Pogresno mislis. Hr i srb proizvode imas kupiti kod nas.. prema tome imas i toga na nasim policama. Mijesa se uvijek.
Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
-
moimoi
#1876 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
-
Vjecita_zavrzlama
#1877 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Dalje treba gledat koliki uticaj vjerske zajednice imaju na narod? I to daje neku mjeru koliko je narodu religija uticajna
IZ u bosnjaka je totalno pro sda
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1878 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ubacuju se manje kvalitetni proizvodi i svakakvo smeće u industrijski proizvedene artikle.
Nije to baš neka novost.
-
moimoi
#1879 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Kako nije dala doprinos ako se koristi u razne med svrhe?sehohari wrote: ↑29/06/2024 18:56
Tebi je jasno da geografija Libanona i Palestine/Izraela nije nalik onoj na arapskom poluotoku?
Nije životinja dala doprinos, već se koristi zato što je po biologiji poprilično slična čovjeku.
Zato se i lakše šire bolesti sa svinje na čovjeka, to je zapravo više malus nego plus u kontekstu konzumacije.
Od srcanih zalizaka, izucavanja anatomije dok je bilo zabranjeno secirati ljude, do kapsula…
- PreWiBa
#1880 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Dovoljno da se izjava reisa može naći na naslovnoj.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/06/2024 18:59 Dalje treba gledat koliki uticaj vjerske zajednice imaju na narod? I to daje neku mjeru koliko je narodu religija uticajna
I dovoljna da se dijaspora većinom okuplja oko vjerskih institucija.
-
moimoi
#1881 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- canvra888
#1882 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Evo recimo konkretno Ovako, bosanska firma.
Imaš li konkretno dokaza da stavljaju magaretinu u salame ili samo pretpostavke?
- PreWiBa
#1883 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nije ona "dala doprinos", to što je po anatomiji poprilično slična čovjeku.moimoi wrote: ↑29/06/2024 19:00Kako nije dala doprinos ako se koristi u razne med svrhe?sehohari wrote: ↑29/06/2024 18:56
Tebi je jasno da geografija Libanona i Palestine/Izraela nije nalik onoj na arapskom poluotoku?
Nije životinja dala doprinos, već se koristi zato što je po biologiji poprilično slična čovjeku.
Zato se i lakše šire bolesti sa svinje na čovjeka, to je zapravo više malus nego plus u kontekstu konzumacije.
Od srcanih zalizaka, izucavanja anatomije dok je bilo zabranjeno secirati ljude, do kapsula…
Doprinos čovječanstvu je dao pas koji čuva stoku, i čuva kuću, daje mačka koja ubija miševe i ganja zmije.
U farmakologiji je obična praksa vidjeti kako druge životinje npr. reaguju na određene bolesti i onda na osnovu toga napraviti lijek, tj. tih procesa. Opet, ne bih nikad pojeo npr. šišmiša.
- PreWiBa
#1884 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
-
Vjecita_zavrzlama
#1885 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Pa na selima je jaci uticaj al urbana mjesta ne bassehohari wrote: ↑29/06/2024 19:01Dovoljno da se izjava reisa može naći na naslovnoj.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/06/2024 18:59 Dalje treba gledat koliki uticaj vjerske zajednice imaju na narod? I to daje neku mjeru koliko je narodu religija uticajna
Ps:evo sad sam bas pitao mamu za rakiju, moj djed je klanjao svaki vakat ,mama dimije nosila,zvali ih hodzici jer su svi mahom klanjali, pekla se rakija tacnije dajdze,i kaze masa bosbjackih porodica je peklo rakiju
Onda sam pitao za svinje kaze mati sta seres
Izvini morao sam o rakiji
-
moimoi
#1886 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Je li ti zaista studiras medicinu?sehohari wrote: ↑29/06/2024 19:05Nije ona "dala doprinos", to što je po anatomiji poprilično slična čovjeku.moimoi wrote: ↑29/06/2024 19:00Kako nije dala doprinos ako se koristi u razne med svrhe?sehohari wrote: ↑29/06/2024 18:56
Doprinos čovječanstvu je dao pas koji čuva stoku, i čuva kuću, daje mačka koja ubija miševe i ganja zmije.
U farmakologiji je obična praksa vidjeti kako druge životinje npr. reaguju na određene bolesti i onda na osnovu toga napraviti lijek, tj. tih procesa. Opet, ne bih nikad pojeo npr. šišmiša.
