Ukrajina
-
lajkujMe
#202576 Re: Ukrajina
Cudno neko zatisije
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
Excel2
#202578 Re: Ukrajina
zar ovi nisu rekli da su nasli na skladistima nekih zemalja vec gotove?Čitalac wrote: ↑27/06/2024 19:05 U okviru „češke incijative“ Ukrajini je nedavno isporučeno 50 hiljada granata, do kraja godine Kijev bi trebalo da dobije pola miliona granata.
Prema riječima ministrice obrane Češke Republike, Jane Černochove, 50 tisuća isporučenih granata financirano je njemačkim doprinosom, a Berlin je ukupno financirao 180 tisuća granata. Prema njenim riječima, češkoj se inicijativi dosad pridružilo 18 država. Od toga je 15 obećalo izdvojiti sredstva za granate. Češki premijer Petr Fiala rekao je da će se deseci tisuća granata redovno isporučivati Ukrajini svaki mjesec, a do kraja godine Ukrajini bi trebalo biti isporučeno do 500 tisuća komada. Za ovaj broj granata već su osigurana financijska sredstva.
- Peacean
#202579 Re: Ukrajina
Valjda moraju sve da se pregledaju i uknjiže prije isporuke. A ko zna možda i muljaju nešto 
-
Excel2
-
Bernardinac
#202581 Re: Ukrajina
Nije zatišje....
Dronovi su napali hemijsku tvornicu Rodkinsky u regiji Tver. Tvornica koja proizvodi avionsko gorivo među ostalim hemijskim proizvodima.
-
Bernardinac
- karanana
#202583 Re: Ukrajina
kakva je ovo izjava zelenog? pregovori....
to je ok, ali nekako zvuci defetisticki. i to razumijem.
to je ok, ali nekako zvuci defetisticki. i to razumijem.
- BarbaDue
-
Tyke
#202585 Re: Ukrajina
Ovo mi je do sad najiskreniji i najrealniji intervju, govor nekog vojnika. I vjerujem da je 100% ovako kako kaze.Čitalac wrote: ↑27/06/2024 13:22 Heroj Ukrajine Kirilo Veres, komandant bataljona K-2, 54. brigade (između ostalog, odbija napade na čuvenu Bilogorivku): Ne dobijamo rat, ali u pozadini to ne shvataju...
Ovaj razgovor snimamo ispod srušenog mosta u Donjeckoj oblasti. Veres je pospan – noću je bio na borbenom zadatku...On je legenda Oružanih snaga. Ima 34 godine i vitez je Reda Bohdana Hmjelnickog, koji se bori od 2014. godine. Bio je jedan od vojnika koji su 2015. uhitili ruske časnike GRU-a Aleksandra Aleksandrova i Jevgenija Jerofejeva, koji su kasnije razmijenjeni za Nadiju Savčenko.
- Jedni misle da su dronovi univerzalni lijek, drugi da je lijek topništvo, treći tenkovi, a četvrti pješaštvo. Jednim sredstvom se rat ne može dobiti, nije moguće ni izjednačiti šanse, a kamoli uzvratiti. Od svih sredstava, dronovi su najbolja potpora pješaštvu.
- Što Rusi imaju, a što nemaju? Imaju sve, ne znam što nemaju. Neprijateljske granate su neograničene. Neki dan je vodstvo našeg sektora reklo da mi također više nemamo „glad“, ali u usporedbi s njima, velika je razlika. Imaju dobra sredstva za izviđanje, FPV dronove, Lancete…
- Naš bataljun je uglavnom u defenzivi, vrlo rijetko napredujemo. I kako je sudbina htjela, bačeni smo u ono područje gdje uvijek napadaju. Ne možete se svaki dan braniti na isti način. Ako neprijatelj danas juriša na vas i pretrpio je gubitke, sljedećeg jutra dolazi s potpuno drugačijim planom. Ima tamo ljudi koji nisu ni glupi ni slabi. Neprijatelj uzima u obzir sve moje akcije i pokušava se suprotstaviti. Ako se ponavljam, jedinica će pretrpjeti gubitke i doći će do gubitka teritorija. Stalno trebate uvoditi nešto novo…
- Od ljeta 2022. smo na smjeru Siversk. Ne želim da me sada pomaknu. Objašnjavao sam to zapovjednicima na svim razinama. Vidite, nikada nećemo biti prebačeni na bolje mjesto. Ovdje poznajemo svaki grm. Imamo dobru liniju rovova. Opstanak naše jedinice je samo u našim rovovima...
