"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- problemnatravunu
-
Hakiz
#7552 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zbog toga što se prava radnika najčešće krše nepoštivanjem zakona o radu u oblasti radnog vremena i odmora.kokuz_sa wrote: ↑27/06/2024 18:32Posto mi kroz kancelariji prodje mali milion prijavljenih za posao ono sto sam uvidio je
1. 90% ljudi na razgovoru ne pita za platu nikako, vise pitaju za pauze i radno vrijeme
2. Imas dio ljudi koji pita za vrijeme plate. Da se ravnaju kad ce im banka uzeti ratu kredita
3. Kod mojih u firmi je obicaj da pitaju kandidata koliku platu ocekuje. Ogromna al basbogromna vecina kaze
“Plata i velicina nije toliko bitna i presudna u mojoj odluci da li da prihvatim posao”
(Debilski odgovor, al nije moje da sudim)
4. Kandidati koji dodju i postavljaju konkretna pitanja vezana za poziciju za koju su se prijavili su oni koji platu stave na posljednje mjesto
Sve ispitaju i na kraju kazu
Ja ocekujem toliku i toliku platu i ispod toga ne zelim da radim
Neplaćeni prekovremeni rad, uopšte tjeranje na prekovremeni rad, rad 2 ili 3 sedmice bez slobodnog dana, 10-15 dana godišnjeg odmora ukupno umjesto minimalno 20 radnih (oko 24 kalendarska) itd.
Neko bi lakše podnio platu od 800-1.000 kada se i te stvari ne bi kršile.
Ali, uglavnom tamo gdje su plate male i radno vrijeme i odmori se ne poštuju.
Zato je radno vrijeme i odmor čak i važnije pitanje od visine plate.
Last edited by Hakiz on 27/06/2024 22:58, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7553 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Placa jeste mala
Ali nema pauze ni godisnjeg
A nisi ni prijavljen prvih 12 godina
Ali nema pauze ni godisnjeg
A nisi ni prijavljen prvih 12 godina
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#7554 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
[/url]Evo samo 3h danas
Koliko ovo vrijedi
Svaki je sa problemom nazvao, niko nije o cvijecu i lalama
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7555 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kakav mentol yebo kostikokuz_sa wrote: ↑27/06/2024 22:16 @vjestice
Po meni 50% svega je plata na poslu
Ostalih 50% je to okruzenje u firmi, zdravo okruzenje i zdrav posao.
To dvoje kad ukomponijes dobijes zadovoljnog radnika
Platu mozes reci da ti nije vazna kad imas primanja sa strane ili ti supruznik radi da ima primanja da izdrzava porodicu
Al Kako nije debilan odgovor.
Lik dobio blizance, zena mu nikd radila nije. On 6 god na birou. I kaze nije plata bitna
I kontam razumijem da zeli posao bilo kakav da ima cim da izdrzava porodicu.
Sve ostalo sto je pitao je to
Imamo li kafe aparat, kolike su pauze. I bunio se sto mora na posao u 8h jer je navikao da spava do pola 11. Njegove rijeci
Al hajd direktor ga je primio na probni rad 3 mjeseca
Najvise radi blizanaca. Pocetnu platu dobio 1600 sa toplim i kartom.
Direktorove rijeci su bile
(Dobio je blizance, znam kako je kada dobijes djecu. Firma nece propasti ako nekom damo 3 plate da stane na noge.)
Lik radio 20 dana i dao otkaz. Ni jedan izvjestaj nije zavrsio za to vrijeme, niti bukvalno ista. Dodje sastanak u firmi, sjedi za stolom i gleda traktorijadu u Puracicu na mobitelu.
Sretnem ga nekidan
Reko radis li JOK
Zena jel se zaposlila JOK
Od ceg zivis
Posudim od brata para
Mater njena nam dadne para i voca i povrca iz baste
A dadne mi i otac para kad proda kurbane.
Kaze svako dijete ima nafaku, uvijek ce ga neko pomoci
Mogu i preformulisat
Debilan odgovor od debila.
