Najcesca imena u BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stubrijez

#701 Re: Najcesca imena u BIH

Post by stubrijez »

sehohari wrote: 13/06/2024 19:00
Vjecita_zavrzlama wrote: 13/06/2024 18:51
sehohari wrote: 13/06/2024 18:34

Ne znam druze, zna se s kim se imena poput Maribela Ibrahimovic asociiraju.
S kim? Bitno da nije sa jahacima deva😛😂

Ljudi neka nose imena koja zele, ja licno cu dati Isak Sara ili Benjamin😎
Niti u bh. niti u evropskom kontekstu nije dobro biti asociran sa Romima.
Ovo samo kazem jer ti je izgleda vazno kako te drugi ljudi percipiraju.
U tom slucaju, preporucujem i promjenu prezima.

A za tvoju islamofobiju preporucujem posjetu terapeutu.
Znaci da podvucemo, bizonu dakle predit ime u Jahja, koliko sam upucen to je pandan...
A kad dodjosmo do islamofobije (ovi sto potezu taj termin me demagogijom neodoljivo podsjecaju na afroamerikance), koja nema veze sa imenima, bas bih volio da mi neki dobro ucen vjernik muslimanske vjeroispovijesti pojasni nacela davanja imena kod nas i je li to u nekim hadisima ili u Knjizi, ja imam tu neko svoje vidjenje pa me bas zanima ka smo vec dosli do ove tacke...
Naravno da je svakome vazno kako ga percipiraju, pa to nas razlikuje od zivotinja, cak je i njima to vazno ustvari..?
starboy018

#702 Re: Najcesca imena u BIH

Post by starboy018 »

stubrijez wrote: 13/06/2024 19:26

Znaci da podvucemo, bizonu dakle predit ime u Jahja, koliko sam upucen to je pandan...
A kad dodjosmo do islamofobije (ovi sto potezu taj termin me demagogijom neodoljivo podsjecaju na afroamerikance), koja nema veze sa imenima, bas bih volio da mi neki dobro ucen vjernik muslimanske vjeroispovijesti pojasni nacela davanja imena kod nas i je li to u nekim hadisima ili u Knjizi, ja imam tu neko svoje vidjenje pa me bas zanima ka smo vec dosli do ove tacke...
Naravno da je svakome vazno kako ga percipiraju, pa to nas razlikuje od zivotinja, cak je i njima to vazno ustvari..?
Prema islamu, ime samo treba imati lijepo značenje, a odakle ono potječe nije bitno.

Islam ne obavezuje muslimane da biraju određena imena, arapska ili nearapska, za svoju djecu, bilo dječake ili djevojčice. Na ljudima je da izaberu imena za svoju djecu. Islam naglašava da muslimani trebaju imati dobra imena i davati dobra imena svojoj djeci. U hadisu se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Na Kijametskom danu ćete se zvati svojim imenima i imenima svojih očeva, zato imajte lijepa imena.” (Prenosi Ebu Davud)
Više na islamonline: https://fiqh.islamonline.net/en/giving- ... abic-name/
stubrijez

#703 Re: Najcesca imena u BIH

Post by stubrijez »

I ja sam to tako skuzio, neki tumace dajite nasa imena - sta su nasa imena u danasnjem vremenu???
Ja sad ne znam da moraju bit imena nekih podneblja dje covjek nikad nece doc ili neka imena lagano za zapamtit i izgovorit i sto je najvaznije dozvat. Hocu rec lijepo je kad je ime jednostavno i kratko sve je lakse.
HelaS

#704 Re: Najcesca imena u BIH

Post by HelaS »

Jagoda, Višnja, Dunja, Javor, Jablan, Kamenko, itd. Gotovo svi nositelji ovakvih imena, u religijskom određenju, imaju hrišćanski predznak, i u etničkom srpski ili hrvatski. Znači li to da je i jagoda hrišćansko voće, da je javor srpsko ili hrvatsko drvo?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#705 Re: Najcesca imena u BIH

Post by PreWiBa »

stubrijez wrote: 13/06/2024 19:45 I ja sam to tako skuzio, neki tumace dajite nasa imena - sta su nasa imena u danasnjem vremenu???
Ja sad ne znam da moraju bit imena nekih podneblja dje covjek nikad nece doc ili neka imena lagano za zapamtit i izgovorit i sto je najvaznije dozvat. Hocu rec lijepo je kad je ime jednostavno i kratko sve je lakse.
Praviš se kao da ne postoji lakih imena koja nisu Christian, Melissa i tkd.