- Rusi su puno naučili, kvragu. Ne znam kakve su im pripreme, ali dobro se bore. Nemaju manjak kadra. Ne znam kako su se borili u Staljingradu u Drugom svjetskom ratu, ali vidio sam kako je jedan neprijatelj stvarno pretrčao 700 metara čistog, spaljenog polja, poginuo, a onda je drugi trčao, uzeo mitraljez prvog i otrčao dalje do naših rovova. Sve sam mogao razumjeti, ali nije mi bilo jasno kako su dva čovjeka mogla trčati preko polja 700 metara da bi došli do naših rovova i poginuli 5 metara dalje. Ali evo, vidio sam. Tako da ne znam kakvu obuku imaju, ali oni imaju jebeno najbolju motivaciju...Na koji način smo bolji? Vjerujem da ljudstvu izdajemo odgovarajuće naredbe. I, ne bojim se reći, mislim da smo mi tehnološki najnaprednija jedinica…
- Moj najstariji borac ima 63 godine. Stariji su dobri jer ne mogu bježati (smijeh). Uglavnom, hvala Bogu, nitko ne bježi. Situacije su različite, jedinica se drži, borimo se do zadnjeg Moskovljana. Naglašavam: ne borimo se do mog posljednjeg vojnika, već do posljednjeg Moskovljanina. Imamo i mali vod djevojaka, uglavnom liječnica, nešto službenika i tri djevojke koje sudjeluju u gotovo svakoj borbi (noćno bombardiranje, FPV i Mavic). Vrhunski su piloti, odgovorno tvrdim bolje su od svakog muškarca, u smislu odgovornosti, predanosti. Uskoro će biti zapovjednice vodova, odnosno imaće pod zapovjedništvom do 40 ljudi.
- Što god da kažeš o mobilizaciji, nekome se neće svidjeti...Ključni problem je u nepovjerenju ljudi. Plus, naš informativni program, tamo u vijestima smo već pobili sve Ruse pa se pitam što ja i dalje radim ovdje...Moramo govoriti istinu, kod nas (u pozadini) svi misle da dobijamo rat. Da sve ovo čitam kao civil, i ja bih pomislio: Koji k… onda idem u rat, imamo dronove, imamo analog Lanceta, imamo morske dronove...sad ljudi misle: pa da, sad ćemo sjebati cijelu Crnomorsku flotu. To su gluposti, to je neprihvatljivo, sit sam tog sranja…
- Podržavam mobilizaciju osuđenika, spreman sam ih uzeti u svoj bataljun, rado bih im zapovijedao. Što se tiče demobilizacije, ne razumijem kako sada može doći do toga. U teoriji je super, ali u praksi nemoguće. Ne vidim zamjenu za svoje osoblje. Ako sada imamo manjak ljudi, o kakvoj zamjeni možemo govoriti? Kako se to može učiniti? Kao zapovjednik, ne bih želio da se 60% mog osoblja sada promijeni u novo. Jer ovi su već dugo u borbi, obučeni su. Ali s obzirom da ih zovem djecom, a čovjek sam, volio bih da se odmore. I sam bih volio da mi se dopusti da nestanem negdje na šest mjeseci. Znam da će se mnogi kasnije vratiti (pauza)...Odvojena društva, odvojena društva...ne znam što učiniti…
- Prije šest mjeseci rekao sam da, ako uzmemo u obzir sve fronte ovog rata, onda gubimo. I dalje je tako. Gubimo naselja, imamo puno problema: u mobilizaciji, u medijima, u odnosu ljudi prema ratu, u budućim regrutima, u raspoloženju u samim trupama….Moramo biti iskreni u vezi toga. Umor, nepovjerenje, nema one motivacije iz 2022. godine, tad su momci jurišali i s lopatama, nije im trebala nikakva zapovijed. I ja sam umoran, nisam više učinkovit kao prije...Moji ljudi su sto puta umorniji od mene, neki se bore i po deset godina, neki su već treću godinu u rovu pod mojom komandom...Ne želim nikakvo unaprijeđenje. Mogu da zamislim život bez rata, biće mi krasno, ali samo pod uvjetom da moja jedinica ne ostane u zoni borbenih dejstava. Ne bih mogao da sjedim kod kuće, a da su oni i dalje na fronti...
