Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Dozer

#1 Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by Dozer »

I tako, doslo se na kraju i do toga da genijalci, radi profita logicno, konacno ukinu i ono malo ventilacionih koridora kroz Sarajevo.

Ova prica se pokrenula jos u maju 2021., ali sad je izgleda i definitivna - Sarajevo postaje cabar u kojem nece biti zraka za disanje. Vec sad je poprilicna katastrofa jer se novogradnja pravi bez ikakvog smislenog dugorocnog plana i razmisljanja o cirkulaciji zraka, a ovo je pogotovo vidljivo zimi, kada je radi ogromnog broja individualnih lozista na cvrsta goriva zrak u Sarajevu bukvalno otrovan i stetan "za koristenje".

Dovoljno je pogledati naselje Nova Otoka, koje je svojim oblikom, lokacijom i visinom objekata zatvorilo i ono malo cirkulacije koje je bilo, pa sad zimski smog i magla pocinju u Pofalicima, a zatim i ono neuseljeno kino iza Hitne pomoci u obliku jedra, koje bukvalno hvata i zadrzava protok zraka. Pa da su je bar zaoblili ili postavili bocno, ali jok...

Elem, uskoro ce nam svima "inzinjeri" i " strucnjaci" doci glave zbog nedostatka mentalnih kapaciteta za bilo sta vise od licnog interesa i vlastitog dzepa.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

ovde kod mene na selu vazda magla i smog i dok nije bilo nebodera i sad kad su izgradjeni :D
VladaFBiH

#3 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Što se tiče ovoga i regulisanja gradnje (nemam ništa protiv gradnje i treba da se gradi ali ne ovako kako se radi zadnjih skoro 30. godina) i zagađenja to je najveća prevara trojke u Sarajevu - ništa nisu uradili od obećanog već naprotiv sve suprotno
Dozer

#4 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by Dozer »

SDA je dobro utabala te staze jos od 1996.

Navukli su u Sarajevo sve Bosnjake koje su mogli (svi znamo zasto), dali brdo love i povlastica po osnovu izbjeglickih itd. naknada, a pri tome apsolutno nisu razmisljali o pratecoj infrastukturi za izgradnju tolikih novih kuca po brdima u i oko Sarajeva.

Na sve to su svojim tajkunima dali odrijesene ruke da grade zgrade gdje, kakve i kolike hoce. Rezultat svega toga (imbecilan, moram reci), jeste da su ovaj grad jos tada osudili na ekolosku propast. Djaba im je sto su posadili drvece, kad to drvece nema nikakvu funkciju.

Ovako je Sarajevo izgledalo 2002....
Image

Ovako danas, 2024...
Image

Slazem se, treba da se gradi, ali smisleno, s planom u kojem postoje elementi namijenjeni dobrobiti svih gradjana, a ne samo par pojedinaca.
Last edited by Dozer on 02/07/2024 09:21, edited 2 times in total.
VladaFBiH

#5 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote: 02/07/2024 09:07 SDA je dobro utabala te staze jos od 1996.
Upravo, a ovi su ih još asfaltirali... još kad nam s*ebu vodozaštitnu zonu tek smo ga onda na*ebali...
Haris.ba

#6 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 02/07/2024 09:10
Upravo, a ovi su ih još asfaltirali... još kad nam s*ebu vodozaštitnu zonu tek smo ga onda na*ebali...
Pa narod je to izglasao. I narod podrzava ukidanje vodozastitne zone na Ilidzi, a izvan Ilidze se puno ne zanima oko toga jer je to "tamo na selu" nize Marindvora.