Da odgovorim na pitanje:
Da, onaj link je u pravu, treba prvenstveno dati lijepo ime. Iranci npr. davaju svoja imena (mada i imamo njihova imena, tako to i ulazi u zbir). Ali, ne smije asocirati na kršćana.

Taj dio se vazda izostavlja, a sužava dosta prostor mogućih imena.
Names that belong exclusively to the disbelievers and are not used by anyone else, such as ‘Abd al-Masih (“slave of the Messiah”), Butrous (Peter), Jurjus (George), and other names which denote religions of disbelief.
Names of idols and false gods which are worshipped instead of Allah, such as naming someone after a devil and so on.
t is makruh (disliked) to use names which have off-putting meanings, either because the meaning is ugly or because it will provoke others to make fun of the person. Such names also go against the teaching of the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), who commanded us to give beautiful names. Examples of such (objectionable) names include Harb (“war”), Rashash (sprinkles or drizzle), and Hiyam – which is the name of a disease suffered by camels – and other names which have ugly or unpleasant meanings.
It is makruh to use names which have alluring or provocative meanings. This happens a lot when it comes to naming klix, where some names are given which have sexual or provocative meanings.
It is makruh to deliberately name someone after immoral people such as singers and actors/actresses, etc. If they have good names, it is permissible to use those names, but it must be because of the meaning of the name and not because of the desire to imitate those people.
It is makruh to give names which have meanings that refer to sin, such as Sariq (“thief”) or Zalim (“wrongdoer”); or to give the names of Pharaohs or sinners, such as Fir’awn (Pharaoh), Haman (the name of Pharaoh’s minister) and Qarun.
It is makruh to use the names of animals which are well-known for their undesirable characteristics, such as al-Himar (donkey), al-Kalb (dog), al-Qird (monkey), etc.
It is makruh to use any name which is added to the words “al-Din” or “al-Islam” (i.e., names which appear in idafah – genitive construction – with these words), such as Nur al-Din (“light of the religion”), Shams al-Din (“sun of the religion”), Nur al-Islam (“light of Islam”), Shams al-Islam (“sun of Islam”), etc., because these names give a person more than he deserves. The scholars of the Salaf disliked being given nicknames of this sort. Imam al-Nawawi (may Allah have mercy on him) disliked his nickname of Muhiy al-Din (“reviver of the religion”); Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (may Allah have mercy on him) also disliked his nickname of Taqiy al-Din (“piety of the religion”), and he used to say, “But my family gave me this nickname and it became well-known.”
It is makruh to add any word to the name of Allah except the word ‘Abd (slave), as in ‘Abd-Allah (‘Abdullah). Examples of this include Hasab-Allah, Rahmat-Allah (the mercy of Allah), etc. It is similarly makruh to add words to the word al-Rasul (the Messenger).
It is makruh to use the names of angels, or to call people after the names of surahs in the Quran, such as Ta-Ha, Ya-Sin, etc. These names are al-Huruf al-Muqatta’ah (letters which appear at the beginning of some surahs; their meaning is known only to Allah – Translator), they are not names of the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him). See Tuhfat al-Mawdud by Ibn al-Qayyim (may Allah have mercy on him), p 109.
PreWiBa

#706 Re: Najcesca imena u BIH

Post by PreWiBa »

"Naša" imena su ona naših predaka, ili iz tog kulturnog kruga, dobro se zna šta je to.
joojj semine

#707 Re: Najcesca imena u BIH

Post by joojj semine »

sehohari wrote: 13/06/2024 21:02 "Naša" imena su ona naših predaka, ili iz tog kulturnog kruga, dobro se zna šta je to.
pa srbi su nam predaci i bakir priznao i reis

Izetbegović: BiH nema bez Srba i Hrvata. Prije 500 godina svi smo bili jedan narod

https://www.dnevnik.ba/vijesti/izetbego ... od-2640375

Reis Kavazović za N1: Srbi su veliki narod, nadam se da će se odreći onih koji im nanose štetu

https://n1info.ba/vijesti/reis-kavazovi ... ose-stetu/
PreWiBa

#708 Re: Najcesca imena u BIH

Post by PreWiBa »

joojj semine wrote: 13/06/2024 21:07
sehohari wrote: 13/06/2024 21:02 "Naša" imena su ona naših predaka, ili iz tog kulturnog kruga, dobro se zna šta je to.
pa srbi su nam predaci i bakir priznao i reis

Izetbegović: BiH nema bez Srba i Hrvata. Prije 500 godina svi smo bili jedan narod

https://www.dnevnik.ba/vijesti/izetbego ... od-2640375

Reis Kavazović za N1: Srbi su veliki narod, nadam se da će se odreći onih koji im nanose štetu

https://n1info.ba/vijesti/reis-kavazovi ... ose-stetu/
Da, prije 500 godina.

