Osnivanje firme za uvoz (import)
Moderator: anex
- Spliff.Master
#1 Osnivanje firme za uvoz (import)
Forumashi moji dragi!
Imam par pitanja u vezi osnivanja firme za uvoz (d.o.o.), zapravo direktno iz Kine.
Znam da ima vec par tema u vezi osnivanja firme, i to sam se nacitao dosta korisnih informacija. Al' moram priznati da sam ostao malo i zbunjen. Neki predlazu osnivanje firme, dok drugi predlazu zaposlenje kod "familije" koja vec ima firmu (da se vodim kao zaposlen i da primam fakture direktno od vlasnika te firme)
Znaci, imam generalne informacije u vezi osnivanja, ali i dalje nisam siguran koja varijanta bi mi bila bolja. A sve je to jos vise iskomplikovano cinjenicom da trenutno boravim u SAD.
Sto se tice samog poslovanja, firma bi se bavila uvozom raznih artikala direktno iz Kine.
Preko Uprave za indirektno oporezivanje sam nasao da je carinska tarifa za artikle 15%. Dok je PDV naravno 17%.
E sada, hocu da budem siguran da to kalkulisem korektno. Znaci: vrijednost artikala (kupovna cijena u Kini je 10,000 KM, u sta sam uracunao i posiljku - jer znam da se i posiljka racuna u carinu. A pretpostavljam ).
Da li se to racuna na slijedeci nacin:
10,000*1.15 = 11,500
11,500*1.17 = 13,455
13,455 - 10,000 = 3,455 KM (iznos za carinu i pdv)?
Koji su ostali porezi? Firma bi se bavila veleprodajom.
Koji bi bili ostali troskovi?
Takodje, da li mi je isplatnije prijaviti se kod familije ili osnovati novi d.o.o.?
Svaki savjet je dobrodosao!
Hvala!
Imam par pitanja u vezi osnivanja firme za uvoz (d.o.o.), zapravo direktno iz Kine.
Znam da ima vec par tema u vezi osnivanja firme, i to sam se nacitao dosta korisnih informacija. Al' moram priznati da sam ostao malo i zbunjen. Neki predlazu osnivanje firme, dok drugi predlazu zaposlenje kod "familije" koja vec ima firmu (da se vodim kao zaposlen i da primam fakture direktno od vlasnika te firme)
Znaci, imam generalne informacije u vezi osnivanja, ali i dalje nisam siguran koja varijanta bi mi bila bolja. A sve je to jos vise iskomplikovano cinjenicom da trenutno boravim u SAD.
Sto se tice samog poslovanja, firma bi se bavila uvozom raznih artikala direktno iz Kine.
Preko Uprave za indirektno oporezivanje sam nasao da je carinska tarifa za artikle 15%. Dok je PDV naravno 17%.
E sada, hocu da budem siguran da to kalkulisem korektno. Znaci: vrijednost artikala (kupovna cijena u Kini je 10,000 KM, u sta sam uracunao i posiljku - jer znam da se i posiljka racuna u carinu. A pretpostavljam ).
10,000*1.15 = 11,500
11,500*1.17 = 13,455
Takodje, da li mi je isplatnije prijaviti se kod familije ili osnovati novi d.o.o.?
Hvala!
-
Wind
#2 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Ma ako ti je "family" OK (a prije ili kasnije NECE biti
) naravno da je bolje preko njih.
Zasto.
Prvo, stedis vrijeme potrebno za osnivanje firme, zatim stedis novac potreban za pokretanje, osnivacki ulog, papiri, knjigovodja, razne takse itd. Odmah ti treba poslovni prostor i sve sto ide uz to.
A sto se tice troskova, dodaj usluge speditera i skladista.
Ali prije toga, ne zalijeci se sa uvozom, puni smo kineza...a para nigdje.
Zasto.
Prvo, stedis vrijeme potrebno za osnivanje firme, zatim stedis novac potreban za pokretanje, osnivacki ulog, papiri, knjigovodja, razne takse itd. Odmah ti treba poslovni prostor i sve sto ide uz to.
-
talić
#3 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
prvo ne razumijem to sa familijom. Da preko familije uvoziš, na njihovu firmu, plaćaš sa njihovog računa ?
