Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: 28/06/2024 15:46
Mojne mi tih fazona sad.

Mora da sam fulio ta tvoja objašnjenja jer su mi nepoznata a bar kontra HDZ ima materijala za bar dva kofera.
Evo jos jednom.

HDZ je stranka na ciji izbor JA NE MOGU UTICATI.
Njega je izabralo neko drugo biracko tijelo i on je odraz njihove volje. Svidjalo se to meni, a ne svidja mi se, ili ne.

Ampak, DFSDA cilja na glasacko tijelo u koje i ja spadam i na njihov izbor JA MOGU UTICATI.

Dakle, kritikujem ono gdje imam uticaj, ono gdje nemam manim se corava posla.

2006. sam mislio da na to mogu uticati i glasao za covjeka i ideju da je to moguce. 18 godina poslije HDZ jaci nego ikad.

Eh naredni put kad mi spomenes HDZ smatrat cu da trolas pa bujrum.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#30177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

BAK-eV wrote: 28/06/2024 16:01
JoseMujica wrote: 28/06/2024 14:35
Jordan1961 wrote: 28/06/2024 14:08
Ko ce vracati kredite koje uzima PC? Vidi sta se desava oko ovih USD 90m po arbitrazi za hidroelektrane na Vrbasu. Ugovor potpisala PC, pare vraca drzava BiH. PC ne jebe ni 2% ugovor sa drzavom. I nikome nista.
ima i za to rješenje...država tuži entitet ili odbiju im taj iznos u slijedećoj raspodjeli
I kome ce dati tih 90 miliona onda?
nema se šta dati već je pitanje kome će se oduzeti...ljudi dobili tužbu i naplatiće je iz budžeta BiH...ostaje da se vidi da li je država sposobna da te pare naplati od uzročnika problema
Jordan1961

#30178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

JoseMujica wrote: 28/06/2024 14:35
Jordan1961 wrote: 28/06/2024 14:08
JoseMujica wrote: 28/06/2024 10:26

pusti se ti knjigovodvstvenih kategorija...entiteti trenutno troše više nego što prihoduju...zadnja 2-3 aranžmana s MMF-om su uzimana zbog entiteta, a ne zbog države i opet treba reći da je kreditni aranžman s MMF-om najjeftiniji novac koji možeš dobiti, ali on dolazi s uvjetima, često i političkim u vidu reformi, restruktuiranja itd. I to je razlog zašto sve bande izbjegavaju ovaj vid zaduživanja.

Lakše je puno s trezorskim zapisima, obveznicama i komercijalnim kreditima, što se sada radi, a to je i puno skuplji novac, no nema nikakvih uslovljavanja.

Uvijek bi prije podržao aranžman s MMF-om nego ovo drugo. Da se razumijemo ovi naši pijačari izvaraju i MMF, ali barem 1 reformu završe i 2 počnu, dok prime prvu ratu, a onda ih libo tuki.

Kako to u praksi izgleda, sjećam se u prošlom Trenerkovom mandatu, MMF im rekao da trebaju regulisati i smaninjiti trošak na borci, invalidi stavci. I znaš šta su uradili? Zovnuli me na reviziju i potrošili bog te pito koliko para na komisije i kao eto mi sredili :lol:
Ko ce vracati kredite koje uzima PC? Vidi sta se desava oko ovih USD 90m po arbitrazi za hidroelektrane na Vrbasu. Ugovor potpisala PC, pare vraca drzava BiH. PC ne jebe ni 2% ugovor sa drzavom. I nikome nista.
ima i za to rješenje...država tuži entitet ili odbiju im taj iznos u slijedećoj raspodjeli
Kojoj crnoj raspodjeli kad se Vijece nije sastalo od septembra prosle godine sto ovi Trojkini botovi nece ni da spomenu. U medjuvremenu Dodik Federaciju muze li muze i tako moze do unedogled. Nisam siguran da je Trenerko svjestan ove situacije. Ni poskropljavanje svetom vodicom jucer ga nije izgleda osvjestilo.
ljubijankic

#30179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by ljubijankic »

JoseMujica wrote: 28/06/2024 14:34
ljubijankic wrote: 28/06/2024 12:55
GandalfSivi wrote: 28/06/2024 12:50 @JoseMujica i @kakabanja213

Hajmo se ovako dogovoriti, posto se ocito necemo razumjeti. Vi se referisite na izjavu sluzbenika IMF-a, koja prvo nije izrecene iz neutralnih pobuda, pa drugo izvucena iz konteksta, pa trece zloupotrebljena u medijima.

