, sto nije tesko biti, ali dovoljno da imas par ljudi na pravim mjestima i to je to. Pravo i politika su svugdje na svijetu bazirani na istom principu, i ukljucuju i tehnike "valjanja u blatu".
P. S. GDPR, koji je stvari dosta poostrio po pitanju zastite licnih podataka, je mladji od slucaja koji spominjes (10+ godina).
- xoklix
#31 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Nemojte biti naivni i plaćati ove gluposti. Ne mogu te tužiti jer su i oni u prekršaju,a i da nisu opet je diskutabilno mogu li te tužiti.Dolazilo mi jedno 5 ovakvih iz Srbije i Hrvatske. Nikad ništa nisam platio nit' me ko tužio.
Poderi i baci u smeće...
Ako nisi preporučenom poštom dobio isto kao da nisi ni primio poštu tako da i u slučaju da imaju legalni pravni osnov za tužbu, ne mogu ništa povećavati jer nisi ni primio poštu.
Poderi i baci u smeće...
Ako nisi preporučenom poštom dobio isto kao da nisi ni primio poštu tako da i u slučaju da imaju legalni pravni osnov za tužbu, ne mogu ništa povećavati jer nisi ni primio poštu.
- dr_Evil
#32 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Da, da, ali koja je kazna ako skuze? Evo svjez primjer, medicinska sestra u Norveskoj otvarala kartone poznanika, ostala bez posla i izgubila licencu. Drzava uvela da mozes online sam provjeriti ko ti je otvarao kartone, i prijaviti ako imas nesto neocekivano.kB27 wrote: ↑08/07/2024 11:06Stroziji jesu sigurno od nas, sto nije tesko biti, ali dovoljno da imas par ljudi na pravim mjestima i to je to. Pravo i politika su svugdje na svijetu bazirani na istom principu, i ukljucuju i tehnike "valjanja u blatu".
P. S. GDPR, koji je stvari dosta poostrio po pitanju zastite licnih podataka, je mladji od slucaja koji spominjes (10+ godina).
-
kB27
#33 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Kao i sve u zivotu, i ovo ima risk/reward ratio pa sam odlucis. Koliko zaradis ovim muljanjem, koliko gubis otkazom na poslu.dr_Evil wrote: ↑08/07/2024 11:13Da, da, ali koja je kazna ako skuze? Evo svjez primjer, medicinska sestra u Norveskoj otvarala kartone poznanika, ostala bez posla i izgubila licencu. Drzava uvela da mozes online sam provjeriti ko ti je otvarao kartone, i prijaviti ako imas nesto neocekivano.kB27 wrote: ↑08/07/2024 11:06Stroziji jesu sigurno od nas, sto nije tesko biti, ali dovoljno da imas par ljudi na pravim mjestima i to je to. Pravo i politika su svugdje na svijetu bazirani na istom principu, i ukljucuju i tehnike "valjanja u blatu".
Ovo sto kolega forumas govori bilo je prije 10+ godina u Njemackoj. Osim toga, podaci o zdravstvenom stanju pacijenta su mnogo osjetljiviji od podataka o vlasnistvu vozila. Takodjer, zdravstveni karton cuva jedna institucija, podatke o vlasnistvu potencijalno imas na 5 ili 15 mjesta. Lupam primjere kojih se najprije sjetim, vjerovatno ih ima jos mnogo:
- policija,
- porezna uprava,
- osiguravajuca kuca,
- sluzba za pomoc na cesti,
- firma za naplatu cestarine,
- firme za naplatu vinjeta u drzavama kroz koje prodjes dok stignes na odrediste sa kojeg dobijes ovakvu kovertu
- itd.
+ sve firme ukljucene u odrzavanje IT sistema svih ranije pomenutih subjekata. Mnogo vise prostora za malvelrzacije, mnogo vise potencijalno korumpiranih koji zele zaraditi kintu sa strane.
Kod nas se, garantujem i pouzdano tvrdim, u osiguravajucim kucama ne evidentira kada je i ko izvrsio pretragu i uvid u licne podatke klijenta. Vjerujem da nesto takvo nije postojalo ni u Njemackoj prije 10-15 godina, a postoji objektivna sansa da ne postoji ni danas.
To da se do podataka doslo "okolokole" valjda jasno govori cinjenica da ne postoji zvanicni, sluzbeni, legalni kanal komunikacije po osnovu kojeg bi drzava Bosna i Hercegovina dostavila licne podatke svog drzavljanina tamo nekoj advokatskoj kancelariji u stranoj zemlji. To tako ne funkcionira.
