iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

kokuz_sa

#32126 Re: iPhone - All about

Post by kokuz_sa »

Kartica aktivirana i isprobana

Nisam na pocetku mogao dopuniti
Nazvao Unikredit
Fina teta mi kazala da u aircash app odaverem lokaciju HR
I uplata odmah prosla

Otisao da isprobam
Radi normala

Eh sad treba mi pomoc
Otkucao sam tel preko FaceID-a i prislonio
Iupalio se ApplePaY
Al je trazio jos dupli klik na tipku sa strane

Gdje to da ugasim
DonieBrasco

#32127 Re: iPhone - All about

Post by DonieBrasco »

Da li je neko pokusao ovo sve podesiti da je u ASA Banci ?
ZoomZoomKiwi

#32128 Re: iPhone - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

kokuz_sa wrote: 15/06/2024 13:11 Kartica aktivirana i isprobana

Nisam na pocetku mogao dopuniti
Nazvao Unikredit
Fina teta mi kazala da u aircash app odaverem lokaciju HR
I uplata odmah prosla

Otisao da isprobam
Radi normala

Eh sad treba mi pomoc
Otkucao sam tel preko FaceID-a i prislonio
Iupalio se ApplePaY
Al je trazio jos dupli klik na tipku sa strane

Gdje to da ugasim
Ne može se to ugasiti. Za plaćanje Apple Pay-om moraš raditi taj brzi dvostruki klik, jer to je potvrda da želiš platiti.

Taj klik odradiš prije prislanjanja telefona, i onda tokom prislanjanja usput odradiš i FaceID.
kokuz_sa

#32129 Re: iPhone - All about

Post by kokuz_sa »

Saka wrote: 10/06/2024 16:39 To je onda puno bolje od onih Curve levata. Jel se moze otvoriti iz BiH ili mora adresa u EU?
dzenanalic22 wrote: 09/06/2024 23:35
Pisali smo već o tome.

Aircash ne uzima nikakve naknade ni provizije za transakcije u stranoj valuti.

Naše banke ti mogu uzeti 1% samo za nadopunu Aircash računa. Ne naplaćuju za svaku pojedinačnu transakciju preko Aircasha, dakle samo nadopunu računa.

Image
Pa nije baš da ne uzima ništa, po toj slici naplatitili su ti po kursu 1,95804 dok je pravi kurs 1,95583 što je nekih 20 feninga na 100 EUR-a, nije neka pljačka. :)
Kod mene je radjeno ponkursu
1.95578231
semsasuljakovic

#32130 Re: iPhone - All about

Post by semsasuljakovic »

Klikćeš ko budala i radiš face id, a prije toga se jebeš sa dopunama s kartice na karticu zašto? Da bi mogao platiti telefonom a u džepu ti novčanik sa ličnom, vozačkom i 5 dodatnih kartica.

Nema logike osim ako si klošar s bubrežnjakom ispod pazuha i kompleksima u glavi.
Saka

#32131 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

kokuz_sa wrote: 15/06/2024 13:30
Saka wrote: 10/06/2024 16:39 To je onda puno bolje od onih Curve levata. Jel se moze otvoriti iz BiH ili mora adresa u EU?
dzenanalic22 wrote: 09/06/2024 23:35
Pisali smo već o tome.

Aircash ne uzima nikakve naknade ni provizije za transakcije u stranoj valuti.

Naše banke ti mogu uzeti 1% samo za nadopunu Aircash računa. Ne naplaćuju za svaku pojedinačnu transakciju preko Aircasha, dakle samo nadopunu računa.

Image
Pa nije baš da ne uzima ništa, po toj slici naplatitili su ti po kursu 1,95804 dok je pravi kurs 1,95583 što je nekih 20 feninga na 100 EUR-a, nije neka pljačka. :)
Kod mene je radjeno ponkursu
1.95578231
I ja sam danas probao i tacno je po kursu. Skontao sam da to dole sto pise tecaj ustvari nije uopste kurs vec podijele samo KM sa EUR i izlistaju. Radi se samo o zaokruzivanju na 2 decimale. Meni pise da je naplatilo po 1,955403 sto je manje od kursa. Al naravno nije vec je svima po 1,95583 sto izadje isto kad zaokruzis na 2 decimale.
suit_up

#32132 Re: iPhone - All about

Post by suit_up »

semsasuljakovic wrote: 15/06/2024 14:05 Klikćeš ko budala i radiš face id, a prije toga se jebeš sa dopunama s kartice na karticu zašto? Da bi mogao platiti telefonom a u džepu ti novčanik sa ličnom, vozačkom i 5 dodatnih kartica.