Umro sam na bold
- vjeshalica
#7556 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Individualni primjer nije pravilo. Ti ga u konstataciji predstavljaš kao da jeste. Mislim,postavljaš konstataciju kao da su svi poput tog jednog debila, i kao da svako se ponaša kao taj jedan debil. Možda od 100 ljudi postoji 1 koji nije debil i kojem stvarno plata nije primarno bitna koliko je bitno okruženje.Svugdje ćeš dominantno čuti ljude da se fokusiraju na okruženje,a ne na platu i s razlogom je tako. Šta nekome vrijedi solidna plata kada ga neki majmunčić maltretira i liječi svoje neizlječive bolešćine na njemu.kokuz_sa wrote: ↑27/06/2024 22:16 @vjestice
Platu mozes reci da ti nije vazna kad imas primanja sa strane ili ti supruznik radi da ima primanja da izdrzava porodicu
Lik dobio blizance, zena mu nikd radila nije. On 6 god na birou. I kaze nije plata bitna
Imamo li kafe aparat, kolike su pauze. I bunio se sto mora na posao u 8h jer je navikao da spava do pola 11. Njegove rijeci
(Dobio je blizance, znam kako je kada dobijes djecu. Firma nece propasti ako nekom damo 3 plate da stane na noge.)
Lik radio 20 dana i dao otkaz. Ni jedan izvjestaj nije zavrsio za to vrijeme, niti bukvalno ista. Dodje sastanak u firmi, sjedi za stolom i gleda traktorijadu u Puracicu na mobitelu.
Sretnem ga nekidan
Reko radis li JOK
Od ceg zivis
Posudim od brata para
Mogu i preformulisat
- problemnatravunu
- p206
#7558 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Najveći i najčešći razlog zašto dobar radnik ode iz firme je što se nekom novom koji visi na mobitelu i neće meda, da plata približna njegovoj i što je još važnije toleriše mu se takvo ponašanje jer kao on je zamišljen kao ispomoć dobrom radniku i još nije spreman za teže poslove.
- Ateista
#7559 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To sto neko ispituje sve drugo pa onda platu, ne znaci obavezno da mu je plata najmanje bitna. Moze biti vise razloga, a cesto je ljudima nezgodno pitati za platu, pa onda postavljaju razna druga pitanja i nadaju seda ce poslodavac sam pomenuti kolika je plata, da ne moraju pitati.kokuz_sa wrote: ↑27/06/2024 18:32Posto mi kroz kancelariji prodje mali milion prijavljenih za posao ono sto sam uvidio je
1. 90% ljudi na razgovoru ne pita za platu nikako, vise pitaju za pauze i radno vrijeme
2. Imas dio ljudi koji pita za vrijeme plate. Da se ravnaju kad ce im banka uzeti ratu kredita
3. Kod mojih u firmi je obicaj da pitaju kandidata koliku platu ocekuje. Ogromna al basbogromna vecina kaze
“Plata i velicina nije toliko bitna i presudna u mojoj odluci da li da prihvatim posao”
(Debilski odgovor, al nije moje da sudim)
4. Kandidati koji dodju i postavljaju konkretna pitanja vezana za poziciju za koju su se prijavili su oni koji platu stave na posljednje mjesto
Sve ispitaju i na kraju kazu
Ja ocekujem toliku i toliku platu i ispod toga ne zelim da radim
Isto tako kao sto su drugi rekli, razumljivo je i da nekom nije na prvom mjestu, ima ljudi koji napustaju ppsao sa dobrom platom i spremni su i na manju, ali da ne rade subotom i nedjeljom, drugi smjenu, 12 sati dnevno, da te ne zovu u privatno vrijeme, da te ne maltretiraju i ne ponizavaju poslu i slicno. Ja sam recimo samo zbog druge smjene
bio spreman promijeniti posao, pa cak i na malo manju platu bih pristao, sve zavisi kome je sta bitno i sta ga muci u tom momentu.
Pitanje "koliku platu ocekujete" je poprilicno supacko. Valja taktizirati za odgovor, da ne bude da se precijenis ali ni podcijenis, prakticno trebas pogoditi koju platu oni zele dati. Ako kazes manje, tesko da ce ti dati vise od toga sto si rekao cak i ako su planirali dati vise, ako kazes puno vise nego sto planiraju rizikujes da odustanu od tebe jer musle da previse trazis, u najboljem slucaju cevreci da si se precijenio i ponuditi opet ono sto su namjeravali.