- dr_Evil
#34 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
kB27 wrote: ↑08/07/2024 11:21Kao i sve u zivotu, i ovo ima risk/reward ratio pa sam odlucis. Koliko zaradis ovim muljanjem, koliko gubis otkazom na poslu.dr_Evil wrote: ↑08/07/2024 11:13Da, da, ali koja je kazna ako skuze? Evo svjez primjer, medicinska sestra u Norveskoj otvarala kartone poznanika, ostala bez posla i izgubila licencu. Drzava uvela da mozes online sam provjeriti ko ti je otvarao kartone, i prijaviti ako imas nesto neocekivano.kB27 wrote: ↑08/07/2024 11:06
Stroziji jesu sigurno od nas, sto nije tesko biti, ali dovoljno da imas par ljudi na pravim mjestima i to je to. Pravo i politika su svugdje na svijetu bazirani na istom principu, i ukljucuju i tehnike "valjanja u blatu".
Ovo sto kolega forumas govori bilo je prije 10+ godina u Njemackoj. Osim toga, podaci o zdravstvenom stanju pacijenta su mnogo osjetljiviji od podataka o vlasnistvu vozila. Takodjer, zdravstveni karton cuva jedna institucija, podatke o vlasnistvu potencijalno imas na 5 ili 15 mjesta. Lupam primjere kojih se najprije sjetim, vjerovatno ih ima jos mnogo:
- policija,
- porezna uprava,
- osiguravajuca kuca,
- sluzba za pomoc na cesti,
- firma za naplatu cestarine,
- firme za naplatu vinjeta u drzavama kroz koje prodjes dok stignes na odrediste sa kojeg dobijes ovakvu kovertu
- itd.
+ sve firme ukljucene u odrzavanje IT sistema svih ranije pomenutih subjekata. Mnogo vise prostora za malvelrzacije, mnogo vise potencijalno korumpiranih koji zele zaraditi kintu sa strane.
Kod nas se, garantujem i pouzdano tvrdim, u osiguravajucim kucama ne evidentira kada je i ko izvrsio pretragu i uvid u licne podatke klijenta. Vjerujem da nesto takvo nije postojalo ni u Njemackoj prije 10-15 godina, a postoji objektivna sansa da ne postoji ni danas.
To da se do podataka doslo "okolokole" valjda jasno govori cinjenica da ne postoji zvanicni, sluzbeni, legalni kanal komunikacije po osnovu kojeg bi drzava Bosna i Hercegovina dostavila licne podatke svog drzavljanina tamo nekoj advokatskoj kancelariji u stranoj zemlji. To tako ne funkcionira.
Pa vjerujem da i vecina zdrastvenih ustanova i vjerovatno apoteka ima uvid u takvo nesto. Naravno stepen zastiste poslije GPRD i danas svakako nije isti.
Unutar EU saznati ko je vlasnik vozila zaista nije tesko, mislim da je sistem uvezan, a u dosta drzava to su javni podatci koje dobijes preko sms-a ili logovoanjem preko elektronskog potpisa na stranicu auto saveza. Obje ove verzije bi ostavile trag ko je zatrazio naravno.
E sad, BiH nije u tom sistemu EU naravno, niti se kod nas zakonski moze doci do vlasnika bez suda, ali policija susjeda i te kako moze
https://www.hercegovina.info/vijesti/hr ... #news_view
https://n1info.ba/vijesti/a379339-jesu- ... -hrvatske/
U svakom slucaju ja sam dva puta dobio kaznu za parking u HR, nikad nije dosla na kucnu adresu, niti sam ih ikad platio.
-
swanfilter
#35 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Ja se ne bih igrao zbog 100 eura.
Jedan iz Srbije je nekoliko godina boravio u Slo. Prebaci su u Austriju, al nije se nije odjavio. Zdravstveno osiguranje nije placao i nakupilo se. I tako ga jednom skecaju na granici prema Srbiji. Imao je opciju srediti stvar na licu mjesta il popusiti zabranu ulaska, gubitak posla u Becu ....
Plati i cao.
Jedan iz Srbije je nekoliko godina boravio u Slo. Prebaci su u Austriju, al nije se nije odjavio. Zdravstveno osiguranje nije placao i nakupilo se. I tako ga jednom skecaju na granici prema Srbiji. Imao je opciju srediti stvar na licu mjesta il popusiti zabranu ulaska, gubitak posla u Becu ....
