ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#2526 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

laserShow wrote: 17/06/2024 13:00 Nista nije tu nejasno da se trazi. Nejasno je sta ste postigli? Evo trazim i ja dosta toga, ali kakve koristi kada nema rezultata?

Pitao sam jasno, koje ste rezultate postigli? HE Vranduk, kao samo jedan mali primjer za koji znamo od 2017g i sta se postiglo, ko je odgovaroa, kako su namireni gubici?
Pa jos cemo vidjeti sta smo postigli. Sta si ti postigao?
Dosadno mii

#2527 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Dosadno mii »

Kad struja poskupi koliko ce biti neisplativo/ isplativo grijati se na struju ili je i dalje bolji izbor centralno
Ci-Nick

#2528 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

Dosadno mii wrote: 17/06/2024 16:33 Kad struja poskupi koliko ce biti neisplativo/ isplativo grijati se na struju ili je i dalje bolji izbor centralno
Ako se griješ na klimu ili toplotnu pumpu opet se isplati. Racun če biti veći desetak procenata.
A na grijalice i termoblokove se sigurno ne isplati.
Indigont

#2529 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Indigont »

drug_profi wrote: 17/06/2024 15:36 Pa jos cemo vidjeti sta smo postigli. Sta si ti postigao?
Postigao sam da struja ne poskupi. Svako onaj ko zeli suprotno ima korist od EP i/ili poskupljenja sturje.
drug_profi

#2530 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Indigont wrote: 17/06/2024 18:22
drug_profi wrote: 17/06/2024 15:36 Pa jos cemo vidjeti sta smo postigli. Sta si ti postigao?
Postigao sam da struja ne poskupi. Svako onaj ko zeli suprotno ima korist od EP i/ili poskupljenja sturje.
Nisi ti nista pistigao. Poskupljenje je neminovno.
Pitanje je samo hocemo li mi postici da se smanje troskovi i sprijece novi vranduci i bacanje para u rudnike.
TMovac

#2531 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by TMovac »

mk ultra wrote: 16/06/2024 12:39
TMovac wrote: 14/06/2024 15:12 krajem aprila su mi promjenili brojilo, i od tada se potrosnja skoro uduplala. U ljetnom periodu sam trosio od 12 do maximalno 15 kw dnevno. Odnosno od 420 do maximalnih 470 kilowata mjesecno. Zimi je to islo od 500 do 560 kw ( kada sam povremeno palio i grijalicu ). Sada mi je dnevna potrosnja od 22 do 27 kw dnevno. Potrosnja za maj iznosila je 602 kw ( veca nego zimi, kada sam koristio i grijalicu povremeno ). Pokusao sam iskljuciti sve uredjaje iz uticnice preko noci ( osim TV-a i frizidera ) i za tih 11 sati ( od 21h navece do 8 ujutro ) potroseno je 12 kw. Nekako mi previse obzirom da se radi relativno novim artiklima ( frizider kupljen prije nekih 13 mjeseci ), a tv prije 3 godine. Zalio sam se, ali njihov izgovor je da mi je mozda prethodno brojilo bilo neispravno i da je sporije okretalo. a negiraju mogucnost da ovo koje su postavili okrece brze nego sto treba. Ima li ko kakav savjet? Unaprijed hvala.
Kupi si kontrolno, mada ako su ti sada elektronsko stavili, sumnjam da krivo mjeri
Nisu mi stavili elektronsko. Stavili mi mjerilo, bolji se u kontejneru moze naci. Ja i trazim da mi stave elektronsko, ali oni tvrde da ne mogu, da moraju uraditi planski i postaviti svima na istoj trafo stanici. Nude mi kao da ako bas insistiram, da skinu postojece i da provjere da li je bazdareno i da li uredno radi.Ako se utvrdi da je ispravno, da ja snosim troskove ponovnog bazdarenja, skidanja sata, i ponovnog postavljanja. A ako bi bilo neispravno kao oni bi snosili onda sve troskove. Ja bi pristao i na to, ali sumnjam da ce ga uopste testirati i da ce mi samo uzet pare i opet biti isto.
TMovac

#2532 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by TMovac »