Da bi se bavio uvozom ili izvozom moraš osnovati pravno lice tj. d.o.o. navesti djelatnost, dobiti carinski broj, imenovati direktora, (ti možeš biti samo osnivač ne moraš ni raditi u firmi) uposliti još dva radnika, ispuniti minimalne uslove. Ukoliko planiraš trgovati bez skladišta dovoljan je biro stim da navedeš da se radi o trgovini u tranzitu. Ako se tako registruješ onda ne smiješ robu zadržavati nego poslije rascarinjenja još sa kamiona isporučiti svojim kupcima. Ako radiš sa skladištem onda klasika. Dalje osim carine 15% i PDV-a koji je 17% imaš još i PDV na zaradu, zato se i zove porez na dodanu vrijednost. Imaš još troškova poslovanja, taxi, članarina,...
Da bi se bavio uvozom ili izvozom moraš osnovati pravno lice tj. d.o.o. navesti djelatnost, dobiti carinski broj, imenovati direktora, (ti možeš biti samo osnivač ne moraš ni raditi u firmi) uposliti još dva radnika, ispuniti minimalne uslove. Ukoliko planiraš trgovati bez skladišta dovoljan je biro stim da navedeš da se radi o trgovini u tranzitu. Ako se tako registruješ onda ne smiješ robu zadržavati nego poslije rascarinjenja još sa kamiona isporučiti svojim kupcima. Ako radiš sa skladištem onda klasika. Dalje osim carine 15% i PDV-a koji je 17% imaš još i PDV na zaradu, zato se i zove porez na dodanu vrijednost. Imaš još troškova poslovanja, taxi, članarina,...
- Spliff.Master
#4 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
To sam bas i htio da pitam, o trgovanju bez skladista. Jer artikli i nisu neke velicine (oko 50 kg / 1000 komada). To bi jedino zavisilo od toga da li imam musterije odma ili bi ih morao naci. Eventualno, zelio bi da se razradi biznis do toga da imam stalne musterije i njima direktno saljem robu odma nakon rasarinjenja. Ali posto sam siguran da to nece biti slucaj u samom pocetku, da li je moguce robu drzati u poslovnom prostoru do same prodaje? Mozda je pitanje banalno, al', sta cu kad pocinjem iz SAMOG POCETKA!talić wrote:prvo ne razumijem to sa familijom. Da preko familije uvoziš, na njihovu firmu, plaćaš sa njihovog računa ?
Takodje, u vezi poreza na dodatnu vrijednost: negdje sam procitao da (e sad nisam siguran od cega to zavisi) postoji mogucnost da u prvoj godini djelatnosti d.o.o. bude oslobodjen tog poreza? Da li iko zna ista o ovome, ili sam pogresno informisan?
GRACIAS!
- Spliff.Master
#5 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Wind,Wind wrote:Ma ako ti je "family" OK (a prije ili kasnije NECE biti) naravno da je bolje preko njih.
Zasto.
Kako to pragmaticno odraditi? TJ kako se "pristekati" firmi koja vec postoji??
A vjeruj mi jarane da nismo jedini koji smo puni kineza. Amerika vrvi njihovom robom. od A do Zh! Al' za ove artikle koje hocu da proguram, vise sam nego siguran da za njih postoji trziste u Bosni, koji niko (barem ne na vecem nivou) ne snadbijeva.
A za familiju... yeah... haha.. valjda ce biti kakve nafake od toga..
-
Wind
#6 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Prvo zavisi, hoce li te familija primiti?
Drugo, da li je njihova firma uopšte registrovana za uvoz?
Trece, ako je sve ok, OBAVEZNO napravis neki interni pismeni odogovor sa njima gdje ces precizirati tvoje i njihove obaveze, ko snosi koje troskove i sl. da ne bude poslije svadje.
Znas kako to ide kod nas, sve je super dok ima para, cim se pojavi neki problem, odmah svadje, neko uvrijedjen itd.
Ma pravilo je ne mijesaj rodbinu (osim najblizih) u bussines ali sta ces, valja se boriti.
Mozda je bolje tako za pocetak, dok ne vidis hoce li posao ici ili ne, a kad se uhodas onda sve prebacis na sebe i vozi...
Da, bilo je ranije (mozda i sad, provjerim pa javim) da je nova firma oslobodjena poreza na dobit prvi period ali mislim da nije tebi toliko bitno, osim ako se ne radi o nekim silnim $$$$$$....
Drugo, da li je njihova firma uopšte registrovana za uvoz?
