Chmoljo wrote: ↑14/06/2024 23:37
Srbija, neka gori. ješću kokice i navijati. navijao bih da napokon izgori i to sjeme zla koje već stoljećima siju preko te šugave, krvave Drine.
Za Titov rođendan sam posjetio banatsko selo , u tom selu su tri lokalne žene pokrenule manifestaciju proslave Titovog rođendana sa mini-tačkama i koncertom samo da se nešto tu dešava , selo je ona prava provincija poput obližnjeg gradića i sjedišta opštine.
Bio sam jedan od rijetkih Bosanaca tamo i najnormalnije sam objasnio organizatorkama da ni oni koji bi željeli , kod nas ne obilježavaju Titov rođendan zbog Kapije.
One nisu imale pojma o Kapiji , pojma (recimo da je najstarija od njih tri rođena sredinom sedamdesetih).
Ima internet , sve možeš pročitati i naći i nema abolicije ali konkretno tri izuzetno prijatne i nama prijateljski naklonjene žene nisu imale pojma o jednom od najbolnijih naših trenutaka.
Tvoj stav je legitiman.
Siguran sam da i danas postoji neki unuk nekog jadnog Jevrejina koji želi da sva Njemačka izgori , ovog časa i trenutka.
Ne trebamo pominjati šta su mislili jadni preživjeli i šta su željeli ? (I ti si preživio rat z Sarajevu , zar ne ?)
Ova država je čedo političkog dogovora i kompromisa , adminstrativno - pravno.
U svemu drugom ona ne funkcioniše kao država , ovdje žive ljudi koji je ne vole ili barem ne haju za nju a nemaju gdje da odu , ovo je i njihovo , zemlja , kuće , ulice , kultura , sport , nauka....sve je ovo i njihovo odnosno sve što smo stvorili i individualno i kolektivno u okviru ovih 50000 km2 kroz istoriju.
Nikog ne možemo natjerati da voli nešto , ali da poštuje pravila kuće u kojoj jeste - to je osnov, a kako se poštuju pravila , pa tako što bruda NEĆE PARKIRATI SUV ispred škole i blokirati i pješački i motorni saobraćaj na nekoliko minuta "samo da ubaci dijete u školu , upalio je sva 4" ali ako se to i desi , dolazi policija i ide kazna da ti se život smuči pa će naredni put parkirati u drugom gradu e odatle počinje pravna država jer riba smrdi od glave.
Elem.
Kosmička pravda tebi daje za pravo ali kosmičke pravde nema.
Ja opet ne želim da iko gori , ni individualno ni kolektivno , užasno je to , znaš i sam (znam da si bio figurativan i zapravo dobronamjeran

).
Jer da je ima , ti isti Jevreji ne bi radili Gazi ovo što rade danas , savršeno sam siguran da njihova vlada ima "argumente" za njihove građane i svijet.
Da bi smo odbranili svoju državu , moramo biti bolji od onih koji joj prijete.
A mi sve ove godine ne samo da nismo bili bolji , nego od silnog bolikurca , korupcije , sitnog i vlastitog kratkoročnog interesa , nemamo ni barem treću traku iz Sarajeva do Tuzle , nego govna grade par kilometara , par zadnjih godina uz table kako "VLADA FBIH GRADI ZA VAS".
Ako ikada dobijem poriv da nešto dignem u vazduh , to će biti te table.
Srbija dugoročno ima problem veći od Vučića i desne opozicije , to je taj fašizam pretvoren u nešto drugo nedostatkom obračuna sa susjedima , to je brutalna beogradizacija (ne samo infrastruktrurna nego idejna) koja je još osamdesetih išla na k.... ostatku tadašnje zemlje.
Srbija će se raspasti na Kragujevac , Niš , Novi Sad a od Beograda će se otcjepljivati - Srbi.
A mi ćemo nažalost izgubiti i jednu traku od Sarajeva do Tuzle uprkos ovim proširenjima (uljuljkani smo u teoriju da nam državu čuva NATO) jeer neće biti mjesta za nove oblakodere i hotele i "luksuzne stambeno-poslovne objekte" u koje možemo "zaviriti" klikom na članak Klixa , pa će jedna traka ustupiti mjesto njima ?
Ha , ja.