Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Moderator: _BataZiv_0809
-
kikilika
#1 Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Obzirom da vidim da je postojala slična tema koja je zaključana prije nekoliko godina, otvaram novu jer se meni desila slična situacija, pa da vidim da li je još neko imao slično iskustvo u međuvremenu - početkom prošlog mjeseca sam od advokata iz Pule dobio "poziv na podmirenje tražbine prije pokretanja sudskog postupka", a radi naplate neplaćene ili neuredno plaćene naknade za parkiranje na području grada Splita; uz dopis je priložena dnevna parking karta u iznosu od 7,20€ i fotografije mog automobila, te punomoć izdata advokatu od strane društva Split parking doo; sve navedeno se odnosi na 02.01.2023.g. - za novu godinu sam bio u Šibeniku i u povratku za Sarajevo se zadržao u Splitu 2-3h - za pametologe da napišem da uvijek i svugdje plaćam parking i da se u konkretnom slučaju ne mogu sjetiti da li sam parking uopšte platio (i da jesam računa nemam) ili parking automat nije radio ili je iz natpisa na tabli proizilazilo da se isti ne plaća - fakat nemam pojma tj. ne sjećam se, definitivno znam da me na brisaču po povratku nije dočekala nikakva "čestitka"; uglavnom, trebam uplatiti iznos od 87,20€, od čega je 7,20€ glavnica, 17,50€ administrativni i poštanski troškovi i pazite sad - 62,50€ troškovi koji se odnose na pribavljanje podataka o vlasniku vozila; u dopisu je navedeno da su izvršili provjeru u službenoj evidenciji Agencije za identifikacije dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka BiH za račun stranke, nakon čega su utvrdili da sam ja u trenutku događaja bio vlasnik vozila; u dopisu je, između ostalog, navedeno i da se na predmetni pravni odnos primjenjuje isključivo pravo RH i da je u slučaju sudskog postupka nadležan sud u HR; zamolio bih sve koji vladaju ovom materijom za savjet/sugestiju kako postupiti, često sam u HR i ne želim probleme, ali istovremeno neću ni da me prave budalom, hvala
- problemnatravunu
#2 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Pratim, zanimljivo , ima ovdje stručnih ljudi, valjda će ovo razjasniti 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Plati, ko god ide u Cro često zna ovu zajebamnciju i čuva račune godinama
.
-
kB27
#4 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
To da su zvanicnim, oficijelnim putem, kod neke nase drzavne agencije, dobili tvoje podatke - mislim da je laz. Oni to dobiju "okolokole" preko korumpiranih ljudi u osiguravajucim kucama ili policijskim agencijama.
Na koji nacin si dobio pismo od advokata? Postom preporuceno?
-
akcija007
#5 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Procitati ova 2 clanka iz Vecernjeg lista BH na ovu temu
Prvi link je iz 2020 godine
https://www.vecernji.ba/amp/vijesti/utj ... ih-1432084
Drugi link iz 2023 godine
https://www.vecernji.hr/vijesti/gradani ... og-1663659
Prvi link je iz 2020 godine
https://www.vecernji.ba/amp/vijesti/utj ... ih-1432084
Drugi link iz 2023 godine
https://www.vecernji.hr/vijesti/gradani ... og-1663659
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Imas ove opcije:
-platis i zaboravis na ovo
-ne platis i cekas da te tuze
-
kB27
#7 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
I treca:
- ne platis nista i ne desi se nista, jer oni blefiraju
Sve tri opcije ravnopravno moguce.
- ne platis nista i ne desi se nista, jer oni blefiraju
Sve tri opcije ravnopravno moguce.
-
kikilika
#8 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
koverta bila u poštanskom sandučetu; mislim da ću ovom advokatu poslati mail, moram još skontati šta da mu napišemkB27 wrote: ↑05/07/2024 17:32 To da su zvanicnim, oficijelnim putem, kod neke nase drzavne agencije, dobili tvoje podatke - mislim da je laz. Oni to dobiju "okolokole" preko korumpiranih ljudi u osiguravajucim kucama ili policijskim agencijama.
-
kB27
#9 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Dakle nije preporuceno, dakle nema dokaza da ti je uruceno i da si uopce obavijesten o istom. Tako se ne salje ozbiljna sluzbena posta.kikilika wrote: ↑06/07/2024 15:36koverta bila u poštanskom sandučetu; mislim da ću ovom advokatu poslati mail, moram još skontati šta da mu napišemkB27 wrote: ↑05/07/2024 17:32 To da su zvanicnim, oficijelnim putem, kod neke nase drzavne agencije, dobili tvoje podatke - mislim da je laz. Oni to dobiju "okolokole" preko korumpiranih ljudi u osiguravajucim kucama ili policijskim agencijama.
