ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#3426 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 04/07/2024 18:20 Narod je siromasan i nema para.....
ZA POLA GODINE

U državi siromašnih i nezaposlenih: 800 miliona KM dali na klađenje
Dok je za potrošačku korpu potrebno izdvojiti gotovo 3.000 KM, samo u Kantonu Sarajevo na klađenje i igre na sreću potrošeno 130 miliona KM
U 2023. ukupan promet iznosio je 1,72 milijarde maraka.
https://avaz.ba/vijesti/bih/915285/u-dr ... -kladjenje
Odavno je utvrđeno da što je društvo siromašnije, više se ljudi klade i kockaju.

Kada imaš dobre prihode, ne moraš se kocjati, to, onda, ostane samo ovisnicima. Kada su ti prihodi mali, hvataš se za slamku, pa se nadaš dobitku.

Pogotovo kod nas, kod nas su klađenje i lutrija jeftini. Kocka i nije, ali kombinacija lota je 0,7 KM, a ako imaš sreće možeš dobiti 300.000. To je dobar odnos. Možeš za 0,5 KM uplatiti listić u kladionici. Zato se puno i kladi.
ZoomZoomKiwi

#3427 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ZoomZoomKiwi »

A sve veliki muslimani
Haris.ba

#3428 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Haris.ba »

ZoomZoomKiwi wrote: 04/07/2024 20:29 A sve veliki muslimani
Pa na popisu jesu. :skoljka:
Hakiz wrote: 04/07/2024 20:25 Pogotovo kod nas, kod nas su klađenje i lutrija jeftini. Kocka i nije, ali kombinacija lota je 0,7 KM, a ako imaš sreće možeš dobiti 300.000. To je dobar odnos. Možeš za 0,5 KM uplatiti listić u kladionici. Zato se puno i kladi.
Kladjenje je dokaz nepismenosti. To su takve vjerovatnoce da ces dobiti, da tu ne postoje nikakvi dobri odnosi. Tako reci - porez drzavi na budale, vlasnicima kladionica profit na nepismenost igraca.

Sustina je da para za kladjenje koje ode u havu ima - ali da se kuka za poskupljenje struje koja se i dalje prodaje ispod cijene proizvodnje.

U KS svake godine na kladjenu ode jedna spalionica smeca. Za 10 godina otisao je iznos da su se svima mogli napraviti solari i vjetroelektrane.
Hakiz

#3429 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 04/07/2024 20:45
Pa na popisu jesu. :skoljka:
Hakiz wrote: 04/07/2024 20:25 Pogotovo kod nas, kod nas su klađenje i lutrija jeftini. Kocka i nije, ali kombinacija lota je 0,7 KM, a ako imaš sreće možeš dobiti 300.000. To je dobar odnos. Možeš za 0,5 KM uplatiti listić u kladionici. Zato se puno i kladi.
Kladjenje je dokaz nepismenosti. To su takve vjerovatnoce da ces dobiti, da tu ne postoje nikakvi dobri odnosi. Tako reci - porez drzavi na budale, vlasnicima kladionica profit na nepismenost igraca.

Sustina je da para za kladjenje koje ode u havu ima - ali da se kuka za poskupljenje struje koja se i dalje prodaje ispod cijene proizvodnje.

U KS svake godine na kladjenu ode jedna spalionica smeca. Za 10 godina otisao je iznos da su se svima mogli napraviti solari i vjetroelektrane.
Hvatanje za slamku.

Nadaš se da ćeš dobiti u kladionici, nadaš se da će ti bog pomoći, ljudi su se oduvijek nadali u pomoć sa strane kada im je teško. Iracionalno, ali takva smo vrsta.

Znaš izreku "Nisam dovoljno bogat da bih smio izgubiti, niti toliko siromašan da bih morao dobiti"?

Bojim se da je ovih drugih puno.

Uostalom, i pušenje je štetno, pa ljudi puše. A cijena kutije cigareta davno prešla cijenu uplate jedne kombinacije lota sedmično.
Haris.ba

#3430 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 04/07/2024 21:00 Uostalom, i pušenje je štetno, pa ljudi puše. A cijena kutije cigareta davno prešla cijenu uplate jedne kombinacije lota sedmično.
Pusenje je posebna vrsta poreza na idiotizam. Ali, ja bih barem izbrisao zabranu sadnje duhana bez specijalnih dozvola sada kada nemamo vlastite duhanare.

Ali, zbog lobija od toga nema nista.
Kad se vec duhani, nek se barem ne uvozi. Nek se ima za vlastitu upotrebu.
Isto bih i sa marihuanom. Ali, zbog farmaceutskog lobija, ni to nece nikada.

