ال مركز عربي - Arapska mahala

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1 ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by PreWiBa »

مرحبان!

Odlučio sam, da uz druge teme, otvorim i jednu namjenjenu arapskom jeziku.
Pišem ovo na bosanskom jer mi je poznavanje arapskog još malo slabije, i zato što mi snalaženje na arapskoj tastaturi još malo pravi probleme :)

Nadam se da ćemo ovdje moći podijeliti šta nas je navelo da počnemo ovaj toliko zahtjevan jezik, naš interes za arapski, te kulturu i običaje arapskog svijeta. Uz to, ovaj mali arapski korner je namjenjen i da si međusobno pomagamo u savladanju al-lugatu l-arabiyya...

Image
Image
Image
liyf

#2 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by liyf »

Zna li neko gdje ima dobar kurs arapskog u Sarajevu? Kakav je onaj u Fahdovoj?
PreWiBa

#3 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by PreWiBa »

Jedno pitanje

Da li je neko od vas koji zna arapski ikada imao koristi od toga u kontekstu ovih arapskih turista, tj. da je mogao raditi kao vodič ili sl.?

Koliko znam, pričati sa nekim iz arapskih zemalja na MSA je veoma čudno, s toga bi broj potencijalnih ljudi koji bi mogli to raditi bio veoma ograničen (a broj ljudi koji kod nas znaju arapski svakako nije toliko velik).
liyf

#4 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by liyf »

sehohari wrote: 05/06/2024 18:53 Jedno pitanje

Da li je neko od vas koji zna arapski ikada imao koristi od toga u kontekstu ovih arapskih turista, tj. da je mogao raditi kao vodič ili sl.?

Koliko znam, pričati sa nekim iz arapskih zemalja na MSA je veoma čudno, s toga bi broj potencijalnih ljudi koji bi mogli to raditi bio veoma ograničen (a broj ljudi koji kod nas znaju arapski svakako nije toliko velik).
Par džematlija ovdje iznajmi sebi kombi i vodi ih po Sarajevu, nijedan nije imao neki ogroman kontakt sa arapskim do stepena fluentnog pričanja ili nekog ogromnog znanja, ali ljudi znaju šta znaju i vode narod
moimoi

#5 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by moimoi »

Je li vi mislite da je arapski isti u Egiptu i Saudiji?
Razumiju se kao mi i Cesi haman..
suspect_zero

#6 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by suspect_zero »

sehohari wrote: 05/06/2024 18:53 Jedno pitanje

Tema se ubila za Sivru, ako dobije nogu iz sindikata (inšalah) može voditi Arape po planinama.
Labirint

#7 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by Labirint »

moimoi wrote: 05/06/2024 21:16 Je li vi mislite da je arapski isti u Egiptu i Saudiji?
Apropo ovog može li neko stručan da pojasni, koliko se razlikuje arapski od arapskog od zemlje do zemlje i po čemu najviše? Na fonu ove konstatacije od kolege sto sam citirao...
PreWiBa

#8 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by PreWiBa »

Labirint wrote: 05/06/2024 21:28
moimoi wrote: 05/06/2024 21:16 Je li vi mislite da je arapski isti u Egiptu i Saudiji?
Apropo ovog može li neko stručan da pojasni, koliko se razlikuje arapski od arapskog od zemlje do zemlje i po čemu najviše? Na fonu ove konstatacije od kolege sto sam citirao...
Ovako.

Manje-više svi dijalekti arapskog se međusobno mogu sporazumiti, iako su sami po sebi dosta različiti. Svi arapi su manje-više izloženi drugim dijalektima, pa svi i znaju druge dijalekte većinom, ili makar znaju prebroditi razlike koje opet nisu tooolikooo ogromne. Ako se neka riječ ne zna, onda se uzme neka iz standardnog.

Zbog uticaja u medijima, svako manje-više zna egipatski npr, svako sluša muziku iz Libanona...

Najteže je sa dijalektom u magrebu, tzv. darijom (i oni imaju između sebe razne dijalekte, ali općenito se mogu svrstati u jednu grupu), ostali arapi ih bukvalno ništa ne razumiju.
Jedna poznanica iz Tunisa mi je rekla da djelimično na engleskom pričaju sa drugim arapima jer se standardni arapski obično ne upotrebljava u svakodnevnoj komunikaciji.
Last edited by PreWiBa on 05/06/2024 22:01, edited 1 time in total.
PreWiBa

#9 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by PreWiBa »

Objasnio sam iznad.
moimoi

#10 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by moimoi »

sehohari wrote: 05/06/2024 22:00
Objasnio sam iznad.
Manje vise :D
PreWiBa

#11 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 05/06/2024 22:11
sehohari wrote: 05/06/2024 22:00
Objasnio sam iznad.
Manje vise :D
Tastatijna an taktubijna šaj3a aydan :)
Labirint

#12 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by Labirint »

sehohari wrote: 05/06/2024 21:59
Ovako.

Manje-više svi dijalekti arapskog se međusobno mogu sporazumiti, iako su sami po sebi dosta različiti. Svi arapi su manje-više izloženi drugim dijalektima, pa svi i znaju druge dijalekte većinom, ili makar znaju prebroditi razlike koje opet nisu tooolikooo ogromne. Ako se neka riječ ne zna, onda se uzme neka iz standardnog.