You know what I mean.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
ovo me podsjeca na ono kad objavim na blogu neciju sliku i dobijes predtuzbu iz austrije
adresa na nekom krovu u norpenlingenu
izbrises sliku ali opet te peglaju
dzaba sto si naveo nije slika tvoja i potpises vlasnika i sve
onda skontas da te ne tuzi vlasnik neko neki tamo borac za vlasnicka prava fotografa
nidje veze
foto je bila ilustracija pozara u portugalu
adresa na nekom krovu u norpenlingenu
izbrises sliku ali opet te peglaju
dzaba sto si naveo nije slika tvoja i potpises vlasnika i sve
onda skontas da te ne tuzi vlasnik neko neki tamo borac za vlasnicka prava fotografa
nidje veze
foto je bila ilustracija pozara u portugalu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#11 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Nisi nista potpiso da si preuzeo?kikilika wrote: ↑06/07/2024 15:36koverta bila u poštanskom sandučetu; mislim da ću ovom advokatu poslati mail, moram još skontati šta da mu napišemkB27 wrote: ↑05/07/2024 17:32 To da su zvanicnim, oficijelnim putem, kod neke nase drzavne agencije, dobili tvoje podatke - mislim da je laz. Oni to dobiju "okolokole" preko korumpiranih ljudi u osiguravajucim kucama ili policijskim agencijama.
-
kB27
#12 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Preporucena ide kao licno urucenje uz potpis, dakle nije.
Nisam pravnik i nisam bio u slicnoj situaciji, ali da je mene zadesilo isto posmatrao bih to kao da sam dobio razglednicu od neznanog druga.
Nisam pravnik i nisam bio u slicnoj situaciji, ali da je mene zadesilo isto posmatrao bih to kao da sam dobio razglednicu od neznanog druga.
-
kikilika
#13 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
ma ništa, bio na moru, vratio se i koverta bila u sandučetu_BataZiv_0809 wrote: ↑06/07/2024 18:45Nisi nista potpiso da si preuzeo?kikilika wrote: ↑06/07/2024 15:36koverta bila u poštanskom sandučetu; mislim da ću ovom advokatu poslati mail, moram još skontati šta da mu napišemkB27 wrote: ↑05/07/2024 17:32 To da su zvanicnim, oficijelnim putem, kod neke nase drzavne agencije, dobili tvoje podatke - mislim da je laz. Oni to dobiju "okolokole" preko korumpiranih ljudi u osiguravajucim kucama ili policijskim agencijama.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#14 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Ponudi advokatu da platis sve + 100 EUR na kafu da mu das ako ti otkrije izvor koji mu curi CIPS podatke.. A onda ga oderi 
-
kikilika
#15 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
kB27 wrote: ↑06/07/2024 15:38Dakle nije preporuceno, dakle nema dokaza da ti je uruceno i da si uopce obavijesten o istom. Tako se ne salje ozbiljna sluzbena posta.kikilika wrote: ↑06/07/2024 15:36koverta bila u poštanskom sandučetu; mislim da ću ovom advokatu poslati mail, moram još skontati šta da mu napišemkB27 wrote: ↑05/07/2024 17:32 To da su zvanicnim, oficijelnim putem, kod neke nase drzavne agencije, dobili tvoje podatke - mislim da je laz. Oni to dobiju "okolokole" preko korumpiranih ljudi u osiguravajucim kucama ili policijskim agencijama.
You know what I mean.![]()
-
kB27
#16 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Druze zaboravljas gdje zivimo, cak i da otkrije.
Dovoljno je u par najvecih osiguravajucih kuca imati po jednu osobu koja ima pristup podacima. Kod nas se nazalost niti prati ko je kada pristupio kojem podatku, niti nesto posebno ogranicava ko sta moze vidjeti.
