Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
citroen xm

#11001 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

kB27 wrote: 19/06/2024 12:04 Apsolutno netacno!

Od stana koji se sastoji od dva vagona i sobice, uz zahtjev da stan bude sa dvije spavace sobe, se moze napraviti samo ovo. Bolje rjesenje ne postoji kada se arhitekti svezu ruke, kada je zgrada "debela" 20+ metara i kada mora imati zadani broj stanova zadane kvadrature po spratu.

Ne mislim ja nista. Znam ljude koji su radili za njega kada je pocinjao. Nacrtaju kako treba po pravilima struke, on ili njegov sin dodju i kazu necemo tako ovako cemo, crtaj ovako. U Sarajevu jednocifren broj arhitekata ima iole slobodu da crta kako misli da treba i da to neko šljivi bar 5%.
Bukvalno sam radio sa projektantima stanova, mada ne iz Sarajeva. Pošalješ im UT uslove, dobiju dimenzije objekta i rade na idejnom rješenju. Idejno rješenje pošalju nama na uvid. Tu se složimo ili tražimo određene korekcije. Ljudi poslušaju, preprave, daju sugestije i kada dođe do finalnog dogovora odrade zvaničan projekat koji ide na ovjeru i na osnovu koga se dobija dozvola.

Nikada, apsolutno nikada nismo predložili ovakve idiotarije i ušao sam u mogu slobodno reći 300-400 stanova u izgradnji i nikada se u tih 300 stanova nisam susreo sa ovako idiotskim rješenjima. Bilo je tu i boljih i ne tako dobrih projekata, ali da je ovako nešto predloženo projektantima mislim da bi nas žestoko nagrdili. Nikada nismo imali SOBU koja nema barem jedan vanjski zid i na njemu prozor normalnih dimenzija.

Ovo je zločin nad strukom!
BadBoy

#11002 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by BadBoy »

citroen xm wrote: 19/06/2024 20:05

Od stana koji se sastoji od dva vagona i sobice, uz zahtjev da stan bude sa dvije spavace sobe, se moze napraviti samo ovo. Bolje rjesenje ne postoji kada se arhitekti svezu ruke, kada je zgrada "debela" 20+ metara i kada mora imati zadani broj stanova zadane kvadrature po spratu.

Ne mislim ja nista. Znam ljude koji su radili za njega kada je pocinjao. Nacrtaju kako treba po pravilima struke, on ili njegov sin dodju i kazu necemo tako ovako cemo, crtaj ovako. U Sarajevu jednocifren broj arhitekata ima iole slobodu da crta kako misli da treba i da to neko šljivi bar 5%.
Bukvalno sam radio sa projektantima stanova, mada ne iz Sarajeva. Pošalješ im UT uslove, dobiju dimenzije objekta i rade na idejnom rješenju. Idejno rješenje pošalju nama na uvid. Tu se složimo ili tražimo određene korekcije. Ljudi poslušaju, preprave, daju sugestije i kada dođe do finalnog dogovora odrade zvaničan projekat koji ide na ovjeru i na osnovu koga se dobija dozvola.

Nikada, apsolutno nikada nismo predložili ovakve idiotarije i ušao sam u mogu slobodno reći 300-400 stanova u izgradnji i nikada se u tih 300 stanova nisam susreo sa ovako idiotskim rješenjima. Bilo je tu i boljih i ne tako dobrih projekata, ali da je ovako nešto predloženo projektantima mislim da bi nas žestoko nagrdili. Nikada nismo imali SOBU koja nema barem jedan vanjski zid i na njemu prozor normalnih dimenzija.

Ja sam tek danas skontao, tragom nekog drugog posla, da u FBiH uopšte nemamo zakon o arhitektonski poslovima kao što npr ima Hrvatska. Imamo opšte zakone o prostornom planiranju i građenju (njih hejbet), ali posebnog zakona koji uređuje ovu profesiju - nemamo. Daje odgovor na mnogo toga.
Dosadno mii

#11003 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dosadno mii »

Dobar si nakon toliko tibri
nekome

#11004 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nekome »

Hvalit cemo mi tibru samo cekaj… ma sta cekati, ono prekoputa tibre, aka stanovi izvor gore je od tibre, zgrade su blize jedna drugoj nego tibra
VladaFBiH

#11005 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

citroen xm wrote: 19/06/2024 20:05

Pa kod Tibre imaš stanove bez sunca gdje komšiji dodaješ šećer i sobe bez prozora kao standard moderne urbane gradnje i tako je u svakom "naselju" koje su napravili.
citroen xm

#11006 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Imaš, zato rekoh da je to zločin nad strukom.

