Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
Hakiz

#30101 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

:izet:
plavi_E wrote: 26/06/2024 17:37 Sta je cilj Covica i Dodika sa Vukojom oni i ne kriju. Sljedeci njihov korak je izlobirati u EU da jedan od sljedecih sudija bude po njihovoj volji. Na primjer neki Madjar. I time oni preuzimaju Ustavni Sud i oni sude po svom nahodjenju.Vjerovatnoca za nekog njihovog kandidata prije 5-10 godina je bila vrlo mala. Ali u danasnje vrijeme je puno veca i oni nece odustati od tog cilja. Naravno sad ide prospipanje suplje raznih botova kako "to Ameri nece dozvoliti", kako "EU to nece dozvoliti" i ostale nebuloze.
Kakvi Ameri i EU. Trojka neće dozvoliti, budimo sigurni.
tramvajtrojka

#30102 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tramvajtrojka »

plavi_E wrote: 26/06/2024 17:37 Sta je cilj Covica i Dodika sa Vukojom oni i ne kriju. Sljedeci njihov korak je izlobirati u EU da jedan od sljedecih stranih sudija bude po njihovoj volji. Na primjer neki Madjar. I time oni preuzimaju Ustavni Sud i oni sude po svom nahodjenju.Vjerovatnoca za nekog njihovog kandidata prije 5-10 godina je bila vrlo mala. Ali u danasnje vrijeme je puno veca i oni nece odustati od tog cilja. Naravno sad ide prospipanje suplje raznih botova kako "to Ameri nece dozvoliti", kako "EU to nece dozvoliti" i ostale nebuloze.
haj vidi koliko traju mandati stranim sudijama, i ciji je sudija bio prije vukoje prije nego sto krenes pisati u futuru prvom :mrgreen:
plavi_E

#30103 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

U vezi prosipanja suplje kako je bilo prije. Prije 5-10 nije ni bilo bitno sto Covic i Dodik imaju 4 glasa. Odnosi u svijetu su bili takvi da su imali male sanse da izlobiraju svog stranog sudiju u US. Ali dosta toga se promijenilo i svijetu i u EU. Danas su im sanske sasvim drugacije.
Point.

#30104 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

plavi_E wrote: 26/06/2024 17:29 Venecijanska komisija prica o o izboru. U slucaju Vukoje nije bilo nikakvog izbora. Oni koji su trebali da izaberu nisu imali mogucnost da biraju izmedju Vukoje i nekog drugog.
Upravo tako. Što bi Štula reko, prokleta mogućnost izbora mora da postoji.
plavi_E

#30105 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

Trojka je imala mogucnost da vjerovatnocu da Covic i Dodik preuzmu kontrolu nad Ustavnim Sudom BiH svedu skoro na nulu. NIsu htijeli da je iskoriste jer su smatrali da su im koalicioni partneri vazniji od Ustavnog Suda. A ovakva prilika se dobija veoma rijetko.
plavi_E

#30106 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

Zakon o prebivalistu je mala maca za ovu gresku sa Ustavnim Sudom.
pemanapemani

#30107 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by pemanapemani »

JoseMujica wrote: 26/06/2024 17:30
pemanapemani wrote: 26/06/2024 17:09
JoseMujica wrote: 26/06/2024 16:33

još jedna ispravka krivog navoda: Vukoja je imenovan još prije nego što je i konkurs objavljen
Super, pravni sam duduk, ali sam uvjeren da onda mora postojati vise pravnih alata da se pokaze kako Vukoja nije izabran po zakonu, a automatski i pravnih alata da ga se smjeni.
Ne sumnjam da postoji dovoljno proBiH pojedinaca u politickom sistemu koji ce to.izgurati.

Dakle, samo.dokazati da Vukoja nije zakonski.izabran i rijesen problem i trojka istjerana na brisan prostor.
treba pitati Dragana Čirilicu...ako on kaže da je sve po zakonu :evil:

ps

ili kakvog popa...hodže u ovoj igri nisu pouzdane ;-)
Ti uvijek zakucas sa argumentacijom i nudjenjem rjesenja za odredjeni problem.