- Ironmen
#202586 Re: Ukrajina
Isto ovo vazi i za ovu temu, svaki dan na hrpa razvaljene ruske tehnike, tenkova, trasportera na stotine klipova kako dronovi raznose ruske vojnike, a ruska vojska svaki dan napreduje na cijelom frontu po metar ali napreduje. Na stotine klipova smo ovde imali na fronti borbe oko Rabotina i Verbove a gdje su sada ta naselja ko ih drzi ??Što god da kažeš o mobilizaciji, nekome se neće svidjeti...Ključni problem je u nepovjerenju ljudi. Plus, naš informativni program, tamo u vijestima smo već pobili sve Ruse pa se pitam što ja i dalje radim ovdje...Moramo govoriti istinu, kod nas (u pozadini) svi misle da dobijamo rat. Da sve ovo čitam kao civil, i ja bih pomislio: Koji k… onda idem u rat, imamo dronove, imamo analog Lanceta, imamo morske dronove...sad ljudi misle: pa da, sad ćemo sjebati cijelu Crnomorsku flotu. To su gluposti, to je neprihvatljivo, sit sam tog sranja…
Prije dva dana lik jedan ovde hladno iznosi da su rusi skoro pa izbaceni iz Vovcanska jutros pratim izvjestaje sa ukrajinske strane gdje su rusi presli ovaj kanal i usli dublje u grad.
Ovde se toliko lupa propagande u zadnjih godinu dana samo ukrajinske strane pogotov sa Twitera jer se na temi ne smije napisati ni jedan ruski napredak zato sto te ekipa proglasi odma za cetnika, tako da prosjecan citaoc ove teme koji udje jednom ili dva puta sedmicno stekne dojam da Ukrajina razvaljuje na cijelom frontu a u biti nije bas tako.
Sve ove dronove koje Ukrajina koristi koristi i druga strana sada u ovome trenutku mozda cak i vise jer nemaju problema sa logistikom kao Ukrajina sto ima.
Imam osjecaj da vecinu na ovoj temi uopste ne zanima Ukrajina i ukrajinski narod nego zbog ogromne mrznje prema Rusiji zele da ovaj rat sto duze traje samo da bi se Rusija bacila na koljena, sto ih u potpunosti i razumijem globalno i realno iz nase perspektive slaba Rusija znaci slab srpski svet i slaba Srbija, slaba Srbija znaci stabilna BiH to je realnost i ja je potpuno razumijem ali preko ledja Ukrajine nije bas fer iz tog ugla.