Plati i cao.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- madesa
#37 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
desilo se identicno mojoj rodici. Doslo joj godinu poslije i samo je bila u Dubrovniku. Platila se odmah jer iznos bio slican tvom. Ne vrijedi se sa bagromkikilika wrote: ↑04/07/2024 20:40 Obzirom da vidim da je postojala slična tema koja je zaključana prije nekoliko godina, otvaram novu jer se meni desila slična situacija, pa da vidim da li je još neko imao slično iskustvo u međuvremenu - početkom prošlog mjeseca sam od advokata iz Pule dobio "poziv na podmirenje tražbine prije pokretanja sudskog postupka", a radi naplate neplaćene ili neuredno plaćene naknade za parkiranje na području grada Splita; uz dopis je priložena dnevna parking karta u iznosu od 7,20€ i fotografije mog automobila, te punomoć izdata advokatu od strane društva Split parking doo; sve navedeno se odnosi na 02.01.2023.g. - za novu godinu sam bio u Šibeniku i u povratku za Sarajevo se zadržao u Splitu 2-3h - za pametologe da napišem da uvijek i svugdje plaćam parking i da se u konkretnom slučaju ne mogu sjetiti da li sam parking uopšte platio (i da jesam računa nemam) ili parking automat nije radio ili je iz natpisa na tabli proizilazilo da se isti ne plaća - fakat nemam pojma tj. ne sjećam se, definitivno znam da me na brisaču po povratku nije dočekala nikakva "čestitka"; uglavnom, trebam uplatiti iznos od 87,20€, od čega je 7,20€ glavnica, 17,50€ administrativni i poštanski troškovi i pazite sad - 62,50€ troškovi koji se odnose na pribavljanje podataka o vlasniku vozila; u dopisu je navedeno da su izvršili provjeru u službenoj evidenciji Agencije za identifikacije dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka BiH za račun stranke, nakon čega su utvrdili da sam ja u trenutku događaja bio vlasnik vozila; u dopisu je, između ostalog, navedeno i da se na predmetni pravni odnos primjenjuje isključivo pravo RH i da je u slučaju sudskog postupka nadležan sud u HR; zamolio bih sve koji vladaju ovom materijom za savjet/sugestiju kako postupiti, često sam u HR i ne želim probleme, ali istovremeno neću ni da me prave budalom, hvala
- drndalo
#38 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
@swanfilter Ti znas da boravak u nekoj drzavi/EU i pokusaj naplate parking-karte nelegalnim pribavljanjem podataka o vlasniku vozila NIJE NI SLICNO...?
-
kB27
#39 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Inace jako slican dogadjaj kao sto ima OP.swanfilter wrote: ↑08/07/2024 14:39 Ja se ne bih igrao zbog 100 eura.
Plati i cao.
Otprilike slicno kao "Imam mrave u kupatilu, sta ciniti", "Rjesavaj ti to odmah, mog druga u africi su pojeli tigrovi".
- dr_Evil
#40 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Ma ne sjecam se tita mi, ali ili je isteklo bilo dok sam bio na kupanju, ili se moglo max po par sati ubacit. Mladost ludost, u taj sam vakat znao za sahat autom u gradcu jajca plackat, sad skoro 2
-
kB27
#41 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
A kako znas da si dobio kaznu? Zakacili ti na auto, pa nisi platio, ili? Jer kako sam razumio nisi naknadno obavijesten putem poste ili na neki slican nacin kao OP.
- dr_Evil
#42 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Ma zakacili mi ispod brisaca, oni redari. Sjecam se da su mi tada svi govorili da ako ne platim necu moci u HR, da ce na granici trazit da platim i slicno. Ali nikad se takvo sta nije desilo. Ali opet, kao i kolegama gore, ima od toga 10 godina. Sto ce reci da ovaj forum postaje samo skup ozbiljnih inKsana. Nema putera
-
kB27
#43 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Aha, to je normalan pristup problemu. Tu je bio tvoj izbor hoces li platiti ili ne, ali ponudjeno ti je da platis samo kaznu. Kod OP je prema njegovom opisu slucaj da mu namjerno nisu htjeli ostaviti takvu kaznu/upozorenje, da bi mogli potrazivati ovu 20 puta vecu sumu - sto je bezobrazluk.dr_Evil wrote: ↑08/07/2024 15:03Ma zakacili mi ispod brisaca, oni redari. Sjecam se da su mi tada svi govorili da ako ne platim necu moci u HR, da ce na granici trazit da platim i slicno. Ali nikad se takvo sta nije desilo. Ali opet, kao i kolegama gore, ima od toga 10 godina. Sto ce reci da ovaj forum postaje samo skup ozbiljnih inKsana. Nema putera![]()
-
swanfilter
#44 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Dug je zaveden. A ti uprti advokata sa sobom, pa se sa seljacinom na granici raspravljaj o nacinu pridobivanja licnih podataka. Ne mislim na tebe licno, nego ...