Nema logike osim ako si klošar s bubrežnjakom ispod pazuha i kompleksima u glavi.
A ako npr izađeš u šetnju i bez novčanika i telefona?
Saka

#32133 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

semsasuljakovic wrote: 15/06/2024 14:05 Klikćeš ko budala i radiš face id, a prije toga se jebeš sa dopunama s kartice na karticu zašto? Da bi mogao platiti telefonom a u džepu ti novčanik sa ličnom, vozačkom i 5 dodatnih kartica.

Pa cijela poenta je da ne nosis masu kartica u novcaniku. Svi prelaze na aplikacije, dosad si nosao i Pika karticu, nosio bi i DM karticu i myWorld karticu i Lampica karticu, druge loyalty kartice i onda ti slajpek ne moze ni stati u dzep pa moras nosati bubrege ili pederke koje gubis. Ovako je sve u telefonu, cak ne moras ni telefon vec na satu.
skafiskafsnjak

#32134 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

Image
semsasuljakovic

#32135 Re: iPhone - All about

Post by semsasuljakovic »

Saka wrote: 15/06/2024 14:42

Pa cijela poenta je da ne nosis masu kartica u novcaniku. Svi prelaze na aplikacije, dosad si nosao i Pika karticu, nosio bi i DM karticu i myWorld karticu i Lampica karticu, druge loyalty kartice i onda ti slajpek ne moze ni stati u dzep pa moras nosati bubrege ili pederke koje gubis. Ovako je sve u telefonu, cak ne moras ni telefon vec na satu.
Hoću reći, sve dok lična i vozačka ne budu elektronske, nema neke logike jebavati se oko ovoga.
Ovaj spominje šetnju - ni u šetnju realno ne možeš bez lične tj. novčanika. Jer nikad ne znaš kad će te neko legitimisati.
kokuz_sa

#32136 Re: iPhone - All about

Post by kokuz_sa »

semsasuljakovic wrote: 15/06/2024 14:54

Hoću reći, sve dok lična i vozačka ne budu elektronske, nema neke logike jebavati se oko ovoga.
Ovaj spominje šetnju - ni u šetnju realno ne možeš bez lične tj. novčanika. Jer nikad ne znaš kad će te neko legitimisati.
E ne stoji ti ovo poredjenje

Apple Pay ti je neki sveti gral Iphone korisnika.

A ovo tvoje jebo da tipa primjenjivo na ono

Ko ima malu kitu ne treba se sexat nikako dok ne poraste
tramvajtrojka

#32137 Re: iPhone - All about

Post by tramvajtrojka »

kokuz_sa wrote: 15/06/2024 15:00

E ne stoji ti ovo poredjenje

Apple Pay ti je neki sveti gral Iphone korisnika.

A ovo tvoje jebo da tipa primjenjivo na ono

Ko ima malu kitu ne treba se sexat nikako dok ne poraste
Image

ja uz GPay ne znam kad sam zadnji put izvukao karticu da platim s njom, totalno cudan osjecaj bude kad se koristi obicna kartica za placanje, i plus je sigurnije nego da placas samo sa svojom karticom
xPaco1337

#32138 Re: iPhone - All about

Post by xPaco1337 »

Ja u teretanu ne nosim novcanik u vecini slucajeva i uvijek neku sicu morat štekat po đepovima tu mi npr najviše treba apple pay :lol:
dzenanalic22

#32139 Re: iPhone - All about

Post by dzenanalic22 »

xPaco1337 wrote: 15/06/2024 11:28 U Zenici u wwin nema aircasha danas provjerio, takodjer nije nikad ni dolazio
Najbolje onda ako imaš da ti neko donese, ako imaš nekog iz nekog drugog grada ili HR.
A imaš i na OLX-u za 15KM.

