Pa nisu slali i sad vabe dr iz drugih kantona. Ali nema niko.splinter wrote: ↑20/06/2024 11:22Nisu davali specijalizacije i neće niko za 5k da radi su dva različita pojma, poprilično suprostavljena.nepass1 wrote: ↑20/06/2024 11:10Evo kao sto vlada kaze, nisu davali specijalizacije. Nema ko. Mislim da je konkurs za pulmologe i pedijatre konstantno otvoren. Nema ko. I kad dodje vidi u sta je dosao i fataj se noge. Evo neurologa, nece niko za 5k da radi. Jer je rudnik. Ako po normi imas 15 pac a tebi dodje 45 iz dana u dan iz godine u godinu. Nema kraja.splinter wrote: ↑20/06/2024 10:32
Raspad sistema al doslovno.
Evo primjer od jutros. Dom zdravlja Stari Grad nema pedijatrice, pedijatra nebitno. Ne znam ima li ga ikako i uopće ili je trenutno odsutan, možda na godišnjem, bolovanju, seminaru.
Istovremeno respiratorne viroze ali i bakterijske infekcije haraju među malom djecom do nekih 7 godina, gotovo epidemija.
Svi su usjmereni u Vrazovu, a dole je naravno haos jer se stvara usko grlo.
Za počeetak toliko.
Mislim da nema ni 20 pedijatara u judzks, imaju pravo na godisnji i oni
Niko nikog ne tjera vatrenim oružjem i pod prisilom da bira školu i zanimanje, odnosno životni put koji će izabrati. Svako zanimanje i posao ima svoje benefite kao i otežavajuće faktore.
Znao sam i ja raditi 24-25 dana bukvalno bez slobodnog dana ili pucati dežure po 3,4 noći sedmično.
@konektovan
Upravo tako. Na koncu mijenjaju se vremena a sa njima i tržište rada. Pun kufer je doktora i to solidnih iz azijskih pa i afričkih zemalja koji bi letili da rade za tih 5k mjesečno.
Migracije su neminovne, to je nezaustaljv proces, mijenja se struktura uposlenih i mi na to imamo sve manji utjecaj.
Zdravstvo u KS
- nepass1
#26 Re: Zdravstvo u KS
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#27 Re: Zdravstvo u KS
Kolegu forumasa vec operiro arap
Migrant radi na ilidzi ko pedijatar
U sanasi zubar migrant
Na kosevu neki arap potisuje smrtne listove
Oni su tu i neka su samo ih niste jos ssreli
Migrant radi na ilidzi ko pedijatar
U sanasi zubar migrant
Na kosevu neki arap potisuje smrtne listove
Oni su tu i neka su samo ih niste jos ssreli
- petunija
#28 Re: Zdravstvo u KS
Da, čula sam za ovo , međutim dok se uganja refundacija rodiš mečku, tako da to sigurno ne bih ni pokušalaVladaFBiH wrote: ↑20/06/2024 10:48 trenutni termini za magnet su Mart 2025.godine a kada odeš da pokušaš refundirati kažu ti da je planirani iznos refundacija za 2024.godinu već utrošen... ovo je info od jučer - navodno još imaju nekoliko refundacija za magnet sa kontrastom
Edit: Refundacija je sada ako ne dobiješ termin za 90 dana a ne za 30 kao što su prvobitno najavili i objavili + nema više para za refundacije
-
splinter
- Tvrtko II Kotromanić
#30 Re: Zdravstvo u KS
pa i prije je bilo doktora koji su dosli ovdje kao studenti iz nesvrstanih zemalja
npr dr Hadzir, dr Kabil itd
npr dr Hadzir, dr Kabil itd
-
moimoi
#31 Re: Zdravstvo u KS
Pa jos u Jugi su dolazili da studiraju sa B. istoka i Afrike.
Odakle su dr. Nabil ili Tawil? Nisu sa ovim izbjeglicama dosli sigurno.
