Super, hvala na odgovoru. Upravo kako sam i na pocetku mislio, samo standardna provizija je u pitanju i to je to. Definitivno onda ne vrijedi mijenjati za domace valute, kao sto rece - samo kartica.sagosen wrote: ↑21/06/2024 16:51Racuna ti kupovni kurs (pogledaj ga na sajtu svoje banke) +1% fee.cable_stayed_bridge wrote: ↑17/06/2024 16:07 Da li postoji neki trik izracuna troskova pri karticnom placanju u zemljama poput Madjarske, Turske i sl. Mislim na neke dodatne fees, da li je povoljnije konvertovati KM u forinte ili lire i tako placati, ili je kartica sasvim OK tj obracunava se samo onih standardnih 1% vrijednosti transakcije, kao fee. Konkretno raiffeisen bank je u pitanju, vjerovatno je i za druge sl. Ranije sam imao iskustva sa Eur, Usd te je tu bilo samo ovih 1% kao fee.
Ne mijenjaj nista u forinte i lire, nije vrijedno da razbijas glavu i silnom racunanju, kusurima i sl. Kartica je zakon, pogotovo za zemlje poput Turske i Madjarske
BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
-
cable_stayed_bridge
#3376 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
-
zurik
#3377 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Pozdrav, jedno pitanje ako ima neko info/prijedlog.
Kakva su pravila kod uplacivanja vece kolicine gotovine (40-50 hiljada KM) na racun u banci (trenutno imam racun u Unicredit)? Za koliko se trazi porijeklo?
Da li mi je bolje raspodijeliti manje iznose na racune clanova porodice, pa da oni meni onda prebace sa svojih racuna na racun (kao pozajmicu ili tako nesto) jer planiram taj novac koristiti za kupovinu nekretnine?
Kakva su pravila kod uplacivanja vece kolicine gotovine (40-50 hiljada KM) na racun u banci (trenutno imam racun u Unicredit)? Za koliko se trazi porijeklo?
Da li mi je bolje raspodijeliti manje iznose na racune clanova porodice, pa da oni meni onda prebace sa svojih racuna na racun (kao pozajmicu ili tako nesto) jer planiram taj novac koristiti za kupovinu nekretnine?
- drug_profi
#3378 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Najbolje da upitaš u konkretnoj banci. Njima je svejedno kako ćeš se ti pokriti, bitno im je samo da niko njih ne optužuje ni za šta.
Skoro svaka banka drugačija interna uputstva ima.
Skoro svaka banka drugačija interna uputstva ima.
-
Dzontra_Volta
#3379 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Teško ćeš ti to odraditi legalno, ako nemaš dokaz o porijeklu novca.zurik wrote: ↑27/06/2024 15:38 Pozdrav, jedno pitanje ako ima neko info/prijedlog.
ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I
FINANSIRANJA TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI BIH
Član 12.
(Obaveza primjene mjera identifikacija i praćenje klijenta)
(1) Obveznik iz člana 5. ovog zakona (u tvom slučaju banka) dužan je preduzeti mjere identifikacije i praćenja
klijenta prilikom:
a) uspostavljanja poslovnog odnosa s klijentom;
b) obavljanja transakcije u iznosu 30.000 KM ili više bez obzira da li je transakcija obavljena
u obliku jedne operacije ili više operacija koje se čine povezanima;
c) obavljanja povremene transakcije koja predstavlja prijenos novčanih sredstava u iznosu od
2.000 KM ili više;
d) postojanja sumnje u vjerodostojnost i adekvatnost prethodno dobivenih informacija o
klijentu ili stvarnom vlasniku;
e) postojanja sumnje na pranje novca ili finansiranje terorističkih aktivnosti bez obzira na
iznos transakcije ili sredstava, bez obzira na sva moguća odstupanja, izuzeća ili pragove.
(2) Obveznik iz člana 5. ovog zakona dužan je kontinuirano preduzimati mjere identifikacije i
praćenja za sve postojeće klijente na osnovu materijalnosti i rizika, te provoditi postupak
identifikacije i praćenja nad tim postojećim odnosima u odgovarajućim trenucima, uzimajući
u obzir da li su i kada mjere identifikacije i praćenja prethodno realizirane, kao i adekvatnost
dobivenih podataka.