Zbog uticaja u medijima, svako manje-više zna egipatski npr, svako sluša muziku iz Libanona...

Najteže je sa dijalektom u magrebu, tzv. darijom (i oni imaju između sebe razne dijalekte, ali općenito se mogu svrstati u jednu grupu), ostali arapi ih bukvalno ništa ne razumiju.
Jedna poznanica iz Tunisa mi je rekla da djelimično na engleskom pričaju sa drugim arapima jer se standardni arapski obično ne upotrebljava u svakodnevnoj komunikaciji.
Ako poredimo sa "našim" jezicima manja je razlika u odnosnu izmedju nas ili npr slovenaca/Makedonaca?
PreWiBa

#13 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by PreWiBa »

Labirint wrote: 05/06/2024 22:47
sehohari wrote: 05/06/2024 21:59

Ovako.

Ako poredimo sa "našim" jezicima manja je razlika u odnosnu izmedju nas ili npr slovenaca/Makedonaca?
Tačno ne znam, nisam detaljnije studirao pojedinačne dijalekte i njihovu lingvistiku. Samo znam ovako o njihovoj upotrebi.

Počeo sam da učim arapski zaljeva pored standardnog, i mislim da samo po sebi između njih dvoje razlika jeste tu negdje kao BOS i SLO.
times12

#14 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by times12 »

Moja profesorka Egipćanka kaže da od Egipta na istok razume sve, Libijce i Tunišane slabo, a Alžirce i Marokance ama baš ništa. To je možda na nekom opštem nivou. Kada se dođe do određenih izraza i slenga, sumnjam da bi iz prve sve razumela.
Dalje, moj poznanik poluarapin kome je palestinski maternji (tj. "taternji" :D, maternji mu je srpski) mi je tvrdio da se svi Arapi razumeju međusobno, s tim da Alžirce i Marokance ne smatra Arapima. Tvrdio dok nije otišao da radi u Irak. Trebalo mu je jedno mesec dana da sažvaće osnovne razlike i da sa lakoćom komunicira. Ne verujem da je stigao do slenga, za to bi mu trebalo mnogo više.
Razlike ovih naših "jezika" bi komotno strpao u okvire jedne veće države, npr. Egipta ili Iraka. Ima na netu finih mapa sa arapskim govorima.
times12

#15 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by times12 »

Ova je solidna.
Image

Imate ovde par primera sa razlikama.
https://en.wikipedia.org/wiki/Varieties ... ifferences
times12

#16 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by times12 »

Pazi reakciju kad Marokanac nešto kaže :lol:

Peacean

#17 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by Peacean »

Koristi li se gdje latinica u arapskom govornom području?
PreWiBa

#18 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by PreWiBa »

Peacean wrote: 20/06/2024 14:42 Koristi li se gdje latinica u arapskom govornom području?
Koristi se u određenim situacijama, najviše tokom pisanja poruka na WhatsApp-u na primjer.
PreWiBa

#19 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by PreWiBa »

times12 wrote: 20/06/2024 14:39 Pazi reakciju kad Marokanac nešto kaže :lol:

Da, znam i ja za to.

Jednostavno, oni čine periferiju arapskog svijeta, pa im je i dijalekt najudaljeniji.
times12

#20 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by times12 »

Peacean wrote: 20/06/2024 14:42 Koristi li se gdje latinica u arapskom govornom području?
Malteški - koji je naslednik jednog arapskog dijalekta - koristi latinicu. Ostali, samo na internetu. Imaju i prećutni dogovor za određena slova. Npr. 7 za H (ح), 3 za ajn ع itd.
Bilo je pokušaja kod ekstremnih libanskih hrišćana da uvedu latinicu za njihov dijalekt tj. jezik kako oni tvrde, ali je to bilo kratkog daha.
Image
times12

#21 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by times12 »

sehohari wrote: 20/06/2024 14:46
Da, znam i ja za to.

Jednostavno, oni čine periferiju arapskog svijeta, pa im je i dijalekt najudaljeniji.
Pomešali su se sa Berberima i plus su trpeli francuski i španski uticaj pa otuda tolika razlika.

===
Recimo kad ovaj mali za ormar kaže "mariu", to je sigurno skraćeno od španskog ormario ili armario, kako se već kaže.
Last edited by times12 on 20/06/2024 14:59, edited 1 time in total.
moimoi

#22 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by moimoi »

Koriste :D

Image
times12

#23 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by times12 »

Libijci npr. koriste italijanske reči za tehničku terminologuju. Npr. cacciavite (šrafciger - odvijač) je postao kašafiti. Pa ti vidi da li će neko van Libije znati o čemu se radi.
sikstinajn

#24 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by sikstinajn »

ماذا تفعل عندما لا تفعل شيئا

ma za tef'alu 'indema la tef'alu šejen.

ko ovo prevede ima drvenu medalju od mene za uspješan prevod :) (bez gugla)
PreWiBa

#25 Re: ال مركز عربي - Arapska mahala

Post by PreWiBa »

sikstinajn wrote: 27/07/2024 23:52 ماذا تفعل عندما لا تفعل شيئا

ma za tef'alu 'indema la tef'alu šejen.

ko ovo prevede ima drvenu medalju od mene za uspješan prevod :) (bez gugla)
Šta radiš kada ne radiš ništa?
Post Reply