aCme wrote: ↑17/07/2024 13:46
Hakiz wrote: ↑17/07/2024 13:34
E, to je uzrok. Zid u sjeni (hladu), u prostoriji vruće, stvara se kondenz na zidu. Slično kao kada je hladna voda u posudi, u vodokotliću itd, a u prostoriji, u WC-u toplo. Pa se na zidovima posude ili vodokotlića stvori kondenz i počne kapati.
Izolovati toplinski zid, sa vanjske strane. Do tada, uređaj za uklanjanje vlage, brisati redovno zid i prozračivati prostoriju.
To bih ja pokušao kao laik.
Neko drugi, kome je to struka, će ti dati pravo rješenje
https://www.poslovni.hr/lifestyle/osam- ... mu-4365407
https://zena.net.hr/lifestyle/biljke-ko ... 32e38b6047
Pokušat ću s nekim od ovih biljaka

Razmišljao sam i ova dva vanjska zida izolovati sa vanjske strane vunom, ali opet kontam da će ostati vlaga u zidu i neće moći izaći vani od izolacije tako da će tu ostati opet. Kontam prvo ako se može "istjerati" iz zidova pa onda izolaciju. Nagađam, laik sam isto.
A da kupim isušivać vlage kontam bacit ću 4-5-6 stoja, a neću riješiti
Kada sam malo učestvovao u rekonstrukciji jednog stana poslije požara, pa su ljudi mijenjali i zidove itd (skidali betonski pod do greda i lijevali novi pod, estrih, dotle se išlo, kao da grade stan iz početka), nakon što su nalili novi pod i uradili zidove itd, uključili su građevinsku plinsku sušilicu čini mi se barem desetak dana konstantno, ako ne i mjesec. Svaka dva dana dolazili da promijene bocu. A onda još nekoliko dana dođu da rade, pa kada krenu uveče, uključe grijalicu da preko noći još isušuje.
Meni to izgleda da je postupak: Izoluješ zid, ali "po propisu" a onda ga iznutra isušuješ. Ali, isto tako mi izgleda da to i ne može po "uradi sam" metodi, naime, treba imati tu sušilicu. Neće je niko kupiti samo za jedan posao, jednu prostoriju, a onda treba angažovati majstore koji je imaju.
Plinska zato što bi potrošnja struje za taj posao ako je električna bila takva da bi se stan koji se suši morao prodati da bi se platio račun za struju
Opet kažem, nadati se da će neko kome je struka da kaže kako se to radi po PS-u.