Pa malo je falilo da provuku odluku o vodozastitnoj zoni relativno nedavno. Sada samo cekam da ponovo probaju. Sda to nije smjela da ozvanici, ovi se zacesljali...
Last edited by Haris.ba on 02/07/2024 09:23, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#7 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 02/07/2024 09:21
Pa narod je to izglasao. I narod podrzava ukidanje vodozastitne zone na Ilidzi, a izvan Ilidze se puno ne zanima oko toga jer je to "tamo na selu" nize Marindvora.
"narod" se ne pita za ovakve stvari nikada i nigdje jer da se pita oni bi sve prodali i betonirali a šta će sutra biti to nije važno jer je on sada uzeo pare
Dozer

#8 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by Dozer »

Pa i to je SDA sjebala dozvoljavanjem gradnje u njoj, a onda i onim nebulozama na Bjelasnici, opet bez pratece kvalitetne infrastrukture, pogotovo komunalne. Rezultat - danas Sarajevo ima vodu s Baceva koja je krcata fekalijama s Bjelasnice. "Elita" se lita.
JohnnyS

#9 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by JohnnyS »

Navukli su u Sarajevo sve Bosnjake koje su mogli (svi znamo zasto), dali brdo love i povlastica po osnovu izbjeglickih itd. naknada, a pri tome apsolutno nisu razmisljali o pratecoj infrastukturi za izgradnju tolikih novih kuca po brdima u i oko Sarajeva.

Na sve to su svojim tajkunima dali odrijesene ruke da grade zgrade gdje, kakve i kolike hoce. Rezultat svega toga (imbecilan, moram reci), jeste da su ovaj grad jos tada osudili na ekolosku propast. Djaba im je sto su posadili drvece, kad to drvece nema nikakvu funkciju.

Ovako je Sarajevo izgledalo 2002....
Image

Ovako danas, 2024...
Image

Slazem se, treba da se gradi, ali smisleno, s planom u kojem postoje elementi namijenjeni dobrobiti svih gradjana, a ne samo par pojedinaca.
Ja svaki put kad ulazim u Sarajevo s autoputa imam dojam da u Rio de Jeneiro ulazim kad one kuće po brdima izgledaju kao favele.
Dozer

#10 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by Dozer »

Jer su gradjene bez dozvola, plana, programa, pratece infrastrukture. Sve je islo samo s jednim ciljem - da se nasele Bosnjaci (politicki razlozi, naravno), a legalizacija svega toga ce biti naknadno, kao sto je i bila par puta, sve pod SDA nadzorom.

Tebi to tako izgleda iz daljine, a kad udjes medju te kuce, tek tada vidis horor. Zid do zida, uske cestice, nagurano... Totalno besmisleno.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by konektovan »

Na ta brda koja spominjes, Bosnjaci su se poceli naseljavati jos u titino doba...dzaba krecis.
Magla i smog je bila i prije zgrada o kojim pisete, magla ce biti i poslije...i zauvijek.
VladaFBiH

#12 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote: 02/07/2024 09:33 Jer su gradjene bez dozvola, plana, programa, pratece infrastrukture. Sve je islo samo s jednim ciljem - da se nasele Bosnjaci (politicki razlozi, naravno), a legalizacija svega toga ce biti naknadno, kao sto je i bila par puta, sve pod SDA nadzorom.

Tebi to tako izgleda iz daljine, a kad udjes medju te kuce, tek tada vidis horor. Zid do zida, uske cestice, nagurano... Totalno besmisleno.
da, ja sam na Sokolju prije nekoliko godina imao saobraćajku sa garažnim vratima :)

Idiot je napravio kuću na cesti i stavio velika jednodijelna vrata koja se otvaraju tako što jedno metar i pol uđu u saobraćajnicu i tako je kloc ista otvarao dok sam ja prolazio ispred njegove kuće i oderao mi dvoja vrata na autu :zoka: :zoka: :zoka: :zoka:
Haris.ba