To sto neko izbjegne odgovor pricom kako plata nije vaznije je prije pokusaj izbjegavanja iz pomenutog razloga, ne znaci opet da mu plata nije bitna.
U pravilu bi poslodavac trebao ponuditi platu na razgovoru, sve drugo je cista glupost.
Odstupanje od ovoga je ako te neko vrbuje da predjes kod njega iz druge firme, tada je radnik u poziciji da postavlja uslove i kaze sta ocekuje da bi presao tu, ne znaci da ce proci ali je drugacije kad vec radi negdje i neko ga zove da predje.
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#7560 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Supacki je kada poslodavac pita koliku platu ocekujete pa nalete na kandidata koji od svih kaze najmanju ocekivanu i zaposle idiota koji ode za mjesec dva. Reci brate nudimo Vam toliku i toliku platu.
- Ateista
#7561 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da, ima i toga, cekaju ko ce reci najmanju i njega zaposle, a najcesce je to neko ko pojma nema.bordo gandalf wrote: ↑28/06/2024 07:26 Supacki je kada poslodavac pita koliku platu ocekujete pa nalete na kandidata koji od svih kaze najmanju ocekivanu i zaposle idiota koji ode za mjesec dva. Reci brate nudimo Vam toliku i toliku platu.
- Truba
#7562 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da...jos suplja nove su generacije...ne mozemo od njih ocekivati ka od vasp206 wrote: ↑28/06/2024 06:44 Najveći i najčešći razlog zašto dobar radnik ode iz firme je što se nekom novom koji visi na mobitelu i neće meda, da plata približna njegovoj i što je još važnije toleriše mu se takvo ponašanje jer kao on je zamišljen kao ispomoć dobrom radniku i još nije spreman za teže poslove.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#7563 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Za ovo se i ja slažem
Kad smo kod plate, ja sam prvo ispitao šta se sve od mene traži pa onda pitao za cifru koju nude. Većinom bi naši smećari da to ikako bude oko minimalca...
Većina krkana koji se nazviaju poslodavcima očekuju da im budeš 7 u 1 na radnom mjestu, jer eto, plata se zarađuje...
Najviše me izbija iz pameti ovo HR preseravanje štokakvih šiparica i šminkerčića, pa eto platu ne spominjemo na prvom krugu razgovora, a krugova ko kola Lige šampiona
Ma ima svega..
-
daario naharis
#7564 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jedno pitanje za poznavaoce zakona, da li je pravno ispravno da je poslodavac donio odluku da u slucaju nestanka el. energije, radnik mora uzeti GO tj sate GO?
- Ateista
#7565 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koliko ja znam, poslodavac ima pravo da posalje radnika na godisnji odmor dio godisnjeg, cini mi se do pola, a pola radnik ima pravo kad god hoce da uzme.daario naharis wrote: ↑28/06/2024 11:19 Jedno pitanje za poznavaoce zakona, da li je pravno ispravno da je poslodavac donio odluku da u slucaju nestanka el. energije, radnik mora uzeti GO tj sate GO?
Ako je to tacno, onda vjerovatno moze iskoristiti i takve situacije kao nestanak struje, nedostatak posla i slicno da posalje radnike na godisnji.
- Ateista
#7566 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To sa krugovima razgovora i da se plata ne govori odmah, to je nekako vezano za vrijeme kada je bilo puno radnika a malo otvorenih pozicija, kada su firme imale puno prijavljenih na konkurse i mogli su da biraju koga ce zaposliti, te vecina koje izaberu ce prihvatiti sta god da im se nudi. Koristili su tu situaciju i na taj nacin kreirali svoja pravila, pa odatle valjda i taj obicaj da se na prvom razgovoru ne pita za platu. I ja sam to cuo, kao prvo tebe firma izabere i ponuditi ti uslove pa onda ti pristanes ili ne, u vecini slucajeva pristanes jer nemas izbora.Lajavikrelac wrote: ↑28/06/2024 10:55Najviše me izbija iz pameti ovo HR preseravanje štokakvih šiparica i šminkerčića, pa eto platu ne spominjemo na prvom krugu razgovora, a krugova ko kola Lige šampionaJa sam takvima odmah odgovorio da nemamo šta dalje pričati i da ne troše moje i svoje vrijeme...jednom sam se takvima najebo matere, vozio se skoro 20 kilometara do predstavništva, slušao hvalospjeve iz pamfleta pola sata i kada sam prešao na konkretnu stvar dobio odgovor da će to biti u drugom krugu razgovora
Gubim pola dana i trošim gorivo da bi slušao vaša izdrkavanja i monologe...
