Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

So What!

#29826 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Naslovnica wrote: 02/07/2024 22:23Sa crvenim sam se puno više družio. :thumbup:
Crveni je i meni drazi.

I evo pitanje, sada, cetiri godine otkako je bilo otvorenje Zenicke obilaznice, pa nakon sto je zatvorena i ponovo otvorena sljedece godine, uz neke intervencije, ova dionica se nije raspala, ja je koristim redovno i voznja je ugodna kao i na svakoj drugoj dionici. Sta je moglo bolje (u gradjevinskom smislu), da li vjerujes u neke probleme u buducnosti tamo?
last mohicans

#29827 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by last mohicans »

Jel ko registrovo tag u HC? Ja danas zenu slušo, ne stadoh na Dugopolju, haj more i na izlazu kod Zagvozda, kurko more.
tramvajtrojka

#29828 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 02/07/2024 23:44 Jel ko registrovo tag u HC? Ja danas zenu slušo, ne stadoh na Dugopolju, haj more i na izlazu kod Zagvozda, kurko more.
Image

samo ove u hrvatskoj mogu
doktor78

#29829 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by doktor78 »

JohnnyS wrote: 02/07/2024 20:48 Kad računaju početak sezone, zna li se?
Ferragosta :lol: :lol: :lol:
Dzontra_Volta

#29830 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

doktor78 wrote: 03/07/2024 10:05
JohnnyS wrote: 02/07/2024 20:48 Kad računaju početak sezone, zna li se?
Ferragosta :lol: :lol: :lol:
Ima i zimska sezona, da mogu Dalmatinci brže do olimpijskih planina. :mrgreen:
Lipton

#29831 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Lipton »

tramvajtrojka wrote: 02/07/2024 23:53
last mohicans wrote: 02/07/2024 23:44 Jel ko registrovo tag u HC? Ja danas zenu slušo, ne stadoh na Dugopolju, haj more i na izlazu kod Zagvozda, kurko more.
Image

Evo odgovora od HAC na pitanje o popustu:

Poštovani,

Korištenje BiH ENC uređaja u sustavu HAC-a

1.Radi se o usluzi isključivo vezanoj uz POST_PAID za sve skupine vozila
2.BiH ENC ima na sebi žutu naljepnicu JP Autoceste FBIH
3.Korisnik BiH ENC-a mora doći registrirati ENC u HAC prodajni ured https://www.hac.hr/hr/cestarina/prodajn ... a?points=1
4.Nakon registracije isti bi trebao biti vidljiv u sustavu (omogućeno korištenje) kroz cca 30 min
5.Popusti su identični kao i HAC POST_PAID
6.Ukoliko je korisnik već postojeći HAC korisnik a ima dodatno i BiH ENC koji želi povezati na postojeći pretplatni račun, radnja nije moguća obzirom da Bih ENC mora ići na zasebni pretplatni
7.Potrebno je povezati platnu karticu koju Hrvatske autoceste prihvaćaju kako bi se mogla koristiti usluga plaćanja cestarine Hrvatskih autocesta.
8.Korisnik će imati dva korisnička računa i jedan uređaj, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje cestarine u ovisnosti o dionici koja se koristi.

S poštovanjem,
Hrvatske autoceste d.o.o.
last mohicans

#29832 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by last mohicans »

Lipton wrote: 03/07/2024 15:04
tramvajtrojka wrote: 02/07/2024 23:53
Image

Evo odgovora od HAC na pitanje o popustu:

Poštovani,

Korištenje BiH ENC uređaja u sustavu HAC-a

1.Radi se o usluzi isključivo vezanoj uz POST_PAID za sve skupine vozila
2.BiH ENC ima na sebi žutu naljepnicu JP Autoceste FBIH
3.Korisnik BiH ENC-a mora doći registrirati ENC u HAC prodajni ured https://www.hac.hr/hr/cestarina/prodajn ... a?points=1
4.Nakon registracije isti bi trebao biti vidljiv u sustavu (omogućeno korištenje) kroz cca 30 min
5.Popusti su identični kao i HAC POST_PAID
6.Ukoliko je korisnik već postojeći HAC korisnik a ima dodatno i BiH ENC koji želi povezati na postojeći pretplatni račun, radnja nije moguća obzirom da Bih ENC mora ići na zasebni pretplatni
7.Potrebno je povezati platnu karticu koju Hrvatske autoceste prihvaćaju kako bi se mogla koristiti usluga plaćanja cestarine Hrvatskih autocesta.
8.Korisnik će imati dva korisnička računa i jedan uređaj, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje cestarine u ovisnosti o dionici koja se koristi.