Trece, ako je sve ok, OBAVEZNO napravis neki interni pismeni odogovor sa njima gdje ces precizirati tvoje i njihove obaveze, ko snosi koje troskove i sl. da ne bude poslije svadje.
Znas kako to ide kod nas, sve je super dok ima para, cim se pojavi neki problem, odmah svadje, neko uvrijedjen itd.
Ma pravilo je ne mijesaj rodbinu (osim najblizih) u bussines ali sta ces, valja se boriti.
Mozda je bolje tako za pocetak, dok ne vidis hoce li posao ici ili ne, a kad se uhodas onda sve prebacis na sebe i vozi...
Da, bilo je ranije (mozda i sad, provjerim pa javim) da je nova firma oslobodjena poreza na dobit prvi period ali mislim da nije tebi toliko bitno, osim ako se ne radi o nekim silnim $$$$$$....
-
talić
#7 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
nema nikakvog oslobađanja od carine i PDV-a. Kod uvoza si obavezan platiti carinu i PDV prema tarifi. Porez na dobit je 10% s tim da su izvoznici oslobođeni poreza na dobit ukoliko izvoz čini (koliko se sjećam) 80% prometa.Spliff.Master wrote:To sam bas i htio da pitam, o trgovanju bez skladista. Jer artikli i nisu neke velicine (oko 50 kg / 1000 komada). To bi jedino zavisilo od toga da li imam musterije odma ili bi ih morao naci. Eventualno, zelio bi da se razradi biznis do toga da imam stalne musterije i njima direktno saljem robu odma nakon rasarinjenja. Ali posto sam siguran da to nece biti slucaj u samom pocetku, da li je moguce robu drzati u poslovnom prostoru do same prodaje? Mozda je pitanje banalno, al', sta cu kad pocinjem iz SAMOG POCETKA!talić wrote:prvo ne razumijem to sa familijom. Da preko familije uvoziš, na njihovu firmu, plaćaš sa njihovog računa ?
Takodje, u vezi poreza na dodatnu vrijednost: negdje sam procitao da (e sad nisam siguran od cega to zavisi) postoji mogucnost da u prvoj godini djelatnosti d.o.o. bude oslobodjen tog poreza? Da li iko zna ista o ovome, ili sam pogresno informisan?
GRACIAS!
Bez skladišta možeš raditi samo ako uvoziš za poznate kupce. Uvesti pa negdje držati robu do pronalaska kupca ne ide. Onda moraš naći odgovarajuće skladište za taj oblik trgovine.
-
merik
#8 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Možda je mislio na oslobađanje od poreza na dobit.
-
talić
#9 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
ja bih rado plaćao porez na dobit, po mogućnosti koji milion poreza,...... da je doći do dobiti, lako bi za plaćanje poreza na dobit.merik wrote:Možda je mislio na oslobađanje od poreza na dobit.
-
Eshek
#10 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Postoji nekoliko agencija koje se bave registracijom i papirologijom oko registracije firme. Ja konkretno koristim jednu, u kojoj imaju knjigovođu i pravnika (a koji je prethodno radio i kao špediter). Ako hoćeš, mogu te spojiti s njima, pa neka ti oni pišu detaljno. Kako god, pazi da pri registraciji odabereš prave djelatnosti. Oko skladišta ne brini, postoji dovoljno firmi u BiH koje vrše uslužno skladištenje i logistiku.
A najviše od svega u Bosni drži na umu da nisi prodao sve dok nisi NAPLATIO...
- Spliff.Master
#11 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
da! upravo sam na to mislio.merik wrote:Možda je mislio na oslobađanje od poreza na dobit.
Znas li kako to hoda?
- Spliff.Master
#12 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Eshek,Eshek wrote:Postoji nekoliko agencija koje se bave registracijom i papirologijom oko registracije firme. Ja konkretno koristim jednu, u kojoj imaju knjigovođu i pravnika (a koji je prethodno radio i kao špediter). Ako hoćeš, mogu te spojiti s njima, pa neka ti oni pišu detaljno. Kako god, pazi da pri registraciji odabereš prave djelatnosti. Oko skladišta ne brini, postoji dovoljno firmi u BiH koje vrše uslužno skladištenje i logistiku.
Bio bi zahvalan ako bi mi proslijedio te informacije. Takodje svjestan sam da je vise nego vazno odabrati djelatnost.