Ako me već toliko provokativno pitaš, nije moj pradjed htio da me 5-6 puta izgenocidiše.

Jednostavno, dobro se zna šta i kakva imena Bošnjaci obično davaju, ne treba tu puno filozofije.

Mislim da je sasvim ok dati djetetu neko drugo ime, nije diktatura ili nešto, ali nemojte dovoditi u pitanje ovdašnje običaje, kulturu i tkd. i reći da to svakako ne postoji ili kao eto pitati se "pa šta su to uopšte naša imena" i provaljivati slične gluposti.
To su imena koja nisu dio naših običaja i tradicije, i to je ok, ali nemojte tražiti milion načina da pobijete tu činjenicu.
Naslovnica

#709 Re: Najcesca imena u BIH

Post by Naslovnica »

Godin, Tišemir, Didodrag, Bratič, Budislav, Dragoš, Dragič, Ljubin, Tvrtko, Kulin, Dražeta, Rastudije, Radoje, Radovan, Dragost, Povržen, Radoslav, Miroslav, Boleslav, Ratko, Radomir, Miloje...sve lijepa izvorna bosanska imena :thumbup:
HelaS

#710 Re: Najcesca imena u BIH

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 13/06/2024 21:15 Godin, Tišemir, Didodrag, Bratič, Budislav, Dragoš, Dragič, Ljubin, Tvrtko, Kulin, Dražeta, Rastudije, Radoje, Radovan, Dragost, Povržen, Radoslav, Miroslav, Boleslav, Ratko, Radomir, Miloje...sve lijepa izvorna bosanska imena :thumbup:
:thumbup: Ne znam kako ime može biti lijepo ili nelijepo, možda mogu biti neobična ili neprikladna za izgovor, npr. "Dobar dan Rastudije", ili "Didodraže...." i sl, ali su izvorna bosanska imena, što treba forsirati, svejedno kojoj religiji ili etničkoj grupi u BiH pripada njihov nositelj
dječak sa šibicama

#711 Re: Najcesca imena u BIH

Post by dječak sa šibicama »

To su slavenska, ne izvorna bosanska, imena.

Miroslav ili Radoslav je i u Ceskoj i Poljskoj i Srbiji i Hrvatskoj.
Naslovnica

#712 Re: Najcesca imena u BIH

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 13/06/2024 22:21 To su slavenska, ne izvorna bosanska, imena.

OK.
Koja su onda bosanska, ima li ih uopšte?
dječak sa šibicama

#713 Re: Najcesca imena u BIH

Post by dječak sa šibicama »

Mozda Tvrtko, ne znam, uglavnom vecina imena su slavenska tradicionalna uz primjesu biblijskih. Ne znam ni postoji li nacionalno ime tog tipa, kod Hrvata Borna navodno eventualno Zvonimir ili Kresimir, kod Srba?
joojj semine

#714 Re: Najcesca imena u BIH

Post by joojj semine »

sehohari wrote: 13/06/2024 21:15
Mislim da je sasvim ok dati djetetu neko drugo ime, nije diktatura ili nešto, ali nemojte dovoditi u pitanje ovdašnje običaje, kulturu i tkd. i reći da to svakako ne postoji ili kao eto pitati se "pa šta su to uopšte naša imena" i provaljivati slične gluposti.
To su imena koja nisu dio naših običaja i tradicije, i to je ok, ali nemojte tražiti milion načina da pobijete tu činjenicu.
dakle imena kao što su ćerima, begza, mukelefa, hanifa, đulbehara i faketa su ono što treba uzimati u obzir kod žeMske djece

mujo, suljo, haso, muhamed pa onda kan. džan, davud, rejjan obavezno kod muške djece

sem ako ne živite u salt lake sitiju pa daš ime djetetu jeb muratovic ili šiliša demirović.
Vjecita_zavrzlama

#715 Re: Najcesca imena u BIH

Post by Vjecita_zavrzlama »

sehohari wrote: 13/06/2024 18:34

Ne znam druze, zna se s kim se imena poput Maribela Ibrahimovic asociiraju.