(3) Prilikom transakcije iz stava (1) tačka b) ovog člana koja se obavlja na osnovu prethodno
uspostavljenog poslovnog odnosa kod obveznika, obveznik će u okviru mjera identifikacije i
praćenja samo provjeriti identitet klijenta, odnosno lica koje transakciju obavlja te prikupiti
podatke iz člana 11. ovog zakona koji mu nedostaju.
Član 41.
(Ograničenja plaćanja gotovinom)
(1) Pravno i fizičko lice koje nije obveznik iz člana 5. ovog zakona, a koje obavlja registriranu
djelatnost prodaje robe, nepokretnosti ili vršenja usluga u BiH ne smije od klijenta ili trećeg
lica primiti gotov novac za njihovo plaćanje ako prelazi iznos od 30.000 KM.
(2) Ograničenje plaćanja gotovinom navedeno u stavu (1) ovog člana primjenjuje se i kada se
plaćanje obavlja u nekoliko povezanih transakcija gotovinom i njena ukupna vrijednost
prelazi 30.000 KM.
(3) Lica iz stava (1) ovog člana, koja obavljaju djelatnost prodaje robe, nepokretnosti ili
vršenja usluga, primit će plaćanje navedeno u st. (1) i (2) ovog člana od kupaca na svoj transakcijski račun.
(4) Lica iz stava (1) ovog člana postupaju u skladu sa st. (1) i (2) ovog člana i u slučajevima
primanja i odobravanja pozajmica.
(5) Kada kupoprodajni ugovor o prometu nekretnina uključuje transakciju ili transakcije
odnosno sredstva u novčanoj vrednosti od 30.000 KM ili više ili ekvivalent vrijednosti u
stranoj valuti, osim ako nije drugačije regulirano drugim zakonom, svaka transakcija mora biti
izvršena putem bankovnog naloga za plaćanje ili bankovnog transfera.
(6) U slučaju kupoprodajnog ugovora iz stava (5) ovog člana banka može primijeniti
pojednostavljene mjere identifikacije i praćenja iz člana 30. ovog zakona.
(7) Pravna lica i preduzetnici koji su registrirani za obavljanje djelatnosti trgovine plovilima,
vozilima i letjelicama ne smiju od klijenta ili trećeg lica primiti gotov novac za njihovo
plaćanje ako prelazi iznos od 30.000 KM.
- Pennywho
#3380 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ovo pitanje je sigurno postavljeno sto puta ali treba mi odgovor jer ocigledno Sparkasse support mi nije danas htio odgovoriti najmanje 2 sata. Meni debit kartica kod njih ističe sljedećeg mjeseca i zanima me kako ide procedura za obnovu? Da li oni mene nazovu za to ili? Gdje stiže ta nova kartica?
- nepass1
#3381 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Gdje si podigao tu trenutnu. Neke banke zovu a neke ne. Asa ne zove nprPennywho wrote: ↑28/06/2024 17:00 Ovo pitanje je sigurno postavljeno sto puta ali treba mi odgovor jer ocigledno Sparkasse support mi nije danas htio odgovoriti najmanje 2 sata. Meni debit kartica kod njih ističe sljedećeg mjeseca i zanima me kako ide procedura za obnovu? Da li oni mene nazovu za to ili? Gdje stiže ta nova kartica?
- Pennywho
#3382 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Sparkasse Banka u Importanne Centru, bio podigao ovu karticu prije par godina kad sam jos uvijek bio na fakultetu pa banka bukvalno bila preko puta kampusa, prijavio se tu za studentski paket.nepass1 wrote: ↑28/06/2024 17:22Gdje si podigao tu trenutnu. Neke banke zovu a neke ne. Asa ne zove nprPennywho wrote: ↑28/06/2024 17:00 Ovo pitanje je sigurno postavljeno sto puta ali treba mi odgovor jer ocigledno Sparkasse support mi nije danas htio odgovoriti najmanje 2 sata. Meni debit kartica kod njih ističe sljedećeg mjeseca i zanima me kako ide procedura za obnovu? Da li oni mene nazovu za to ili? Gdje stiže ta nova kartica?
-
Dzontra_Volta
#3383 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Zvaće te oni da dođeš podignuti. I to tek nekad na samom kraju mjeseca, bar na osnovu mog iskustva.Pennywho wrote: ↑28/06/2024 17:00 Ovo pitanje je sigurno postavljeno sto puta ali treba mi odgovor jer ocigledno Sparkasse support mi nije danas htio odgovoriti najmanje 2 sata. Meni debit kartica kod njih ističe sljedećeg mjeseca i zanima me kako ide procedura za obnovu? Da li oni mene nazovu za to ili? Gdje stiže ta nova kartica?