Ma ima svega..![]()
Slazem se da je to glupost, pogotovo danas kada se situacija poprilicno okrenula. Ne vidim cemu gubljenje vremena, treba odmah i sa jedne i druge strane da bude jasno sta su osnovni uslovi, odmah vidjeti mogu li se firma i potencijalni radnik naci ili ne, a ne gubiti vrijeme bezveze.
Sjetim se cesto jednog primjera osobe koja je dolazila isto tako na nekoliko krugova razgovora za posao, pa neki test koji je trajao 2-3 sata, maltretiranje pravo i puno izgubljenog vremena. U neka doba se procuje da je ta pozicija sve vrijeme za nekog planirana, i stvarno ta osoba i dobije posao, bezveze maltretirali ostale.
Ne razumijem ni taj trend da se na razgovorima za posao pricaju bajke za koje se brzo vidi da nije tako, govoris jedne uslove a u stvarnosti bude skroz drugacije. Ne kontam sta imaju od toga, radnik dodje jer ocekuje nesto i kad vidi da nije tako ode brzo, taman sto se uhoda, firma samo izgubi vrijeme bezveze. Pa bolje odmah posteno reci kako je, ako nekom ne odgovara bolje da ni ne pocinje nego da radi par mjeseci i ode.
-
ljubijankic
#7567 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I ja sam bio na par razgovora gdje izgubis sat vremena i na kraju ponude mizerne plate. Nakon par takvih razogovora poceo sam u mail-u, kada saljem CV, i pisati ocekivanu platu te da ispod toga nema potrebe da pricamo. Jedan covjek mi se javio nakon togaAteista wrote: ↑28/06/2024 12:09To sa krugovima razgovora i da se plata ne govori odmah, to je nekako vezano za vrijeme kada je bilo puno radnika a malo otvorenih pozicija, kada su firme imale puno prijavljenih na konkurse i mogli su da biraju koga ce zaposliti, te vecina koje izaberu ce prihvatiti sta god da im se nudi. Koristili su tu situaciju i na taj nacin kreirali svoja pravila, pa odatle valjda i taj obicaj da se na prvom razgovoru ne pita za platu. I ja sam to cuo, kao prvo tebe firma izabere i ponuditi ti uslove pa onda ti pristanes ili ne, u vecini slucajeva pristanes jer nemas izbora.Lajavikrelac wrote: ↑28/06/2024 10:55Najviše me izbija iz pameti ovo HR preseravanje štokakvih šiparica i šminkerčića, pa eto platu ne spominjemo na prvom krugu razgovora, a krugova ko kola Lige šampionaJa sam takvima odmah odgovorio da nemamo šta dalje pričati i da ne troše moje i svoje vrijeme...jednom sam se takvima najebo matere, vozio se skoro 20 kilometara do predstavništva, slušao hvalospjeve iz pamfleta pola sata i kada sam prešao na konkretnu stvar dobio odgovor da će to biti u drugom krugu razgovora
Ma ima svega..![]()
Slazem se da je to glupost, pogotovo danas kada se situacija poprilicno okrenula. Ne vidim cemu gubljenje vremena, treba odmah i sa jedne i druge strane da bude jasno sta su osnovni uslovi, odmah vidjeti mogu li se firma i potencijalni radnik naci ili ne, a ne gubiti vrijeme bezveze.