Odakle su dr. Nabil ili Tawil? Nisu sa ovim izbjeglicama dosli sigurno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#32 Re: Zdravstvo u KS
Jednog su studenta na medicni zvali Nafta 
- oldtajmer
#33 Re: Zdravstvo u KS
prica jedna zena neki dan lezala na onkologiji i trebao da je obidje pulmolog kad ono specijalizant dosao a najveci klinicki centar u drzavi jos najtezi bolesnici,kako je tek u manjim mjestima nek nam je bog na pomoci
nisu samo doktori u pitanju vec fali i drugog osoblja,nekoliko puta sam bio na radiologiji u prizemlju,jedna sestra na salteru pa nikad zavrsiti posao,onda ode negdje nema je po pola sata itd.,na abdominalnoj hirurgiji gdje leze pacijenti dvoje u smjeni,izginuse,jedva stizu da sve obidju
juce neku zenu narucuju za snimanje oktobar 2025,nisam cuo o cemu se radi
uglavnom ko je hasta i stariji ako nema nekoga da hoda za njega sto se moze,ganja sranja od uputnica itd. najebao je jer ti to potrosi i ono malo zdravlja sto imas
nisu samo doktori u pitanju vec fali i drugog osoblja,nekoliko puta sam bio na radiologiji u prizemlju,jedna sestra na salteru pa nikad zavrsiti posao,onda ode negdje nema je po pola sata itd.,na abdominalnoj hirurgiji gdje leze pacijenti dvoje u smjeni,izginuse,jedva stizu da sve obidju
juce neku zenu narucuju za snimanje oktobar 2025,nisam cuo o cemu se radi
uglavnom ko je hasta i stariji ako nema nekoga da hoda za njega sto se moze,ganja sranja od uputnica itd. najebao je jer ti to potrosi i ono malo zdravlja sto imas
-
nekome
#34 Re: Zdravstvo u KS
"DANI BHAAAS"
Nadležni tvrde da je primarna zdravstvena zaštita u BiH bolja nego što građani misle
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nadlezn ... /240620062
Fadil sends his regards
Nadležni tvrde da je primarna zdravstvena zaštita u BiH bolja nego što građani misle
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nadlezn ... /240620062
Fadil sends his regards
-
akcija007
#35 Re: Zdravstvo u KS
Jako lose . Vise niko ne printa nalaz , uradis pretrage iz krvi na Kosevu kazu nalaz kod porodicnog odes tamo po nalaz kazu nismo mi stamparija .
Ok digitalizacija ali kako je moguce da se ne moze dobiti svoj nalaz , zasto nemaju opcije da na e mail dodje taj nalaz ili viber kao one covid potvrde o vakcinaciji
Ok digitalizacija ali kako je moguce da se ne moze dobiti svoj nalaz , zasto nemaju opcije da na e mail dodje taj nalaz ili viber kao one covid potvrde o vakcinaciji
-
bumerangss
#36 Re: Zdravstvo u KS
Bolovanje se ne moze odgoditi i ne moze se retrogradno tj unazad otvoriti jer sad sve ide preko sistema tj kompjuteralast mohicans wrote: ↑20/06/2024 10:43 Evo jos jedan primjer javašluka. Supruga htijela otvoriti bolovanje a prije mjesec i više podnijela zahtjev za prebacivanje kartona. Ne moze otvoriti bolovanje bez kartona, sto telefona okrenula, pola dana zvala, ne zna niko gdje i dokle je karton.
I za to ima rješenje da joj otvore novi privremeni karton a koji ce staviti u taj stari kad stigne u tu novu ambulantu
-
made_in_sarajevo
#37 Re: Zdravstvo u KS
Ko ima para asa bolnica ljepota. Mali u vrticu svako malo nesto donese, u domu zdravlja ljecenje nikad ispod mjesec dana nije bilo. haj malo sirupa koji se logicno placa i dobro je. Jos nikad nismo ja recept dobili lijek za malog. Mozda 2-3 puta lazem eto za evo skoro 2 godine. Sad zadnji put virus, povraca i kaze samo ors i sirup dobar je. Na kraju u asa bolnicu odemo na pregled nakon nalaza koji su na ilidzi bili OK, odma mu ukljuce infuziju i dijete se restartuje isti dan. Na ilidzi svaki put novi doktor i svaki put svoje misljenje koje je logicno drugacije od kolegice.