-
JovicSA
#202587 Re: Ukrajina
Meni je upečatljiva ova rečenica, tj. dvije...Ironmen wrote: ↑28/06/2024 08:51Isto ovo vazi i za ovu temu, svaki dan na hrpa razvaljene ruske tehnike, tenkova, trasportera na stotine klipova kako dronovi raznose ruske vojnike, a ruska vojska svaki dan napreduje na cijelom frontu po metar ali napreduje. Na stotine klipova smo ovde imali na fronti borbe oko Rabotina i Verbove a gdje su sada ta naselja ko ih drzi ??Što god da kažeš o mobilizaciji, nekome se neće svidjeti...Ključni problem je u nepovjerenju ljudi. Plus, naš informativni program, tamo u vijestima smo već pobili sve Ruse pa se pitam što ja i dalje radim ovdje...Moramo govoriti istinu, kod nas (u pozadini) svi misle da dobijamo rat. Da sve ovo čitam kao civil, i ja bih pomislio: Koji k… onda idem u rat, imamo dronove, imamo analog Lanceta, imamo morske dronove...sad ljudi misle: pa da, sad ćemo sjebati cijelu Crnomorsku flotu. To su gluposti, to je neprihvatljivo, sit sam tog sranja…
Prije dva dana lik jedan ovde hladno iznosi da su rusi skoro pa izbaceni iz Vovcanska jutros pratim izvjestaje sa ukrajinske strane gdje su rusi presli ovaj kanal i usli dublje u grad.
Ovde se toliko lupa propagande u zadnjih godinu dana samo ukrajinske strane pogotov sa Twitera jer se na temi ne smije napisati ni jedan ruski napredak zato sto te ekipa proglasi odma za cetnika, tako da prosjecan citaoc ove teme koji udje jednom ili dva puta sedmicno stekne dojam da Ukrajina razvaljuje na cijelom frontu a u biti nije bas tako.
Sve ove dronove koje Ukrajina koristi koristi i druga strana sada u ovome trenutku mozda cak i vise jer nemaju problema sa logistikom kao Ukrajina sto ima.
Imam osjecaj da vecinu na ovoj temi uopste ne zanima Ukrajina i ukrajinski narod nego zbog ogromne mrznje prema Rusiji zele da ovaj rat sto duze traje samo da bi se Rusija bacila na koljena, sto ih u potpunosti i razumijem globalno i realno iz nase perspektive slaba Rusija znaci slab srpski svet i slaba Srbija, slaba Srbija znaci stabilna BiH to je realnost i ja je potpuno razumijem ali preko ledja Ukrajine nije bas fer iz tog ugla.
Naravno da imaju problema Ukrajinci ali to je rat, ne ide sve kako planiraš. Podržavam da se što manje objavljuje ruska propaganda a što više ukrajinska i smatram da tako treba ostati. Naše želje ne utiču na tok rata, mi nismo u ratu zahvaljujući Ukrajini i zato je sasvim prirodno da želimo ne samo slom Rusije već i raspad ako je kako moguće isto kao i Srbije. Nije to mržnja, ja čak simpatišem beograđane i ekavicu, ali velikosrpska politika je smrtni neprijatelj Bošnjaka pa je normalno da im želimo sve "najbolje", isto kao i oni nama. Nema tu ništa lično.- Moj najstariji borac ima 63 godine. Stariji su dobri jer ne mogu bježati (smijeh). Uglavnom, hvala Bogu, nitko ne bježi. Situacije su različite, jedinica se drži, borimo se do zadnjeg Moskovljana. Naglašavam: ne borimo se do mog posljednjeg vojnika, već do posljednjeg Moskovljanina.
-
zigzag
#202588 Re: Ukrajina
Svjetska sila rat ne dobija zauzimanje nekoliko livada. A branilac se mora braniti, sto godina-sto godina, i to što Ukrajina ne može za godinu dvije naklepetat rusiju nije uopšte problem na strateškom nivou.
Jedino je problem umor vojnika kao što je Veres. I njemu život prolazi ganjajući ruske divljake po ukrajinskim livadama već godinama umjesto da živi kao sav normalan svijet. Ali takav problem je prolazni problem.