- drndalo
#45 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Kontam ja o cemu pricas, samo naglasavam da ti je poredjenje nidje veze...
Mogli su ti poslati pismo na adresu Clana Predsjednistva, i da si (kao) obavjesten. A nisi.
Sama cinjenica da salju obicno pismo umjesto zvanicnog preporucenog sa povratnicom (kao sto Sud ili zvanicne institucije salju) je signal da tu nista ne stima.
Nisam inace za neplacanje sta treba da se plati, ali ovo je porez na budale!
Mogli su ti poslati pismo na adresu Clana Predsjednistva, i da si (kao) obavjesten. A nisi.
Sama cinjenica da salju obicno pismo umjesto zvanicnog preporucenog sa povratnicom (kao sto Sud ili zvanicne institucije salju) je signal da tu nista ne stima.
Nisam inace za neplacanje sta treba da se plati, ali ovo je porez na budale!
-
kuli1961
#46 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Fascinira me kako se u problemima ove vrste traži greška isključivo druge strane.
U zadnje dvije stranice ove teme se lamentira- kazna, prekršaj i naročito- "poslano običnom poštom, a ne preporučeno, potraživana suma lopovski visoka.." itd...
Prvo- to nije kazna, nije ni prekršaj, već obligacija/tražbina.
Drugo- poslano pismeno nije ništa drugo nego opomena pred tužbu/poziv za vansudsko rješavanje spora, prije utuženja. Pošto opomena pred tužbu nije obavezna radnja koja bi prethodila tužbi, to pismeno nije se ni moralo poslati, već je moguća situacija da forumaš kome se ovo dešava, jednog dana dobije poziv za ročište i tužbu u prilogu na izjašnjenje. Zato slanje običnom poštom nije nelegitimno i nije prevara.
Treće- suma- osnovni dug- 7,20 EUR za parking, 15 ili više EUR za admin. troškove (teško je procijeniti da li su realno odmjereni), te 60 i kusur EUR na troškove pribavljanja podataka o vlasniku vozila. I ove troškove je teško procijeniti. Medjutim, čini mi se da i nisu prekomjerni- pretpostavimo da su oficijeno traženi od MUP. Ne zaboravite da za ama bas svaku radnju u postupku advokat ima pravo na naknadu troškova i nagradu za rad. Eto i federalna advokatska tarifa kaze da za ovakav podnesak- opomena pred tužbu- tarifa iznosi minimalno 60 KM! Na to dodajte makar isti trošak za pismeno prema MUP+taksa na zahtjev ...već to iznosi 60 EUR, u BiH. Ko ima volje neka nadje AT RH pa će vidjeti konkretnu visinu. Kolika god da je, nije niža nego Bosni.
Slažem se sa većinom forumaša ovdje da ovdje može biti važan pravni problem kako je pnm Parkinga Split došao do podataka forumaša- curenje, nikakva kontrola, BiH javašluk, "jaranluk" ili nešto drugo....no taj korak je već preskočen pa je besmisleno time se zamarati.
No, ako neko baš želi ispitati ovaj "korak", nema prepreke da se obrati MUP ili IDDEEA sa zahtjevom za pristup informacijama tako što će opisati npr, ovakav slučaj i pitati da li oni daju ove podatke i po kom izričitom pravnom osnovu.
Šta je bilo, kako je bilo u Njemačkoj ili nekad negdje i nekada, kakvi su "tamo" principi zaštite ličnih podataka, jednostavno su bespredmetni. Punomoćnik parkinga je dobio podatak koji mu treba, gotova stvar. A i "matematika" je jasna- advokat ne mrda iz kancelarije, ima barem 10-tak takvih predmeta mjesecno. Po odbitku stvarnih troškova, ostaje mu barem polovina traženog, parice kapaju.
