Ukrajina
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#202001 Re: Ukrajina
https://x.com/ZelenskyyUa/status/180132 ... gIHHQ&s=19
kotlići na aparatima....i to mučki...pred sami vikend...šta im radi djedica koji ne zna ni gdje se nalazi
kotlići na aparatima....i to mučki...pred sami vikend...šta im radi djedica koji ne zna ni gdje se nalazi
- drug_profi
#202002 Re: Ukrajina
Mozda i ovo vidimo na terenu ako rat dovoljno dugo potraje.
https://defence-blog.com/rheinmetall-an ... -launcher/
GMARS, MLRS sa dometom 400+ km.
A gdje su Rusi i njihova tehnologija. Tek su glajderuše skontali.
https://defence-blog.com/rheinmetall-an ... -launcher/
GMARS, MLRS sa dometom 400+ km.
A gdje su Rusi i njihova tehnologija. Tek su glajderuše skontali.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#202003 Re: Ukrajina
Ovo je bolje od NATO-a tj skoro si clanica al nisi al imas zasebne veze sa anglosasima i direktnu vojnu i finansijsku pomoc, zaobilazeci kongres ako predsjenik procjeni da je to vitalni interes. Sluzbeno, mogu ukrajinci da traze svaku vrstu oruzja i da im se to isporuci bez natezanjima po kongresima, senatima i ostalim birokratijama. Posebna veza izmedju amerike i ukrajine.AMERIČKI predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas su u ime svojih zemalja potpisali povijesni sporazum na summitu G7, koji se održava danas i sutra u Italiji. Radi se o bilateralnom povijesnom sporazumu koji je potpisan na čak 10 godina.
Podsjetimo, Ukrajina je od početka ruske invazije do danas potpisala 15 bilateralnih sigurnosnih sporazuma s nizom zemalja - od Ujedinjenog Kraljevstva preko Francuske i Njemačke do Italije. Ono što je zanimljivo u vezi danas potpisanog sporazuma s SAD-om je da ne zahtijeva odobrenje Kongresa, a potencijalna buduća administracija Donalda Trumpa mogla bi ga poništiti.
Biden je ranije rekao da bi jamstva za Ukrajinu bila jednaka onima za Izrael, pokrivajući financijsku i vojnu pomoć, kao i mogućnost zajedničke proizvodnje oružja. Biden i Zelenski su nakon potpisivanja povijesnog sporazuma održali zajedničku press konferenciju.
Jedino ako tVump pobijedi, to bi mogao ponistiti. Kongres i senate Ne.
- Čitalac
#202004 Re: Ukrajina
Problem ovog sporazuma i jeste taj što ne mora biti ratifikovan, odnosno ima smisla samo ako Biden dobije izbore.
- no_sekirli
#202005 Re: Ukrajina
Jebase Ceceni ove Cetalje
I za to ce okriviti Ameriku, Britaniju i sarajevsku politiku
I za to ce okriviti Ameriku, Britaniju i sarajevsku politiku
-
emirolini
#202006 Re: Ukrajina
Bukvalnono_sekirli wrote: ↑13/06/2024 23:18 Jebase Ceceni ove Cetalje![]()
I za to ce okriviti Ameriku, Britaniju i sarajevsku politiku![]()
-
CrveniKuk
#202007 Re: Ukrajina
Što se tiče brigada mornaričke pješadije, one imaju između 12 i 14 bataljona/diviziona. Rekord, što se tiče broja formacija je 93.mehanizovana brigada. Ona ima tih 18 bataljona. Nekoliko brigada ZSU, kao sto je 3.jurišna ima 15 bataljona, dok većina brigada ZSU ima 12-13 bataljona. Izuzetak, što se tiče broja formacija, su brigade iz sastava 7.korpusa odnosno zračne,zračno-jurišne brigade koje imaju, od 3 pa do maksimalno 10 bataljona.JoseMujica wrote: ↑13/06/2024 22:07i ako su ukrajinci već usvojili strukturu po NATO standardu jedna njihova brigada je ekvivalent ruskoj divizijiCrveniKuk wrote: ↑13/06/2024 17:36Još jedan primjer ne logičnosti je 30.korpus mornaričke pješadije ZSU. Dok se cijelo vrijeme pisalo i pričalo, kako Ukrajinci nemaju dovoljno ljudi za rotacije i popunu, do tada je ovaj korpus, koji ima 4 brigade mornaričke pješadije, jednu brigadu TO (prkomandovana je iz TO u 30.korpus), jedne artiljerijske i jedne raketne brigade, stacioniran na desnoj obali Dnjepra, u Hersonskoj oblasti. Jedino dešavanje na ovom dijelu Ukrajinskog ratišta je bio Krinky, gdje je bilo angozovano jedan do dva bataljona marinaca.drug_profi wrote: ↑13/06/2024 00:00
Ja sam već ranije govorio da nema nikave razumne logike da se u sred rata u javnost ide sa informacijama da fali ljudi i municije.