Samo ne mogu vjerovati da smo toliko otisli u kurac da ne postoji nijedan proBiH pravnik koji bi razoblicio ovu najvecu izdaju u novijoj BiH historiji.
pemanapemani

#30108 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by pemanapemani »

plavi_E wrote: 26/06/2024 17:52 Zakon o prebivalistu je mala maca za ovu gresku sa Ustavnim Sudom.
A ova greska jos manja maca za reviziju presude protiv Srbije.
tramvajtrojka

#30109 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tramvajtrojka »

plavi_E wrote: 26/06/2024 17:46 U vezi prosipanja suplje kako je bilo prije. Prije 5-10 nije ni bilo bitno sto Covic i Dodik imaju 4 glasa. Odnosi u svijetu su bili takvi da su imali male sanse da izlobiraju svog stranog sudiju u US. Ali dosta toga se promijenilo i svijetu i u EU. Danas su im sanske sasvim drugacije.
znas li kako se prvo biraju strane sudije ustavnog suda
plavi_E

#30110 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

pemanapemani wrote: 26/06/2024 18:21
plavi_E wrote: 26/06/2024 17:52 Zakon o prebivalistu je mala maca za ovu gresku sa Ustavnim Sudom.
Ako ti je lakse. Da u pravu si. Ali kakve veze ima Trojka sa izdajom tuzbe (ne presude jer nikakva presuda nije ni postojala) protiv Srbije. Osim sto po ponasanju Trojke mnogi bi mogli pomisliti da bi i Trojka isto uradila sa tom tuzbom kao i SDA.
plavi_E

#30111 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

Posto ce vjerovatno sendvicari punih usta coviceve salame poceti bulazniti o tome kako se biraju sudije US. Nije na odmet pogledati sta kaze Ustav BiH po tom pitanju.

Član VI
Ustavni sud
1. Sastav
Ustavni sud Bosne i Hercegovine sastoji se od devet članova.
a) Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske.
Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa
Predsjedništvom.
b) Sudije će biti istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda. Svako ko udovoljava takvoj
kvalifikaciji i ima pravo glasa može biti imenovan za sudiju Ustavnog suda. Sudije koje bira
predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine ili
bilo koje susjedne države.
c) Mandat sudija imenovanih u prvome sazivu biće pet godina, izuzev ako podnesu
ostavku ili budu s razlogom razriješeni na osnovu konsenzusa ostalih sudija. Sudije koje su
imenovani u prvome sazivu ne mogu biti reimenovani. Sudije koje će biti imenovani nakon
prvog saziva služiće do navršenih 70 godina života, izuzev ako podnesu ostavku ili budu s
razlogom razriješeni na osnovu konsenzusa ostalih sudija.
d) Za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imeno-
vanja, Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija
koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.
Jordan1961

#30112 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

pemanapemani wrote: 26/06/2024 14:40 Super, Ramo je manje stetan od Forte i Miokovica i on nas barem zabavlja.

Ako su Forto i Miokovic toliko sjebali, vrijeme je da oni koji tako misle demokratski izraze svoj protest.
Prema vasoj prici, mi trenutno zivimo najvecu izdaju u nezavisnoj BiH. Svaki jebeni dan, vec dvije godine, se ponavlja da su ovi izdali, a ako mozda jos nisu, samo sto nisu.

Baca se suplja prica da ljudi.koji ne razumiju pomisle da su ovi imali izbor izmedju HDZ i Ive Komsica, a oni odabrali HDZ.
Vukoja je imenovan prije ovog misljenja Venecijanske komisije. Neka US donese presudu na apelaciju oko Vukoje i ako kazu da nije ustavno izabran, posaditi se na glavu da se smjeni.

Koliko smo misljenja Venecijanske komisije i EU institucija dosad proveli, a koja se ticu nekog etnickog pitanja?
Gdje sam ja to pomenuo izdaju a kamo li najvecu?
Za Vukoju ce svoje reci US.
pemanapemani

#30113 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by pemanapemani »

Jordan1961 wrote: 26/06/2024 20:31
pemanapemani wrote: 26/06/2024 14:40 Super, Ramo je manje stetan od Forte i Miokovica i on nas barem zabavlja.

Ako su Forto i Miokovic toliko sjebali, vrijeme je da oni koji tako misle demokratski izraze svoj protest.
Prema vasoj prici, mi trenutno zivimo najvecu izdaju u nezavisnoj BiH. Svaki jebeni dan, vec dvije godine, se ponavlja da su ovi izdali, a ako mozda jos nisu, samo sto nisu.