Hakiz wrote: 16/06/2024 18:17
TMovac wrote: 14/06/2024 15:12 krajem aprila su mi promjenili brojilo, i od tada se potrosnja skoro uduplala. U ljetnom periodu sam trosio od 12 do maximalno 15 kw dnevno. Odnosno od 420 do maximalnih 470 kilowata mjesecno. Zimi je to islo od 500 do 560 kw ( kada sam povremeno palio i grijalicu ). Sada mi je dnevna potrosnja od 22 do 27 kw dnevno. Potrosnja za maj iznosila je 602 kw ( veca nego zimi, kada sam koristio i grijalicu povremeno ). Pokusao sam iskljuciti sve uredjaje iz uticnice preko noci ( osim TV-a i frizidera ) i za tih 11 sati ( od 21h navece do 8 ujutro ) potroseno je 12 kw. Nekako mi previse obzirom da se radi relativno novim artiklima ( frizider kupljen prije nekih 13 mjeseci ), a tv prije 3 godine. Zalio sam se, ali njihov izgovor je da mi je mozda prethodno brojilo bilo neispravno i da je sporije okretalo. a negiraju mogucnost da ovo koje su postavili okrece brze nego sto treba. Ima li ko kakav savjet? Unaprijed hvala.
Ako možeš jedan dan apsolutno, potpuno, bez struje:

Iskopčaj sve, na osiguračima sve isključi, izvadi/isključi sve osigurače. Zapiši stanje na satu. Sačekaj 12 sati i provjeri stanje. Ako nema promjene, niko ti ne krade struju i nigdje ti struja ne "bježi". Ako ima promjene, onda ti negdje struja odlazi, neko je krade ili su pri promjeni sata radnici nešto pogriješili, sat broji potrošnju koja ne postoji itd.

Ako nema promjene, sat ne broji "sam od sebe", krađe nema, sve do tvojih osigurača je OK. Tada, uključi samo jedan potrošač, aparat, kojem znaš potrošnju (uključiš samo jedan osigurač i samo jedan potrošač na tom osiguraču), znaš koliko će potrošiti za 12 sati rada. Ako ne znaš tačno koliko ti aparati troše, taj jedan potrošač kojeg uključiš prikopčaj preko uređaja koji mjeri potrošnju, imaš ih kupiti u OBI ili drugim prodavnicama. Opet sačekaj 12 sati, sve vrijeme da taj aparat radi konzistentno (ne mijenjaj način rada aparata). Provjeri sat poslije tih 12 sati. Ako je stanje na satu u skladu sa očekivanim kada je taj aparat uključen (bio matematikom za aparate sa poznatom potrošnjom, bilo poređenjem stanja uređaja za mjerenje potrošnje i stanja sata), onda sat ne radi brže, sat je OK. U tom slučaju neki od tvojih uređaja su neispravni, vuku više ili je možda stari sat stvarno pokazivao manju potrošnju, iako ne vjerujem, prije će to onima u elektorprivedi biti izgovor da ne provjeravaju. Ne vjerujem da bi elektroprivreda dozvolila da sat pokaže manju potrošnju. Da pokaže veću, to bi sigurno dozvolila :mrgreen:

Ako ne možeš čekati 12 sati (2x12) probaj sa kraćim periodom, 6 sati, 3 sata, 1 sat. Samo mislim da će duži perid provjere dati tačniji rezultat, duži period dozvoljava da se razna "iznenađenja" detektuju.

Naravno, neko odstupanje u izračunu ili poređenju sa uređajem za provjeru će biti sigurno, "u 5 deka" nije problem. Očekuješ da si potrošio 1 kWh matematikom ili uređajem za provjeru potrošnje, sat pokaže 1.010 ili 1.030, to nije problem (tolerancije rada sata i tvog uređaja za mjerenja potrošnje treba imati u vidu, aparat koji si priključio troši više nego što u uputstvu za upotrebu (u idealnim laboratorijskim uslovima proizvođača) piše je uvijek moguća situacija, pa matematički izračun se ne poklapa sa stvarnom potrošnjom tog aparata itd. Problem je ako je velika razlika, umjesto 1.000 bude 1.500 ili slično.
Hvala na savjetu. :thumbup:
TMovac