Asa bolnica iz raja dosla
Asa bolnica iz raja dosla
-
bumerangss
#38 Re: Zdravstvo u KS
Nalaz se diže gdje je usluga dobivena tj CT u kcusu, ultrazvuk u dz i laboratorija u dz ali ne kod porodicnog kako oni svi pacijentima pogrešno kažu "nalaz ce vam biti kod vaseg porodicnog dr"! Nalaz nije kod dr nego je u sistemu i sve javne zdravstvene ustanove tj doktori u kcus dz obs hitna... ga vide.akcija007 wrote: ↑20/06/2024 18:42 Jako lose . Vise niko ne printa nalaz , uradis pretrage iz krvi na Kosevu kazu nalaz kod porodicnog odes tamo po nalaz kazu nismo mi stamparija .
Dr porodicne ti samo očita nalaz i kaze sta nije ok i sta kako dalje a ako iz nekih razloga želiš papirni nalaz (hoces da ides kod privatnika) onda ideš tamo gdje si radio pregled, pretragu... i dobiješ ORIGINALAN nalaz tj sa pečatom.
Ako porodični dr i pristane da ti isprinta, što nije dužan, cak moze i disciplinski odgovarati za nepotrebno trošenje resursa (znam da je smjesno ali zamisli da svih 60 pac koji mu danas dođu traže svoj nalaz koliko je to papira? Zato ljudi s pravom kažu pa nismo štamparija) taj nalaz je u stvari kopija jer nema pečat ustanove a na kartoteci ti ne smiju staviti pečat ambulante na tuđi nalaz tj sa kliničkog pa ako je i iz dz nije za ultrazvuk i laboratoriju i taj nalaz nije pravno valjan pa npr ako ti je potrebna kopija da predas u opštini za jednokratnu pomoč ili ideš u neku banju na rehabilitaciju... u opštini nece da ti ovjere kopiju jer nema pečata i ustvari taj nalaz koji porodicni dr isprinta je u stvari kopija!
Zato se nalazi podižu tamo gdje je usluga pružena i insistirajte na tome, dužni su vam dati nalaz oni a ne porodični dr
-
nekome
#39 Re: Zdravstvo u KS
@bumerangss na šta se pozvati ako počnu pričati priču da neće da izdaju
-
bumerangss
#40 Re: Zdravstvo u KS
Zato sto znam da se moj rođak kao pacijent pismeno žalio direktoru što mu porodicni dr nije htio isprintati nalaz i dobio je identican odgovor kao sto sam ja opširnije objasnio i to napismeno sa pečatom
Samo reci da ti treba nalaz sa pečatom ustanove u kojoj je usluga pružena jer hoces da kopiraš i ovjeravaš kopiju u opštini i moraji ti izdati nalaz.
Ako ne htjedne pošalji žalbu na zvanični mail ustanove
Kao i sve u državi samo svako prebaca posao sa sebe na drugog pa tako i oni
- vjeshalica
#41 Re: Zdravstvo u KS
Bas je lose to sto se barem ne moze na neki nacin putem barcoda skenirati to na telefon i isprintati u pdfu. Vjv bi radio neko zloupotrebe ali....pogtovo ove frakture i slicno...ili ici privatno pa sabirati na CDu
-
last mohicans
#42 Re: Zdravstvo u KS
Očito ti bolje poznajes od svih uposlenika DZ koji su se javljali na telefon. Čak joj se doktor iz Kumroveca javio, nije joj nudio tu opciju već da zivka neke lijeve brojeve na koje joj se niko nije javio. Jasno nam je da se bolovanje ne moze retroaktivno otvoriti, zato je i zvala isti dan kad nije otišla na posao. Nakon dva dana se javio "odgovorni" koji se kao čudio sto je karton u oblacima, poslat će kurira za koji dan.bumerangss wrote: ↑20/06/2024 19:12Bolovanje se ne moze odgoditi i ne moze se retrogradno tj unazad otvoriti jer sad sve ide preko sistema tj kompjuteralast mohicans wrote: ↑20/06/2024 10:43 Evo jos jedan primjer javašluka. Supruga htijela otvoriti bolovanje a prije mjesec i više podnijela zahtjev za prebacivanje kartona. Ne moze otvoriti bolovanje bez kartona, sto telefona okrenula, pola dana zvala, ne zna niko gdje i dokle je karton.