Baca se suplja prica da ljudi.koji ne razumiju pomisle da su ovi imali izbor izmedju HDZ i Ive Komsica, a oni odabrali HDZ.
Vukoja je imenovan prije ovog misljenja Venecijanske komisije. Neka US donese presudu na apelaciju oko Vukoje i ako kazu da nije ustavno izabran, posaditi se na glavu da se smjeni.

Koliko smo misljenja Venecijanske komisije i EU institucija dosad proveli, a koja se ticu nekog etnickog pitanja?
Konstantno govoris da je trojka sve predala Dodiku i Covicu.
Da su isti, a u nekim stvarima i gori od SDA.

Kako je SDA stranka koja je izdala reviziju presude protiv Srbije, sto je najveca izdaja drzave BiH od Fikreta Abdica do danas, onda se zakljucak sam namece.
pemanapemani

#30114 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by pemanapemani »

plavi_E wrote: 26/06/2024 18:38
pemanapemani wrote: 26/06/2024 18:21
Ako ti je lakse. Da u pravu si. Ali kakve veze ima Trojka sa izdajom tuzbe (ne presude jer nikakva presuda nije ni postojala) protiv Srbije. Osim sto po ponasanju Trojke mnogi bi mogli pomisliti da bi i Trojka isto uradila sa tom tuzbom kao i SDA.
Mislio sam da je Srbija presudom kriva zato sto nije sprijecila genocid i da je revizijom presude, za koju je bio rok 10 godina, 2007.-2017., Srbija trebala biti presudjena kao direktno odgovorna za genocid u Srebrenici. Ali ti bolje znas.
Stvar je pravne terminologije, pravni sam laik, ali to ne mijenja sustinu izdaje.

Ponasanje trojke cemo ocijeniti nakon 4 godine. Cinjenica je da je Dodik prvi put u zivotu na optuzenickoj klupi u Sudu BiH, koji kao ne priznaje, ali redovno dolazi na rocista.
Jordan1961

#30115 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

pemanapemani wrote: 26/06/2024 22:17
Jordan1961 wrote: 26/06/2024 20:31

Konstantno govoris da je trojka sve predala Dodiku i Covicu.
Da su isti, a u nekim stvarima i gori od SDA.

Kako je SDA stranka koja je izdala reviziju presude protiv Srbije, sto je najveca izdaja drzave BiH od Fikreta Abdica do danas, onda se zakljucak sam namece.
Cek malo. Jesam li ja rekao predaja ili izdaja? Do prije 2 posta je bilo izdaja, sada je predaja?
Ja sam ti samo naveo cinjenicno stanje.
"Novi pregovaraci" su u raspodjeli vlasti sa "partnerima" (mada je mozda bolji termin gazdama), prosli k'o bosi po trnju (ne oni licno nego prodrzavne politicke snage koje predstavljaju).
U cemu je Trojka gora od SDA? Pa ono sto ni SDA nije radila je izbor sudije US sa liste gdje je samo jedan kandidat. SDA je birala Cemana (protivkandidat Trnka) i Palavricku (protivkandidat Arnaut). Trojka je birala Vukoju kao jedinog sa liste. I to su cinjenice.
relativno84

#30116 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by relativno84 »

Image

Zlatni Nerko, Vojin i Dragan.

Definitivno pet deka bolje nego prije.

:oops: :D :run:
upitan

#30117 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by upitan »

Hakiz wrote: 26/06/2024 13:20
upitan wrote: 26/06/2024 13:00
plavi_E wrote: 26/06/2024 12:33 HDZ traži da kantoni upravljaju eksploatacijom skoro svih resursa, Federaciji BiH bi ostavili samo ugalj

Ideja da kantoni upravljaju je mozda asistencija za Dodika.
Gdje ima dima.

Nego, federacija dade da se kopa litijum, građani ni mukajet, u Srbiji Vučić dade, građani ne dozvoljavaju.

Ko se tu prevario?

