Ali vole ljudi bježati od slavenstva.
Porijeklo prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
90minut
#477 Re: Porijeklo prezimena
javi se meni da se drogiramo jebo prezimena90minut wrote: ↑08/07/2022 14:59konvertitu jedananelsol wrote: ↑07/07/2022 18:03 U mojoj porodici postoji predanje da potičemo od nekog Mile koji je kao bogumil protjeran/izbjegao iz Kraljeve Sutjeske u Hercegovinu. Nakon dolaska Osmanlija navodno dio njegove djece prelazi na Islam a jedan od sinova uzima Pravoslavnu vjeru. Helem navodno od tog Mile nastaju Milušići koji su muslimani i koji se vjekovima kasnije granaju na način da iz te porodice proističu još šest porodica i prezimena u Nevesinjskom kraju od kojih je jedna i prezime Droce (navodno prezime nastalo od nadimka) kako se ja prezivam. Otac rahmetli mi je pričao da je dedo rahmetli za života bio u dobrim odnosima sa nekim čovjekom Srbinom iz Žitomislića i da su se rođakali ( smatrali se da su rođaci). Ovo naravno je samo neko usmeno predanje i upitno je da li je istina, ali zanimljivo zvuči.
Druga predanje je da je za vrijeme dok je Bosnom harala kuga da je samo jedan Droce preživio. Bio na planini sa ovcama, kada se vratio kući zatekao sve mrtvo u selu. Prije desetak godina pravim porodično stablo i zaista dođem do jednog čovjeka kojem se nije znalo ime koji je imao trojicu sinova od kojih se razgranala sadašnja moja šira porodica.![]()
![]()
-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#478 Re: Porijeklo prezimena
Ovdje ima podataka za porijeklo dosta begovskih familija - Lajos Thallóczy - A Bosnyak-Herczegovinai “beg” Czimröl
https://www.scribd.com/document/4968401 ... eg-Czimrol
https://www.scribd.com/document/4968401 ... eg-Czimrol
-
Moenx
#479 Re: Porijeklo prezimena
Zanima me porijeklo bprezimena Ketanovic
- fortaleza
#480 Re: Porijeklo prezimena
Durakovići iz Jezerskog kod Krupe, odakle potječu?
-
swanfilter
#481 Re: Porijeklo prezimena
Ilija Karanovic pise o stanju na lijevoj obali rijeke Une, a nakon osvajanja tog podrucja od strane Turaka.
Pa tako pise da je od 5+ hiljada porodica, njih nesto vise od 3000 reklo da su Anadolci rodom. Ostalo su domaci. Ili oni koji nisu znali o svom porjeklu nista.
I sam sam bio iznenađen tolikim brojem Anadolaca.
Samo sto zaboravih koji period je u pitanju ...
Last edited by swanfilter on 25/06/2024 12:16, edited 2 times in total.
- dr_Evil
#482 Re: Porijeklo prezimena
Ne bih rekao da je bjezanje od slavenstva, imamo novi/stari trend, a to je da su Iliri takodjer i Slaveni
A to oko Turske i porijekla, zasigurno ima dosta, ali ako ne znas odakle iz Turske i kada onda ste Iliri od stoljeca sedmog prije Krista.
-
Vjecita_zavrzlama
#483 Re: Porijeklo prezimena
nema znacajnih turskih gena kod nas,inace bi bili sitni y odnosu na komsije a mi visoki kao i oni
Niti smo bog zna mrki , cak smo svijetliji od komsija cesto
Tako da budite ponosni na evropski gen i Turci vole plavo to je danas in i smatras se uber mensc
Ja sam radio my heritage i rezultat je slaven to jest taj dio evrope ukrajina itd 68% balkan domacin 18% ostatak spanija i italija.nigdje azije
- dr_Evil
#484 Re: Porijeklo prezimena
Moj i tvoj post nije u kolizijiVjecita_zavrzlama wrote: ↑20/06/2024 13:26
nema znacajnih turskih gena kod nas,inace bi bili sitni y odnosu na komsije a mi visoki kao i oni
Niti smo bog zna mrki , cak smo svijetliji od komsija cesto
Tako da budite ponosni na evropski gen i Turci vole plavo to je danas in i smatras se uber mensc(ovo je sala)
Ja sam radio my heritage i rezultat je slaven to jest taj dio evrope ukrajina itd 68% balkan domacin 18% ostatak spanija i italija.nigdje azije
Ja cu nastavit da cupam travu sa svoje porodnicne gomile(tumula), bit ce da smo izmislili da je nasa.
- fortaleza
#485 Re: Porijeklo prezimena
Nemamo mi baš pretjerane veze s Ilirima, oni su bili dominantno J haplogrupa i dijelom R1b.
Kod nas dominira I2a i donekle R1a na sjevernom dijelu više.
Kod nas dominira I2a i donekle R1a na sjevernom dijelu više.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#486 Re: Porijeklo prezimena
Znam da se ovdje ne piše, ali ja i dalje mislim da među nama najvjerovatnije postoji ne tolikooo mal postotak ljudi koji gene vuku iz Španije.
Poprilično veliki broj jevreja je nakon tzv. "rekonkviste" došao na naše prostore, pa tako mi za razliku od ostatka centralne i istočne evrope nemamo aškenaze, već španske jevreje. Malo je vjerovatno da ih nije pratio određen broj muslimana.
Poprilično veliki broj jevreja je nakon tzv. "rekonkviste" došao na naše prostore, pa tako mi za razliku od ostatka centralne i istočne evrope nemamo aškenaze, već španske jevreje. Malo je vjerovatno da ih nije pratio određen broj muslimana.
