kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/07/2024 08:19
Ateista wrote: ↑01/07/2024 07:03
Filter wrote: ↑30/06/2024 17:22
mi smo to rjesavali da ja predam za pasos sa kcerkom, a supruga doda svoj potpis kada podize pasos i niko nam nije pravio problem. ali to je bilo poodavno. mozda je sad promijenjeno
I dalje moze tako, ove godine podigli pasos.
Nismo razvedeni ali nismo ni vjencani, ovo drugo niko ni ne pita.
pazi paradoksa, kad su roditelji u braku,tad je potreban potpis oba roditelja,a kad nisu ,sve završava jedan,mama u 90 posto slučajeva.
Kad bi podjela starateljstva bila postena, to bi imalo smisla.
Pretpostavljam da ima situacija gdje je nakon razvoda nemoguce doci do jednog od roditelja koji vise nema starateljstvo, ili iz nekog inata ne zeli da potpise saglasnost i ucjenjuje, raznih slucajeva ima, tako da to ima smisla da ako su roditelji razvedeni da onaj ko je dobio starateljstvo moze bez problema izvaditi pasos djetetu i ici vani, bar kad je u pitanju odmor.
Ono gdje je problem je u stvari nacin na koji se starateljstvo dodjeljuje, kao sto smo govorili bez ikakvog razloga se jedan roditelj iskljucuje, uglavnom otac. Po defaultu bi trebalo da ide ravnopravno starateljstvo, da dijete podjednako boravi kod jednog i kod drugog, osim ako se drugacije ne dogovore, i u tom slucaju bi bilo logicno i da oboje moraju potpisati za pasose i za putovanja, kao i kad su u braku.
Dodjeljivanje starateljstva jednom od roditelja a da drugi vidja samo povremeno, bi moralo biti iskljucivo u slucajevima kada ima neki dobar razlog za to, kada jedan od roditelja nije sposoban za starateljstvo iz bilo kojeg razloga. Tada je po meni OK da onaj ko ima stareteljstvo moze samostalno otici vani, ali da se ne ometa pravo drugog roditelja da vidja dijete, sto znaci ako drugi roditelj vidja dijete jednom u dvije sedmice da odmor treba tome prilagoditi.
Odlazak da se zivi vani naravno ne dolazi u obzir bez saglasnosti, to bi po meni smjelo samo u slucajevima gdje se jednom roditelju u potpunosti oduzme pravo i na vidjanje djeteta, ili ako taj roditelj neki duzi vremenski period ne koristi to pravo da vidja dijete a nema opravdan razlog za to (u bolnici ili tako nesto) i tada bi po meni trebalo oduzeti i to pravo na vidjanje i dati prvom roditelju potpuno stateljstvo uz mogucnost i da moze ici da zivi vani ako zeli. U ovome svemu se ni jednog momenta ne bi smjelo gledati da li je u pitanju majka ili otac, vec iskljucivo gledati dobrobit djeteta.
Tako bi nekako bilo u nekom normalnom drustvu.