Pa ja sam jedno vrijeme zbog prirode svog posla imao pristup licnim podacima cca. 10% stanovnika BiH. Kopije licnih karata, platne liste, ZK izvadci, vlasnicke od vozila, adrese, kontakt telefone, i sta sve ne. Sta mislis koliko je jos u drzavi sa slicnim pristupom, a sta mislis koliko njih je poput mene pa da sa podacima nisu uradili nista, a koliko je onih koji su to iskoristili da masno zarade. I onda se cudimo sto nas osiguranja i slicna gamad "slucajnim izborom" zovu na telefon da nude sve i svasta, i pri tome znaju o nama sve sto ih zanima. Sta mislis koliko bi jedna osiguravajuca kuca platila sve ove podatke kojim sam ja imao pristup? Pa kod pola ljudi supruznik ne zna platu u marku, ja sam znao.
Ili jos lakse u MUP-u.
-
HelaS
#17 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Teško je pomisliti da će neki advokat riskirati odgovornost da bi lažnim informacijama postigao desetak EUR-a profita, što znači da dajem povjerenje advokatu iz Pule.kikilika wrote: ↑04/07/2024 20:40 Obzirom da vidim da je postojala slična tema koja je zaključana prije nekoliko godina, otvaram novu jer se meni desila slična situacija, pa da vidim da li je još neko imao slično iskustvo u međuvremenu - početkom prošlog mjeseca sam od advokata iz Pule dobio "poziv na podmirenje tražbine prije pokretanja sudskog postupka", a radi naplate neplaćene ili neuredno plaćene naknade za parkiranje na području grada Splita; uz dopis je priložena dnevna parking karta u iznosu od 7,20€ i fotografije mog automobila, te punomoć izdata advokatu od strane društva Split parking doo; sve navedeno se odnosi na 02.01.2023.g. - za novu godinu sam bio u Šibeniku i u povratku za Sarajevo se zadržao u Splitu 2-3h - za pametologe da napišem da uvijek i svugdje plaćam parking i da se u konkretnom slučaju ne mogu sjetiti da li sam parking uopšte platio (i da jesam računa nemam) ili parking automat nije radio ili je iz natpisa na tabli proizilazilo da se isti ne plaća - fakat nemam pojma tj. ne sjećam se, definitivno znam da me na brisaču po povratku nije dočekala nikakva "čestitka"; uglavnom, trebam uplatiti iznos od 87,20€, od čega je 7,20€ glavnica, 17,50€ administrativni i poštanski troškovi i pazite sad - 62,50€ troškovi koji se odnose na pribavljanje podataka o vlasniku vozila; u dopisu je navedeno da su izvršili provjeru u službenoj evidenciji Agencije za identifikacije dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka BiH za račun stranke, nakon čega su utvrdili da sam ja u trenutku događaja bio vlasnik vozila; u dopisu je, između ostalog, navedeno i da se na predmetni pravni odnos primjenjuje isključivo pravo RH i da je u slučaju sudskog postupka nadležan sud u HR; zamolio bih sve koji vladaju ovom materijom za savjet/sugestiju kako postupiti, često sam u HR i ne želim probleme, ali istovremeno neću ni da me prave budalom, hvala
Drugo, i sam si priznao da si u to vrijeme boravio u Šibeniku i 2-3 sata u Splitu, nisi platio parking-kartu, ali nećeš da te prave budalom. Zapravo, meni se čini da ti ne želiš da platiš troškove koji za sobom povlači naknadno plaćanje parking-karte.
Ovdje se nalazi pravni osnov za postupak pulskog advokata:
- Odluka o javnim parkiralištima na području Grada Splita ( službeni glasnik Grada Splita broj: 6/10, 24/10, 13/12) (Članovi: 19. 21. 25. 26-31.)
- Službenik glasnik Grada Splita 6/10 - https://www.split.hr/DesktopModules/Bri ... PortalId=0
- Službeni glasnik Grada Splita 24/10 - https://split.hr/DesktopModules/Bring2m ... PortalId=0
- Službeni glasnik Grada Splita 13/12 - https://split.hr/DesktopModules/Bring2m ... PortalId=0
- Odluka o dopuni Odluke o javnim parkiralištima na području Grada Splita - https://www.splitparking.hr/Portals/0/a ... Splita.pdf
- Pravilnik o uvjetima i načinu obavljanja poslova nadzora nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila te uvjetima za obavljanje poslova premještanja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila (Član 2.) - https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _3789.html
- Izmjene i dopune Općih uvjeta isporuke komunalne usluge parkiranja i ugovora o korištenju parkirališta i premještanja nepropisno parkiranih vozila (Član 1.) - https://www.splitparking.hr/Portals/0/a ... uvjeta.pdf
Dakle "Ako korisnik parkiranja ne izvrši plaćanje u danim rokovima, organizator parkiranja će protiv njega i u svoje ime i za svoj račun pokrenuti odgovarajući sudski postupak". Ti si korisnik parkiranja koji nije platio parking-kartu. Sudski postupak znači da će pulski advokat pozvati bosanskog advokata da njegovu splitsku stranu zastupa u parničnom postupku koji će tužbom pokrenuti kod tvog nadležnog Suda. On na svojoj strani ima relevantne dokaze: Fotografiju tvog vozila u to vrijeme i pravni osnov. Šta ti imaš u korist svoje odbrane? Ništa. I ne možeš pobiti njegovu tužbu, što znači da ćeš morati platiti sve ove splitsko-pulske troškove, plus troškove zastupanja bosanskog advokata i sudsku taksu. Vjerujem da će ti se udvostručiti iznos koji sada trebaš platiti.
