SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

kB27

#82251 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

John Cleese wrote: 07/07/2024 14:02
kB27 wrote: 06/07/2024 18:49
moimoi wrote: 06/07/2024 18:47

Pa nikakva… ali je tako.
Kod nas koliko znam uopste nema tableta od 25mg, samo cepici.
Hvala.

Sto dodatno potvrdjuje smisao sto 50 mg ide na recept. :run:

Manje bitno za konkretan slucaj, bitna je sustina. Ne mozes kupiti 100 mg, ali mozes 25 mg ili 50 mg. Ne mozes kupiti gajbu pive, ali mozes pojedinacnih koliko hoces. Logicno.
Poenta je u onemogucavanju konzumenata da dulje uzimaju visoke doze aktivne supstance, ako to nije zaista neophodno te bi stoga bio prihvatljiv rizik od brojnih i potencijalno po zivot opasnih nuspojava koji se dugotrajnim unosom visokih doza visestruko povecava.

Pitanje je, doduse, je li to zaista i efikasno, jer (uz pretpostavku da tamosnji apotekari ne legitimiraju kupce i ne unose njihove generalije u nekakvu centralnu bazu podataka, naravno) tvrdoglaviji konzument moze posjetiti vise apoteka i na taj nacin pribaviti dovoljno tableta za dugotrajniji, intenzivniji i rizicniji tretman.
Potpuno jasno. Ja samo isticem apsurd kontrole necega od 100mg a slobodne kupovine necega od 50mg.

U BiH sigurno niko nista ne evidentira kada moze kupovina bez recepta, vani takodjer barem za osnovno sto mi je znalo zatrebati - lijekovi koje smo spominjali. Da, za dan posjetom vise apoteka mozes navuci godisnju zalihu. A vjerovatno i bez komplikacije da posjecujes vise, u svakoj ce ti vrlo rado prodati 20 kutija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#82252 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

emigrazione wrote: 07/07/2024 13:58 Samo teska budala moze da reaguje ako vidi lopova kako hapa u prodavnici, kasirka treba ljubazno da mu otvori kasu i izmakne se neka uzme sta hoce, ako je gazda iznerviran sto ga hapaju neka angazuje likove koji ce mu cuvati radnju...
Upravo to...a i osiguranje postoji...ionako nas pljackaju sa cijenama...jedno ako krene maltretirati ljude onda ga treba u cuftu pretvoriti i naravno ne cekati policiju
Truba

#82253 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

DebelinJoe wrote: 07/07/2024 13:15
Truba wrote: 07/07/2024 13:06 Sve zavisi
Ako si fizicki jaci i s ledja zasto ne pomoci
Ako se neckas...bolje ne...nisam batman
Dragi su mi bubrezi i zubi
Novac je od kapitalista ionako nije tetin
Zato što će ćeš sam sebi navaliti problem na vrat. Ne zbog kretena koji je uperio nož u prodavačicu, nego zbog sistema koji se sastoji od tuzilastva i policije koji će ti se naklatiti na kosti jer su povrijedio tijelo i dušu gospodina razbojnika.
Lupio sam liku rukom c3 kad je na crveno prosao i stao zbog guzve po krovu...deda izasao i poceo se tuc s likom pored mene...naravno da sam nastavio svojim poslom...a ne da cekam policiju :lol:
Semper123

#82254 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Semper123 »

U Sarajevu svaki muskarac mora biti fizički spreman da se odbrani ako treba. Žrtve su obično fancy muskarci od 70 kg koji nose smjesne naočale i čekaju narandzasto da se ugasi pa da krenu sa autom. Naravno da to nas malo jace momke nervira i onda moramo da trubimo, pa ako i tad ne krenu moramo izaci i fizičkim im objasniti kako da voze. A vi koji ne drzite do sebe, ne trenirate u teretani, jednostavno kao što Balašević kaze:"neko se rodi da postane plen".
DonieBrasco

#82255 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Vrhunac su debilcine koje sjede na na sireni u Sarajevskoj spici, ide saobracaj mic po mic znamo svi iz koji razloga, ali gospodinu se zuri pa sjeo na sirenu.
iClass

#82256 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by iClass »