Sjetim se cesto jednog primjera osobe koja je dolazila isto tako na nekoliko krugova razgovora za posao, pa neki test koji je trajao 2-3 sata, maltretiranje pravo i puno izgubljenog vremena. U neka doba se procuje da je ta pozicija sve vrijeme za nekog planirana, i stvarno ta osoba i dobije posao, bezveze maltretirali ostale.
Ne razumijem ni taj trend da se na razgovorima za posao pricaju bajke za koje se brzo vidi da nije tako, govoris jedne uslove a u stvarnosti bude skroz drugacije. Ne kontam sta imaju od toga, radnik dodje jer ocekuje nesto i kad vidi da nije tako ode brzo, taman sto se uhoda, firma samo izgubi vrijeme bezveze. Pa bolje odmah posteno reci kako je, ako nekom ne odgovara bolje da ni ne pocinje nego da radi par mjeseci i ode.
- Ateista
#7568 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To nije losa taktika, jeste da ce neki to pogresno shvatiti i moze im smetati, ali je posteno sa tvoje strane i smanjuje mogucnost gubljenja vremena i tebi i njima.ljubijankic wrote: ↑28/06/2024 12:16I ja sam bio na par razgovora gdje izgubis sat vremena i na kraju ponude mizerne plate. Nakon par takvih razogovora poceo sam u mail-u, kada saljem CV, i pisati ocekivanu platu te da ispod toga nema potrebe da pricamo. Jedan covjek mi se javio nakon togaAteista wrote: ↑28/06/2024 12:09To sa krugovima razgovora i da se plata ne govori odmah, to je nekako vezano za vrijeme kada je bilo puno radnika a malo otvorenih pozicija, kada su firme imale puno prijavljenih na konkurse i mogli su da biraju koga ce zaposliti, te vecina koje izaberu ce prihvatiti sta god da im se nudi. Koristili su tu situaciju i na taj nacin kreirali svoja pravila, pa odatle valjda i taj obicaj da se na prvom razgovoru ne pita za platu. I ja sam to cuo, kao prvo tebe firma izabere i ponuditi ti uslove pa onda ti pristanes ili ne, u vecini slucajeva pristanes jer nemas izbora.Lajavikrelac wrote: ↑28/06/2024 10:55
Najviše me izbija iz pameti ovo HR preseravanje štokakvih šiparica i šminkerčića, pa eto platu ne spominjemo na prvom krugu razgovora, a krugova ko kola Lige šampionaJa sam takvima odmah odgovorio da nemamo šta dalje pričati i da ne troše moje i svoje vrijeme...jednom sam se takvima najebo matere, vozio se skoro 20 kilometara do predstavništva, slušao hvalospjeve iz pamfleta pola sata i kada sam prešao na konkretnu stvar dobio odgovor da će to biti u drugom krugu razgovora
Ma ima svega..![]()
Ne razumijem ni taj trend da se na razgovorima za posao pricaju bajke za koje se brzo vidi da nije tako, govoris jedne uslove a u stvarnosti bude skroz drugacije. Ne kontam sta imaju od toga, radnik dodje jer ocekuje nesto i kad vidi da nije tako ode brzo, taman sto se uhoda, firma samo izgubi vrijeme bezveze. Pa bolje odmah posteno reci kako je, ako nekom ne odgovara bolje da ni ne pocinje nego da radi par mjeseci i ode.![]()
Po meni bi u oglasima trebalo pisati vec kolika je plata, bar od do.
-
ljubijankic
#7569 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pretpostavljam da se mnogima nije svidjelo, ali toliko sam puta izgubio vrijeme da me je jednostavno smorilo. Mjenjanje posla mi nije prioritet, da je druga situacija vjerovatno ne bih ni ja ovo stavljaoAteista wrote: ↑28/06/2024 12:23To nije losa taktika, jeste da ce neki to pogresno shvatiti i moze im smetati, ali je posteno sa tvoje strane i smanjuje mogucnost gubljenja vremena i tebi i njima.ljubijankic wrote: ↑28/06/2024 12:16I ja sam bio na par razgovora gdje izgubis sat vremena i na kraju ponude mizerne plate. Nakon par takvih razogovora poceo sam u mail-u, kada saljem CV, i pisati ocekivanu platu te da ispod toga nema potrebe da pricamo. Jedan covjek mi se javio nakon togaAteista wrote: ↑28/06/2024 12:09
To sa krugovima razgovora i da se plata ne govori odmah, to je nekako vezano za vrijeme kada je bilo puno radnika a malo otvorenih pozicija, kada su firme imale puno prijavljenih na konkurse i mogli su da biraju koga ce zaposliti, te vecina koje izaberu ce prihvatiti sta god da im se nudi. Koristili su tu situaciju i na taj nacin kreirali svoja pravila, pa odatle valjda i taj obicaj da se na prvom razgovoru ne pita za platu. I ja sam to cuo, kao prvo tebe firma izabere i ponuditi ti uslove pa onda ti pristanes ili ne, u vecini slucajeva pristanes jer nemas izbora.