No, imaš ovdje savjetnike pametnjakoviće da samo okreneš glavu, pa ti vidi šta ćeš...
_BataZiv_0809 wrote: ↑05/07/2024 21:15 Imas ove opcije:
- argyle
#18 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
opcija 1 - posalji email i trazi dodatne info, provjeri da li postoji koja greska u kazni, trazi od njih da ti navedu na koji su nacin dobili tvoje podatke ( i o tome obavijesti nase medije)
opcija 2 - plati, ali prvo ih nazovi i ponudi 50€ max
opcija 3 - kontaktiraj direktno Split parking doo i probaj rijesiti sa njima
- mayab
#19 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Da , tako nekako bih i ja probao...argyle wrote: ↑06/07/2024 23:38 opcija 1 - posalji email i trazi dodatne info, provjeri da li postoji koja greska u kazni, trazi od njih da ti navedu na koji su nacin dobili tvoje podatke ( i o tome obavijesti nase medije)
Inače, stvarno mi nije jasno to da ti to pismo nije uručeno preporučeno, čak sa povratnicom , volio bih da se tu pravnici jave i nešto napišu.
Mislim, hajde zamislimo situaciju da to (obično) pismo nije došlo do tvojih ruku iz ko zna kojeg mogućeg razloga ,
i ti o tom postupku oko kazne ništa ne znaš ,
i nesvjesno "ležiš" na dugu , te potencijalno možeš imati probleme kod kasnijeg dolaska u Hr .
To nije korektno od strane advokata
-
kuli1961
#20 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Ovdje je riječ o potencijalnom, a klasičnom parničnom postupku male vrijednosti. Što neko od forumaša ovdje reče, pulski advokat će angažovati BiH advokata za zastupanje pred BiH sudom, pa će ukupna suma dobro narasti.
Trenutna visina tražbine- admin. torškovi i trošak probavljanja ličnih podataka- ne znam, teško je procijeniti da li su korektni. Vjerovatno jesu.
Ukratko o mogućim zaškoljicama:
1. način kako je uručena ta opomena pred tužbu- obična pošta, što se za svrhu (moguće budućeg) parničnog postupka ne smatra relevantnim, zbog početka toka rokova, računanja zastarjelosti, zatezne kamate itd...Stoga, to pismeno se može zanemariti i čekati da li će doći do utuženja ili neće.
2. način probavljanja ličnih podataka- to mi je poprilično dubiozno. Ako podjemo od toga da tim podacima raspolaže relevantni MUP/IDDEEA, neka osiguravajuća kuća (smatram da je mala šansa da su podaci dobijeni od osig. kuće) relevantan zakon je Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH (Sl.gl.BiH br-49/06, 76/11 i 89/11).
U tom zakonu je data definicija ličnogp odatka, nosioca podataka (fiz. lice, konkretno forumaš) i kontrolora. Obradom podataka se smatra i svaki vid prikupljanja podataka i razmjene podataka.
Prava i obaveze kontrolora su date u dvije forme- uz saglasnost i bez saglasnosti nosioca. Mislim da se ovdje radi o obradi bez saglasnosti nosioca- čl 6. zakona.
Zahtjev pulskog advokata za podatak o imenu i adresi forumaša, na temelju fotografije vozila- reg. tablica, bi mogao biti legitiman u skladu sa odredbom člana 6. tačka e zakona:
"ako je neophodna zaštita zakonitih prava i interesa koje ostvaruje kontrolor ili treća strana, i ako ova obrada ličnih podataka nije u suprotnosti sa pravom nosioca podatka da zaštiti sopstveni privatni i lični život;" jer je zakoniti interes da se naplati dugujuća parking karta (pazi- ne radi se o kazni!!!! već o klasičnom obligacionom potraživanju). Možda bi moglo biti u skladu i sa odredbom tačke "d" istog člana:
" ako je obrada ličnih podataka potrebna da bi se ispunio zadatak koji se izvršava u javnom interesu;"- javni interes je u tome da se naplati parking, koji je od javnog interesa/značaja.