Mada vjerujem da će proširit oni te lokacije
probook

#32140 Re: iPhone - All about

Post by probook »

Tebi se ne svidja, nama se svidja da klikcemo i haj zbogom 😂
isx

#32141 Re: iPhone - All about

Post by isx »

Konačno glas razuma.
suit_up

#32142 Re: iPhone - All about

Post by suit_up »

Pričaš iz perspektive osobe koja ne koristi navedenu uslugu i logično da tražiš više razloga zašto ne nego da. Meni debitna kartica trenutno ne služi nizašta izuzev za ATM, jer u BiH nažalost ne možeš svugdje ni platiti karticom. Ja znam masu osoba kojima su kartice ostajale nakon plaćanja u Bingu i sličnim objektima, sa ovim je to svedeno praktično na nemoguć scenario.
isx

#32143 Re: iPhone - All about

Post by isx »

probook wrote: 15/06/2024 15:46

Forum je da se diskutuje. Ne možeš ti nekoga ušutkivati ako ti se ne sviđa njegovo mišljenje.
starboy018

#32144 Re: iPhone - All about

Post by starboy018 »

isx wrote: 15/06/2024 15:51
probook wrote: 15/06/2024 15:46

Forum je da se diskutuje. Ne možeš ti nekoga ušutkivati ako ti se ne sviđa njegovo mišljenje.
diskusija se vodi na uljudan i objektivan nacin, a ne tako sto nas semsa suljakovic sve naziva iskompleksiranim klosarima jer koristimo ovu uslugu :lol:
Pandakonda

#32145 Re: iPhone - All about

Post by Pandakonda »

isx wrote: 15/06/2024 09:35
dzenanalic22 wrote: 14/06/2024 21:41 Evo za par dana će godina dana kako NLB starta isto :lol:
Po stoti put, Apple se čeka, a ne banke, banke su spremne, ali Apple još nije ni odlučio ući na tržište (izvor: VISA)
Kako Apple pay radi na tržištu sa AirCashom onda?
Zato sto je Apple Pay kao servis dostupan svim iPhone uređajima i on ne ovisi od banke. Problem je sto Apple nije jos napravio dogovor sa našim bankama da se njihove (odnosno nase bosanske) kartice mogu uvezati. Kao i Google pay. Tako da je to stvar domaćih banaka a ne samog servisa.

Ti sad mozes otici recimo u srbiju unicredit i uvezati uredno njihovu karticu na apple pay ali ta ista banka kod nas ne moze dati tu uslugu, ali opet je mozes uredno koristiti za plaćanje ovdje preko POS uređaja iako je iz druge drzave. Navodno je dosta banaka potvrdilo da je stvarno do Apple-a problem i da su one spremne za uvođenje ali nisu dobile konkretnu informaciju zasto im ne pustaju jos servis. Trenutno smo samo mi, Makedonija i Kosovo na cekanju :-) Navodno su bili neki uslovi recimo da drzava mora imati određeni procenat POS uređaja i da velik broj ljudi koristi taj nacin placanja (dok je kod nas samo keš bajo moj) ali opet sigurno imamo više toga od recimo Crne Gore koja ima Apple pay :-)

Također ono sto bi izdvojio kod Apple Pay da je prednost je sto odma u sekundi dobijem informaciju gdje sam sta uplatio i kome uz sve detalje. Dok 90% mbanking aplikacija nasih banaka ima neki delay gdje moras cekati da ti se u aplikaciji prikazu detaljne informacije za transakciju. A da ne govorim o tome da mozes bilo kome poslati pare koje su instant dostupne toj osobi dok kod nas moras cekati neka knjizenja naredni dan. Ovo je konkretno za Air Cash vezano jer mi nemamo Apple Cash kao USA pa da se tako novac prebacuje. Kao sto kolega forumas kaze dosta je lakse kada sve imas na telefonu i da uopste ne moras ganjati novcanik po dzepu ili torbici. Sve aplikacije od pike, benzinske pumpe itd. prelaze na digitalne kartice i lakse je imati sve na jednom.