Ne razumijem ni taj trend da se na razgovorima za posao pricaju bajke za koje se brzo vidi da nije tako, govoris jedne uslove a u stvarnosti bude skroz drugacije. Ne kontam sta imaju od toga, radnik dodje jer ocekuje nesto i kad vidi da nije tako ode brzo, taman sto se uhoda, firma samo izgubi vrijeme bezveze. Pa bolje odmah posteno reci kako je, ako nekom ne odgovara bolje da ni ne pocinje nego da radi par mjeseci i ode.![]()
Po meni bi u oglasima trebalo pisati vec kolika je plata, bar od do.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#7570 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ti il zaposljavas neke nepsmene cistace kanalizacije pa su em nepismeni em posao koji niko nece pa ih boli q. Il bacas bombekokuz_sa wrote: ↑27/06/2024 22:16 @vjestice
Sretnem ga nekidan
Reko radis li JOK
Od ceg zivis
Posudim od brata para
Mogu i preformulisat
- kokuz_sa
#7571 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To sa krugovima i dugim razgovorimani testiranjima za posao itekako podrzavam
Cistobiz razloga kada neko prodje sve to
Ti znas da sebon nece zajebavat nanposlu kad je sve tobistrpio
Kod mene zena kada je prelazilabu drugu firmu imala je bas ludo testiranje
Prvi dan 4h test
2 skripte
Jedna sa pitanjuma druga sa odgovorima. Par hiljada pitanja je bilo.
Ako to prodjes onda ides na dva psiho testa
Jedan je mislim 90minuta drugi 45
I ako sve to prodjes onda ides na razgovor sa upravnim odborom firme.
Sto se tice plate
Dobijes samo ugovor na mail
Tu sve pise. Ako ti se svidja potpises, ako ne trazi jovi posao.
Pise lijepo
Ima 5 nivoa plate u firmi
Svi krecu od nivoa br 1 i napredujes
Pise koliko bodova moras imati za drugi nivo i vrijeme koje trebas biti u firmi za to.
Svako malo u firmi imas neki test i zadatke koji uticu na bodove za platu.
Zato sad se zajebavam da kod kuce sam ja glava kuce i da govorim samo da, draga
Jer ima 1800KM vecu platu od moje
Prvi dan 4h test
2 skripte
Sto se tice plate
Pise lijepo
Pise koliko bodova moras imati za drugi nivo i vrijeme koje trebas biti u firmi za to.
- kokuz_sa
#7572 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Meni treba prodavaca za podrucje SBK i Hercegovineizvrsni direktor wrote: ↑28/06/2024 12:31Ti il zaposljavas neke nepsmene cistace kanalizacije pa su em nepismeni em posao koji niko nece pa ih boli q. Il bacas bombekokuz_sa wrote: ↑27/06/2024 22:16 @vjestice
Sretnem ga nekidan
Reko radis li JOK
Od ceg zivis
Posudim od brata para
Mogu i preformulisat
To je najgore naci
Vecina Hercegovaca ima HR papire i rade ti normalno dok je zima
Kad ljeto dodje odu na more da rade.