#13 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by Haris.ba »

konektovan wrote: 02/07/2024 09:38 Na ta brda koja spominjes, Bosnjaci su se poceli naseljavati jos u titino doba...dzaba krecis.
Magla i smog je bila i prije zgrada o kojim pisete, magla ce biti i poslije...i zauvijek.
Ta brda su se pocela ubrzano izgradjivati 80ih godina kada drzava nije imala para da stanogradnjom zadovolji traznju. Pa je dopustila masovnu izgradnju kuca bez ikakve planirane moderne infrastukture.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#14 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by konektovan »

Haris.ba wrote: 02/07/2024 09:42
konektovan wrote: 02/07/2024 09:38 Na ta brda koja spominjes, Bosnjaci su se poceli naseljavati jos u titino doba...dzaba krecis.
Ta brda su se pocela ubrzano izgradjivati 80ih godina kada drzava nije imala para da stanogradnjom zadovolji traznju. Pa je dopustila masovnu izgradnju kuca bez ikakve planirane moderne infrastukture.
Pa ovdje se pise da je to SDA zapocela
Haris.ba

#15 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by Haris.ba »

konektovan wrote: 02/07/2024 09:42 Pa ovdje se pise da je to SDA zapocela
Pa pise. Cinjenice su nebitne. :mrgreen:

Sda je kriva sto je samo nastavila staru sarajevsku tradiciju. Meni licno te favele nista specijalno nisu drugacije od favela u Starom gradu. Jedina razlika je lokacija.
Austrougari i kasnije komunisti su uveli nesta sto Sarajevo nije bilo do tada. Bulevare, moderne ceste, drvorede, urbane parkove...
Sda je, da tako kazem, se vratila tradiciji. :D

Gledam sadasnje novogradnje. Tu nema centimetra odvojenog da uz cestu bude trotoar sa zelenom trakom i drvoredom. Da ne pricam o parkovskoj povrsini. I sve to prolazi, i prolazice. Jer, narod to voli.

Jer, da narod to ne voli - izabrao bi nesta drugo. I sve dok je demokratija je tako. Jedino da dodje prosvjecena monarhija ili diktatura nad proleterijatom.

Sad sam se vratio iz Beca. I vidim isto u Sarajevu samo u manjem obimu. Vidim Senbrun sa zoo, isto sto je bilo na Ilidzi (isto je zoo bio pored princevog letnjikovca, isto je pruga dolazila do zoo da narod moze doci da pogleda). Isto vidim muzej na slican fazon, upravne zgrade, javni saobracaj...
Last edited by Haris.ba on 02/07/2024 09:52, edited 2 times in total.
Dozer

#16 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by Dozer »

VladaFBiH wrote: 02/07/2024 09:41
Dozer wrote: 02/07/2024 09:33 Jer su gradjene bez dozvola, plana, programa, pratece infrastrukture. Sve je islo samo s jednim ciljem - da se nasele Bosnjaci (politicki razlozi, naravno), a legalizacija svega toga ce biti naknadno, kao sto je i bila par puta, sve pod SDA nadzorom.

da, ja sam na Sokolju prije nekoliko godina imao saobraćajku sa garažnim vratima :)

Idiot je napravio kuću na cesti i stavio velika jednodijelna vrata koja se otvaraju tako što jedno metar i pol uđu u saobraćajnicu i tako je kloc ista otvarao dok sam ja prolazio ispred njegove kuće i oderao mi dvoja vrata na autu :zoka: :zoka: :zoka: :zoka:
Ali on ima garazu brale, ha ja... :lol:
Nema veze sto u nju ulazi i iz nje izlazi s 5-6 motanja i za 3-4 minute :lol:

Ima i kucu Sarajevu, eeee :lol:
muha_sa

#17 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by muha_sa »

Regularno prikljucenu struju, vodu, kanalizaciju......na bespravno izgradjen objekat :-)
Dozer

#18 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by Dozer »