Dakle, zahtijevanje da se dobiju podaci bi mogao biti legitiman.
MEDJUTIM, djelimično mi je poznata praksa , konkretno MUP RS, PS Banja Luka, koji raspolažu ovakvim podacima: oni NIKADA unaprijed ne daju ovakve lične podatke- ime, prezime, adresa, dok im to ne naloži parnični sud. To znači da se prvo mora podnijeti parnična tužba nadležnom sudu, koji će potom MUP-u naložiti da tužitelju (koji u tom času ne zna adresu, ALI ZNA IME I PREZIME (sic!!!, razlika izmedju ovih situacija) dostavi adresu i tako uredi tužbu. Ne znam stanje realnog života u FBiH po ovom pitanju.
Da sumiram:
-riječ je o parničnom postupku, ne o prekršajnom, jer se ne radi o kazni, već o obligacionom potraživanju;
-takav postupak, koji još nije nastao (nema tužbe pred nadležnim BiH sudom), nije smetnja niti prepreka za tvoj budući ulazak i boravak u RH;
-možeš ignorisati dobijeno pismeno i čekati hoće li biti utuženja ili neće
-ako se javiš pulskom advokatu sa zahtjevom za pojašnjenje bilo čega iz pismena, daješ do znanja da si ti zaista vlasnik tog fotografisanog vozila (mislim da je parnica tada 100% izvjesna);
-ako smatraš da postoji velika vjerovatnoća da si vozilo zaista parkirao i nisi platio parking kartu, možda ti je najjeftinija opcija da platiš zahtijevano i time završiš tu skupu školu.
Odluka šta raditi je svakako na tebi.
Trenutna visina tražbine- admin. torškovi i trošak probavljanja ličnih podataka- ne znam, teško je procijeniti da li su korektni. Vjerovatno jesu.
Ukratko o mogućim zaškoljicama:
1. način kako je uručena ta opomena pred tužbu- obična pošta, što se za svrhu (moguće budućeg) parničnog postupka ne smatra relevantnim, zbog početka toka rokova, računanja zastarjelosti, zatezne kamate itd...Stoga, to pismeno se može zanemariti i čekati da li će doći do utuženja ili neće.
2. način probavljanja ličnih podataka- to mi je poprilično dubiozno. Ako podjemo od toga da tim podacima raspolaže relevantni MUP/IDDEEA, neka osiguravajuća kuća (smatram da je mala šansa da su podaci dobijeni od osig. kuće) relevantan zakon je Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH (Sl.gl.BiH br-49/06, 76/11 i 89/11).
U tom zakonu je data definicija ličnogp odatka, nosioca podataka (fiz. lice, konkretno forumaš) i kontrolora. Obradom podataka se smatra i svaki vid prikupljanja podataka i razmjene podataka.
Prava i obaveze kontrolora su date u dvije forme- uz saglasnost i bez saglasnosti nosioca. Mislim da se ovdje radi o obradi bez saglasnosti nosioca- čl 6. zakona.
Zahtjev pulskog advokata za podatak o imenu i adresi forumaša, na temelju fotografije vozila- reg. tablica, bi mogao biti legitiman u skladu sa odredbom člana 6. tačka e zakona:
"ako je neophodna zaštita zakonitih prava i interesa koje ostvaruje kontrolor ili treća strana, i ako ova obrada ličnih podataka nije u suprotnosti sa pravom nosioca podatka da zaštiti sopstveni privatni i lični život;" jer je zakoniti interes da se naplati dugujuća parking karta (pazi- ne radi se o kazni!!!! već o klasičnom obligacionom potraživanju). Možda bi moglo biti u skladu i sa odredbom tačke "d" istog člana:
" ako je obrada ličnih podataka potrebna da bi se ispunio zadatak koji se izvršava u javnom interesu;"- javni interes je u tome da se naplati parking, koji je od javnog interesa/značaja.
Dakle, zahtijevanje da se dobiju podaci bi mogao biti legitiman.