Sem stanova u koje sam ulazio, pregledao sam još nebrojeno oglasa starogradnje i novogradnje kako u BiH, tako i u regionu. Jbg, malo prof. deformacija. :mrgreen: I ovo kao što nudi novogradnja u Sarajevu, a sa Tibrom kao predvodnikom nisam vidio nigdje. Bukvalno cijela zgrada, a ne možeš ubosti stan fino riješen bez obzira na kvadraturu.
VladaFBiH

#11007 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

sabanss wrote: 19/06/2024 17:41 Zrak - voda je super varijanta, klasični radijator samo sa nižom temperaturom nego kod klasičnih kotlova. Sada kada više nema hladnih zima sigurno najbolji omjer uloženog i dobijenog. Klasična klima je katastrofa za grijanje, ventilator na vrući zrak praktično.
Sad si ga na*ebao :izet: :izet: :izet: :D :D :D :D :D :D :D
kB27

#11008 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kB27 »

nekome wrote: 19/06/2024 23:53 Hvalit cemo mi tibru samo cekaj… ma sta cekati, ono prekoputa tibre, aka stanovi izvor gore je od tibre, zgrade su blize jedna drugoj nego tibra
Pa sad bas gledati iskljucivo sta je blize, a u jednom slucaju 15 zgrada po 14-15 spratova, u drugom 6-7 zgradica sa po 6-7 spratova. Nije vala isto kad prolazis "ulicom" sirine 7 metara, a oko tebe zgrade od 6 i od 14 spratova.

Takodjer, broj "normalnih" stanova (gdje komsiji ne seceris kafu) naspram ukupnog broja stanova je mnogo veci u Izvoru nego Tibri.
Last edited by kB27 on 20/06/2024 10:14, edited 1 time in total.
Dosadno mii

#11009 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dosadno mii »

nekome wrote: 19/06/2024 23:53 Hvalit cemo mi tibru samo cekaj… ma sta cekati, ono prekoputa tibre, aka stanovi izvor gore je od tibre, zgrade su blize jedna drugoj nego tibra
Pa ona prva je tibra valjda kod hifa pumpe ista takva
Blizu avaza
VladaFBiH

#11010 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Dosadno mii wrote: 20/06/2024 10:12
Pa ona prva je tibra valjda kod hifa pumpe ista takva
Blizu avaza
to je druga Tibra - prva je Buča Potok
sabanss

#11011 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sabanss »

VladaFBiH wrote: 20/06/2024 09:49
sabanss wrote: 19/06/2024 17:41 Zrak - voda je super varijanta, klasični radijator samo sa nižom temperaturom nego kod klasičnih kotlova. Sada kada više nema hladnih zima sigurno najbolji omjer uloženog i dobijenog. Klasična klima je katastrofa za grijanje, ventilator na vrući zrak praktično.
Pa nama kao narodu generalno ne smeta ni ložiti gume samo da je toplo, ovo je smiješno što smeta puhalica kad spomeneš nekome :D Sa druge strane većini smeta puhalica hladnog zraka ljeti... Hipokrizija :D
Dosadno mii

#11012 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dosadno mii »

sabanss wrote: 20/06/2024 12:25
VladaFBiH wrote: 20/06/2024 09:49
Pa nama kao narodu generalno ne smeta ni ložiti gume samo da je toplo, ovo je smiješno što smeta puhalica kad spomeneš nekome :D Sa druge strane većini smeta puhalica hladnog zraka ljeti... Hipokrizija :D
Ti samo ne znas pravilno koristit
Mora hladiti cijeli dan na necujnom modu
:run:
ismar_am23

#11013 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ismar_am23 »

Da li je neko upoznat sa stambenim jedinicama Šip Pearl, o kojem investitoru se radi i da li je sve uredno?
noviclan