- Pennywho
#3384 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Da li to znaci ako to bude slucaj, ja mogu nastaviti koristiti karticu do kraja mjeseca ili ona automatski ne vazi cim dodje do mjeseca isteka?Dzontra_Volta wrote: ↑28/06/2024 17:56Zvaće te oni da dođeš podignuti. I to tek nekad na samom kraju mjeseca, bar na osnovu mog iskustva.Pennywho wrote: ↑28/06/2024 17:00 Ovo pitanje je sigurno postavljeno sto puta ali treba mi odgovor jer ocigledno Sparkasse support mi nije danas htio odgovoriti najmanje 2 sata. Meni debit kartica kod njih ističe sljedećeg mjeseca i zanima me kako ide procedura za obnovu? Da li oni mene nazovu za to ili? Gdje stiže ta nova kartica?
- drug_profi
#3385 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Kartica ce ti biti izradjena i spremna za urucenje u poslovnici u kojoj si otvorio racun, do kraja mjeseca vazenja koji pise na njoj.
Znaci ne trebaš nista zvati, samo otidji.
Ili nazovi broj koji imaš kao suport servis za kartice. Oni moraju biti online 24/7.
Znaci ne trebaš nista zvati, samo otidji.
Ili nazovi broj koji imaš kao suport servis za kartice. Oni moraju biti online 24/7.
-
noviclan
#3386 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Zna li neko do koje godine euro novcanice vrijede koja je "najstarija" godina
-
Dzontra_Volta
#3387 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Važi do 24 sata zadnjeg dana mjeseca koji ti je označen na kartici i tad automatski prestaje važiti ako nisi preuzeo novu karticu.Pennywho wrote: ↑28/06/2024 18:00Da li to znaci ako to bude slucaj, ja mogu nastaviti koristiti karticu do kraja mjeseca ili ona automatski ne vazi cim dodje do mjeseca isteka?Dzontra_Volta wrote: ↑28/06/2024 17:56Zvaće te oni da dođeš podignuti. I to tek nekad na samom kraju mjeseca, bar na osnovu mog iskustva.Pennywho wrote: ↑28/06/2024 17:00 Ovo pitanje je sigurno postavljeno sto puta ali treba mi odgovor jer ocigledno Sparkasse support mi nije danas htio odgovoriti najmanje 2 sata. Meni debit kartica kod njih ističe sljedećeg mjeseca i zanima me kako ide procedura za obnovu? Da li oni mene nazovu za to ili? Gdje stiže ta nova kartica?
Ako ranije preuzmeš karticu, ona počinje važiti uglavnom kratko po uručenju, a ona ranija prestaje važiti (trebalo bi da ti je uzmu u banci, jer je ta plastika njihovo vlasništvo).
- Pennywho
#3388 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
U redu, hvala ti puno na korisnim informacijama.Dzontra_Volta wrote: ↑28/06/2024 20:02Važi do 24 sata zadnjeg dana mjeseca koji ti je označen na kartici i tad automatski prestaje važiti ako nisi preuzeo novu karticu.Pennywho wrote: ↑28/06/2024 18:00Da li to znaci ako to bude slucaj, ja mogu nastaviti koristiti karticu do kraja mjeseca ili ona automatski ne vazi cim dodje do mjeseca isteka?Dzontra_Volta wrote: ↑28/06/2024 17:56
Zvaće te oni da dođeš podignuti. I to tek nekad na samom kraju mjeseca, bar na osnovu mog iskustva.
Ako ranije preuzmeš karticu, ona počinje važiti uglavnom kratko po uručenju, a ona ranija prestaje važiti (trebalo bi da ti je uzmu u banci, jer je ta plastika njihovo vlasništvo).
- -Chesterfield-
#3389 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
https://www.sparkasse.ba/bs/stanovnistv ... -ivi-paket
Može li se sa ovim paketom podizati i uplatiti novac na šalteru i bankomatu?
-
akcija007
#3390 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
@zurik legalno vrlo tesko trazit ce svima porijeklo novca . Ti mozes mozda sebi uplatiti 5000 KM i bit ce bez problema. A ostala rodbina isto na sebe po par hiljada i ne znam kada ti budu slali bezgotovinski preko racuna hoce li tebe banka kontaktirati kakve to prilive dobijas .