A jos manje je dobro biti asociran sa -arapima, danas su romi elita za njih na zapadu,ako cemo pravo

A ja rom nisam, s tim sto su to ljudi kao i mi :)

I sto da mjenjam prezime ?
joojj semine

#716 Re: Najcesca imena u BIH

Post by joojj semine »

Vjecita_zavrzlama wrote: 14/06/2024 09:19

A jos manje je dobro biti asociran sa -arapima, danas su romi elita za njih na zapadu,ako cemo pravo

romi su nešto drugo, cigani su izvikani, arape neću da komentarišem ko ima apartmane od njih mu se kosa diže, a što se bošnjaka tiče na dunjaluku nema niko iskompleksiraniji.
Vjecita_zavrzlama

#717 Re: Najcesca imena u BIH

joojj semine wrote: 14/06/2024 09:23
Vjecita_zavrzlama wrote: 14/06/2024 09:19

romi su nešto drugo, cigani su izvikani, arape neću da komentarišem ko ima apartmane od njih mu se kosa diže, a što se bošnjaka tiče na dunjaluku nema niko iskompleksiraniji.
Vjeruj ti meni izvikani su arapi(kebab-turk itd) jos vise na zapadu

A vezano za Bosnjake,najbolje bi opisao ovako:bosnjaci su bijelci/evropljani dio civilizovanog svijeta(vole se tako gledati) a to sto su muslimani ih baca malo medju ”necivilizovanije narode”… i odatle kompleksi.Da li imas npr jos evropskih muslimanskih zemalja, ne bi postojao kompleks

Nas hodza ovdje mrzi arape somalce kurde vise nego domaci njemci,a razlog je kako on kaze”nismo mi isti”😅

Ovo je u biti za psiho analize😂
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 14/06/2024 09:30, edited 1 time in total.
tuitamo

#718 Re: Najcesca imena u BIH

Post by tuitamo »

Naslovnica wrote: 13/06/2024 22:24
dječak sa šibicama wrote: 13/06/2024 22:21 To su slavenska, ne izvorna bosanska, imena.

OK.
Koja su onda bosanska, ima li ih uopšte?
Ne mogu se imena nacionalizirati. To je stvar naroda mnogo prije nastanka nacija.
Naslovnica

#719 Re: Najcesca imena u BIH

Post by Naslovnica »

OK, pa imamo li onda kakva imena dobrih Bošnjana od Kulina bana i dobrijeh dana, i prije?
:gunjastajl:
joojj semine

#720 Re: Najcesca imena u BIH

Post by joojj semine »

Vjecita_zavrzlama wrote: 14/06/2024 09:29

Vjeruj ti meni izvikani su arapi(kebab-turk itd) jos vise na zapadu

A vezano za Bosnjake,najbolje bi opisao ovako:bosnjaci su bijelci/evropljani dio civilizovanog svijeta(vole se tako gledati) a to sto su muslimani ih baca malo medju ”necivilizovanije narode”… i odatle kompleksi.Da li imas npr jos evropskih muslimanskih zemalja, ne bi postojao kompleks

Nas hodza ovdje mrzi arape somalce kurde vise nego domaci njemci,a razlog je kako on kaze”nismo mi isti”😅

Ovo je u biti za psiho analize😂
briga mene i za 1 i za 2 i za 3

ja sam u fazonu subotara i živi dugo i prosperiraj sve ostalo me ne interesuje, a posebno me kod žena ne interesuje kako joj je ime i nacionalnost :D
Cherry-Cherry

#721 Re: Najcesca imena u BIH

Post by Cherry-Cherry »

Bošnjaci su bijelci i evropljani i umjesto da to forsiraju, većina ih se fura na Turke i arape. :-) Zato nas i gledaju kao bića niže vrste.
basicm

#722 Re: Najcesca imena u BIH

Post by basicm »

Cherry-Cherry wrote: 14/06/2024 10:10 Bošnjaci su bijelci i evropljani i umjesto da to forsiraju, većina ih se fura na Turke i arape. :-) Zato nas i gledaju kao bića niže vrste.
Problem je imati identitet, a nije problem ta evropska segregacija?
Kompleks krize identiteta i nize vrijednosti vristi iz ove izjave.
Vjecita_zavrzlama

#723 Re: Najcesca imena u BIH

Cherry-Cherry wrote: 14/06/2024 10:10 Bošnjaci su bijelci i evropljani i umjesto da to forsiraju, većina ih se fura na Turke i arape. :-) Zato nas i gledaju kao bića niže vrste.
Ovisi, dosta Bosnjaka otkriva ”white privilege”😂
Satori

#724 Re: Najcesca imena u BIH

Post by Satori »

Ljiljan i Ljiljana, i naši i njihovi :D
joojj semine

#725 Re: Najcesca imena u BIH

Post by joojj semine »

Satori wrote: 14/06/2024 10:40 Ljiljan i Ljiljana, i naši i njihovi :D
u visokom su zastupljeni Piramidin i Piramidina.

ili na našem dino i dina.
Post Reply