Ocigledno problem je u narodu/građanima,pa nas (politicari) lazu godinama u oci i onda vise ne vjeruje niko nikome.
Kod nas je drugaciji sistem u odnosu na Srbiju,kod njih je 99% ono sto Vucic kaze osim ako narod ne reaguje kao u ovom slucaju.
Kod nas je sistem da imas toliko Vlada,uvijek neko-nekog moze blokirati a pravo cudo je kako nije niko blokirao oko litijuma i cak sta vise svi su slozni u vlasti(Opcine,Kantoni,VFBiH,VM)da je to velika investicija 🤔
Ja znam i zasto jer se radi o strancima i njihovom rudniku koji ce vremenom siriti svoje rudnike po cijeloj BiH.
A mi cemo ostati bez vode,sume,bez cistog zraka u jos vecem siromastvu nego danas.
Lahko nas je kupiti,janje ima sve pobjede.
DonieBrasco

#30118 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

Danasnja sjednica DN je dovoljan pokazatelj stanja i uzrocnika svih problema, Dodik i Covic svim silama zele da peuzmu Ustavni sud, otjeraju strance, zakonom i ustavno da dobitju sta hoce.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30119 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

https://www.avaz.ba/vijesti/bih/913776/ ... cemo-dalje

Blokiranje 3 mjeseca
Ako treba i 33
DonieBrasco

#30120 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

A sta se pravi pametan kad je u pitanju Ustavni sud i zakon, zasto ga to niko ne smije pitaiti ako dobro zna da to zele on i Dodik da se usvoji ide u propast na duze staze.
skupljac_zeljeza

#30121 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by skupljac_zeljeza »

Hoće Nijemci da popune rupu između Slovenije, Hrvatske i Grčke. Bukvalno nas nazvao rupom. Očito zbog prijetnji od strane Rusije moraju riješiti jug Evrope.

- Јako je važno da slušam sve što se kaže. Mislim da se region nalazi u istorijokm trenutku i sada svi treba da uhvatimo taj ritam - naveo je Penc na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Dodikom.

Kaže da sada svi moraju da se približe Evropskoj uniji.

- Za dobrobit regiona, ali i Evropske unije. Dakle, bez sumnje ljudi ovdje su orjentisani ka Evropskoj uniji. Ali niko zbog roga ne smije da izgubi svoj identitet - naveo je Penc.

Istakao je da je čvrsto ubjeđen da zemlje regiona treba da uđu u Evropsku uniju.

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=560711
skupljac_zeljeza

#30122 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by skupljac_zeljeza »

Američke sankcije prema određenim kompanijama u Republici Srpskoj najviše štete zaposlenima u tim kompanijama, a koji ni nisu krivi za šta, istakao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

- U tim kompanijama uglavnom rade mladi, obrazovani i stručni ljudi, najvećim dijelom iz medija i IT sektora, a kojima je sada onemogućeno rješavanje egzistencijalnih pitanja, poput podizanja stambenih kredita. Sankcije te ljude i njihove porodice dovode u tešku poziciju. Ako je cilj SAD da isele stanovnike sa prostora BiH u neke njima zanimljivije evropske destinacije, onda treba to da nam kažu - rekao je Višković u Doboju.

Višković dodaje da ne treba gurati glavu u pijesak i praviti se da se ništa ne dešava, jer američke sankcije nanose ogromnu štetu kompanijama i zaposlenima.

- Ne mogu se miješati u odluke SAD, ali nije dobra odluka za BiH - zaključio je Višković.
Pa kada ste rekli narodu da ima preča posla...

Image

Image
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#30123 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

relativno84 wrote: 27/06/2024 00:45

Image

Zlatni Nerko, Vojin i Dragan.

Definitivno pet deka bolje nego prije.

:oops: :D :run:
ovo je u rangu kad kupiš online plaketu "menadžera godine" kakvog međunarodnog instituta sa adresom u nekom indijskom selu :lol:

ps

čudi me da Bata i još par likova nisu predloženi barem za srebrene policojske značke :evil:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#30124 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

evo i ovi iz Transparencija postali SDFA botovi😂

https://x.com/SrdjanBlgvcnn/status/1806 ... fY8vQ&s=19
Jordan1961

#30125 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

JoseMujica wrote: 27/06/2024 14:58 evo i ovi iz Transparencija postali SDFA botovi😂

https://x.com/SrdjanBlgvcnn/status/1806 ... fY8vQ&s=19
Duboka SDFA drzava na djelu.
Locked