I za to ima rješenje da joj otvore novi privremeni karton a koji ce staviti u taj stari kad stigne u tu novu ambulantu
- nepass1
#43 Re: Zdravstvo u KS
Moja amb bila zatvorena ja otisao u dz i otvorili mi bo bez kartona. Samo se kasnije javio svojoj dr da unese u karton.last mohicans wrote: ↑21/06/2024 00:45Očito ti bolje poznajes od svih uposlenika DZ koji su se javljali na telefon. Čak joj se doktor iz Kumroveca javio, nije joj nudio tu opciju već da zivka neke lijeve brojeve na koje joj se niko nije javio. Jasno nam je da se bolovanje ne moze retroaktivno otvoriti, zato je i zvala isti dan kad nije otišla na posao. Nakon dva dana se javio "odgovorni" koji se kao čudio sto je karton u oblacima, poslat će kurira za koji dan.bumerangss wrote: ↑20/06/2024 19:12Bolovanje se ne moze odgoditi i ne moze se retrogradno tj unazad otvoriti jer sad sve ide preko sistema tj kompjuteralast mohicans wrote: ↑20/06/2024 10:43 Evo jos jedan primjer javašluka. Supruga htijela otvoriti bolovanje a prije mjesec i više podnijela zahtjev za prebacivanje kartona. Ne moze otvoriti bolovanje bez kartona, sto telefona okrenula, pola dana zvala, ne zna niko gdje i dokle je karton.
-
bumerangss
#44 Re: Zdravstvo u KS
To tako može ako ne radi tvoja amb hdje ti je karton i to je jedino rješenje i da dr koji te primio u dz upiše u sistem da je otvoreno bolovanje i onda tvoj porodicni dr to upiše prvog narednog radnog dana si se dužan javiti u svoju amb.
Tako isto i vikendom i praznicima pacijenti odu u dežurni dz i naglase da se otvara bolovanje od tog dana jer se isti dan pac mora javiti dr da se otvori bolovanje
Izuzetak je jedino ako je bio u hitnoj ili kumu pa ima nalaz sa kojim moze u roku 72 sata kod porodicnog dr
Tako isto i vikendom i praznicima pacijenti odu u dežurni dz i naglase da se otvara bolovanje od tog dana jer se isti dan pac mora javiti dr da se otvori bolovanje
Izuzetak je jedino ako je bio u hitnoj ili kumu pa ima nalaz sa kojim moze u roku 72 sata kod porodicnog dr
-
splinter
#45 Re: Zdravstvo u KS
nepass1 wrote: ↑20/06/2024 11:10Evo kao sto vlada kaze, nisu davali specijalizacije. Nema ko. Mislim da je konkurs za pulmologe i pedijatre konstantno otvoren. Nema ko. I kad dodje vidi u sta je dosao i fataj se noge. Evo neurologa, nece niko za 5k da radi. Jer je rudnik. Ako po normi imas 15 pac a tebi dodje 45 iz dana u dan iz godine u godinu. Nema kraja.splinter wrote: ↑20/06/2024 10:32Raspad sistema al doslovno.nekome wrote: ↑19/06/2024 16:34 Ne vidim temu na kvalitet zdravstva u KS. Pa opalite…
Evo npr kako je krenula ova modernizacija i skracivanje cekanja, sada se moras naruciti kod porodicnog da bi dobio uputnicu i onda te oni naruce u bolnicu za ovako 3 mjeseca.
Onda oni te kao naruce ti dodjes u bolnicu kaze nisi u sistemu. Haj nazad.