Semper123 wrote: 07/07/2024 19:13 U Sarajevu svaki muskarac mora biti fizički spreman da se odbrani ako treba. Žrtve su obično fancy muskarci od 70 kg koji nose smjesne naočale i čekaju narandzasto da se ugasi pa da krenu sa autom. Naravno da to nas malo jace momke nervira i onda moramo da trubimo, pa ako i tad ne krenu moramo izaci i fizičkim im objasniti kako da voze. A vi koji ne drzite do sebe, ne trenirate u teretani, jednostavno kao što Balašević kaze:"neko se rodi da postane plen".
:lol:
kB27

#82257 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

Semper123 wrote: 07/07/2024 19:13 U Sarajevu svaki muskarac mora biti fizički spreman da se odbrani ako treba. Žrtve su obično fancy muskarci od 70 kg koji nose smjesne naočale i čekaju narandzasto da se ugasi pa da krenu sa autom. Naravno da to nas malo jace momke nervira i onda moramo da trubimo, pa ako i tad ne krenu moramo izaci i fizičkim im objasniti kako da voze. A vi koji ne drzite do sebe, ne trenirate u teretani, jednostavno kao što Balašević kaze:"neko se rodi da postane plen".
:lol: :lol: :lol:

Mozete li vi malo jaci momci koji drzite do sebe imati neke naljepnice na autima, poput Baby on Board?

Predlazem natpis "Malo jaci momak, drzim (onom) do sebe".

Cim vi birate mete, niste mi bas malo jaci momci. Ali drzite do sebe, istina (i do zuba). :lol:
insaneinthebrain

#82258 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

DonieBrasco wrote: 07/07/2024 19:16 Vrhunac su debilcine koje sjede na na sireni u Sarajevskoj spici, ide saobracaj mic po mic znamo svi iz koji razloga, ali gospodinu se zuri pa sjeo na sirenu.
meni jedan takav jucer na motoru svira kod novog kruznog sto se pravi u buca sitiju. idem lagano prema Brijescu i stao da pustim covjeka da se ukljuci odozgo sa buca sitija a frajko na svirenu ko da sam mu svu familiju pobio. i pretec me ode na auto put kad eto ga opet ispred mene se ukljuci prema Brijescu. e reko postigo si puno sa sviranjem i furanjem. fakat ovo danas sve poludilo :roll:
Laplace

#82259 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 05/07/2024 10:39 pakad svaki viken kišu najavljuje ebemukišu dabogdamu kiša ukući bila
Sve naopako. Kiša bi trebala padati radnim danima, kad smo ionako na poslu, a sunčano za vikend.
Laplace

#82260 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

konektovan wrote: 05/07/2024 10:41 Ko mu ba prijeti,..ljudi se sprdaju s njim a on to u samopromociju okrenuo..
I isti slučaj sa meteorolozima u Španiji Francuskoj, Australiji,...?
Laplace

#82261 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Chmoljo wrote: 05/07/2024 13:44
konektovan wrote: 05/07/2024 12:43
Ateista wrote: 05/07/2024 12:23

Sumnjam da bi prijavljivao sprdanje. Ima svakakvih likova koji ne znaju prihvatiti zajebanciju, on onako djeluje malo ko neki streber kojeg ljudi vjerovatno zajebavaju, ali opet sumnjam da bi tako nesto prijavio policij, vjerovatno ima i nesto ozbiljnije pored obicne zajebancije.
Ne znam citate li komentare na njegove prognoze, kad gdje ispadne..na nekom od portala, to je komedija. Raja ko fol nekakve upite postavlja, onaj mu prijeti sto mu je paradajz propao..zahebancije na kilometre, mada eto, ko zna...svakavih budala ima.
drug, ja znam neke ljude koji su vrlo ubijeđeni u HAARP, u kemtrejlse, u masone i zavjere i to vrlo agresivno zastupaju. ne kažem da nije u konačnici zajebancija, ali lako može biti i usijana tin-foil glava kojoj je prekipilo na "laganja pobičnog naroda" i koji želi "otvarati oči drugima".
Tokom poplava 2014. sam pokušavao da potaknem kolege da krenemo pmagati ljudima pogođenim poplavama (bila je tačka i na sjednici Nastavničkog vijeća, a zaključak je bio "kasnije ćemo" - to kasnije ni nakon deset godina nije stiglo). Neuspješno, svi su šupljirali o tome kako nam je Amerika HAARP-om donijela poplave. Ja nisam mogao (auto bilo u kvaru). Nije bilo šanse ikog ubijediti da poplave nisu djelo HAARP-a.

Btw, kasnije sam saznao da je par kolega otišlo da pomogne, jasno oni koji nisu šupljirali.