Zar nije i pas haram u islamu? Koliko ja znam.. on je “cuvar pakla”.
-
Vjecita_zavrzlama
#1887 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Cuj pas cuvar pakla
-
Vjecita_zavrzlama
#1888 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
@sehohari
Jedne prilike je bivsi reis bio izasao na izbore i dobio nekih 1-% glasova
Jedne prilike je bivsi reis bio izasao na izbore i dobio nekih 1-% glasova
-
moimoi
#1889 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- PreWiBa
#1890 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Koja urbana mjesta?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/06/2024 19:09Pa na selima je jaci uticaj al urbana mjesta ne bassehohari wrote: ↑29/06/2024 19:01Dovoljno da se izjava reisa može naći na naslovnoj.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/06/2024 18:59 Dalje treba gledat koliki uticaj vjerske zajednice imaju na narod? I to daje neku mjeru koliko je narodu religija uticajna
Ps:evo sad sam bas pitao mamu za rakiju, moj djed je klanjao svaki vakat ,mama dimije nosila,zvali ih hodzici jer su svi mahom klanjali, pekla se rakija tacnije dajdze
Onda sam pitao za svinje kaze mati sta seres![]()
Izvini morao sam o rakiji![]()
Zenica je najreligiozniji veći grad kod nas svakako.
U Mostaru je muftija mislim danas više politička nego vjerska ličnost.
I sam znaš da je pola Sarajeva došlo iz drugih ruralnih mjesta, nije cijeli grad oko Marindvora.
Sva mjesta sa manje od 50-60 hiljada ljudi su svakako samo para-urbana.
- iClass
#1891 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Bio si u Sarajevu gdje ima turista, ateista, pripadnika drugih religija itd.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/06/2024 18:56 pa lakse je slijedit krscanstvo radi toga i tema mozel se i islam reformisat?
No ja i dalje ne vjerujem da vecina ljudi posti u bosnjackim mjestima, bio sam u Sarajevu sad za ramazan imam rodbinu u Ilijasu i pricam onako iz mog iskustva
I 30% da posti to je dakle od 100 hiljada 30 hiljada,i logicno da su dzamije pune
I ja ne smatram Bošnjake nekim vjernicima (mada je kod mene kriterij veći) ali treba se priznati šta jest a to je da Bošnjaci ipak poštuju post i to daleko više od 30%. Jer da samo 30% posti, Ramazan se ne bi ni primjetio a ne da se Ramazan primjeti i osjeti u svih 30 dana.
Dobra ti ova logika oko 30% i džamija, isto kao da je jedna džamija na 100k ljudi
Tvoj problem je što donosiš zaključke na osnovu onoga što vidiš oko sebe i u svojoj sredini. Još vidiš ono što želiš (par ljudi u kafiću za ramazan ti pokazatelj da slabo ljudi posti, puna džamija 30 noći redom na teravijama ti nije nikakav pokazatelj). Na kraju krajeva, Bošnjačka mjesta u BiH se razlikuju često.
- PreWiBa
#1892 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Pas nije haram u islamu. Haram ga je držati u kući, ali ne vani.moimoi wrote: ↑29/06/2024 19:11Je li ti zaista studiras medicinu?sehohari wrote: ↑29/06/2024 19:05Nije ona "dala doprinos", to što je po anatomiji poprilično slična čovjeku.
Da, studiram, i ne razumijem zašto životinju koju uslovljavamo sa "krme" toliko uzdižeš u nebesa.
-
moimoi
#1893 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Jeees… zasto mislis da vecina muslimana ne drze pse u kucama?
Pas je kao prljava zivotinja, a macka nije.
Iako macka obavlja nuzdu u kuci i to cistis sto moze prenjeti bartonelozu.
-
moimoi
#1894 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne smatram da je krme ruzna rijecsehohari wrote: ↑29/06/2024 19:18Pas nije haram u islamu. Haram ga je držati u kući, ali ne vani.moimoi wrote: ↑29/06/2024 19:11Je li ti zaista studiras medicinu?sehohari wrote: ↑29/06/2024 19:05
Nije ona "dala doprinos", to što je po anatomiji poprilično slična čovjeku.
Da, studiram, i ne razumijem zašto životinju koju uslovljavamo sa "krme" toliko uzdižeš u nebesa.
Ta zivotinja hrani vise od pola ljudi na ovoj zemaljskoj kugli.