- Cherry-Cherry
#487 Re: Porijeklo prezimena
Meni heritage kaže Baltik, Ukrajina, Rusija i malo Balkan. Nigdje Azije. 
- Tvrtko II Kotromanić
#488 Re: Porijeklo prezimena
pa ne bassehohari wrote: ↑21/06/2024 20:24 Znam da se ovdje ne piše, ali ja i dalje mislim da među nama najvjerovatnije postoji ne tolikooo mal postotak ljudi koji gene vuku iz Španije.
prije drugog svjetskog rata, kada je jevrejska zajednica bila dosta brojna, vecina njih su bili Askenazi koji su se ovdje poceli doseljavati nakon A-U okupacije.
Sefardi su otad (od kraja 19.vijeka) cinili manjinu unutar bh jevrejske zajednice.
Pa evo i sada, unutar danasnje vrlo malobrojne jevrejske zajednice, vecina ih je askenaskog porijekla.
Nema nigdje zabiljezeno da su muslimanski muhadziri iz Andalusa dolazili na ove prostore.
Niti u jednom historijskom spisu.
Njihova destinacija su uglavnom bile zemlje Magreba, logicno zbog same blizine a i kulturno-jezicke slicnosti ili istovrsnosti
-
Vjecita_zavrzlama
#489 Re: Porijeklo prezimena
Meni 68% dio oko Ukrajine i RusijeCherry-Cherry wrote: ↑21/06/2024 20:32 Meni heritage kaže Baltik, Ukrajina, Rusija i malo Balkan. Nigdje Azije.![]()
Nemam ni ja Azije al imam Spaniju, mozda je sehi u pravu
-
HelaS
#490 Re: Porijeklo prezimena
To ovo?Cherry-Cherry wrote: ↑21/06/2024 20:32 Meni heritage kaže Baltik, Ukrajina, Rusija i malo Balkan. Nigdje Azije.![]()
https://www.myheritage.com.hr/
-
Urchin
#491 Re: Porijeklo prezimena
Ovo nije istina. Zadnji austrougarski popis stanovništva BiH iz 1910. nalazi u čitavoj Bosni i Hercegovini 8202 Sefarda i 3666 Aškenaza što bi značilo da je omjer više nego 2:1 u korist Sefarda. U samom Sarajevu je još i veći, jer imamo 4985 Sefarda i 1412 Aškenaza.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑25/06/2024 11:30 pa ne bas
prije drugog svjetskog rata, kada je jevrejska zajednica bila dosta brojna, vecina njih su bili Askenazi koji su se ovdje poceli doseljavati nakon A-U okupacije.
Sefardi su otad (od kraja 19.vijeka) cinili manjinu unutar bh jevrejske zajednice.
Pa evo i sada, unutar danasnje vrlo malobrojne jevrejske zajednice, vecina ih je askenaskog porijekla.
Kako je 1910. sve skupa 11868 Židova u BiH a 1921. 12031, nema govora o tom da bi između 1910. i propasti A-U bilo nekog značajnog doseljavanja Aškenaza.
- Tvrtko II Kotromanić
#492 Re: Porijeklo prezimena
upravu siUrchin wrote: ↑02/07/2024 06:20Ovo nije istina. Zadnji austrougarski popis stanovništva BiH iz 1910. nalazi u čitavoj Bosni i Hercegovini 8202 Sefarda i 3666 Aškenaza što bi značilo da je omjer više nego 2:1 u korist Sefarda. U samom Sarajevu je još i veći, jer imamo 4985 Sefarda i 1412 Aškenaza.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑25/06/2024 11:30 pa ne bas
Kako je 1910. sve skupa 11868 Židova u BiH a 1921. 12031, nema govora o tom da bi između 1910. i propasti A-U bilo nekog značajnog doseljavanja Aškenaza.
sad gledam rezultate popisa
ja sam imao pogresnu ifnormaciju od ljudi, bez da sam pogledao podatke
moja greska
-
Urchin
#493 Re: Porijeklo prezimena
Aškenazi jesu u jednom smislu bili eksponiraniji i možda da kažemo javno vidljiviji. Za razliku od Sefarda koji su bili sitni trgovci i zanatlije, Aškenazi dolaze kao nositelji nove, kapitalističke privrede i nekih "modernijih" djelatnosti. Početkom XX stoljeća, Aškenazi u Sarajevu drže banke, gostionice, foto studije, itd. Inžinjeri, doktori i pravinici su uglavnom Aškenazi jer su oni u mjestima odakle su došli imali pristup fakultetskom obrazovanju.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑02/07/2024 08:31ja sam imao pogresnu ifnormaciju od ljudi, bez da sam pogledao podatke
moja greska![]()
S druge strane, Sefardi u Sarajevu su krojači, abadžije, kožari, kovači i slično. Drugim riječima, tradicionalni zanati is osmanskog vremena. Mnogo manje vidljivi u nekom društvenom životu grada.
Aškenaza je bilo više no Sefarda u onim mjestima u BiH koja su se i razvila zahvaljujući dolaskom Austro-Ugarske. Zanimljivo je porediti obližnja mjesta.
U staroj kasabi Žepče je 1910. bilo 97 Sefarda i 8 Aškenaza. U obližnjem novom gradiću Zavidovićima koji je nastao zbog drvne industrije, imamo 68 Sefarda i 103 Aškenaza.
U Doboju je 79 Sefarda i 22 Aškenaza ali na prostoru današnjeg gradića Teslića(opet eksploatacija šume) je 35 Aškenaza i nijedan Sefard.
U Bijeljini je 389 Sefarda i 40 Aškenaza. U Tuzli, gdje Židova gotovo i nije bilo prije 1879., 1910. imamo 80 Sefarda i 268 Aškenaza.