Znači, među onima koji bi trebali mlade učiti nečemu ima bar 80% teoretičara zavjera. A svi visokoobrazovani i kao neki kvaziintelektualci.
Laplace

#82262 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 05/07/2024 13:48 šta jednog?
Znam ih bar 5
Neki šute jer neće o tome sa "nevjernicima", ali čim se kao malo pokažeš da si njihov, odmah ide razotkrivanje.
To pas s maslom pojeo ne bi, a oni vjeruju da ja to tako i nikako drugačije.
Ja sam zbog takvih otkrio ljepotu ispijanja kafe nasamo. Uzmem knjigu u ruke i popijem kafu rahat, bez nerviranja.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#82263 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

nalijepi Ramu Isaka na auto da te znamo prepoznat😂
Laplace

#82264 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ateista wrote: 05/07/2024 15:47
iClass wrote: 05/07/2024 14:01 Koliko ih znam što su bili protiv teorija zavjera pa kada dođe Corona virus postadoše najveći pobornici teorija zavjera.

Do jučer ismijavali ravnozemljaše, ljude koji vjeruju u HAARP i bili za nauku, a kada dođe vakcina u BiH, neće je primiti. Pitaš ih što, kažu "ma joj vjerujem ja u nauku, ali znaš kako to...".
Kad je bila corona, puno toga sto se desavalo nije imalo veze sa naukom, na primjer da sa odredjenim pasosom mozes putovati i ne predstavljas rizik dok sa drugim predstavljas (virus kao napada zavisno od pasosa) da ne govorim o raznim zabranama koje su bile kontraproduktivne i samo povecavale sanse za sirenje virusa, to je sve bio jedan veliki cirkus.
Fazon je sto je bilo i teoreticara zavjere koji su tvrdili da virus ne postoji, pricali o cipovanju vakcinama iako su nosali smartphone i slicno, samo ne treba to mijesati sa onima koji se nisu slagali sa nebuloznim mjerama i odlukama koje su bile politicke i ko zna kakve, ali sa naukom veze nisu imale.
Što je pokazalo koliko su vlade nespremne za ovave izazove. Mnogi su se pogubili i donosili pogrešne i nelogične odluke. Sa voe tačke sve izgleda glupo, ali u tom vremenu mnogi nisu znali šta uraditi.

Još gore je to što je glavna opasnost prošla a čini se da nismo ništa naučili iz ove pandemije. Sljedeća če nas opet dočekati nespremne, a onda možda ne budemo imali ovoliko sreće sa vakcinama.
Laplace

#82265 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

moimoi wrote: 05/07/2024 22:12
Hakiz wrote: 05/07/2024 20:21
Ateista wrote: 05/07/2024 15:47

Kad je bila corona, puno toga sto se desavalo nije imalo veze sa naukom, na primjer da sa odredjenim pasosom mozes putovati i ne predstavljas rizik dok sa drugim predstavljas (virus kao napada zavisno od pasosa) da ne govorim o raznim zabranama koje su bile kontraproduktivne i samo povecavale sanse za sirenje virusa, to je sve bio jedan veliki cirkus.
Fazon je sto je bilo i teoreticara zavjere koji su tvrdili da virus ne postoji, pricali o cipovanju vakcinama iako su nosali smartphone i slicno, samo ne treba to mijesati sa onima koji se nisu slagali sa nebuloznim mjerama i odlukama koje su bile politicke i ko zna kakve, ali sa naukom veze nisu imale.
Tu je logika bila da se više vjerovalo nekim državama oko mjera itd nego drugim. Pa ako ti država kojoj vjeruješ kaže da joj je građanin zdrav, pustiš ga, dok drugoj ne vjeruješ kada to isto kaže.

Kao što iz Njemačke neke proizvode koje prodavnica klasifikuje kao opasne možeš kupiti ako ih naručuješ iz Hrvatske, dok kada ih naručuješ iz BiH, ne možeš ih kupiti. Iako je transport isti, ne vjeruje se BiH dok se Hrvatskoj vjeruje.

Razlog zbog kojeg trebamo biti u EU.
Ovo ne kontam?!
Eu ima svoje zakone.
Npr. ti nigdje u EU ne mozes dobiti voltaren tablete bez recepta, pa ni u Hr, u BiH ih bez problema dobijes.
Dok npr. u Eu bez problema mozes kupiti helijum u svakoj prodavnici koja prodaje gluposti, dok u BiH moras imati firmu.