#11014 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by noviclan »

Ima schip da se izgradi k'o zenica real madrid
noviclan

#11015 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by noviclan »

Evo kako izgleda gradilište Džekine zgrade u Sarajevu, https://avaz.ba/vijesti/biznis/913222/e ... u-sarajevu
Image
citroen xm

#11016 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Znači rok već uveliko probijen. A kada se izgradi kroz neke od prozora će moći da se rukuje sa komšijom iz susjedne kuće. :mrgreen:
Hakiz

#11017 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hakiz »

citroen xm wrote: 26/06/2024 17:12 Znači rok već uveliko probijen. A kada se izgradi kroz neke od prozora će moći da se rukuje sa komšijom iz susjedne kuće. :mrgreen:
Nije komšija htio da proda, ovako će ga otjerati besplatno.U onom mraku komunizma je bio neki zakon koji je određivao koliko objekti moraju biti udaljeni jedan od drugog. Sada tog zakona nema.

Nego, šta to govori o Džeki? Jedno je može li zakonski, ali treba li ljudski?
citroen xm

#11018 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Čini mi se da i sada mora biti udaljen objekat 3 metra od ivice parcele.
Hakiz

#11019 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hakiz »

citroen xm wrote: 26/06/2024 21:02 Čini mi se da i sada mora biti udaljen objekat 3 metra od ivice parcele.
Malo je to, pogotovo ako je drugi objekat tik uz ivicu parcele. Trebalo bi imati zakon da su stambeni objekti udaljeni barem 20 metara jedan od drugog. Ali, puste želje.

Gledao sam emisiju u kojoj sam saznao informaciju da u Londonu postoji takozvano "pravo na svjetlo", da nova zgrada ne smije staroj blokirati sunčevo svjetlo da uđe u stanove. Sve stanove.

Ima raznih načina u državama da se kvalitet života obezbijedi. Kod nas tibraizacija, divlji zapad.
citroen xm

#11020 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Ne znam fakat, ne mogu se sjetiti za zgrade, znam da je za kuće ta neka cifra. Naravno da je naopako, da nije ne bi bilo ovakvih nakaza od naselja gdje komšiji možeš preći sa prozora na prozor.
nekome

#11021 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nekome »

to ti je sve zavisno od toga koga znas... ista ta pravila su postojala i za tibru u nedjaricima pa je napravljena
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#11022 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by PreWiBa »

Bukvalno, svaki put se ibretim kada vidim da se neko informiše za građevinske propise.
I opet ću ovdje napisati ono što vazda pišem:

Sve i jedan taj propis možete baciti u kantu za smeće, to niko u praksi ne zarezuje. Da hoće, komšija može doći do same međe i napraviti neboder.

I ne, ne moraš nikoga znati u opštini za to. Ljudi uvijek kontaju da je to neki uber-kriminalac ili neko ko zna pola opštine, pa mu se može. U većini slučajeva opštinu to jednostavno ne interesuje.
Kada ste u svom životu vidjeli, čuli, makar čitali da opština ruši neki nelegalni objekat?
nekome

#11023 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nekome »

sehohari wrote: 27/06/2024 01:40 Bukvalno, svaki put se ibretim kada vidim da se neko informiše za građevinske propise.

Sve i jedan taj propis možete baciti u kantu za smeće, to niko u praksi ne zarezuje. Da hoće, komšija može doći do same međe i napraviti neboder.
zavisi kakva poznanstva ima, ako ih nema, ne može
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#11024 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by PreWiBa »

nekome wrote: 27/06/2024 01:42
sehohari wrote: 27/06/2024 01:40 Bukvalno, svaki put se ibretim kada vidim da se neko informiše za građevinske propise.

zavisi kakva poznanstva ima, ako ih nema, ne može
Vidi ostatak mog komentara.

Ne trebaju ti nikakva poznanstva.
Zapravo, "poznanstva" sa inspektorima često tek nastaju onda kada se slučaj otvori.
noviclan

#11025 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by noviclan »

U blizini buduće tramvajske pruge prema Hrasnici gradit će se stanovi za mlade
http://www.klix.ba/clanak/240625108

Ovdje treba kupiti stan "taxi pred nosom"
Post Reply