Ja cu se referisati na malo ozbiljnije stvari, tipa kako smo i kakav smo kreditni rejting dobili, nesto tipa ovoga:

https://www.fokus.ba/biznis/sp-dao-najv ... d/3224782/

I da se razumijemo, ja jesam SDP-ovac po uvjerenju, ali mi Niksic ide na neku stvar zbog milion i jedne stvari, pa i ta ekonomija moze biti puno bolja, ali poenta price je da kada pricamo ovdje na forumu, barem bi ovi malo dugorocniji trebali malo promisliti prije nego sto postave bilo sta. Jebem mu misa, bolji smo od toga valjda…
Dali nam veci kreditni rejting da se vise zaduzimo. Nema vise Fadila koji je odjebo MMF :bih:
nije ni Fadilj odjebao MMF...Pederacija je pod Fadiljom koristila barem jedan aranžman
Botovi drugacije pricaju...saberi se
Haris.ba

#30180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

Ovo oko 90 miliona koje ne vraca entitet RS, vec BiH je samo test.

Sve dugove ce entitet RS koje moze svaliti na Bosnu.
Koliko ih ono arbitraze jos ceka? Oko pola milijarde?

Pametno oni ovo rade.
JoseMujica

#30181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

ljubijankic wrote: 28/06/2024 17:42
JoseMujica wrote: 28/06/2024 14:34

Dali nam veci kreditni rejting da se vise zaduzimo. Nema vise Fadila koji je odjebo MMF :bih:
nije ni Fadilj odjebao MMF...Pederacija je pod Fadiljom koristila barem jedan aranžman
Botovi drugacije pricaju...saberi se
bolje je da sam oduzet nego sabran :lol:
kakabanja213

#30182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakabanja213 »

Hajmo se ovako dogovoriti, posto se ocito necemo razumjeti. Vi se referisite na izjavu sluzbenika IMF-a, koja prvo nije izrecene iz neutralnih pobuda, pa drugo izvucena iz konteksta, pa trece zloupotrebljena u medijima.

Ja cu se referisati na malo ozbiljnije stvari, tipa kako smo i kakav smo kreditni rejting dobili, nesto tipa ovoga:

I da se razumijemo, ja jesam SDP-ovac po uvjerenju, ali mi Niksic ide na neku stvar zbog milion i jedne stvari, pa i ta ekonomija moze biti puno bolja, ali poenta price je da kada pricamo ovdje na forumu, barem bi ovi malo dugorocniji trebali malo promisliti prije nego sto postave bilo sta. Jebem mu misa, bolji smo od toga valjda…
Naravno da se necemo razumijeti. Ja jednostavno ne mogu da shvatim, izjava(reklama) sluzbenika IMF je apsolutno nebitna, da se mislis zaduziti, sto je legitiman stav i da se je bolje zaduziti komercijalno ili kod investicionih fonfova nego kod tog istog IMF koji daje kako kazu jeftinije pare.
Point.

#30183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

_BataZiv_0809 wrote: 28/06/2024 16:29
Point. wrote: 28/06/2024 15:46
Mojne mi tih fazona sad.

Mora da sam fulio ta tvoja objašnjenja jer su mi nepoznata a bar kontra HDZ ima materijala za bar dva kofera.
Evo jos jednom.

HDZ je stranka na ciji izbor JA NE MOGU UTICATI.
Njega je izabralo neko drugo biracko tijelo i on je odraz njihove volje. Svidjalo se to meni, a ne svidja mi se, ili ne.

Ampak, DFSDA cilja na glasacko tijelo u koje i ja spadam i na njihov izbor JA MOGU UTICATI.

Dakle, kritikujem ono gdje imam uticaj, ono gdje nemam manim se corava posla.

2006. sam mislio da na to mogu uticati i glasao za covjeka i ideju da je to moguce. 18 godina poslije HDZ jaci nego ikad.

Eh naredni put kad mi spomenes HDZ smatrat cu da trolas pa bujrum.
Tebi svako živ trolla kad je na drugoj strani diskusije.