Nije to da li se vjeruje nekoj drzavi ili ne.. vec zakona.
Eto, recimo NoVaxx dobi od Srbije lažnu potvrdu da je prebolio kovid. Kako takvoj državi vjerovati? Državi u kojoj možeš po volji kupiti ili potvrdu o preboljenju bolesti ili potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o negativnom PCR testu, ovisi o tome šta ti zatreba. I to se ne krije.
Hakiz

#82266 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Mi malo slabiji zbog ovih malo jačih, iz upravo navedenih razloga, smo primorani nositi razne alate. A nismo baš raspoloženi fizički se objašnjavati sa jačima, oznoji se čovjek na ovim vrućinama, nego se treba upotrebom alata što prije riješiti problema.

Mislim, čemu razvoj tehnologije ako ćemo se razračunavati šakama, kao divljaci prije 50.000 godina? Nego lijepo, civilizovano, napravili smo alate, jazuk ih ne koristiti.
Truba

#82267 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

https://www.avaz.ba/vijesti/crna-hronik ... -na-terenu

Lafo dovukli upucanog iz sokolovic kolonije
Semper123

#82268 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Semper123 »

@Hakiz prema tvome načinu rješavanja problema odmah se da zaključiti da nisi rodjeni Sarajlija. Te metode rješavanja problema su u Sarajevu donijeli migranti iz srbijanske raške oblasti.
JoseMujica

#82269 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

Laplace wrote: 07/07/2024 22:09
moimoi wrote: 05/07/2024 22:12
Hakiz wrote: 05/07/2024 20:21

Tu je logika bila da se više vjerovalo nekim državama oko mjera itd nego drugim. Pa ako ti država kojoj vjeruješ kaže da joj je građanin zdrav, pustiš ga, dok drugoj ne vjeruješ kada to isto kaže.

Kao što iz Njemačke neke proizvode koje prodavnica klasifikuje kao opasne možeš kupiti ako ih naručuješ iz Hrvatske, dok kada ih naručuješ iz BiH, ne možeš ih kupiti. Iako je transport isti, ne vjeruje se BiH dok se Hrvatskoj vjeruje.

Razlog zbog kojeg trebamo biti u EU.
Ovo ne kontam?!
Eu ima svoje zakone.
Npr. ti nigdje u EU ne mozes dobiti voltaren tablete bez recepta, pa ni u Hr, u BiH ih bez problema dobijes.
Dok npr. u Eu bez problema mozes kupiti helijum u svakoj prodavnici koja prodaje gluposti, dok u BiH moras imati firmu.

Nije to da li se vjeruje nekoj drzavi ili ne.. vec zakona.
Eto, recimo NoVaxx dobi od Srbije lažnu potvrdu da je prebolio kovid. Kako takvoj državi vjerovati? Državi u kojoj možeš po volji kupiti ili potvrdu o preboljenju bolesti ili potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o negativnom PCR testu, ovisi o tome šta ti zatreba. I to se ne krije.
:thumbup:

to je to...sve rečeno
JoseMujica

#82270 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

Semper123 wrote: 07/07/2024 22:55 @Hakiz prema tvome načinu rješavanja problema odmah se da zaključiti da nisi rodjeni Sarajlija. Te metode rješavanja problema su u Sarajevu donijeli migranti iz srbijanske raške oblasti.
to su sve glasači Snage Naroda
Hakiz

#82271 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Semper123 wrote: 07/07/2024 22:55 @Hakiz prema tvome načinu rješavanja problema odmah se da zaključiti da nisi rodjeni Sarajlija. Te metode rješavanja problema su u Sarajevu donijeli migranti iz srbijanske raške oblasti.
Znaš šta kažu za pretpostavke :wink:

Nema se više strpljenja kao kada se bilo mlado. A kome i zašto se dokazivati? Eto vas mladih, dokazujte se da imate šta uz kafu pričati. Mi stariji nemamo vremena za to, kratak život, problema se treba što brže riješiti, ne gubiti vrijeme na bezvezarije.

Udario kapitalizam, produktivnost, efikasnost, to se danas traži.
Hakiz

#82272 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

JoseMujica wrote: 07/07/2024 23:04
to su sve glasači Snage Naroda
Kod istog brice brade održavamo svi. Sredio Ramo.
Truba

#82273 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#82275 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

šta je "afroazijsko porijeklo" :lol:
Post Reply