Još je sigurnije plaćati ovako jer Apple Pay (i G-pay) stoji kao "štit" između tebe i trgovca da ne moze povuci više para nekim malverzacijama kao sto se znalo dešavati da skimmuju kartice. Pogotovo ako ti neko ukrade fizicku karticu moze praviti neke manje transakcije dok ti u Apple ili G-Pay treba biometrija za bilo sta.
kokuz_sa

#32146 Re: iPhone - All about

Post by kokuz_sa »

Kod mene je Semsa polozila kad sam joj nasao post

“Da li moze slaviji dizel da se sipa u auto euro 6 norme”
Radar71

#32147 Re: iPhone - All about

Post by Radar71 »

koliko kosta aircash kartica?
starboy018

#32148 Re: iPhone - All about

Post by starboy018 »

Radar71 wrote: 15/06/2024 19:09 koliko kosta aircash kartica?
u BiH kosta 5 KM, a u EU 5€
xPaco1337

#32149 Re: iPhone - All about

Post by xPaco1337 »

starboy018 wrote: 15/06/2024 19:12
Radar71 wrote: 15/06/2024 19:09 koliko kosta aircash kartica?
u BiH kosta 5 KM, a u EU 5€
Jel ima neko viska da posalje 😮‍💨
tramvajtrojka

#32150 Re: iPhone - All about

Post by tramvajtrojka »

Pandakonda wrote: 15/06/2024 16:40
isx wrote: 15/06/2024 09:35
dzenanalic22 wrote: 14/06/2024 21:41 Evo za par dana će godina dana kako NLB starta isto :lol:
Po stoti put, Apple se čeka, a ne banke, banke su spremne, ali Apple još nije ni odlučio ući na tržište (izvor: VISA)
Kako Apple pay radi na tržištu sa AirCashom onda?
Zato sto je Apple Pay kao servis dostupan svim iPhone uređajima i on ne ovisi od banke. Problem je sto Apple nije jos napravio dogovor sa našim bankama da se njihove (odnosno nase bosanske) kartice mogu uvezati. Kao i Google pay. Tako da je to stvar domaćih banaka a ne samog servisa.

Ti sad mozes otici recimo u srbiju unicredit i uvezati uredno njihovu karticu na apple pay ali ta ista banka kod nas ne moze dati tu uslugu, ali opet je mozes uredno koristiti za plaćanje ovdje preko POS uređaja iako je iz druge drzave. Navodno je dosta banaka potvrdilo da je stvarno do Apple-a problem i da su one spremne za uvođenje ali nisu dobile konkretnu informaciju zasto im ne pustaju jos servis. Trenutno smo samo mi, Makedonija i Kosovo na cekanju :-) Navodno su bili neki uslovi recimo da drzava mora imati određeni procenat POS uređaja i da velik broj ljudi koristi taj nacin placanja (dok je kod nas samo keš bajo moj) ali opet sigurno imamo više toga od recimo Crne Gore koja ima Apple pay :-)

Također ono sto bi izdvojio kod Apple Pay da je prednost je sto odma u sekundi dobijem informaciju gdje sam sta uplatio i kome uz sve detalje. Dok 90% mbanking aplikacija nasih banaka ima neki delay gdje moras cekati da ti se u aplikaciji prikazu detaljne informacije za transakciju. A da ne govorim o tome da mozes bilo kome poslati pare koje su instant dostupne toj osobi dok kod nas moras cekati neka knjizenja naredni dan. Ovo je konkretno za Air Cash vezano jer mi nemamo Apple Cash kao USA pa da se tako novac prebacuje. Kao sto kolega forumas kaze dosta je lakse kada sve imas na telefonu i da uopste ne moras ganjati novcanik po dzepu ili torbici. Sve aplikacije od pike, benzinske pumpe itd. prelaze na digitalne kartice i lakse je imati sve na jednom.

Još je sigurnije plaćati ovako jer Apple Pay (i G-pay) stoji kao "štit" između tebe i trgovca da ne moze povuci više para nekim malverzacijama kao sto se znalo dešavati da skimmuju kartice. Pogotovo ako ti neko ukrade fizicku karticu moze praviti neke manje transakcije dok ti u Apple ili G-Pay treba biometrija za bilo sta.
Ovo isto je i na GPay dodje ti nakon transakcije izvod za max 15-20 sekundi gdje se navede koji je broj Mastercard virtualne kartice Google iskoristio za plaćanje, prvenstveno za strane sajtove je vrhunski koji podržavaju GPay i Apple pay sa klikom palca il skena lica platis u maksimalnoj sigurnosti stvari
Post Reply