Elem, može se uticati pa FBiH je valjda jedna izborna jedinica gdje možeš glasati mimo etničkih linija, može se uticati da Komšić umjesto nekog iz HDZ bude u predsjedništvu npr, može se uticati ko će biti partner tom HDZ i koliko će im dati, evo primjer struje gdje se uticalo da poskupe struju u Sarajvu a u Tomislavgradu ne. I to je sasvim ok.

Pa HDZ itekako utiče na državu BiH u svakom smislu tako da ne vidim razlog da se ne komentariše njihov rad i nerad na temi "političko dešavanje u BiH (all inklusive).
JoseMujica

#30184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

Haris.ba wrote: 28/06/2024 17:47 Ovo oko 90 miliona koje ne vraca entitet RS, vec BiH je samo test.

Pametno oni ovo rade.
pametno al ako im debili puste...ovo je čisti dug i minus RS-a

imaju oni još 2-3 arbitraže i ne samo oni već ima i TK/FBiH
Haris.ba

#30185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

JoseMujica wrote: 28/06/2024 20:54
Haris.ba wrote: 28/06/2024 17:47 Ovo oko 90 miliona koje ne vraca entitet RS, vec BiH je samo test.

Pametno oni ovo rade.

Pa kako ih zaustaviti? Proceduralno mozda samo moze pravobranilastvo pokrenuti tuzbu. Pa haj moji - kada ce to biti, a drzava vec platila.

Poenta je da ce se iz budzeta BiH platiti, dovesti u pitanje funkcionisanje vojske i drugih institucija. Jer placanje medjunarodnih obaveza ima prednost pred domacim potrosnjama.

Ja o ovome trubim od kako su gradjani FBiH platili propast banaka iz entiteta RS.
JoseMujica

#30186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

Haris.ba wrote: 28/06/2024 21:11
JoseMujica wrote: 28/06/2024 20:54

Pametno oni ovo rade.

Pa kako ih zaustaviti? Proceduralno mozda samo moze pravobranilastvo pokrenuti tuzbu. Pa haj moji - kada ce to biti, a drzava vec platila.

Poenta je da ce se iz budzeta BiH platiti, dovesti u pitanje funkcionisanje vojske i drugih institucija. Jer placanje medjunarodnih obaveza ima prednost pred domacim potrosnjama.

Ja o ovome trubim od kako su gradjani FBiH platili propast banaka iz entiteta RS.
ma libo Prošnje tuki za tim sitnicama...daj im samo par fotelja :-)

a vjerovatno će se svesti na to da se mora utuživati, ako i toanamoni ne blokiraju ili naši bajni europejci i intelektualci zaborave zbog duha mira, dijaloga, konsenzusa i ostalih kuracapalaca
Novak20

#30187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

Ovo se već kuje bošnjački plan za dolazak Trumpa na vlast ?

Što li ovom historičaru F.H. znači "(para)diplomatska visprenost" ?

Kako god, jako mudro od njega što dijeli ovakve savjete putem Klixa. :pisnuo:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/donald- ... /240628057
Jedna od glavnih karakteristika Donalda Trumpa je njegova nepredvidljivost što i saveznike i protivnike uvijek drži na ivici stolice, tako će se u slučaju povratka morati naučiti da žive i bosanskohercegovački političari. Morati će pokazati sposobnost da izdrže velike pritiske, ali i da sklope neophodne kratkoročne saveze dok oluja ne prođe.

U takvoj situaciji, pitanje Bosne i Hercegovine bi zahtjevalo veći angažman iz Evropske unije, ali se i tu kriju potencijalne prijetnje. Marin Le Pen nije nikada bila bliže dolasku u vlast na Francuskoj sa svojom desničarskom politikom, a takva politika jedne evropske sile sigurno ne bi bila dobrodošla za Bosnu i Hercegovinu.

Evropska unija će morati u svakom slučaju da se ponaša puno ozbiljnije i da na svoja leđa preuzme ulogu koju proteklih godina čak se čini i nevoljno ima SAD, a to je disciplinovanja onih koji urušavaju Dejtonski sporazum i Bosnu i Hercegovinu.