Jedino je problem umor vojnika kao što je Veres. I njemu život prolazi ganjajući ruske divljake po ukrajinskim livadama već godinama umjesto da živi kao sav normalan svijet. Ali takav problem je prolazni problem.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#202589 Re: Ukrajina
realno i objektivno - ukrajina razvaljuje rusiju i to zestoko
super rusija, jaca od nato i usa, nasljednica slavnog cccp i mocne crvene armije, atomska sila, prvi u svemu i svacemu, sve ima najbolje i najkvalitetnije - vojnike, avione, tenkove, artiljeriju, rakete, bombe, pvo, radare, mornaricu ... zaglavili u blatu ukrajine i tonu sve dublje
ukrajinci rade odlican posao
super rusija, jaca od nato i usa, nasljednica slavnog cccp i mocne crvene armije, atomska sila, prvi u svemu i svacemu, sve ima najbolje i najkvalitetnije - vojnike, avione, tenkove, artiljeriju, rakete, bombe, pvo, radare, mornaricu ... zaglavili u blatu ukrajine i tonu sve dublje
ukrajinci rade odlican posao
-
Crvene_brigade
#202590 Re: Ukrajina
KRUCIJALNI GRAD:?Širi se zastrašujući video, Kijev tvrdi da je u tijeku veliki obrat na fronti: ‘Uspjeli smo! Neprijatelja više nema! Obje strane Časiv Jar vide kao polazišnu točku za daljnja napredovanja
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... a-15476195
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... a-15476195
- drug_profi
#202591 Re: Ukrajina
Problem sa ruskim izvorima je sto su 99% nepouzdani i zapravo su prenosioci lažnih informacija.
Prenošenje vijesti sa tih izvora je lijeganje na rudu ruskom (srpskom) svijetu i snažno podržavam da se to na temi ne iznosi.
Onaj ko je stekao sliku da Ukrajini sjajno ide, treba pogledati i mapu.
Također i onaj ko misli da Rusi pobjeđuju. I mapu i datum da pogleda. Najveći dio okupirane teritorije drže jer su je zauzeli prvih dana agresije uz pomoć pete kolone na jugu. Uostalom kao i Krim svojevremeno. Nakon toga u dvije godine, potrošili su ogromnu armiju da zauzmu teritorij površine Kantona Sarajevo.
Šta god mislili o Rusiji, ona nema saveznike. I Iran i Koreja će ih napucati nogom čim shvate da pušu u probušen balon.
A Evropi je Ukrajina bufer i mjesto gdje se njihov neprijatelj topi.
Teško da će Evropa napustiti Ukrajinu. Jedino ako baš nekim čudom svuda prevladaju ekstermni desni i lijevi pokreti, a te se stvari mogu desiti samo u teškim krizama kad birači napuštaju ustaljene i normalne političke opcije.
Prenošenje vijesti sa tih izvora je lijeganje na rudu ruskom (srpskom) svijetu i snažno podržavam da se to na temi ne iznosi.
Također i onaj ko misli da Rusi pobjeđuju. I mapu i datum da pogleda. Najveći dio okupirane teritorije drže jer su je zauzeli prvih dana agresije uz pomoć pete kolone na jugu. Uostalom kao i Krim svojevremeno. Nakon toga u dvije godine, potrošili su ogromnu armiju da zauzmu teritorij površine Kantona Sarajevo.
Šta god mislili o Rusiji, ona nema saveznike. I Iran i Koreja će ih napucati nogom čim shvate da pušu u probušen balon.
Teško da će Evropa napustiti Ukrajinu. Jedino ako baš nekim čudom svuda prevladaju ekstermni desni i lijevi pokreti, a te se stvari mogu desiti samo u teškim krizama kad birači napuštaju ustaljene i normalne političke opcije.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#202592 Re: Ukrajina
i Iran i Sjevernu Koreju mogu sisat dok daju nešto zauzvrat, a to su pare, tehnologija i know how koje ovima nedostaju u raketnom i nuklearnom programu...a realno i to je outdateddrug_profi wrote: ↑28/06/2024 10:15 Problem sa ruskim izvorima je sto su 99% nepouzdani i zapravo su prenosioci lažnih informacija.