S poštovanjem,
Hrvatske autoceste d.o.o.
Na koju karticu misle, platnu karticu, to ispada kao kupovina preko neta? Povlačit će novac svaki put s kartice bez popusta? Ne vjerujem da ću im dati karticu sa podacima za tu uslugu, nesigurno mi djeluje. To kao neka vrsta post terminala dođe?
drug_profi

#29833 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Dakle postoji popust, ali je manji nego kod pre_paid.
Iznosi 13,04%
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#29834 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by F&N »

Zna li neko slucajno kada ce biti naredna akcija za ac tag
moon_walker_90

#29835 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by moon_walker_90 »

F&N wrote: 03/07/2024 15:20 Zna li neko slucajno kada ce biti naredna akcija za ac tag
Bilo bi vrijeme i za onu akciju mastercarda, uplatis 80 a dobijes 120 na racun :izet:
Dzontra_Volta

#29837 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

Ovo sam i sam vidio neki dan.

Image
Leverage

#29838 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Leverage »

Ljakani.
Haris.ba

#29839 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Lakse uzeti poseban hrvatski tag.
BadBoy

#29840 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 02/07/2024 20:15
So What! wrote: 02/07/2024 16:48
Naslovnica wrote: 02/07/2024 15:40Istu kao što je onomad meščini 2014 SDP ispušio izbore do jaja.
Nikakvu.
A Ensad Karić popuši i tvorza, doduše nije robijao ni dana, ali eto...
Jesi li na terenu i sada? Ako nisi, jesi li pozelio? :D
Nisam više vezan za autoputeve, mada još uvijek imam obavezu makar jednom mjesečno otići do bivšeg radnog mjesta.
Sada sam u Sarajevu i okolin, malo visokogradnja, malo vjetroelektrane. Vrti se nešto.
Od starog posla nedostaje, manje-više, sve. Nije malo 6 godina, a dobra ekipa bila, sa nekima sam i dan danas u poslovnim odnosima.
Najviše mi nedostaje FIDIC! :lol:
Sve ovo što sada radim se zasniva na Zakonu o obligacionim odnosima (ugovori), a to je vrlo onako, kako da kažem, kafanski.
FIDIC ugovor je babo.
8-)
Druže Naslovnica, nemoj mi na ZOO. Taj zakon je i danas babo za većinu drugih zakona
Naslovnica

#29841 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 03/07/2024 17:39
So What! wrote: 02/07/2024 16:48

Jesi li na terenu i sada? Ako nisi, jesi li pozelio? :D
Nisam više vezan za autoputeve, mada još uvijek imam obavezu makar jednom mjesečno otići do bivšeg radnog mjesta.
Sada sam u Sarajevu i okolin, malo visokogradnja, malo vjetroelektrane. Vrti se nešto.
Od starog posla nedostaje, manje-više, sve. Nije malo 6 godina, a dobra ekipa bila, sa nekima sam i dan danas u poslovnim odnosima.
Sve ovo što sada radim se zasniva na Zakonu o obligacionim odnosima (ugovori), a to je vrlo onako, kako da kažem, kafanski.
FIDIC ugovor je babo.
8-)
Druže Naslovnica, nemoj mi na ZOO. Taj zakon je i danas babo za većinu drugih zakona
Ma druže, sve OK sa ZOO, ali u građevini, sa ovim kaubojskim firmama i sudstvom, FIDIC je ipak malo konkretniji u pravima i obavezama, a posredno i sredstvima osiguranja svih strana.
BTW, malo ja trololo sa hortikulturom i betonom, nisam debil ba. :lol:
BadBoy

#29842 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 03/07/2024 17:47
BadBoy wrote: 03/07/2024 17:39
FIDIC ugovor je babo.
8-)
Ma druže, sve OK sa ZOO, ali u građevini, sa ovim kaubojskim firmama i sudstvom, FIDIC je ipak malo konkretniji u pravima i obavezama, a posredno i sredstvima osiguranja svih strana.
BTW, malo ja trololo sa hortikulturom i betonom, nisam debil ba. :lol:
Skonto za cvijeće, znam da si raja :thumbup:

A što se tiče zakona, to si u pravu. ZOO ipak potiče iz jednog boljeg vremena kad je poslovanje u dobroj vjeri još uvijek postojalo…
akcija007

#29843 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by akcija007 »

Platna lartica je bankovna kartica
So What!