Vidi nazadnih Njemaca.

The possession and use of small quantities of the drug has been permitted since early April, but the issue remains controversial. Since July 1, cannabis enthusiasts in Germany can get together and establish private clubs with up to 500 members to grow cannabis, distribute it among their members and consume it together
Poenta je ponavljam, para imaju i ti najsiromasniji slojevi. Jer, kad se moze kockati i duhaniti, i niko ne prestaje na kutiji od 6KM, smijesno zvuci kuknjava na poskupljenje struje.
Hakiz

#3431 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 04/07/2024 21:06
Hakiz wrote: 04/07/2024 21:00 Uostalom, i pušenje je štetno, pa ljudi puše. A cijena kutije cigareta davno prešla cijenu uplate jedne kombinacije lota sedmično.
Pusenje je posebna vrsta poreza na idiotizam. Ali, ja bih barem izbrisao zabranu sadnje duhana bez specijalnih dozvola sada kada nemamo vlastite duhanare.

Ali, zbog lobija od toga nema nista.
Kad se vec duhani, nek se barem ne uvozi. Nek se ima za vlastitu upotrebu.
Isto bih i sa marihuanom. Ali, zbog farmaceutskog lobija, ni to nece nikada.

Poenta je ponavljam, para imaju i ti najsiromasniji slojevi. Jer, kad se moze kockati i duhaniti, i niko ne prestaje na kutiji od 6KM, smijesno zvuci kuknjava na poskupljenje struje.
Nema. Paradoksalno, što manje novca imaš, više se kockaš. Kontaš, marka mi danas neće pomoći, kruh košta dvije, ali možda ubodem na listiću koji košta marku. Ne razmišljaš da tako ode za mjesec 30 maraka, recimo račun za struju. Razmišljaš dan za dan.

Uđeš.u Bingo sa 0,7 KM. Šta možeš kupiti? Izađeš iz Binga i odmah pored lutrija u kojoj listić lota košta 0,7 KM a pogođenih 6 brojeva dobitsk 300.000. Hoćeš li tih 0,7 KM ostaviti da sutra dodaš na sutrašnjih 0,7 pa da sutra imaš 1,4 i sa tih 1,4 uđeš u Bingo, ili ćeš kupiti listić iz očaja? Šta u Bingu možeš kupiti za 1,4 KM?

Upravo kladionica pokazuje da para nema.
1Dante1

#3432 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

Opet oni o povecanju cijena svega i svacega. Neminovno je da ce doci i da dolazi do povecanja cijena, ali i onih koje NISU OPRAVDANE.

EP NEMA opravdanje za poskupljenje, osim vlastitih gresaka i nedomacinske brige o kompaniji cija je vlasnistvo svih nas. Ovih 10%, buducih 10% ili 50% NE BI BIO PROBLEM da se ima jasan plan sta ce se sa tim novcem. Ovako ce se pokrpat rupe, uzivati dok ne dodje naredna kriza, povecati opet i tako u krug dok ne dodje vrijeme za prodaju.

Za pametologe, hint AKZICE. I opet kazem, samo onaj ko ima korist od EP podrzava ovakvu vrstu povecanja cijene, bez da se postavi pitanje, odgovornost, reakcija i akcija na sve ranije propuste koji su napravljeni, te da se povecanje uslovi nekim projektom koji ce opravdati, unaprijedit i povecati kapacitete EP.

Ali jasi dok mozes, kada ne budes mogao prodaj i svi sretni.
RPM

#3433 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by RPM »

axe22 wrote: 04/07/2024 10:57
RPM wrote: 03/07/2024 19:38 Osiguranje od autoodgovornosti poskupilo 10% zadnjih godinu dana (auta se vozaju k’o nikad), struja 10% zadnjih 10 godina i o’ma kuknjava 😁 FERK drk’o qrac i nije pratio karte, EP BiH se raspada.
U Srbiji samo prošle godine struja poskupila 32% i najavljeno je i ove ponovo, a Vule uze izbore glat.
Jel mi zivimo u Srbiji ili u BiH?