Pozajmicom se ne dokazuje porijeklo novca , nista ne znaci da potpisete pozajmicu , kada ce ti opet traziti porijeklo novca
Pozajmicom se ne dokazuje porijeklo novca , nista ne znaci da potpisete pozajmicu , kada ce ti opet traziti porijeklo novca
- Pennywho
#3391 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Možeš sa bilo kojim paketom na šalter uplatiti i podizati novac a i na bankomatima, samo pazi da nemaš puno bankomata sa Sparkasse u Sarajevu gdje možeš na njih uplatiti novac. Znam samo za 2, jedan je u Importanne centru u poslovnici a drugi ne znam gdje je.-Chesterfield- wrote: ↑29/06/2024 09:06 https://www.sparkasse.ba/bs/stanovnistv ... -ivi-paket
- -Chesterfield-
#3392 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ovu banku sam naveo kao primjer, inače ovaj održivi paket je dostupan u svim bankama po istoj cijeni.Pennywho wrote: ↑29/06/2024 13:02Možeš sa bilo kojim paketom na šalter uplatiti i podizati novac a i na bankomatima, samo pazi da nemaš puno bankomata sa Sparkasse u Sarajevu gdje možeš na njih uplatiti novac. Znam samo za 2, jedan je u Importanne centru u poslovnici a drugi ne znam gdje je.-Chesterfield- wrote: ↑29/06/2024 09:06 https://www.sparkasse.ba/bs/stanovnistv ... -ivi-paket
Ne znam šta ovo znači...
Održivi paket ne uključuje mogućnost polaganja i podizanja gotovog novca na račun/sa računa za plaćanje, već isključivo bezgotovinske transakcije
-
akcija007
#3393 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Odrzivi paket u bankama ne podrazumijeva poslpvanje s gotovinom . Samo i iskljucivo bezgotovinski placanje na netu i na POS uresjima
- holowey
-
akcija007
#3395 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Na odrzivi racun sredstva mogu doci samo besgotovinski.
Ne moze se uplatiti gotovina u poslovnici/bankomatu a ne moze se ni isplatiti
Nije namjenjen za pio/mio samo vec moze i za primanje plate npr
Ne moze se uplatiti gotovina u poslovnici/bankomatu a ne moze se ni isplatiti
Nije namjenjen za pio/mio samo vec moze i za primanje plate npr
-
muki_muky
#3396 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Da li zirat banka kao ostale uzima 1% za online placanje u stranoj valuti?
-
gidra
#3397 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Da, uzima.
Ziraat banka je od svih banaka najskuplja za inostrana plaćanja koji nisu u dolarima i ima tu baš glupu politiku. Primjera radi, ako nesto platiš u eurima, oni ti odrade konverziju prvo u dolare, pa iz dolara u marke, znaci platiš duplu konverziju i naplate proviziju.
Ako nešto plaćaš u dolarima, onda je ok, isto kao i u svakoj drugoj banci.
-
gidra
#3398 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
A prednost joj je sto je najeftinija za online plaćanja u BiH.
Ako plaćaš neku uslugu, komunalni račun čija firma ima u Ziraat banci račun, provizija je 0 KM, to jeste dzaba.
Znaci sve online transakcije unutar banke su hesplatne.
Ako online plaćaš na račun firme, koja ima račun u bilo kojoj drugoj banci, provizija je samo 0.5 KM.
Ako plaćaš neku uslugu, komunalni račun čija firma ima u Ziraat banci račun, provizija je 0 KM, to jeste dzaba.
Znaci sve online transakcije unutar banke su hesplatne.
Ako online plaćaš na račun firme, koja ima račun u bilo kojoj drugoj banci, provizija je samo 0.5 KM.
- drug_profi
#3399 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Prosjecnom korisniku na mjesecnom nivou to donosi 5 maraka ustede.
Zato kad ode vani na 500 potrosenih eura sve nadoknadi.
Zato kad ode vani na 500 potrosenih eura sve nadoknadi.
-
Dzontra_Volta
#3400 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ima li iko ovaj Održivi paket?
Može li se to otvoriti, a da ne primam platu na tekući račun koji je vezan za ovaj paket (eventualno preusmjerim neke druge prihode)?
Može li se to otvoriti, a da ne primam platu na tekući račun koji je vezan za ovaj paket (eventualno preusmjerim neke druge prihode)?