Šta će forumaš uraditi- ignorisati/čekati hoće li biti tužbe uz molbu svim bogovima da uspije ući u zastarjelost ili će se javiti /ili platiti traženo ili samo dio- isključivo je do njega.
U zadnje dvije stranice ove teme se lamentira- kazna, prekršaj i naročito- "poslano običnom poštom, a ne preporučeno, potraživana suma lopovski visoka.." itd...
Prvo- to nije kazna, nije ni prekršaj, već obligacija/tražbina.
Drugo- poslano pismeno nije ništa drugo nego opomena pred tužbu/poziv za vansudsko rješavanje spora, prije utuženja. Pošto opomena pred tužbu nije obavezna radnja koja bi prethodila tužbi, to pismeno nije se ni moralo poslati, već je moguća situacija da forumaš kome se ovo dešava, jednog dana dobije poziv za ročište i tužbu u prilogu na izjašnjenje. Zato slanje običnom poštom nije nelegitimno i nije prevara.
Treće- suma- osnovni dug- 7,20 EUR za parking, 15 ili više EUR za admin. troškove (teško je procijeniti da li su realno odmjereni), te 60 i kusur EUR na troškove pribavljanja podataka o vlasniku vozila. I ove troškove je teško procijeniti. Medjutim, čini mi se da i nisu prekomjerni- pretpostavimo da su oficijeno traženi od MUP. Ne zaboravite da za ama bas svaku radnju u postupku advokat ima pravo na naknadu troškova i nagradu za rad. Eto i federalna advokatska tarifa kaze da za ovakav podnesak- opomena pred tužbu- tarifa iznosi minimalno 60 KM! Na to dodajte makar isti trošak za pismeno prema MUP+taksa na zahtjev ...već to iznosi 60 EUR, u BiH. Ko ima volje neka nadje AT RH pa će vidjeti konkretnu visinu. Kolika god da je, nije niža nego Bosni.
Slažem se sa većinom forumaša ovdje da ovdje može biti važan pravni problem kako je pnm Parkinga Split došao do podataka forumaša- curenje, nikakva kontrola, BiH javašluk, "jaranluk" ili nešto drugo....no taj korak je već preskočen pa je besmisleno time se zamarati.
No, ako neko baš želi ispitati ovaj "korak", nema prepreke da se obrati MUP ili IDDEEA sa zahtjevom za pristup informacijama tako što će opisati npr, ovakav slučaj i pitati da li oni daju ove podatke i po kom izričitom pravnom osnovu.
Šta je bilo, kako je bilo u Njemačkoj ili nekad negdje i nekada, kakvi su "tamo" principi zaštite ličnih podataka, jednostavno su bespredmetni. Punomoćnik parkinga je dobio podatak koji mu treba, gotova stvar. A i "matematika" je jasna- advokat ne mrda iz kancelarije, ima barem 10-tak takvih predmeta mjesecno. Po odbitku stvarnih troškova, ostaje mu barem polovina traženog, parice kapaju.
Šta će forumaš uraditi- ignorisati/čekati hoće li biti tužbe uz molbu svim bogovima da uspije ući u zastarjelost ili će se javiti /ili platiti traženo ili samo dio- isključivo je do njega.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#47 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Meni je fascinantno kako mislite da ce neko nekom zbog kazne za parking uskratiti slobodu kretanja i prelaska granice 
-
kuli1961
- vjeshalica
#49 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Forumas bi trebao da utvrdi kako su dosli do njegovih podataka putem tablica. Jer taj neko ako je trazio podatke morao se pozvati na nesto ili na neki dogadjaj da bi doslo do ustupanja podataka sluzbenim putem.
Nek se obrati Agenciji za zastitu licnih podataka sa problemom.
Nek se obrati Agenciji za zastitu licnih podataka sa problemom.
-
kuli1961
#50 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Upravo o tome sam pisao. Ali, taj podatak je dobijen, pa više nije važno za konkretni slučaj.vjeshalica wrote: ↑08/07/2024 22:06 Forumas bi trebao da utvrdi kako su dosli do njegovih podataka putem tablica. Jer taj neko ako je trazio podatke morao se pozvati na nesto ili na neki dogadjaj da bi doslo do ustupanja podataka sluzbenim putem.
Može biti značajno ako bi se to pitanje diglo na nivo javnog značaja, a mislim da bi trebalo.