Juce na indexu vele da je ta šnjura ispod Jadrana spasila SrbijuZoomZoomKiwi wrote: ↑22/06/2024 11:58To nisam znao.
Kakvo nasilje nad infrastrukturom
ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Moderator: anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3051 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
-
JovicSA
#3052 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Jedan od rješenja je definitivno gradnja proizvodnih kapaciteta koje brzo možeš pokrenuti. TE nisu idealne jer evo vidimo kada padnu treba im dosta dugo da se podignu.ZoomZoomKiwi wrote: ↑22/06/2024 11:27 Prvo i osnovno, ovo jučer se nije moglo spriječiti bez obzira na cijenu električne energije, pa da je bila i tri puta skuplja.
Drugo i još uvijek osnovno jeste da poskupljenje električne energije od 10% svima, koja će nakon toga ostati i dalje među jeftinijim u Europi ako ne i najjeftinija, opet nema veze sa SN i VN mrežom za koju plaćate samo mrežarinu koja će, gle čuda, ostati ista, odnosno neće poskupiti.
Solarne elektrane također nemaju nikakve veze sa ovim što se dešava prethodna tri dana i da ih bogdo imamo više.
Kapacitet 400kV i 110kV mreže također nije krivac za ovo sve.
I kad pričamo o zaštitama, ispad potrošnje od 200MW u sekundi se i ne može drugačije amortizirati nego gašenjem kompletnog sistema. Hoću reći, zaštita koja je trebala da proradi je i proradila.
Štaviše, e-gašenje kotlova u obje TE je izvršeno tačno po proceduri za takvo hitno gašenje bez ijedne jedine greške i iako po prirodi nasilno, baš zbog ispravne procedure, nije ostavilo nijednu posljedicu po sisteme, kako proizvodnje tako i distribucije.
Nadalje, ovo što sada uvozimo, da bi svi mi mogli biti u klimatiziranom, sva ova tri dana ćemo vratiti u utorak za osam sati izvoza kada EE bude skuplja a mi budemo opet izvozili.
Znači poskupljenje od 10% je neminovno bilo i bit će, bez obzira na recentne događaje.
I da se razmišlja dugoročno a ne socijalistički, poskupjela bi ona 30% do nove godine i to bi onda bilo rentabilno i future-proof.
Prestanite stvari uzimati zdravo za gotovo.
-
skaut_83
#3053 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ni to nije tačno._BataZiv_0809 wrote: ↑22/06/2024 12:21Juce na indexu vele da je ta šnjura ispod Jadrana spasila Srbiju![]()
Srbiju je spasio splet sretnih okolnosti, tačnije sam redoslijed ispada dalekovoda na Kosovu i Crnoj Gori, čime su se oni odvojili od izuzetno velikog konzuma Albanije i Grčke i time se tokovi energije nisu mogli zatvarati preko dalekovoda u Srbiji.
-
grafit
#3054 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Evo trenutno DV 400KV Ernestinovo - Ugljevik opterećen sa nekih 80% kapaciteta, DV 220KV TE Sisak - Prijedor 2 isto tako.skaut_83 wrote: ↑22/06/2024 11:57Crnogorci su prodali kožu Talijanima i oni im diktiraju vozni red tog kabla. Zna se desiti da u kratkom roku okrenu sa 600MW u kontra smjer na -600MW jer im se može. Italijani su vlasnici CGES.
Znači, uvoz i tranzit ka jugu i dalje ide intenzivno.
Ispad jednog od ova dva opterećena dalekovoda bi opet izazvao veći poremećaj ili raspad sistema.
https://www.nosbih.ba/bs/ees/ace/
-
RJ57
#3055 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
svi tesla vozači uštekali svoja vozila unisto vrijeme
bez zeze, na zapadu se sve češće spominje termin “mogući blackout“ i sprovode nekakvi testovi i uvode mjere predostrožnosti …. valjda će to i ovima ovdje sada doći u vušugla
bez zeze, na zapadu se sve češće spominje termin “mogući blackout“ i sprovode nekakvi testovi i uvode mjere predostrožnosti …. valjda će to i ovima ovdje sada doći u vušugla
-
bob_1921
#3056 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
taj jerlagic je jedan od krivaca sto i nemamo nove termoelektrane, sjedio je na celu kad je bilo vrijeme za izgradnji povoljna pol klima elektroprivreda imala na racunima dovoljno novca da haman sama finsansira itd i sad baca suplje .. kako sam cuo bilo je blizu tad da se pocne graditi al levat se vjerovatno nije ugradio dovoljno pa se odustalo …skupljac_zeljeza wrote: ↑22/06/2024 11:25 Hidroelektrane su u niskoj proizvodnji, a Sarajevo troši puno.... SARAJEVO ĆE ZADNJE DOBITI STRUJU, JERLAGIĆ ZA HAYAT: TREBAJU NAM TERMOELEKTRANE. Po njemu Srbija je izdržala zahvaljujući termoelektaranama.