#29844 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Haris.ba

#29845 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Preporucam sacekati barem pola godine druge pokusne kunice da se vozaju ponosom BiH. :run:
So What!

#29846 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Dobro ista imamo izgradjeno, koliko grupa zabrinutih gradjana imamo ...

Grupa ljudi pisala UN-u: Ugroženi smo planiranom trasom autoputa južno od Mostara
Image

Grupa ljudi koja tvrdi da su njihova zemljišta i kuće ugroženi planiranom trasom autoputa na Koridoru Vc južno od Mostara, koju finansira Evropska unija, podnijela je žalbu Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

U žalbi se navodi povreda prava na vlasništvo i učešće javnosti u donošenju odluka koje utiču na okoliš. Naglašavaju kako dio ljudi ne žali pristati na eksproprijaciju zemljišta u svom vlasništvu, dok drugi neće dobiti nikakvu naknadu, uprkos tome što imaju kuće udaljene samo par metara od planirane trase autoputa.

Dodaju kako će nekretnine koje bi ostale tik uz planirani autoput izgubiti tržišnu vrijednost, a postaće i nepodobne za stanovanje.

"Većina ljudi su već jednom kretali iz početka i ponovno graditi svoje živote nakon rata 1990-ih. Za njih bi bilo jako traumatično da sada ponovo, u poznim godinama, moraju iseliti iz obnovljenih i izgrađenih domova i graditi život iz početka", naveli su u žalbi UN-u.

U žalbi se navodi i kako je odluka o trasiranju autoputa kroz naselja, poljoprivredna i turistička područja u dolini Neretve donesena bez javnih rasprava, kršeći lokalno zakonodavstvo i uskraćujući pogođenim ljudima priliku da imaju pravo glasa.

"S obzirom na postojanje alternativne trase koja bi išla okolnim brdima, čije odbacivanje nikada nije uvjerljivo obrazloženo, ovi ljudi smatraju da je neopravdano da autoput nanosi štetu njihovim životima i posjedima", istaknuto je.

Njihov stav potvrdio je i mehanizam odgovornosti Evropske banke za obnovu i razvoj (IPAM EBRD) koja finansira ovu dionicu autoputa.

Početkom 2024. mehanizam odgovornosti potvrdio je da je postupak odabira trase prekršio politike Banke i preporučio analizu alternativnih usklađivanja, zajedno s novom ekološkom i društvenom procjenom Međutim, kako su naveli u saopštenju, EBRD odugovlači s otklanjanjem kršenja svojih standarda i projekat je trenutno u zastoju.

"EU i njene banke sa ponosom ističu svoje finansiranje Koridora Vc, ali mnogo manje pričaju o potrebi uključivanja i konsultiranja ljudi o izboru trase. Stoga smo se obratili UN-u da pomogne u zadržavanju prava na imovinu pogođenih ljudi, kao ključnog izvora prihoda, sigurnosti i stabilnosti, kao i prava na učešće javnosti u donošenju odluka", kaže Azra Duraković.

Dodaje da je međunarodna zajednica pomogla ljudima da obnove život na ovim prostorima nakon posljednjeg rata, a "sada su saučesnici u uništavanju svega toga i izgradnji autoputa preko obnovljenih imanja".

"Ovo zemljište se ne može ustupiti za ilegalnu i nelegitimnu trasu autoceste, pogotovo kada postoje razumne alternative", poručuje Duraković.
BHRT

Aarhus tužio Vladu FBiH zbog prenamjene šumskog zemljišta u građevinsko
Image

Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" je službeno podnijelo tužbu protiv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vlade Federacije BiH zbog nezakonitog rješenja kojim se dozvoljava prenamjena šumskog zemljišta u građevinsko.

Ovo udruženje, koje djeluje na polju zaštite okoliša i prirode, zatražilo je pravdu zbog, kako navode, nepravilno primijenjenog materijalnog zakona, kršenja pravila postupka i pogrešno utvrđenih činjeničnih stanja prilikom donošenja rješenja.