- Sanjarko
#202593 Re: Ukrajina
Zasto mislis da ce ih Iran i DRK napucati nogom? Musti ce ih dok mogu, Iran ce uzimati od Rusije sta im nedostaje od techa, a DRK ce im uvaljivati granate i ostalo oruzje, za Kinu ne znam ali i ona muze ih 100% samo koliko tacno to ne znam.drug_profi wrote: ↑28/06/2024 10:15 Problem sa ruskim izvorima je sto su 99% nepouzdani i zapravo su prenosioci lažnih informacija.
Last edited by Sanjarko on 28/06/2024 10:24, edited 1 time in total.
- Dupli_skalp
#202594 Re: Ukrajina
haj ti to objasni bubić ekipi i njihovoj patologiji.Čitalac wrote: ↑27/06/2024 13:22 Heroj Ukrajine Kirilo Veres, komandant bataljona K-2, 54. brigade (između ostalog, odbija napade na čuvenu Bilogorivku): Ne dobijamo rat, ali u pozadini to ne shvataju...
Ovaj razgovor snimamo ispod srušenog mosta u Donjeckoj oblasti. Veres je pospan – noću je bio na borbenom zadatku...On je legenda Oružanih snaga. Ima 34 godine i vitez je Reda Bohdana Hmjelnickog, koji se bori od 2014. godine. Bio je jedan od vojnika koji su 2015. uhitili ruske časnike GRU-a Aleksandra Aleksandrova i Jevgenija Jerofejeva, koji su kasnije razmijenjeni za Nadiju Savčenko.
- Jedni misle da su dronovi univerzalni lijek, drugi da je lijek topništvo, treći tenkovi, a četvrti pješaštvo. Jednim sredstvom se rat ne može dobiti, nije moguće ni izjednačiti šanse, a kamoli uzvratiti. Od svih sredstava, dronovi su najbolja potpora pješaštvu.
- Što Rusi imaju, a što nemaju? Imaju sve, ne znam što nemaju. Neprijateljske granate su neograničene. Neki dan je vodstvo našeg sektora reklo da mi također više nemamo „glad“, ali u usporedbi s njima, velika je razlika. Imaju dobra sredstva za izviđanje, FPV dronove, Lancete…
- Naš bataljun je uglavnom u defenzivi, vrlo rijetko napredujemo. I kako je sudbina htjela, bačeni smo u ono područje gdje uvijek napadaju. Ne možete se svaki dan braniti na isti način. Ako neprijatelj danas juriša na vas i pretrpio je gubitke, sljedećeg jutra dolazi s potpuno drugačijim planom. Ima tamo ljudi koji nisu ni glupi ni slabi. Neprijatelj uzima u obzir sve moje akcije i pokušava se suprotstaviti. Ako se ponavljam, jedinica će pretrpjeti gubitke i doći će do gubitka teritorija. Stalno trebate uvoditi nešto novo…
- Od ljeta 2022. smo na smjeru Siversk. Ne želim da me sada pomaknu. Objašnjavao sam to zapovjednicima na svim razinama. Vidite, nikada nećemo biti prebačeni na bolje mjesto. Ovdje poznajemo svaki grm. Imamo dobru liniju rovova. Opstanak naše jedinice je samo u našim rovovima...