- PreWiBa
#1895 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Šta ti ja mogu onda, pretpostavljam da nisi nikad rekla nekome da je prljav kao svinja, da je svinja od čovjeka i tkd.moimoi wrote: ↑29/06/2024 19:20Ne smatram da je krme ruzna rijec
Ta zivotinja hrani vise od pola ljudi na ovoj zemaljskoj kugli.
To meso je za mene škart, a ovo tvoje pisanje me neće od jednom uvjeriti u suprotno.
-
Vjecita_zavrzlama
#1896 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Bio sam u Vogosci i Ilijasu ,no ajde ako mislis da apsolutna vecina posti neka bude da postiiClass wrote: ↑29/06/2024 19:15Bio si u Sarajevu gdje ima turista, ateista, pripadnika drugih religija itd.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/06/2024 18:56 pa lakse je slijedit krscanstvo radi toga i tema mozel se i islam reformisat?
No ja i dalje ne vjerujem da vecina ljudi posti u bosnjackim mjestima, bio sam u Sarajevu sad za ramazan imam rodbinu u Ilijasu i pricam onako iz mog iskustva
I 30% da posti to je dakle od 100 hiljada 30 hiljada,i logicno da su dzamije pune
I ja ne smatram Bošnjake nekim vjernicima (mada je kod mene kriterij veći) ali treba se priznati šta jest a to je da Bošnjaci ipak poštuju post i to daleko više od 30%. Jer da samo 30% posti, Ramazan se ne bi ni primjetio a ne da se Ramazan primjeti i osjeti u svih 30 dana.
Dobra ti ova logika oko 30% i džamija, isto kao da je jedna džamija na 100k ljudi. Na 100k ljudi ćeš imati 100 džamija, pogotovo u selima gdje svaki zaseok ima svoju džamiju. A puna džamija za teraviju znači da daleko više ljudi posti od 30%. Prvo, ko god dolazi na teravija onda i posti. Koliko ima ljudi koji poste ali rade drugu, klanjaju kod kuće itd. A da ne govorim koliko ljudi kod nas posti a ne klanja 5 vakata ili teraviju. Ako imaš pune džamije ljudi koji poste i na to dodaj još i one koji poste a ne klanjaju, ode to daleko iznad 30%.
Tvoj problem je što donosiš zaključke na osnovu onoga što vidiš oko sebe i u svojoj sredini. Još vidiš ono što želiš (par ljudi u kafiću za ramazan ti pokazatelj da slabo ljudi posti, puna džamija 30 noći redom na teravijama ti nije nikakav pokazatelj). Na kraju krajeva, Bošnjačka mjesta u BiH se razlikuju često.
- PreWiBa
#1897 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ma imam viška vremena, pa za to. Ubijam vrijeme do utakmice u devet.
Ne znam, nekako uvijek čujem da je to najmanje religiozan kraj u BiH.
Istini za volju, pogotovo što je to sad u kontekstu aktuelne teme, znam tačno tri osobe koje su mi nonšalantno pričali o tome kako vole jesti svinjsko meso, pečenje i tkd. i sve tri su bili iz Tuzle ili tog kraja.
-
moimoi
#1898 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nisi ga ni probao ali sudissehohari wrote: ↑29/06/2024 19:23Šta ti ja mogu onda, pretpostavljam da nisi nikad rekla nekome da je prljav kao svinja, da je svinja od čovjeka i tkd.
To meso je za mene škart, a ovo tvoje pisanje me neće od jednom uvjeriti u suprotno.
Kaze se i “konju” pa sta to znaci? Konj je plemenita i vrlo pametna zivotinja.
A znas i sam da krme recimo u njem i sl je zivotinja koja donosi srecu i blagostanje.. kasica prasica i sl? Zar ne?
- canvra888
#1899 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- vjeshalica
#1900 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Evo nje....
Naziv im zapravo potječe iz engleskog jezika, a asocijacija sa svinjama nastala je tek naknadno zbog sličnosti dviju engleskih riječi. U Engleskoj su u 15. stoljeću, naime, zbog visoke cijene metala bile popularne posude od vrste gline zvane pygg. Kada bi obitelj uštedjela novce, stavila bi ih u posudu od pygga, stvorivši tako svoju pygg kasicu ili pygg banku. Kako je riječ pygg vrlo slična engleskoj riječi pig (svinja), uskoro su ljudi počeli miješati te pojmove.