Tužba se temelji na rješenju izdatom 19. oktobra 2023. godine, kojim se zainteresovanoj strani JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar dozvoljava prenamjena šumskog zemljišta za izgradnju odlagališta inertnog materijala i pristupnog puta u naseljenom mjestu Karadaglije, općina Tešanj.

Ovo rješenje doneseno bez adekvatnog zakonskog okvira, s obzirom na to da Federacija BiH već petnaest godina nema usvojen Zakon o šumama, te da su šume i šumsko zemljište državna imovina kojom može raspolagati isključivo Bosna i Hercegovina kao njen titular. Osim toga, javnost nije bila uključena u proces donošenja rješenja, što je suprotno Zakonu o zaštiti okoliša FBiH i Aarhuskoj konvenciji.

Mještani Tešnja su saznali za razmjere devastacije i sječe šume tek nakon što je rješenje već bilo provedeno, što dodatno naglašava manjkavost cijelog postupka.

"Rješenje Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kojim se dopušta gola sječa visokovrijedne šume na površini veličine 28 nogometnih igrališta direktno krši odluku Parlamenta Federacije BiH kojom se Crni vrh odnosno Kraljevo brdo u općini Tešanj označavaju kao vrijedno prirodno nasljeđe koje je potrebno zaštiti", kazao je Davor Šupuk, te dodao: "Da ovakvo rješenje nije slučajno svjedoči odluka Vlade FBiH da ukloni Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine iz odlučivanja o pretvorbi državne šume u građevinsko zemljište".

Ovaj slučaj predstavlja presedan, koji bi mogao imati dalekosežne posljedice na način upravljanja šumskim resursima u Bosni i Hercegovini. Nepostojanje zakonskog okvira za upravljanje šumama otvara vrata za zloupotrebe i degradaciju naših prirodnih resursa, što može imati ozbiljne ekološke, ekonomske i socijalne posljedice.

"Uspostavljanje principa zakonitosti i transparentnosti u upravljanju prirodnim resursima je ključno za izgradnju povjerenja javnosti u državne institucije i osiguranje održivog razvoja. Šume nisu samo izvor drveta, već i vitalni dio ekosistema koji osigurava čistu vodu, zrak, i dom za brojne biljne i životinjske vrste", kazala je pravnica Aarhus centra u BiH, Nina Kreševljaković.

Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" ovim putem poziva nadležne institucije da hitno revidiraju doneseno rješenje i poduzmu korake kako bi se osiguralo poštivanje zakona i zaštita okoliša.

"Apelujemo na javnost da se uključi u proces zaštite naših prirodnih resursa i podrži naše napore u očuvanju okoliša za buduće generacije. Važno je da svi građani Bosne i Hercegovine budu svjesni značaja šuma i šumskih zemljišta za naš ekosistem i da zajednički radimo na njihovom očuvanju", – poručila je izvršna direktorica Aarhus centra u BiH, Emina Veljović.
Klix
probook

#29847 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by probook »

So What! wrote: 05/07/2024 12:48 Dobro ista imamo izgradjeno, koliko grupa zabrinutih gradjana imamo ...

Grupa ljudi pisala UN-u: Ugroženi smo planiranom trasom autoputa južno od Mostara
Ja koliko sam cuo nikakvog opravdanog razloga od strane gradjevinske struke nema za spustanje autoputa na juznom dijelu Mostara?
Dzontra_Volta

#29848 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

So What! wrote: 05/07/2024 12:48 Dobro ista imamo izgradjeno, koliko grupa zabrinutih gradjana imamo ...

Spoiler
Show
Image

Grupa ljudi koja tvrdi da su njihova zemljišta i kuće ugroženi planiranom trasom autoputa na Koridoru Vc južno od Mostara, koju finansira Evropska unija, podnijela je žalbu Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

U žalbi se navodi povreda prava na vlasništvo i učešće javnosti u donošenju odluka koje utiču na okoliš. Naglašavaju kako dio ljudi ne žali pristati na eksproprijaciju zemljišta u svom vlasništvu, dok drugi neće dobiti nikakvu naknadu, uprkos tome što imaju kuće udaljene samo par metara od planirane trase autoputa.

Dodaju kako će nekretnine koje bi ostale tik uz planirani autoput izgubiti tržišnu vrijednost, a postaće i nepodobne za stanovanje.