U situaciji ovakvih promjena, neophodno bi bilo da probosanska diplomatska mreža počne već da gradi lobističku mrežu koja bi mogla barem da umjereno amortizira lobistički uticaj Srbije. U građenju mreže bi mogli odigrati i republikanski članovi Kongresa i Senata koji su pozitivno nastrojeni prema Bosni i Hercegovini.

Konačno, kao što ni dolazak Bidena nije označio kopernikanski obrat u odnosu prema Bosni i Hercegovini, ni eventualni povratak Donalda Trumpa neće značiti i automatski lošiju situaciju za patriotske snage, ali je u svakom slučaju potrebno pokazati puno više diplomatske i (para)diplomatske visprenosti kako bi se minimalizovale negativne posljedice.
swanfilter

#30188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by swanfilter »

Novak20 wrote: 28/06/2024 23:57 Ovo se već kuje bošnjački plan za dolazak Trumpa na vlast ?

Što li ovom historičaru F.H. znači "(para)diplomatska visprenost" ?

Kako god, jako mudro od njega što dijeli ovakve savjete putem Klixa. :pisnuo:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/donald- ... /240628057
Jedna od glavnih karakteristika Donalda Trumpa je njegova nepredvidljivost što i saveznike i protivnike uvijek drži na ivici stolice, tako će se u slučaju povratka morati naučiti da žive i bosanskohercegovački političari. Morati će pokazati sposobnost da izdrže velike pritiske, ali i da sklope neophodne kratkoročne saveze dok oluja ne prođe.

U takvoj situaciji, pitanje Bosne i Hercegovine bi zahtjevalo veći angažman iz Evropske unije, ali se i tu kriju potencijalne prijetnje. Marin Le Pen nije nikada bila bliže dolasku u vlast na Francuskoj sa svojom desničarskom politikom, a takva politika jedne evropske sile sigurno ne bi bila dobrodošla za Bosnu i Hercegovinu.

Evropska unija će morati u svakom slučaju da se ponaša puno ozbiljnije i da na svoja leđa preuzme ulogu koju proteklih godina čak se čini i nevoljno ima SAD, a to je disciplinovanja onih koji urušavaju Dejtonski sporazum i Bosnu i Hercegovinu.

U situaciji ovakvih promjena, neophodno bi bilo da probosanska diplomatska mreža počne već da gradi lobističku mrežu koja bi mogla barem da umjereno amortizira lobistički uticaj Srbije. U građenju mreže bi mogli odigrati i republikanski članovi Kongresa i Senata koji su pozitivno nastrojeni prema Bosni i Hercegovini.

Konačno, kao što ni dolazak Bidena nije označio kopernikanski obrat u odnosu prema Bosni i Hercegovini, ni eventualni povratak Donalda Trumpa neće značiti i automatski lošiju situaciju za patriotske snage, ali je u svakom slučaju potrebno pokazati puno više diplomatske i (para)diplomatske visprenosti kako bi se minimalizovale negativne posljedice.
Nista ti ne brini. I ovi tamo su ocekivali kukulele.

Bolje da Covicu skrenes paznju kako se budala po Aci pokenja ...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: 28/06/2024 20:46 evo primjer struje gdje se uticalo da poskupe struju u Sarajvu a u Tomislavgradu ne.
Zato sto je zahtjev za povecanje struje dostavila Elektroprivreda koju je do ovoga doveo kadar SDA iz DF kvote.

Ta Elektroprivreda isporucuje struju u Sarajevu, a u Tomislavgradu ne.

Jesus.

A najsmjesnije od svega je sto na primjeru jebene struje potezes Covicevski argument legitimnog predstavljanja.
Jordan1961

#30190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

_BataZiv_0809 wrote: 29/06/2024 00:30
Point. wrote: 28/06/2024 20:46 evo primjer struje gdje se uticalo da poskupe struju u Sarajvu a u Tomislavgradu ne.
Zato sto je zahtjev za povecanje struje dostavila Elektroprivreda koju je do ovoga doveo kadar SDA iz DF kvote.