-
desertrose
#13 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
To sa familijom nemoj niposto....trebao bi znati da je vrlo tesko ubaciti novac u neciju firmu bez valjanih dokaza da si suvlasnik firme ili da si na neki nacin povezan sa tom firmom,vrlo lako bi mogli biti na meti inspekcije,pogotovo ako se radi o novcu koji prebacujes iz inostranstva i sto bi se tu radilo o vecim iznosima koji su potrebni za kontinuirane nabavke robe...u banci bi takodje morao da dostavis dokaze o porijeklu novca.Sve u svemu,dobro se raspitaj...Sretno 
-
Wind
#14 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
ne izmisljaj....jel ti to iz iskustva il onako....
ne treba mu nikakvo ubacivanje novca, a ni to nije nikakav problem, radio samo to nekoliko puta...
Robu moze jednostavno poslati na firmu u sa, sa odgodjenim placanjem, plati kad proda, znaci ne mora uplacivati novac pa kupovati odavde...
to je samo jedan primjer...i ne zamaraj se porezom na dobit....to je zadnja stvar....
ne treba mu nikakvo ubacivanje novca, a ni to nije nikakav problem, radio samo to nekoliko puta...
Robu moze jednostavno poslati na firmu u sa, sa odgodjenim placanjem, plati kad proda, znaci ne mora uplacivati novac pa kupovati odavde...
to je samo jedan primjer...i ne zamaraj se porezom na dobit....to je zadnja stvar....
-
Suzie Q
#15 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
kakve dokaze o porijeklu novca? mene to nitko nije pitao a svojih sam para ulagala i ulagala.....
-
desertrose
#16 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Ne izmišljam i ne pitaj me odakle znamWind wrote:ne izmisljaj....jel ti to iz iskustva il onako....
Što se tiče ubacivanja novca u firmu u kojoj nisi niti suvlasnik niti na neki drugi način povezan ti ne možeš tek tako da ubacuješ cash,odi u banku pa probaj da napraviš kao fizičko lice pozajmicu pravnom licu od npr. 30.000 KM bez dokaza o porijeklu novca,naići ćeš na brojna pitanja službenika banke i naravno bit ćeš na meti Zakona,jer je i banka takođe pod lupom Zakona i dužna je da svaku za njih "sumnjivu" i dokazima nepotkrijepljenu transakciju prijavi.Naravno da postoji opcija sa odgodom plaćanja,ali čisto sumnjam da ćeš u Kini dobiti odgodu plaćanja dok robu ne prodaš,osim toga kako ćeš biti siguran da će se roba odmah prodati....šta ako se ne proda,kako dalje nabavljati
-
talić
#17 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
postoji ono što se zove osnivački kapital a to je minimum 2.000 a maximuma nema. Dalje ima povećanje osnivačkog kapitala i kao zadnje postoji pozajmica ali dobro čovjek kaže, zakon o pranju novca nalaže bankama dostavu informacija finansijskoj policiji. Ono što se nameće kao logično je da ne može fizičko lice kroz pravno lice trgovati, ostvarivati dobit i iznositi je iz pravnog lica. Zapravo može ali se legalno ide na povećanje osnivačkog kapitala pa se utvrdi njegov vlasnički dio i na osnovu tog dijela dobiva dio dobiti koji mu pripada.
-
veliki_vezir
#18 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Bosanska firma sa ekipom u Kini naravno već postoji.
Javi mi se na PP.
Javi mi se na PP.
-
desertrose
#19 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Da ne bi odlutali u pogrešnom smjeru,čovjek ima sredstva za poslovanje i to je veoma dobro,dakle ne trebaju mu odgode plaćanja na početku,ali traži najlakši i najbrži način da realizuje ono što je zamislio.Ja u svakom slučaju gledam na to pozitivno,samo nipošto da se zapetlja na startu.Ko ima imalo pojma o ekonomiji i poslovanju zna kako završe firme koje nezakonito posluju.Bolje je malo i sačekati dok se ne završi proces registracije preduzeća,nego kasnije muke mučiti.Eto....nadam se da nisam naškodila nikome sa svojim prijedlogom 
-
luxferre
#20 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Dali postoji mogućnost da doo vrši uvoz i eventualni izvoz robe bez veleprodajnog skladišta.
Dali je uopšte moguće registrogati doo za export import bez veleprodajnog skladišta jer za početak ne znam kako će ići posao, prve god ništa i ne očekujem osim par usluga eventualno par poslova posredovanja vani.