"Većina ljudi su već jednom kretali iz početka i ponovno graditi svoje živote nakon rata 1990-ih. Za njih bi bilo jako traumatično da sada ponovo, u poznim godinama, moraju iseliti iz obnovljenih i izgrađenih domova i graditi život iz početka", naveli su u žalbi UN-u.

U žalbi se navodi i kako je odluka o trasiranju autoputa kroz naselja, poljoprivredna i turistička područja u dolini Neretve donesena bez javnih rasprava, kršeći lokalno zakonodavstvo i uskraćujući pogođenim ljudima priliku da imaju pravo glasa.

"S obzirom na postojanje alternativne trase koja bi išla okolnim brdima, čije odbacivanje nikada nije uvjerljivo obrazloženo, ovi ljudi smatraju da je neopravdano da autoput nanosi štetu njihovim životima i posjedima", istaknuto je.

Njihov stav potvrdio je i mehanizam odgovornosti Evropske banke za obnovu i razvoj (IPAM EBRD) koja finansira ovu dionicu autoputa.

Početkom 2024. mehanizam odgovornosti potvrdio je da je postupak odabira trase prekršio politike Banke i preporučio analizu alternativnih usklađivanja, zajedno s novom ekološkom i društvenom procjenom Međutim, kako su naveli u saopštenju, EBRD odugovlači s otklanjanjem kršenja svojih standarda i projekat je trenutno u zastoju.

"EU i njene banke sa ponosom ističu svoje finansiranje Koridora Vc, ali mnogo manje pričaju o potrebi uključivanja i konsultiranja ljudi o izboru trase. Stoga smo se obratili UN-u da pomogne u zadržavanju prava na imovinu pogođenih ljudi, kao ključnog izvora prihoda, sigurnosti i stabilnosti, kao i prava na učešće javnosti u donošenju odluka", kaže Azra Duraković.

Dodaje da je međunarodna zajednica pomogla ljudima da obnove život na ovim prostorima nakon posljednjeg rata, a "sada su saučesnici u uništavanju svega toga i izgradnji autoputa preko obnovljenih imanja".

"Ovo zemljište se ne može ustupiti za ilegalnu i nelegitimnu trasu autoceste, pogotovo kada postoje razumne alternative", poručuje Duraković.
BHRT

Aarhus tužio Vladu FBiH zbog prenamjene šumskog zemljišta u građevinsko
Image

Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" je službeno podnijelo tužbu protiv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vlade Federacije BiH zbog nezakonitog rješenja kojim se dozvoljava prenamjena šumskog zemljišta u građevinsko.

Ovo udruženje, koje djeluje na polju zaštite okoliša i prirode, zatražilo je pravdu zbog, kako navode, nepravilno primijenjenog materijalnog zakona, kršenja pravila postupka i pogrešno utvrđenih činjeničnih stanja prilikom donošenja rješenja.

Tužba se temelji na rješenju izdatom 19. oktobra 2023. godine, kojim se zainteresovanoj strani JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar dozvoljava prenamjena šumskog zemljišta za izgradnju odlagališta inertnog materijala i pristupnog puta u naseljenom mjestu Karadaglije, općina Tešanj.

Ovo rješenje doneseno bez adekvatnog zakonskog okvira, s obzirom na to da Federacija BiH već petnaest godina nema usvojen Zakon o šumama, te da su šume i šumsko zemljište državna imovina kojom može raspolagati isključivo Bosna i Hercegovina kao njen titular. Osim toga, javnost nije bila uključena u proces donošenja rješenja, što je suprotno Zakonu o zaštiti okoliša FBiH i Aarhuskoj konvenciji.

Mještani Tešnja su saznali za razmjere devastacije i sječe šume tek nakon što je rješenje već bilo provedeno, što dodatno naglašava manjkavost cijelog postupka.

"Rješenje Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kojim se dopušta gola sječa visokovrijedne šume na površini veličine 28 nogometnih igrališta direktno krši odluku Parlamenta Federacije BiH kojom se Crni vrh odnosno Kraljevo brdo u općini Tešanj označavaju kao vrijedno prirodno nasljeđe koje je potrebno zaštiti", kazao je Davor Šupuk, te dodao: "Da ovakvo rješenje nije slučajno svjedoči odluka Vlade FBiH da ukloni Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine iz odlučivanja o pretvorbi državne šume u građevinsko zemljište".