Haris.ba wrote: 02/07/2024 09:42
1985....
Image

Nista se tu nije tada ubrzano izgradjivalo. Npr. Hrasno brdo je u ratu imalo prorijedjene kuce na vrh Ozrenke i Milinkladske... Mojmilo brdo bilo skoro golo do rezervoara.... Pofalici imali kuce do pola danasnjeg brda... Sokolje trci trci pa kuca... Jedino su Velesici (Velusici po Mladicu) imali kuce kao i danas, do pred vrh Huma.
Dio iza i iznad fabrike Zrak bile livade..... Zuc bile livade... Hotonj bile livade... Barice bile livade.... Poljine bile livade.... itd.itd.
Dakle, nije bas da se tuda nesto ubrzano gradilo 80-ih.
Last edited by Dozer on 02/07/2024 10:00, edited 1 time in total.
muha_sa

#19 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by muha_sa »

Što se tice ventilacionih koridora i tih kerefeka ne mogu komentirat jer ne komentiram nešto o cem pojma nemam :-) samo jedno znam--kako znam za sebe Sarajevo se vazda gušilo u magli i smogu i birvaktil je bio uz London najzagadjeniji grad, Kad sam u TASU radio pa nas magla uhvati kad se iz druge smjene vracamo (to je bilo u ponoc) moja jaran vozi a ja ispred pjehoke jer se prst pred nosom ne vidi pa se tako mjenjamo sve do Kobilecje glave :-)
JohnnyS

#20 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by JohnnyS »

Meni isto malo nategnuto zvuči da zbog par nebodera se stvara neka vremenska nepogoda. Pa nije Empire state building jebote
VladaFBiH

#21 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

muha_sa wrote: 02/07/2024 09:58 Što se tice ventilacionih koridora i tih kerefeka ne mogu komentirat jer ne komentiram nešto o cem pojma nemam :-) samo jedno znam--kako znam za sebe Sarajevo se vazda gušilo u magli i smogu i birvaktil je bio uz London najzagadjeniji grad, Kad sam u TASU radio pa nas magla uhvati kad se iz druge smjene vracamo (to je bilo u ponoc) moja jaran vozi a ja ispred pjehoke jer se prst pred nosom ne vidi pa se tako mjenjamo sve do Kobilecje glave :-)
Istina je da je ovdje uvijek bilo i biće magle ali to ne znači da trebamo napraviti stanje da se ta magla zadržava više nego što treba.

Zna se kako nastaje SMOG i zašto je važno da je ta prirodna magla što kraće tu...
Dozer

#22 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by Dozer »

muha_sa wrote: 02/07/2024 09:58 Što se tice ventilacionih koridora i tih kerefeka ne mogu komentirat jer ne komentiram nešto o cem pojma nemam :-) samo jedno znam--kako znam za sebe Sarajevo se vazda gušilo u magli i smogu i birvaktil je bio uz London najzagadjeniji grad, Kad sam u TASU radio pa nas magla uhvati kad se iz druge smjene vracamo (to je bilo u ponoc) moja jaran vozi a ja ispred pjehoke jer se prst pred nosom ne vidi pa se tako mjenjamo sve do Kobilecje glave :-)
Tacno, ali je to tada vecinom bila kotlinska magla. Ona postoji i sad, ali nije krcata svim i svacim. Nije zrak smrdio, toga se dobro sjecam, Prije rata je postojala i pozamasna industrija u i oko Sarajeva (TAS, PRETIS, ZICA, FAMOS, itd.) koje danas nema, tako da je danasnji osnovni uzrok smoga individualno lozenje u hiljadama novoizgradjenih privatnih kuca.