- Rusi su puno naučili, kvragu. Ne znam kakve su im pripreme, ali dobro se bore. Nemaju manjak kadra. Ne znam kako su se borili u Staljingradu u Drugom svjetskom ratu, ali vidio sam kako je jedan neprijatelj stvarno pretrčao 700 metara čistog, spaljenog polja, poginuo, a onda je drugi trčao, uzeo mitraljez prvog i otrčao dalje do naših rovova. Sve sam mogao razumjeti, ali nije mi bilo jasno kako su dva čovjeka mogla trčati preko polja 700 metara da bi došli do naših rovova i poginuli 5 metara dalje. Ali evo, vidio sam. Tako da ne znam kakvu obuku imaju, ali oni imaju jebeno najbolju motivaciju...Na koji način smo bolji? Vjerujem da ljudstvu izdajemo odgovarajuće naredbe. I, ne bojim se reći, mislim da smo mi tehnološki najnaprednija jedinica…
- Moj najstariji borac ima 63 godine. Stariji su dobri jer ne mogu bježati (smijeh). Uglavnom, hvala Bogu, nitko ne bježi. Situacije su različite, jedinica se drži, borimo se do zadnjeg Moskovljana. Naglašavam: ne borimo se do mog posljednjeg vojnika, već do posljednjeg Moskovljanina. Imamo i mali vod djevojaka, uglavnom liječnica, nešto službenika i tri djevojke koje sudjeluju u gotovo svakoj borbi (noćno bombardiranje, FPV i Mavic). Vrhunski su piloti, odgovorno tvrdim bolje su od svakog muškarca, u smislu odgovornosti, predanosti. Uskoro će biti zapovjednice vodova, odnosno imaće pod zapovjedništvom do 40 ljudi.
- Što god da kažeš o mobilizaciji, nekome se neće svidjeti...Ključni problem je u nepovjerenju ljudi. Plus, naš informativni program, tamo u vijestima smo već pobili sve Ruse pa se pitam što ja i dalje radim ovdje...Moramo govoriti istinu, kod nas (u pozadini) svi misle da dobijamo rat. Da sve ovo čitam kao civil, i ja bih pomislio: Koji k… onda idem u rat, imamo dronove, imamo analog Lanceta, imamo morske dronove...sad ljudi misle: pa da, sad ćemo sjebati cijelu Crnomorsku flotu. To su gluposti, to je neprihvatljivo, sit sam tog sranja…
- Podržavam mobilizaciju osuđenika, spreman sam ih uzeti u svoj bataljun, rado bih im zapovijedao. Što se tiče demobilizacije, ne razumijem kako sada može doći do toga. U teoriji je super, ali u praksi nemoguće. Ne vidim zamjenu za svoje osoblje. Ako sada imamo manjak ljudi, o kakvoj zamjeni možemo govoriti? Kako se to može učiniti? Kao zapovjednik, ne bih želio da se 60% mog osoblja sada promijeni u novo. Jer ovi su već dugo u borbi, obučeni su. Ali s obzirom da ih zovem djecom, a čovjek sam, volio bih da se odmore. I sam bih volio da mi se dopusti da nestanem negdje na šest mjeseci. Znam da će se mnogi kasnije vratiti (pauza)...Odvojena društva, odvojena društva...ne znam što učiniti…
- Prije šest mjeseci rekao sam da, ako uzmemo u obzir sve fronte ovog rata, onda gubimo. I dalje je tako. Gubimo naselja, imamo puno problema: u mobilizaciji, u medijima, u odnosu ljudi prema ratu, u budućim regrutima, u raspoloženju u samim trupama….Moramo biti iskreni u vezi toga. Umor, nepovjerenje, nema one motivacije iz 2022. godine, tad su momci jurišali i s lopatama, nije im trebala nikakva zapovijed. I ja sam umoran, nisam više učinkovit kao prije...Moji ljudi su sto puta umorniji od mene, neki se bore i po deset godina, neki su već treću godinu u rovu pod mojom komandom...Ne želim nikakvo unaprijeđenje. Mogu da zamislim život bez rata, biće mi krasno, ali samo pod uvjetom da moja jedinica ne ostane u zoni borbenih dejstava. Ne bih mogao da sjedim kod kuće, a da su oni i dalje na fronti...
sad bi oni drvlje i kamenje na kirila
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#202595 Re: Ukrajina
sta treba objasniti
- Peacean
#202596 Re: Ukrajina
https://www.reuters.com/world/firm-maki ... 024-06-28/Laughing and joking, Russian President Vladimir Putin and North Korean leader Kim Jong-un cruised around Pyongyang last week in a Russian-made Aurus limousine to showcase their strengthened anti-Western alliance.