-
RJ57
#3057 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
fino je amer to objasnio
koliko je on kriv gledajući na “zasluge“ iz prošlosti nemam pojma
koliko je on kriv gledajući na “zasluge“ iz prošlosti nemam pojma
- skupljac_zeljeza
#3058 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Sigurno da problem nije od jučer nego se vuče decenijama. Ali Jerlagić je dobro upućen u ovaj problem ne samo u Bosni nego i šire. Iz toga što je detektovano treba tražiti rješenja problema jer samo se osloniti na obnovljive izvore nije idealno rješenje.
-
nekome
#3059 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
ma dobro apsolvirano, ovo jucer nije do naših, ali obavezno trebaju raditi na novim (neprivatnim) velikim termo i hidro projektima... ali džabe, svako ko je u prilici bi da se ugradi inače nema ništa od projekta. ove smradove iz EU treba hladno ignorisati po ovom pitanju
- drug_profi
#3060 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Da. Ja sam htio reci da solari u tom periodu isporucuju znacajnu kolicinu struje, a viska je bilo 200 MW prije samog kolapsa. Taj visak u mrezi je bio dodatni teret za amortizaciju.mk ultra wrote: ↑22/06/2024 11:06Snaga sa Pmax se skine na 0 ispod 1s
Dok generator npr u Kaknju 230MW, je dimenzija omanje kuće, koja se vrti 1500u/min +/- 0.1 u/min
Cvili al se ne zaustavlja, ode u prazan hod
To se ne zaustavlja u sekundi
I pored toga, kako da predvidis koju struju ce davati solari, da bi ti bili ikakav oslonac? Naidje oblak i padne proizvodnja, pa ti peglaj proizvodnju negdje drugo...
Prica o solarima je teska ubleha. Mozete ih staviti na krov da vam umanji racun, ali da se država na njih oslanja to je ubleha.
-
ljubijankic
#3061 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Treba jednu nuklearnu elektrana uraditi, bataliti TE
-
JovicSA
#3062 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ovaj graf najbolje pokazuje jučerašnju havariju i kada je "sranje" lagano krenulo. Već oko 10:30 potražnja raste a "proizvodnja" pada tj. nije se mogla tako brzo generisati.

Ja sam to rekao i ranije, umjesto Bloka 7 raditi mikro nuklearke oje su ekstra sigurne do 500MW ili dvije po 350MW i mirna Bosna. Cijena je tu u pet deka.

Ja sam to rekao i ranije, umjesto Bloka 7 raditi mikro nuklearke oje su ekstra sigurne do 500MW ili dvije po 350MW i mirna Bosna. Cijena je tu u pet deka.
- drug_profi
#3063 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Sačekati do razvoja SMR pa onda to usvojiti.
-
Ci-Nick
#3064 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Nije taj graf mjerilo, nego graf odstupanja. U 13 h smo imali 187 MW pozitivnog odstupanja, do raspada sistema smo bili potpuno normalni na -32 MWJovicSA wrote: ↑22/06/2024 15:11 Ovaj graf najbolje pokazuje jučerašnju havariju i kada je "sranje" lagano krenulo. Već oko 10:30 potražnja raste a "proizvodnja" pada tj. nije se mogla tako brzo generisati.
https://www.nosbih.ba/bs/ees/graf-odstupanja/
-
JovicSA
#3065 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Pa ne valja to odstupanje iako je u plusu jer se onda diže frekvencija u mreži mislim.Ci-Nick wrote: ↑22/06/2024 15:18Nije taj graf mjerilo, nego graf odstupanja. U 13 h smo imali 187 MW pozitivnog odstupanja, do raspada sistema smo bili potpuno normalni na -32 MWJovicSA wrote: ↑22/06/2024 15:11 Ovaj graf najbolje pokazuje jučerašnju havariju i kada je "sranje" lagano krenulo. Već oko 10:30 potražnja raste a "proizvodnja" pada tj. nije se mogla tako brzo generisati.
-
Ci-Nick
#3066 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Poslije mnogo godina BiH je u maju mjesecu, računam ove tri elektroprivrede, bila neto uvoznik.
Ne računajući privatne proizvođače i izvoznike 30 GWh je više uvezeno nego izvezeno .
Izgleda da ipak nemamo struje u neograničenim količinama, ko Arapi nafte,..
Ne računajući privatne proizvođače i izvoznike 30 GWh je više uvezeno nego izvezeno .
Izgleda da ipak nemamo struje u neograničenim količinama, ko Arapi nafte,..
-
Ci-Nick
#3067 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ne valja ali se ono desilo poslije raspada sistema, proizvodnja je ostala veća od potrošnje.JovicSA wrote: ↑22/06/2024 15:21Pa ne valja to odstupanje iako je u plusu jer se onda diže frekvencija u mreži mislim.Ci-Nick wrote: ↑22/06/2024 15:18Nije taj graf mjerilo, nego graf odstupanja. U 13 h smo imali 187 MW pozitivnog odstupanja, do raspada sistema smo bili potpuno normalni na -32 MWJovicSA wrote: ↑22/06/2024 15:11 Ovaj graf najbolje pokazuje jučerašnju havariju i kada je "sranje" lagano krenulo. Već oko 10:30 potražnja raste a "proizvodnja" pada tj. nije se mogla tako brzo generisati.