Jesus.
Direktor je Trojkin. Za vladavine Trojke je upucen zahtjev za podizanje cijene struje. Ne za mandata predhodne uprave.
upitan

#30191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by upitan »

Pa sta mislis koga MMF vise voli,Fadila ili Nermina?
Jedan je u zatvoru,a drugi je premijer.
Bolje je FBiH stajala po svemu za vrijeme Fadila,pogledajte BDP i izvoz a pogledajte danas.
Ali isto tako Fadil nije dao aerodrom koji je bio u plusu 20M KM a koliko vidim Nermin ce to dati i to je jedan od razloga zasto su stranci podrzali ovu Vladu.
Nije problem sto nam je Cetvorka (Trojka+HDZ)povecala cijenu struje,nego sto svoju nesposobnost upravljanja EP manifestuju da narod plati njihovo neznanje jer EP idalje negativno posluje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by _BataZiv_0809 »

Jordan1961 wrote: 29/06/2024 00:36
Direktor je Trojkin. Za vladavine Trojke je upucen zahtjev za podizanje cijene struje. Ne za mandata predhodne uprave.
Nemoj bolan iz Amerike pametovat
Novak20

#30193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

Još od '90.-ih rudnici ugljena su SDA glasačka baza, socijalna ustanova za zapošljavanje iz SDA tekice i entitetska tvornica dugova zbog čuvanja "socijalnog mira".
Te i takve rudnike koji nemaju veze sa ekonomskim poslovanjem, Vahid Hećo je 2010. u predizbornoj kampanji SzBiH je nakalemio na EP BiH u predizbornoj kampanji "Nije kasno za bolji život" i svezao joj kamen oko vrata. Umjesto da EP BiH ulaže u izgradnju novih TE, HE, postrojenja za odsumporavanje i denitrifikaciju, solarnih elektrana itd pare su se bacale u vreću bez dna zvanu rudnici.

I to je nekako klapalo dok je cijena struje za izvoz bila dobro iznad troškova poslovanja i dok omču nije stegla međunarodna regulativa u borbi protiv globalnog zagrijavanja.
Fadil i FERK nisu povećavali cijenu struje 7 - 8 godina kupujući socijalni mir danas, ne misleći na sutra. A to "sutra" nakon trideset godina nemara i nerada danas dolazi na naplatu.

Ne Fadilu i SDA sa satelitima koji su ovo zakuhali nego "Trojki" i svima nama koji struju plaćamo u F BiH.

Na radost forumske dijaspore i fanova SDFA.

:run:
ljubijankic

#30194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by ljubijankic »

upitan wrote: 29/06/2024 03:38

Pa sta mislis koga MMF vise voli,Fadila ili Nermina?
Jedan je u zatvoru,a drugi je premijer.
Bolje je FBiH stajala po svemu za vrijeme Fadila,pogledajte BDP i izvoz a pogledajte danas.
Ali isto tako Fadil nije dao aerodrom koji je bio u plusu 20M KM a koliko vidim Nermin ce to dati i to je jedan od razloga zasto su stranci podrzali ovu Vladu.
Nije problem sto nam je Cetvorka (Trojka+HDZ)povecala cijenu struje,nego sto svoju nesposobnost upravljanja EP manifestuju da narod plati njihovo neznanje jer EP idalje negativno posluje.
Pa Fadil je uništio namjensku industriju, a pogledaj sad kako stoje te firme, negativno poslovanje i poskupljenje struje spominjalo se i tad ali se kupovao mir, pogotovo nakon afere respiratori. Hocemo li o gorivu preko 3km za vrijeme najboljeg premijera u historiji svemira (covjek je bara bara sa Bogom biovpo pitanju ekonomije i vodjenja Federacije) i enormnim poskupljenjima svega koja su se desila zbog toga? Hocemo li o 10mil bacenih para za vrijeme najvece krize koju e svijet vidio? Grob te jebo kada vas covjek cita rekao bi da svo Švicarska bili a ne najobičnija kurčina koja je kcerki namjestala poslove, zvala Asima da aktivno bude ukljucen u svaki kriminal uz obavezan selam prilikom dogovora.
Prpa.ba

#30195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Prpa.ba »

Novak20 wrote: 29/06/2024 07:12 Još od '90.-ih rudnici ugljena su SDA glasačka baza, socijalna ustanova za zapošljavanje iz SDA tekice i entitetska tvornica dugova zbog čuvanja "socijalnog mira".
Te i takve rudnike koji nemaju veze sa ekonomskim poslovanjem, Vahid Hećo je 2010. u predizbornoj kampanji SzBiH je nakalemio na EP BiH u predizbornoj kampanji "Nije kasno za bolji život" i svezao joj kamen oko vrata. Umjesto da EP BiH ulaže u izgradnju novih TE, HE, postrojenja za odsumporavanje i denitrifikaciju, solarnih elektrana itd pare su se bacale u vreću bez dna zvanu rudnici.