A novoizgradjene zgrade su postavljene tacno na pravcima prirodnog strujanja zraka, koje je vecinski na pravcu JZ-SI, tj. iz pravca Igmana i Bjelasnice.
Last edited by Dozer on 02/07/2024 10:07, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#23 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

JohnnyS wrote: 02/07/2024 10:01 Meni isto malo nategnuto zvuči da zbog par nebodera se stvara neka vremenska nepogoda. Pa nije Empire state building jebote
Ako ih postaviš kao SA Tower itekako imaju uticaja na protok zraka u kotlini koja je u najširem dijelu široka jedva 2 kilometra - zrak je fluid i ako te interesuje zašto se to dešava imaš teoriju kretanja fluida a ako ti je to mrsko čitati imaš na netu animacije šta se događa kada staviš zgradu tamo gdje je "protok" zraka i kako se to zapravo odražava na brzinu i pravac kretanja istog odnosno u našem slučaju zadržavanje u kotlini
Dozer

#24 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by Dozer »

VladaFBiH wrote: 02/07/2024 10:07
JohnnyS wrote: 02/07/2024 10:01 Meni isto malo nategnuto zvuči da zbog par nebodera se stvara neka vremenska nepogoda. Pa nije Empire state building jebote
Ako ih postaviš kao SA Tower itekako imaju uticaja na protok zraka u kotlini koja je u najširem dijelu široka jedva 2 kilometra - zrak je fluid i ako te interesuje zašto se to dešava imaš teoriju kretanja fluida a ako ti je to mrsko čitati imaš na netu animacije šta se događa kada staviš zgradu tamo gdje je "protok" zraka i kako se to zapravo odražava na brzinu i pravac kretanja istog odnosno u našem slučaju zadržavanje u kotlini
Tacno tako.

Ovo su primarni prirodni pravci ulaska i protoka zraka kroz Sarajevo...

Image

Ako se to zatvori, a vec se uveliko zatvorilo Tiibrom, MIljackom, Novom Otokom i onimi jedrom kod Hitne... Rezultate vec vidimo, a vidjecemo ih jos bolje uskoro.
Last edited by Dozer on 02/07/2024 10:12, edited 1 time in total.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#25 Re: Ukidanje ventilacionih koridora u Sarajevu

Post by arman1 »

Đaba se ložite. Prije rata je bilo par urbanističkih fula bez premca. Naselje Grbavica orginalno u Sarajevu i kopija u Novom Sadu danas se koriste kao primjer kako se ne smije planirati naselje.
Što se vjetrokoridora tiće, tamo neke 67. ili 69. je napravljena studija koja je kao zaključaj imala daljne pravce širenja Sarajeva i pravila gradnje. Između ostalog rečeno je da se ne bi smjele praviti zgrade po visini koja spratnosti odgovara VP+4 sprata+Mansadra. Izuzetak po odluci bi moglea biti zdanja posebne namjene od interesa za zajednicu. Već 70tih su nikli neki od Sarajevskih nebodera. Niko se nije usudio da pravi ova nova strašila.
Poslije rata su divljeneri dovlačili ljude u grad i kupovali socijalni mir (i glasove na izborima). Povečan priliv je uzrokovao povečanu potrebu za stambenim prostorom. Svak se snalazio kako je znao, pojedinci su se obogatili(tibra i sl), a vlast je iz svojih interesa žmirila na jedno oko(ponekad na oba).
Rezultat imamo ogromnu količinu objekata koji ne bi smjeli biti tamo gdje su. Imamo ogromnu količinu objekata nestručno i nekvalitetno napravljenih. Imamo hiljede latentnih požarišta. Nakon 6.000 godina dokumentovanog ljudskog obitovanja na Ilidži voda sa Vrela Bosne se ne može piti jeru u nju sere i i piša lokalna (e)lita. Planinska izletišta se strukturalno uništavaju a sve za malu korist pojedinaca.
Vjetrokoridori su zatvoreni i bit će još više zapreka (ovi kranovi to obečavaju). Te objekte zbog kojih trpi zdravlje kompletne populacije KS nikaad i niko neće i ne može ukloniti. Ljudi koji su dobili pare da bi to odobrili sigurno se neće pokajati u udobnosti domova na poljinama, Breci itd.
Ko može idealno se izmaći ka periferiji kantona.
Post Reply