#2533 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by TMovac »

semirsar wrote: 16/06/2024 17:33 ima tu jos potrosaca, meni tv ugasen dok sam na poslu, nikog u stanu, i vidi vraga, nesto potrosilo struju :mrgreen:
nije samo tv i frizider... jok vala
ja sam bas sve iskljucio iz uticnice, osim tv-a, frizidera i telefona. A bojler palim po potrebi. Kako ce trositi struju nesto sto nije ukljuceno u uticnicu? Znaci nije samo ugaseno i stavljeno u stand by mode, kao tv kada ugasis. Nego bukvalno istekano iz uticnice. Meni nije problem platiti ako zaista to i potrosim, ali ne zelim da me se pravi budalom, ili da ja placam za tudji javasluk.
stubrijez

#2534 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by stubrijez »

Nista to... obori sve osigurace pa vidi, ako dole na satu i dalje vrti nesto - do tebe je (a jest 99%). Nekad covjek zaboravi da ima ukljuceno nesto negdje... Ne mozes nikom ni sebi nista dokazati sve dok imas bilo kakav potrosac u kuci.
Hakiz

#2535 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

TMovac wrote: 18/06/2024 15:13
semirsar wrote: 16/06/2024 17:33 ima tu jos potrosaca, meni tv ugasen dok sam na poslu, nikog u stanu, i vidi vraga, nesto potrosilo struju :mrgreen:
ja sam bas sve iskljucio iz uticnice, osim tv-a, frizidera i telefona. A bojler palim po potrebi. Kako ce trositi struju nesto sto nije ukljuceno u uticnicu? Znaci nije samo ugaseno i stavljeno u stand by mode, kao tv kada ugasis. Nego bukvalno istekano iz uticnice. Meni nije problem platiti ako zaista to i potrosim, ali ne zelim da me se pravi budalom, ili da ja placam za tudji javasluk.
Moraš isključiti i TV i frižider i telefon. Apsolutno sve moraš isključiti da bi provjerio. Kao što sam rekao, sve osigurače iskopčaj (ako su automatski) ili izvadi (ako su oni stari koji se uvrću). Samo tako ćeš biti siguran, ako sat pokazuje neku potrošnju, da ništa kod tebe nije uzrok te potrošnje. Onda možeš kriviti krađu, neispravnost sata, grešku u montaži sata, grešku u instalacijama itd. Što se tiče sata na ovaj način možeš provjeriti da li sat pokazuje potrošnju koja ne postoji, da li "se vrti" sam od sebe jer je neispravan. Ili krađu zbog koje sat pokazuje neku potrošnju i slično. Ne možeš tako provjeriti da li sat pokazuje manju ili veću potrošnju od stvarne, to provjeravaš u drugoj fazi ako je u prvoj sve prošlo prema očekivanjima.

Ako na taj način nema potrošnje (sat se ne "vrti", ne mijenja stanje) onda uključivanjem samo jednog potrošača sa poznatom potrošnjom možeš provjeriti da li sat pokazuje ispravnu količinu potrošnje. To je druga faza.

Ako ostaviš frižider da se ne pokvari hrana, ili modem zbog interneta, risiver za kablovsku TV, bilo šta, kompromituješ provjeru, ne možeš biti siguran da je provjera ispravna.

Dakle, sve mora biti isključeno u prvoj fazi provjere. Ako prva faza provjere prođe OK, u drugoj fazi potrošač koji koristiš mora sve vrijeme dok traje provjera raditi konstantno isto. Recimo, bojler će se isključiti kada se ugrije, on nije dobar. Klima, frižider i slični uređaji kojima potrošnja može da se mijenja u zavisnosti od okolnosti rada i okoline takođe nisu pogodni kao alat za provjeru. Neko svjetlo je možda i najbolje jer će sve vrijeme vući istu količinu struje. Ventilator koji se neće isključiti kada ohladi prostoriju, bilo šta da stalno radi isto dok traje provjera. Ali da vuče toliko struje da ta potrošnja bude lako mjerljiva. Da nije toliko mala pa zabunom da se "utopi" u tolerancijama sata ili grešci u izračunu.

Drugu fazu možeš izvesti sa 3-4 različita potrošača (ali ne u isto vrijeme, prvo samo jedan, pa samo drugi ali sam, itd) da eliminišeš eventualan kvar potrošača koji koristiš ako se oslanjaš na to šta u uputstvu za upotrebu piše koliko troši.