I to je nekako klapalo dok je cijena struje za izvoz bila dobro iznad troškova poslovanja i dok omču nije stegla međunarodna regulativa u borbi protiv globalnog zagrijavanja.
Fadil i FERK nisu povećavali cijenu struje 7 - 8 godina kupujući socijalni mir danas, ne misleći na sutra. A to "sutra" nakon trideset godina nemara i nerada danas dolazi na naplatu.

Ne Fadilu i SDA sa satelitima koji su ovo zakuhali nego "Trojki" i svima nama koji struju plaćamo u F BiH.

Posten presjek situacije. Sa bitnom primjedbom na zakljucak: Trojka je odlucila tako kompleksnu problematiku rjesavati uhljebljujuci clanove upravnog odbora, i stavljajuci amatera za direktora. Sve to bez ikakve strateske vizije sta raditi sa dodijeljenim plijenom.
Point.

#30196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

Jesus.

A najsmjesnije od svega je sto na primjeru jebene struje potezes Covicevski argument legitimnog predstavljanja.
Eno opet sdadf.

Ništa, zaboravi.
ljubijankic

#30197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by ljubijankic »

Point. wrote: 29/06/2024 10:40

Jesus.

Eno opet sdadf.

Ništa, zaboravi.
Logicno zato sto ne postoji problem u ovoj drzavi za kojeg direktno nisu krivi zeleni. Nije ovaj problem nastao jucer ili prosle sedmice vec se vuce skoro deset godina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by _BataZiv_0809 »

Jesus.

Eno opet sdadf.

Ništa, zaboravi.
DFSDA bot alert
Novak20

#30199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

Prpa.ba wrote: 29/06/2024 09:30
Novak20 wrote: 29/06/2024 07:12 Još od '90.-ih rudnici ugljena su SDA glasačka baza, socijalna ustanova za zapošljavanje iz SDA tekice i entitetska tvornica dugova zbog čuvanja "socijalnog mira".

Posten presjek situacije. Sa bitnom primjedbom na zakljucak: Trojka je odlucila tako kompleksnu problematiku rjesavati uhljebljujuci clanove upravnog odbora, i stavljajuci amatera za direktora. Sve to bez ikakve strateske vizije sta raditi sa dodijeljenim plijenom.

"Strateške vizije" u energetici se donose na duži vremenski rok i trebale bi ih se pridržavati sve garniture vlasti da bi se uspjele realizirati kako treba. Prethode im studije, a onda idu strategije koje definiraju ciljeve i akcioni planovi. Sve ovo ima Vlada F BiH i EP BiH samo što u njima ne stoji da će zbog pogrešnih ciljeva, procjena, neznanja i nerada vladajućih propasti gradnja Bloka 7 u Tuzli ili HE Vranduk te da će EP BiH zbog tih i sličnih grešaka "profesionalaca" iz redova SDFA mora baciti 300 milijuna KM u vodu dok se politička opozicija u Parlamentu F BiH koja je do ovoga dovela uspješno bavi opstrukcijama "Trojke" poput otezanja izbora novog FERKA. I sve to da bi zaradili koji bod na izborima i dali materijala mahali da ne razmišlja nego ponavlja gluposti odaslane od strane političke elite trenutne opozicije.

Termin "dodijeljeni plijen" umjesto naše poduzeće od životnog, kapitalnog itd značaja razotkriva sav jad i primitivizam forumskog promišljanja koje je uvijek spremno izgubiti vola zarad kile mesa.

Trojki u ovoj situaciji mogu zamjeriti što ne ispita tko je kriv i odgovoran za ovu situaciju i ne upregne Tužiteljstvo da radi svoj posao.
Point.

#30200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

_BataZiv_0809 wrote: 29/06/2024 10:55

Jesus.

Eno opet sdadf.

Ništa, zaboravi.
DFSDA bot alert
Majaba, najlakše tako.
Locked