To je posljedica a ne uzrok.
-
JovicSA
#3068 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Po ovom grafu ostvarena potrošnja je bila veća od ostvarene proizvodnje već oko 10:30-11:00.
-
Ci-Nick
- skupljac_zeljeza
#3070 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Kada bude viška struje zašto EP ne bunari kriptovalute. Eto para za kupovinu kada nema struje. 
- Filter
#3071 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
mislis rudariti? bunariti = dzepariti, neko levata izbunario u tramvaju itdskupljac_zeljeza wrote: ↑22/06/2024 16:25 Kada bude viška struje zašto EP ne bunari kriptovalute. Eto para za kupovinu kada nema struje.![]()
bigtoine necu komentarisati
-
JovicSA
#3072 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Mislim da je ovo ipak ona anomalija a ne planirani uvoz ali nebitno. Bitno da se ovo više ne desi, valjda se nešto i naučilo na ovome.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#3073 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ima li neko ko se razumije da objasni… kako je moguce da zbog kvara u Albaniji nestane struje u Bosni? A kao mi proizvodimo i vise nego doboljno pa cak i prodajemo visak.
- ZoomZoomKiwi
#3074 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Objašnjeno je par postova unazad.
Elektroenergetski sistemi su takvi da se uvijek mora proizvoditi koliko se troši, odnosno trošiti koliko se proizvodi.
Ne smije doći ni do viška ni do manjka jer tada je ugrožena stabilnost sistema.
Male fluktuacije, zbog nemogućnosti predviđanja potrošnje mimo određenih okvira, su kompenzirane tzv. kondenzatorskim baterijama ali i drugim sistemima, gdje nam komplet Europa služi kao buffer. Zato i jesmo uvezani, između ostalog.
Jučer smo mi gurali ogromnu količinu energije kroz CG i Albaniju do Grčke, pošto njihovi sistemi nisu bili adekvatni za njihovu vlastitu potrošnju, kod njih su se dešavali lokalni ispadi, dok to nije postalo previše i onda je Albanija i CG komplet pala zbog manjka električne energije.
Za nas je to značilo da nam je potrošač od 500 i kusur MW odjednom nestao.
Proizvodnja je, zbog nemogućnosti plasiranja viška energije negdje drugo, morala naglo biti zaustavljena, te je zbog krajnjeg viška od 200MW na kraju čitav sistem ugašen jer je to bit zaštite.
Da se sistem nije ugasio, s tolikim viškom, frekvencija bi skočila za više Hz, a to je smrt za komplet sistem i sve uređaje na njemu, pa i one u tvojoj kući.
Da bi se to izbjeglo, a nije bilo drugog načina, moralo se sve ugasiti.
Ovakve situacije su prilično rijetke, ali eto, dese se.
Uglavnom, sva sreća pa se desilo, i to bez ikakve štete, što znači da je sve odrađeno kako treba.
Elektroenergetski sistemi su takvi da se uvijek mora proizvoditi koliko se troši, odnosno trošiti koliko se proizvodi.
Ne smije doći ni do viška ni do manjka jer tada je ugrožena stabilnost sistema.
Male fluktuacije, zbog nemogućnosti predviđanja potrošnje mimo određenih okvira, su kompenzirane tzv. kondenzatorskim baterijama ali i drugim sistemima, gdje nam komplet Europa služi kao buffer. Zato i jesmo uvezani, između ostalog.
Jučer smo mi gurali ogromnu količinu energije kroz CG i Albaniju do Grčke, pošto njihovi sistemi nisu bili adekvatni za njihovu vlastitu potrošnju, kod njih su se dešavali lokalni ispadi, dok to nije postalo previše i onda je Albanija i CG komplet pala zbog manjka električne energije.
Za nas je to značilo da nam je potrošač od 500 i kusur MW odjednom nestao.
Proizvodnja je, zbog nemogućnosti plasiranja viška energije negdje drugo, morala naglo biti zaustavljena, te je zbog krajnjeg viška od 200MW na kraju čitav sistem ugašen jer je to bit zaštite.
Da se sistem nije ugasio, s tolikim viškom, frekvencija bi skočila za više Hz, a to je smrt za komplet sistem i sve uređaje na njemu, pa i one u tvojoj kući.
Da bi se to izbjeglo, a nije bilo drugog načina, moralo se sve ugasiti.
Ovakve situacije su prilično rijetke, ali eto, dese se.
Uglavnom, sva sreća pa se desilo, i to bez ikakve štete, što znači da je sve odrađeno kako treba.
- studeni76
#3075 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Objasnio ti je kolega. Bas to sto proizvodimo je i dovelo do ovog, imali smo i više nego nam treba