Možda ti je bolje kupiti uređaj za mjerenje potrošnje. U tom slučaju je svejedno ako je tvoj potrošač u kvaru. Na primjer, u uputstvu piše da troši 1 kWh. Pokvaren je pa troši 2 kWh. Ako i sat i tvoj uređaj za mjerenje potrošnje pokažu oko 2 kWh, onda je sat ispravan i problem je kod tvojih uređaja, ne kod sata.

Problem koji može biti ako tvoj uređaj za mjerenje potrošnje pokazuje značajno manju potrošnju od one koju pokazuje sat je taj da elektroprivreda može reći da taj uređaj ne valja, nema certifikat i slično i da elektroprivredu njegovi rezultati ne interesuju, za elektroprivredu je sat ispravan.

U tom slučaju ne znam šta da radiš. Sudski vještak da provjeri sat, advokat i krivična prijava protiv EP, ne znam šta tada.
gidra

#2536 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by gidra »

Može biti da je staro brojilo bilo neispravno i nije pokazivalo stvarno stanje.
Godinama kako se mehaničko brojilo vrti i radi, ono usporava i prikazuje manju potrosnju od stvane i uvijek (99%) je u korist kupca, to jeste pokazuje manje od stvarne potrosnje, zato se i baždari.
Hakiz

#2537 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

gidra wrote: 18/06/2024 17:22
Godinama kako se mehaničko brojilo vrti i radi, ono usporava i prikazuje manju potrosnju od stvane i uvijek (99%) je u korist kupca, to jeste pokazuje manje od stvarne potrosnje, zato se i baždari.
Naprosto mi je nevjerovatno za pomisliti da bi EP dozvolio da neko troši više struje nego što brojilo pokazuje. Da troši manje nego što brojilo pokazuje to mi je lako vjerovati da bi EP dozvolio, dapače. Ali da troši više, ne mogu vjerovati da bi EP dozvolio.
mokra_carapa

#2538 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mokra_carapa »

Zna li neko kako se obracunava ovo "Mjerno mjesto" sto se placa mjesecno? Meni stalno stoji 3.05KM. Za sta je to naplata? Za sat?
TMovac

#2539 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by TMovac »

gidra wrote: 18/06/2024 17:22
ako je bilo neispravno, a naglasak je na AKO, onda je to bilo od prvog dana. Sto znaci da onda teoretski i ovo moze biti neispravno. jer mi je citavo vrijeme od prvog do zadnjeg dana potrosnja ( u ljetnom periodu ) se kretala od 350 do 420 kilovata, odnosno zimi od 480 d0 560 kilovata.
TMovac

#2540 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by TMovac »

Hakiz wrote: 18/06/2024 16:51
Moraš isključiti i TV i frižider i telefon. Apsolutno sve moraš isključiti da bi provjerio. Kao što sam rekao, sve osigurače iskopčaj (ako su automatski) ili izvadi (ako su oni stari koji se uvrću). Samo tako ćeš biti siguran, ako sat pokazuje neku potrošnju, da ništa kod tebe nije uzrok te potrošnje. Onda možeš kriviti krađu, neispravnost sata, grešku u montaži sata, grešku u instalacijama itd. Što se tiče sata na ovaj način možeš provjeriti da li sat pokazuje potrošnju koja ne postoji, da li "se vrti" sam od sebe jer je neispravan. Ili krađu zbog koje sat pokazuje neku potrošnju i slično. Ne možeš tako provjeriti da li sat pokazuje manju ili veću potrošnju od stvarne, to provjeravaš u drugoj fazi ako je u prvoj sve prošlo prema očekivanjima.

Ako na taj način nema potrošnje (sat se ne "vrti", ne mijenja stanje) onda uključivanjem samo jednog potrošača sa poznatom potrošnjom možeš provjeriti da li sat pokazuje ispravnu količinu potrošnje. To je druga faza.

Ako ostaviš frižider da se ne pokvari hrana, ili modem zbog interneta, risiver za kablovsku TV, bilo šta, kompromituješ provjeru, ne možeš biti siguran da je provjera ispravna.