The luxury sedan was intended to epitomize Russia's domestic prowess and reduced dependence on imported technology and goods when unveiled in 2018.
But customs records show that the company that builds it uses millions of dollars in imported parts, many arriving in Russia from what Kim has described as his country's "primary foe", South Korea.

- drug_profi
#202597 Re: Ukrajina
Kad vide da je to probušen balon, kako rekoh. Znači kad se uvjere da od Rusije nema koristi, samo štete.Sanjarko wrote: ↑28/06/2024 10:22Zasto mislis da ce ih Iran i DRK napucati nogom? Musti ce ih dok mogu, Iran ce uzimati od Rusije sta im nedostaje od techa, a DRK ce im uvaljivati granate i ostalo oruzje, za Kinu ne znam ali i ona muze ih 100% samo koliko tacno to ne znam.drug_profi wrote: ↑28/06/2024 10:15 Problem sa ruskim izvorima je sto su 99% nepouzdani i zapravo su prenosioci lažnih informacija.
Kina im nije saveznik. Oni samo koriste njihovu nevolju. Zabiće im kajlu prvom prilikom.
- Čitalac
#202598 Re: Ukrajina
Sirski poziva građane da se pridruže Oružanim snagama: Pored prava postoje i obaveze...
Na Dan Ustava, zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski pozvao je sve građane da se priključe obrambenim snagama. Sirski je čestitao prije svega braniteljima.
"Hvala vam, dragi ratnici! Upravo zahvaljujući vama, danas možemo slaviti ovaj veliki državni praznik, imajući svoju državu. Ukrajinci su slobodoljubivi ljudi. Možda se nijedan narod na svijetu ne bori tako požrtvovno za svoju slobodu i svoja prava! Međutim, valja imati na umu da Ustav osigurava ne samo prava i slobode, već i nameće obveze svakom građaninu Ukrajine", naglasio je zapovjednik.
Sirski je podsjetio da članak 65. Ustava Ukrajine utvrđuje da je zaštita domovine, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine te poštivanje njezinih državnih simbola, dužnost građana Ukrajine. "Ovaj članak Ustava Ukrajine posebno je važan sada, u vrijeme sveobuhvatne ruske agresije. Poštujući prava, ne smijemo zaboraviti na obveze. Nitko osim nas neće zaštititi Ukrajinu! Stoga pozivam sve građana u redove Oružanih snaga!" zaključio je Sirski.
-
Crvene_brigade
#202599 Re: Ukrajina
Izgleda da je “odletio” i S 500...

- Čitalac
#202600 Re: Ukrajina
24. brigada traži podršku.
Časiv Jar - situacija je kritično teška. Pripadnici 24. OMBR, zajedno s ostalim postrojbama, u izuzetno teškim uvjetima nastavljaju obuzdavati ofenzivu znatno nadmoćnijih snaga neprijatelja. Okupatori bacaju padobrance, specijalce i bivše zatvorenike da jurišaju na grad, neprekidno napadaju i pokušavaju ga zaobići s bokova. Resurs osvajača je beskrajan - uništene osvajače zamjenjuju novi i novi.
Trebamo više vatrene moći, više dronova, više vaše podrške. Najžešće borbe se nastavljaju na području kanala Siverski Donetsk-Donbas. Neprijatelj nemilosrdno uništava grad svim mogućim sredstvima i koristi ogroman broj fpv dronova. Stojimo, ali ima i gubitaka u našim redovima. Vječna slava palim borcima, narednicima i časnicima. Osvetimo se. Bitka za Časiv Jar se nastavlja, borci brane grad uz titanske napora. Podržite ratnike.