Ovaj slučaj predstavlja presedan, koji bi mogao imati dalekosežne posljedice na način upravljanja šumskim resursima u Bosni i Hercegovini. Nepostojanje zakonskog okvira za upravljanje šumama otvara vrata za zloupotrebe i degradaciju naših prirodnih resursa, što može imati ozbiljne ekološke, ekonomske i socijalne posljedice.

"Uspostavljanje principa zakonitosti i transparentnosti u upravljanju prirodnim resursima je ključno za izgradnju povjerenja javnosti u državne institucije i osiguranje održivog razvoja. Šume nisu samo izvor drveta, već i vitalni dio ekosistema koji osigurava čistu vodu, zrak, i dom za brojne biljne i životinjske vrste", kazala je pravnica Aarhus centra u BiH, Nina Kreševljaković.

Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" ovim putem poziva nadležne institucije da hitno revidiraju doneseno rješenje i poduzmu korake kako bi se osiguralo poštivanje zakona i zaštita okoliša.

"Apelujemo na javnost da se uključi u proces zaštite naših prirodnih resursa i podrži naše napore u očuvanju okoliša za buduće generacije. Važno je da svi građani Bosne i Hercegovine budu svjesni značaja šuma i šumskih zemljišta za naš ekosistem i da zajednički radimo na njihovom očuvanju", – poručila je izvršna direktorica Aarhus centra u BiH, Emina Veljović.
Klix

Sve je ovo posljedica netransparentnosti prilikom donošenja prostornog plana za koridor Vc i neuzimanja u obzir mišljenja struke oko trasiranja autoceste.
Ovako braniš neodbranjivo.
So What!

#29849 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Dzontra_Volta wrote: 06/07/2024 09:26Sve je ovo posljedica netransparentnosti prilikom donošenja prostornog plana za koridor Vc i neuzimanja u obzir mišljenja struke oko trasiranja autoceste.
Ovako braniš neodbranjivo.
Ne slazem se, ovo je posljedica nadjebavanja HDZ-a i SDA-u u Mostaru i siroj regiji. \

Termin 'struka' je nesto cime se narod ovdje gadja, kada pokusava pronaci nekoga ko zagovaru neku kontra ideju.

Da bi projektovao bilo sta, a pogotovo ovako slozenu stvar kao sto je dionica autoputa, ti moras biti strucan.

Bilo ko iz 'struke' da radi za kompaniju koja je dobila odredjeni tender za projektovanje ili konsultacije, nikada ne bi javno istupao.
So What!

#29850 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Uskoro puštanje u saobraćaj mosta kod Sremske Rače – Sledi uređenje integrisanog graničnog prelaza
Image

Na dеonici autoputa od Kuzmina do Srеmskе Račе novi most na Savi izgrađеn je gotovo 95% i uskoro bi trеbalo da budе puštеn u saobraćaj. Biće urađеnе i privrеmеnе dеvijacijе kako bi saobraćaj bio prеbačеn na novi most sa starog, najavio je ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Srbijе Goran Vеsić koji je sa ministrom saobraćaja i vеza Rеpublikе Srpskе Nеdеljkom Čubrilovićеm obišao radovе na dеonici Bijеljina-Rača, budućеg autoputa Bеograd – Sarajеvo, jеdnog od dva koja ćе povеzati Srbiju i Bosnu i Hеrcеgovinu.

„Vеoma brzo ćеmo prеbaciti saobarćaj na novi most, a onda radimo intеgrisani granični prеlaz po dogovoru sa Bosnom i Hercegovinom, sa srpskе stranе. Bićе to vеliki prеlaz ogromnе propusnе moći. Sigurno ćе kroz taj prеlaz moći da prođе vеliki broj kamiona bеz zastoja,” rеkao jе Vеsić podsećajući da je ovaj autoput zapravo prvi dеo autoputa Bеograd-Sarajеvo.

Ministar saobraćaja i vеza Rеpublikе Srpskе Nеdеljko Čubrilović rеkao jе da jе dеonica Bijеljina-Rača u punoj fazi izgradnjе, tе da su im izvođači radova prеnеli da dinamika prati planiran rok za završеtak radova – 2025. godinu.
Sirmiuminfo
Post Reply