Dali je uopšte moguće registrogati doo za export import bez veleprodajnog skladišta jer za početak ne znam kako će ići posao, prve god ništa i ne očekujem osim par usluga eventualno par poslova posredovanja vani.
-
Do77
#21 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Naravno.. možeš koristiti carinsko skladište u vlasniku špeditera(uz plaćanje najma ofc).luxferre wrote: ↑01/07/2024 14:06 Dali postoji mogućnost da doo vrši uvoz i eventualni izvoz robe bez veleprodajnog skladišta.
-
luxferre
#22 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Dali to znači da moramo na početku registrovati samo doo za maloprodaju?Do77 wrote: ↑02/07/2024 13:13Naravno.. možeš koristiti carinsko skladište u vlasniku špeditera(uz plaćanje najma ofc).luxferre wrote: ↑01/07/2024 14:06 Dali postoji mogućnost da doo vrši uvoz i eventualni izvoz robe bez veleprodajnog skladišta.
Strah me je samo toga što ja prvu godinu neću imati nekog posla i prometa, pa nebih da se dajem u trošak dodatnog iznajmljivanja skladišta
- DaysleepeR
#23 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Pozdrav.Spliff.Master wrote: ↑01/02/2011 19:16 Forumashi moji dragi!
10,000*1.15 = 11,500
11,500*1.17 = 13,455
Hvala!
Osnuj novi d.o.o.
Kalkulacija je - vrijednost robe + transport = carinska osnovica; od carinske osnovice carina je 5, 10 ili 15% zavisno od vrste robe; carinska osnovica + iznos carine = poresna osnovica na koju se plaća 17% PDV.
Ima tu još troškova, špediterska usluga, korištenje carinske garancije, eventualni troškovi skladišta ako je roba iz Naredbe pa ide u skladište 3 dana na brojanje.
Takođe, troškovi transporta iz Kine za Evropu divljaju i mijenjaju se konstantno, u rasponu i do 3000$ razlike od kvartala do kvartala za pomorski transport.
Sve to moraš uzeti u obzir.
Takođe, uvoz iz Kine su bosanci i hercegovci davno otkrili, DOOOBRO se raspitaj o situaciji na tržištu i da li taj proizvod već postoji u BiH, jer je velika vjerovatnoća da postoji i da s njim trguje neki veletrgovac sa uhodanom mrežom kupaca već 20 godina.
Sretno!
-
splinter
#24 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Već 33 godineDaysleepeR wrote: ↑02/07/2024 13:33Pozdrav.Spliff.Master wrote: ↑01/02/2011 19:16 Forumashi moji dragi!
10,000*1.15 = 11,500
11,500*1.17 = 13,455
Hvala!
Osnuj novi d.o.o.
Kalkulacija je - vrijednost robe + transport = carinska osnovica; od carinske osnovice carina je 5, 10 ili 15% zavisno od vrste robe; carinska osnovica + iznos carine = poresna osnovica na koju se plaća 17% PDV.
Ima tu još troškova, špediterska usluga, korištenje carinske garancije, eventualni troškovi skladišta ako je roba iz Naredbe pa ide u skladište 3 dana na brojanje.
Takođe, troškovi transporta iz Kine za Evropu divljaju i mijenjaju se konstantno, u rasponu i do 3000$ razlike od kvartala do kvartala za pomorski transport.
Sve to moraš uzeti u obzir.
Takođe, uvoz iz Kine su bosanci i hercegovci davno otkrili, DOOOBRO se raspitaj o situaciji na tržištu i da li taj proizvod već postoji u BiH, jer je velika vjerovatnoća da postoji i da s njim trguje neki veletrgovac sa uhodanom mrežom kupaca već 20 godina.
Sretno!
Mislim da je ovaj do sada već dobio odgovor na pitanje, obzirom kad je objavio post.
-
luxferre
#25 Re: Osnivanje firme za uvoz (import)
Moram li koristiti skladište carine ili mogu koristiti i skladište neke logističke firme (pod uslovim da izmirim dadzbine za PDV i carinu) naravnoDo77 wrote: ↑02/07/2024 13:13Naravno.. možeš koristiti carinsko skladište u vlasniku špeditera(uz plaćanje najma ofc).luxferre wrote: ↑01/07/2024 14:06 Dali postoji mogućnost da doo vrši uvoz i eventualni izvoz robe bez veleprodajnog skladišta.