Dakle, sve mora biti isključeno u prvoj fazi provjere. Ako prva faza provjere prođe OK, u drugoj fazi potrošač koji koristiš mora sve vrijeme dok traje provjera raditi konstantno isto. Recimo, bojler će se isključiti kada se ugrije, on nije dobar. Klima, frižider i slični uređaji kojima potrošnja može da se mijenja u zavisnosti od okolnosti rada i okoline takođe nisu pogodni kao alat za provjeru. Neko svjetlo je možda i najbolje jer će sve vrijeme vući istu količinu struje. Ventilator koji se neće isključiti kada ohladi prostoriju, bilo šta da stalno radi isto dok traje provjera. Ali da vuče toliko struje da ta potrošnja bude lako mjerljiva. Da nije toliko mala pa zabunom da se "utopi" u tolerancijama sata ili grešci u izračunu.

Drugu fazu možeš izvesti sa 3-4 različita potrošača (ali ne u isto vrijeme, prvo samo jedan, pa samo drugi ali sam, itd) da eliminišeš eventualan kvar potrošača koji koristiš ako se oslanjaš na to šta u uputstvu za upotrebu piše koliko troši.

Možda ti je bolje kupiti uređaj za mjerenje potrošnje. U tom slučaju je svejedno ako je tvoj potrošač u kvaru. Na primjer, u uputstvu piše da troši 1 kWh. Pokvaren je pa troši 2 kWh. Ako i sat i tvoj uređaj za mjerenje potrošnje pokažu oko 2 kWh, onda je sat ispravan i problem je kod tvojih uređaja, ne kod sata.

Problem koji može biti ako tvoj uređaj za mjerenje potrošnje pokazuje značajno manju potrošnju od one koju pokazuje sat je taj da elektroprivreda može reći da taj uređaj ne valja, nema certifikat i slično i da elektroprivredu njegovi rezultati ne interesuju, za elektroprivredu je sat ispravan.

U tom slučaju ne znam šta da radiš. Sudski vještak da provjeri sat, advokat i krivična prijava protiv EP, ne znam šta tada.
Hvala Vam, jos jednom. testirat ću ove ili iduće nedjelje. Kada ne budem morao raditi.
Quaresma

#2541 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Quaresma »

Ja sam bas pisao prije o skoro identicnom problemu.

Meni se desavalo da imam u nizu skoro identicnu potrosnju. Bio ja u stanu ili ne.

Prije znao sam otici kuci svojima, skoro na mjesec dana, sve istekam iz uticnice, pogasim na salteru prekidace osim ovog za frizider zbog hrane. I opet isti racun dodje kao i kad sam boravio u stanu.

Mislim da mi se bio javio jedan iz EP, cini mi se da je i on jedan pd forumasa ovdje.

Njegovo objasnjenje je bilo da mi je frizider veliki potrosac.

A sto se tice sata i obracunavanja i to je isto spomenuo, kaze ko je imao stari sat pa zamjenio s novim, onda je moguce da dolaze veci racuni, zbog toga sto stari sat nije obracunavao kako treba.

Takodje,

Jednom prilikom dok sam studirao, isto me niie bilo dugo u stanu, dosao mi je visok racun za struju, zalio sam se u EP i oni su mi bili nesto umanjili racun. Dolazio je onda isto covjek iz EP provjeravao sat da li mi se neko nakacio na sat i sve je uredno bilo.

Tako da manje vise sam odustao. Platim racun i nadam se da mi dodje manji za iduci mjesec.
insaneinthebrain

#2542 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by insaneinthebrain »

Pola grada ostalo bez struje :run:
damirc_sa

#2543 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by damirc_sa »

Fakat sta se desilo pa pola grada nema struje
1Dante1

#2544 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

Ne pola grada, vec pola drzave. U isto vrijeme od Sarajeva do Maglaja nestalo.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2545 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Velkoski »

nema ni u Istočnom.

Je l' ovo kao Ekvador neki dan?
Becky7

#2546 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Becky7 »

Nema evo ni Sarajevo ni Tuzla struje
cccccc

#2547 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by cccccc »

Nema struje ni u zenici ni travniku ni mostaru ni sarajevu. Ovlxigledno pola drzave ostalo bez struje. Mozda i vsie
1Dante1

#2548 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

Kada se zadnji put desio ovakav blackout, ja ne pamtim?
insaneinthebrain

#2549 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by insaneinthebrain »

Opsti kolaps. Svi klime ulljucili
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2550 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Velkoski »

mogao bi biti veliki problem onda da upale opet :mrgreen: :mrgreen:

Dalmacija bez struje
Post Reply