Sto se tice SBK
Ti ljudi samo kukaju da im je los kanton i da tamo nema se para. Das im dobru platu i sve al oni se drze onoga
Mi smo iz kraljevskog grada tj opstina je jos Travnik
Al glavna u SBK
I taj njihov mentalitet je u velikoj mjeri seljakljuk
Rade minimalno al hoce sve maximlno od firme
- Truba
#7573 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Peglanje za tako velike plate je ok
Ali peglanje za mizerije nije
Ali peglanje za mizerije nije
- Ateista
#7574 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nikako se ne mogu sloziti sa tim nacinom primanja radnika. Razumijem da to izgleda uredjeno i kao neke procedure, velika i ozbiljna firma, ali je u sustini jako suplje iz puno razloga. Jedan od problema je sto se tako odbijaju kvalitetni i kvalifikovani radnici, jer mnogi ne bi sebi dopustili da se peglaju sa tim. To mogu oni koji tek pocinju raditi i koji nemaju nekog iskustva, neko ko drzi do sebe, pogotovo danas, sigurno ne bi pristao na toliko gubljenja vremena za posao za koji pri tome ne zna ni sta mu se tacno nudi. Nije ni cudo da vam se takvi likovi onda javljaju.kokuz_sa wrote: ↑28/06/2024 12:47 To sa krugovima i dugim razgovorimani testiranjima za posao itekako podrzavam
Prvi dan 4h test
2 skripte
Sto se tice plate
Pise lijepo
Osim sto je gubljenje vremena za kandidate, previse je posla i gubljenja vremena za HR, nekako mi to djeluje kao da HR pokusava da opravda svoj posao svim tim procedurama, da pokaze koliko i ozbiljno rade, pa komplikuju bespotrebno svoj posao. To sto neko prodje sve te procedure, opet ne znaci da ce ostati ako nije zadovoljan, kljucno je na kraju kakvi su uslovi rada, ako nisu dobri nece ostati ne znam sta da je prosao da dodje do tog posla, a opet ako su uslovi dobri onda za tim nema potrebe, ljudi ce ostati ako su uslovi dobri. Generalno, mnoge se firme previse bave formalnostima i nebitnim stvarima, najbitnije je upravo to da se radnicima omoguce dobri uslovi rada i tada ce puno lakse zadrzati ljude i privuci druge kvalitetne radnike, ne time sto ih izmaltretiras da dodju do posla.
Sto se tice kvaliteta radnika, sva ta testiranja, psiholoski testovi i slicno, koliko god ozbiljni bili, ne moraju nista znaciti. Ne kazem da ne treba testirati radnike i raditi psiholoske profile, ali ne treba ni pretjerivati sa tim. Na kraju se sve svodi na to kako neko radi taj posao, koliko je snalazljiv, kako se snasao i slicno, a svi ti testovi mogu mozda malo profilisati, ali ne mogu dati konacni odgovor da li je neko dobar za taj posao ili ne. Na kraju se sve vidi kada neko pocne raditi, probni rad je najbolji nacin da vidis kakav je neko.
Sta je sa slucajevima kada takva firma hoce da vrbuje nekog da predje iz druge firme? Hoce li i tad raditi sva ta testiranja i psiholoske testove? Bas ce na taj nacin nekog vrbovati da predje, a budimo realni vecina kvalitetnih radnika vec negdje radi i ko hoce kvalitetnog radnika to je najbolji nacin da dodje do njega, tesko je uloviti tako kad objavis oglas pa se prijave ljudi.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#7575 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ako je velika plata i ozbiljan posao, nije problem imati par krugova. Bas zato da se isfilterisu oni koji nisu zagrizli.
Al da ti to prodje, moras biti ozbiljna firma i nuditi dobre uslove. Konplikacija radi komplikacije i za bezveze platu je besmislena.
PS probni rad je skupa zajebancija, plata tog radnika i onog ko ga obucava. Plus mozda je osjetljiva pozicija, u smislu informacija kojima ce taj neko i na probnom radu dobiti pristup.
Al da ti to prodje, moras biti ozbiljna firma i nuditi dobre uslove. Konplikacija radi komplikacije i za bezveze platu je besmislena.
PS probni rad je skupa zajebancija, plata tog radnika i onog ko ga obucava. Plus mozda je osjetljiva pozicija, u smislu informacija kojima ce taj neko i na probnom radu dobiti pristup.