Koliki je kod nas a koliki je kod komsija sto bi rekao VUCKO.
Blokovi u bivšoj Jugi su pravljeni po sličnoj tehnologiji rusko poljske izvedbe za bazna opterecenja i instalirane snage 200-300 MW. Stoga se mogu uporedjivati po trošku MWh na pragu elektrane.
Da ne pominjem da Srbija uzurpira cca 500 MW hidroenergije sa hidroelektrana na Drini sto dodatno utice na nizu cijenu kWh prema potrošačima.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3434 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sime_cipol »

Kad bi se barem kocke upola bojali kao svinje :D
Sanjarko

#3435 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Sanjarko »

331 milion gubitka EP prosle godine imala, SDA kriva i za taj gubitak po njima tj upravi EP?
bob_1921

#3436 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bob_1921 »

Sanjarko wrote: 05/07/2024 19:47 331 milion gubitka EP prosle godine imala, SDA kriva i za taj gubitak po njima tj upravi EP?
mislim da nije to gubitak iz prosle god nego minus posljednjih nekoliko god koje nisu prikazivali u fin izvjestajima, konkretno godisnje pozajmice rudnicima i slicno …
Maliodmene

#3437 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Maliodmene »

Sanjarko wrote: 05/07/2024 19:47 331 milion gubitka EP prosle godine imala, SDA kriva i za taj gubitak po njima tj upravi EP?
Jok eto nije, pogledaj press ponovo. Ljudi su uspjesno sakrivali minus.
Haris.ba

#3438 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Haris.ba »

1Dante1 wrote: 05/07/2024 10:00 Opet oni o povecanju cijena svega i svacega. Neminovno je da ce doci i da dolazi do povecanja cijena, ali i onih koje NISU OPRAVDANE.

EP NEMA opravdanje za poskupljenje, osim vlastitih gresaka i nedomacinske brige o kompaniji cija je vlasnistvo svih nas. Ovih 10%, buducih 10% ili 50% NE BI BIO PROBLEM da se ima jasan plan sta ce se sa tim novcem. Ovako ce se pokrpat rupe, uzivati dok ne dodje naredna kriza, povecati opet i tako u krug dok ne dodje vrijeme za prodaju.

Za pametologe, hint AKZICE. I opet kazem, samo onaj ko ima korist od EP podrzava ovakvu vrstu povecanja cijene, bez da se postavi pitanje, odgovornost, reakcija i akcija na sve ranije propuste koji su napravljeni, te da se povecanje uslovi nekim projektom koji ce opravdati, unaprijedit i povecati kapacitete EP.

Ali jasi dok mozes, kada ne budes mogao prodaj i svi sretni.
Kako ba nema opravdanja kada prodaje ispod proizvodne cijene domacinstvima i maloj privredi?

Plan postoji i jasan je. Nastavljati ce se spaljivati novac u rudnicima i zaposljavati u elektroprivredi.

Narod nema sta da se buni. Inace ide privatizacija. I onda nema supljiranja treba ova cijena, treba ona.
Sanjarko

#3439 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Sanjarko »

Tako rekose na TV. Proslu godinu gubitak bio 331 milion, a neke prethodne godine ne znam koje oko 90. S 90 gubitak se povecavao na 331 milion. Kazu manje proizveli ne znam tacno koliko struje, previse uglavnom.
bob_1921

#3440 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bob_1921 »

Sanjarko wrote: 05/07/2024 20:03 Tako rekose na TV. Proslu godinu gubitak bio 331 milion, a neke prethodne godine ne znam koje oko 90. S 90 gubitak se povecavao na 331 milion. Kazu manje proizveli ne znam tacno koliko struje, previse uglavnom.
ma godinama su bile posudbe sto je mislim po zakonu upitno pored ulaganja i te pozajmice nisu prikazivali i prebacivali iz god u god sto su sad u izvjestajy eksternog revizora prikazali za proslu god … a struja kupovina prodaja prepostavljam minus oko 100 milki :D
Sanjarko

#3441 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Sanjarko »

bob_1921 wrote: 05/07/2024 20:09
Sanjarko wrote: 05/07/2024 20:03 Tako rekose na TV. Proslu godinu gubitak bio 331 milion, a neke prethodne godine ne znam koje oko 90. S 90 gubitak se povecavao na 331 milion. Kazu manje proizveli ne znam tacno koliko struje, previse uglavnom.
ma godinama su bile posudbe sto je mislim po zakonu upitno pored ulaganja i te pozajmice nisu prikazivali i prebacivali iz god u god sto su sad u izvjestajy eksternog revizora prikazali za proslu god … a struja kupovina prodaja prepostavljam minus oko 100 milki :D
1.000 ne znam cega tacno imali manju proizvodnju izgleda. Valjda MWh, a do sada proizvodili od 6-7 hiljada. Upratio sam koliko sam mogao. Previse to je preko 10% proizvodnje. A u izvoz je ta struja sva isla kako znam.