Prije godinu dana isao u bolnicu na pregled, uputnica papirna dobijes odmah, u roku od mjesec dana mozes otici, odes, da cekas malo, prime te i gotovo. Sa ovim skracivanjem nekom modernizacijom sada imam cekati 3-4 mjeseca.
A ne vidim da se prica o ovome. Kakvo je iskustvo kod vas?
Evo primjer od jutros. Dom zdravlja Stari Grad nema pedijatrice, pedijatra nebitno. Ne znam ima li ga ikako i uopće ili je trenutno odsutan, možda na godišnjem, bolovanju, seminaru.
Istovremeno respiratorne viroze ali i bakterijske infekcije haraju među malom djecom do nekih 7 godina, gotovo epidemija.
Svi su usjmereni u Vrazovu, a dole je naravno haos jer se stvara usko grlo.
Za počeetak toliko.
Mislim da nema ni 20 pedijatara u judzks, imaju pravo na godisnji i oni
Evo koga zanima.
"Redakciji portala Klix.ba jutros se javio Sarajlija koji je izrazio zabrinutost za zdravstveno stanje svog djeteta. Kaže da je dječaka odveo u Dom zdravlja Vrazova, ali mu je rečeno da pedijatara nema u prvoj smjeni te da može doći iza 15:00 sati, kada će dijete biti pregledano.
Tragom ove informacije javili smo se Domu zdravlja KS. Iz Press službe JU Dom zdravlja KS su nam potvrdili da je manjak pedijatara je hronični problem koji nije specifičan samo u Kantonu Sarajevo, već i šire u cijeloj regiji. Razlog je, navode, dugogodišnje neplansko projektovanje specijalizacija iz oblasti pedijatrije koje traju dugačkih pet godina".
Samo su detektovali problem, ali nisu ponudili rješenje.
Eto npr 5 godina specijalizacija za pedijatre što vjerovatno odbija potencijalni kadar.
Realno kad god smo otišli do pedijatra, pregled je obično trajao svega par minuta, rijetko kad 10 minuta jer ili je pedijatar nezainteresovan ili je gužva pa svi žure da što prije završe i tako kao na traci.
Na kraju, obično samo potvrde dijagnozu koju i sam postavim, ali dođem čisto jer mi treba papir eventualno zbog bolovanja ili recept za lijek i sl.
Mislim da je 5 godina specijalizacje previše i bespotrebno.
Nadalje: "Situacija u pedijatrijskoj službi je, kako nam objašnjavaju, pogoršana i zbog epidemije morbila u Kantonu Sarajevo u kojoj je cjelokupan profesionalni kadar ove službe bio maksimalno angažovan te su svi godišnji odmori u tom periodu morali biti obustavljeni."
Uzročno-posljedično, i sami roditelji neprovođenjem redovne vakcinacije samo ugrožavaju ionako krhak sistem koji nekako uspijeva egzistirati.
Nema ovdje trajnog rješenja već samo trenutno i ograničeno gašenje požara tamo gdje plane.
Više na :
više na https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /240624093
-
dvajt
#46 Re: Zdravstvo u KS
da valja javno zdravstvo, ne bi se privatne klinike otvarale.
- nepass1
#47 Re: Zdravstvo u KS
Nisu raspisivali, niko nije mogao konkurisati za spec. A bgm nece ni ljudi da budu pedijatri, jer roditelji smorise realno.
- oldtajmer
#48 Re: Zdravstvo u KS
u sarajevu skoro svaka zgrada ima neku privatnu ordinaciju,apoteku,svako naselje poliklinike,laboratorije i sl.
bas me zanima u drugim zemljama u kojoj mjeri je to prisutno ili smo mi bas toliko bolesna nacija
bas me zanima u drugim zemljama u kojoj mjeri je to prisutno ili smo mi bas toliko bolesna nacija
-
nekome
- shape of despair
#50 Re: Zdravstvo u KS
Već je to slučaj odavno, posebno uzraženo u koroni bilo. I kod privatnika se za masne pare osjećaš kao na traci