MEDJUTIM, djelimično mi je poznata praksa , konkretno MUP RS, PS Banja Luka, koji raspolažu ovakvim podacima: oni NIKADA unaprijed ne daju ovakve lične podatke- ime, prezime, adresa, dok im to ne naloži parnični sud. To znači da se prvo mora podnijeti parnična tužba nadležnom sudu, koji će potom MUP-u naložiti da tužitelju (koji u tom času ne zna adresu, ALI ZNA IME I PREZIME (sic!!!, razlika izmedju ovih situacija) dostavi adresu i tako uredi tužbu. Ne znam stanje realnog života u FBiH po ovom pitanju.
Da sumiram:
-riječ je o parničnom postupku, ne o prekršajnom, jer se ne radi o kazni, već o obligacionom potraživanju;
-takav postupak, koji još nije nastao (nema tužbe pred nadležnim BiH sudom), nije smetnja niti prepreka za tvoj budući ulazak i boravak u RH;
-možeš ignorisati dobijeno pismeno i čekati hoće li biti utuženja ili neće
-ako se javiš pulskom advokatu sa zahtjevom za pojašnjenje bilo čega iz pismena, daješ do znanja da si ti zaista vlasnik tog fotografisanog vozila (mislim da je parnica tada 100% izvjesna);
-ako smatraš da postoji velika vjerovatnoća da si vozilo zaista parkirao i nisi platio parking kartu, možda ti je najjeftinija opcija da platiš zahtijevano i time završiš tu skupu školu.
Odluka šta raditi je svakako na tebi.
- drndalo
#21 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Da ponovimo, radi se o pokusaju naplate potrazivanja po APP sistemu, neke agencije koja je nenaplacene parking karte otkupila od Split-partkinga za 2% sume, i ako izmuzu 10% iz toga, juhuhu...
Koji pecat poste je na pismu? Ja znam za slucaj parking potrazivanja iz BGD, gdje je neki advokat iz Njemacke slao prijetnje naplatom mega-giga-suma ako ne platis odmah manju mega-sumu, a sva ta pisma su poslana po koverti iz (pazi sad) Svedske... Sa sve racunom za SWIFT placanje u Njemackoj...
Javis li se advokatu, potvrdjujes mu da si primio obavijest. A imas postara s kojim si u svadji otkad ti je zavrnuo Nanu za 15 KM od penzije...
Koji pecat poste je na pismu? Ja znam za slucaj parking potrazivanja iz BGD, gdje je neki advokat iz Njemacke slao prijetnje naplatom mega-giga-suma ako ne platis odmah manju mega-sumu, a sva ta pisma su poslana po koverti iz (pazi sad) Svedske... Sa sve racunom za SWIFT placanje u Njemackoj...
Javis li se advokatu, potvrdjujes mu da si primio obavijest. A imas postara s kojim si u svadji otkad ti je zavrnuo Nanu za 15 KM od penzije...
Last edited by drndalo on 08/07/2024 10:50, edited 2 times in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
najbolje je ne činiti ništa
-
kB27
#23 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Sva sustina je tu.
Split-parking, svjestan da od tebe ne moze naplatiti nista, za bilo kakve pare proda pravo na naplatu utjerivacu dugova, koji onda na razlicite (cesto i ilegalne) nacine pokusava naplatiti 10 ili 20 puta vecu sumu po osnovu nekih dodatnih troskova. A stvarni dodatni troskovi se svode na slanje pisma koje si dobio, koje salju kao obicnu razglednicu. Mozes biti siguran da su do tvojih licnih podataka dosli nezakonitim putem. Ali, oni su prljava advokatska kancelarija, a ti si obican covjek, pa to kod nekih prodje i njima super.
-
kB27
#24 Re: Parking u Hrvatskoj - naplata duga putem advokata iz HR - zaštita ličnih podataka
Identicno, sa identicnim zemljama koje spominjes, sam i ja cuo od bliskog prijatelja. Koji je platio bez rijeci. Takva je osoba po prirodi - znam da bi platio i da je bio 20 puta veci iznos, njemu nema cijenu da razmislja je li ili nije tako. Ali postujem, svakom njegovo.drndalo wrote: ↑08/07/2024 10:44 Koji pecat poste je na pismu? Ja znam za slucaj parking potrazivanja iz BGD, gdje je neki advokat iz Njemacke slao prijetnje naplatom mega-giga-suma ako ne platis odmah manju mega-sumu, a sva ta pisma su poslana po koverti iz (pazi sad) Svedske... Sa sve racunom za SWIFT placanje u Njemackoj...
-
1Dante1