PS. Nisam strucnjak, ali komentarisem, forum je kao kafana, svi imamo pravo komentarisati.
drug_profi

#3442 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Dvije su mogucnosti. Poskupiti struju jos 20% ili ici u privatizaciju.
Jer drzavna uprava, stranacki interesi, nikad nece biti ekonomski efikasni i hrabri da se povlace potezi koji su nuzni.
Uostalom, meni kao dionicaru to bi najvise i odgovaralo.
Ako neko misli da mi poskupljenje nesto daje, vara se. Profita nikad nece biti jer se boje napraviti profit, i jer bjesomučno pljackaju.
Tako nikad dividende, samo skuplja struja.
Najbolje stranac nek nas dere. Navikli smo.
A ja cu dobiti svoj profit jedino tako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3443 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by _BataZiv_0809 »

Pojest ce ti ga skuplja struja
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3444 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 05/07/2024 22:29 Dvije su mogucnosti. Poskupiti struju jos 20% ili ici u privatizaciju.
Jer drzavna uprava, stranacki interesi, nikad nece biti ekonomski efikasni i hrabri da se povlace potezi koji su nuzni.
Ako neko misli da mi poskupljenje nesto daje, vara se. Profita nikad nece biti jer se boje napraviti profit, i jer bjesomučno pljackaju.
Ljudi nema sta da se proda sta vam je
Sta ces sa termoelektranom starom 40g

Prodat je ?
Kome?

Mozes elektrodistribuciju, struja ce se naci, ja cu otvoriti firmu za prodaju pa prodavati, ima ko ce proizvesti a nije u Bosni

A taj nam je scenario jaakooo blizu :bih:
drug_profi

#3445 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Svidi se na isto. Struja bi se prodavala po trzisnim cijenama.
mk ultra

#3446 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

Takoe

Otvaranje privatnih elektroprenosa i elektrodistribucija
I sl.

Mada je distribucija kod nas zakucana ko ime u nišan
Nema tu šanse za promjenu
gidra

#3447 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by gidra »

mk ultra wrote: 05/07/2024 22:43
drug_profi wrote: 05/07/2024 22:29 Dvije su mogucnosti. Poskupiti struju jos 20% ili ici u privatizaciju.

Prodat je ?
Kome?

Mozes elektrodistribuciju, struja ce se naci, ja cu otvoriti firmu za prodaju pa prodavati, ima ko ce proizvesti a nije u Bosni

He na Neretvi same koštaju milijardu KM minimum.
Pomnoži godišnju prosječnu prodajnu cijenu na tržištu (nemoj prodajnu sa javnog snabdijevanja iz BIH) sa godišnjom proizvodnjom struje iz HE, a još zelena energija. Prihod je stotine miliona KM onda, samo u jednoj godini. I milijarda vrijednosti smijesno izgleda u toj računici.
mk ultra

#3448 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

gidra wrote: 05/07/2024 22:50
mk ultra wrote: 05/07/2024 22:43

Prodat je ?
Kome?

He na Neretvi same koštaju milijardu KM minimum.
Pomnoži godišnju prosječnu prodajnu cijenu na tržištu (nemoj prodajnu sa javnog snabdijevanja iz BIH) sa godišnjom proizvodnjom struje iz HE, a još zelena energija. Prihod je stotine miliona KM onda, samo u jednoj godini. I milijarda vrijednosti smijesno izgleda u toj računici.
HE na neretvi pokrivaju 1/8 potrosnje bosnjackog zivlja
Sta cemo sa ostalih 7/8
drug_profi

#3449 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

To novog vlasnika ne bi previse sekiralo. Ako stanovnici hoce struju, imace opciju da je kupe po cjenovniku, ili da sjede u mraku.

Ako stanovnici hoće da je vlasnik neko koga je briga, tj njihova država, onda moraju omogućiti da se od tog posla zarađuje, da bi moglo da se ulaže u nove pogone.
mk ultra

#3450 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 05/07/2024 22:56 To novog vlasnika ne bi previse sekiralo. Ako stanovnici hoce struju, imace opciju da je kupe po cjenovniku, ili da sjede u mraku.

Ako stanovnici hoće da je vlasnik neko koga je briga, tj njihova država, onda moraju omogućiti da se od tog posla zarađuje, da bi moglo da se ulaže u nove pogone.
Jedina vrijednost EP BiH je distribucija i par HE
Sve ostalo niz vodu bukvalno

Distribucija su pare
Proizvodnja struje iz TE je crncenje
Post Reply