I ako se već te informacije plasiraju sa najvisih zvanicnih nivoa, onda je u pitanju namjera da se zavara protivnik.
Ili ako cemo dalje ici, mozda namjera da protivnik pomisli da ga pokusavaju prevariti, itd.
Znaci nikakve razumne logike nije bilo u tim vijestima.
Na desnoj strani Dnjepra, pored 30.korpusa, stacionirano su 3 brigade TO i 1 brigada NG. Po mom mišljenju, pored ovih brigada TO i brigade NG, dovoljno je još jedna brigada marinaca, za odbranu desne obale Dnjepra od Rusa. Da su Ukrajinci bili u tolikom manjku ljudi, vjerovatno bi na istočno ratište bile prebačene bar 3 brigade marinaca. Međutim, one su cijelo vrijeme, dok je padala Avdika i Marinka, bile na desnoj obali Dnjepra.
Iz sastava 30.korpusa, na sjever Harkivske oblasti je prebačena 36.brigada mornaričke brigade. Iz sastava, ovog korpusa, po potrebi Ukrajinci raspolažu sa minimalno još dvije brigade, koje mogu prebaciti, u slučaju potrebe, na neko drugo ratište u Ukrajini.
- GandalfSivi
-
kluz franjo
#202009 Re: Ukrajina
Nema nikakve dvojbe da najveću žrtvu ruske agresije podnosi Ukrajina i Ukrajinci. To je uvijek tako kada siledžija napada znatno slabije od sebe.
Uostalom zato je i siledžija... zato što napada znatno slabije od sebe.
Ali isto tako nema nikakve dileme da je siledžija iz Kremlja ovoga puta brutalno dobio i dobija po zubima. Sada već po ostatku zuba.
I naravno da će "neutralno, objektivno zabrinuti" opet preskočiti činjenice... ali nije loše podvući međubilans, izmjeriti prolazno vrijeme uloženog/izgubljenog i ostvarenog/dobivenog.
Rusi su ovom agresijom:
- "dobili" još veće prisustvo NATO-a na svojim granicama. Švedska i Finska kao de jure članice i Ukrajina kao de facto.
- izgubili vojni značaj u Moldaviji
- Izgubili Krim kao sigurnu luku svoje crnomorske flote
- izgubili značajan dio ofanzivnog kapaciteta crnomorske flote
- izgubili značajan dio ofanzivnog kapaciteta svojih modernijih oklopnih, kopnenih snaga
- potrošili značajan dio svojih zaliha
- potrošili svaki vojni kapacitet Bjelorusije
- izgubili utjecaj i prihode glavnog energetskog dilera u zapadnoj Evropi
- potrošili ogromna sredstva - ljudska, finansijska i vojna - u avanturi "demilitarizacije i denacifikacije" Ukrajine
- itd...
A šta su dobili?
- dobili su vojno-ekonomsku ovisnost o Kini
- dobili su izgrađeni anti-ruski nacionalni identitet u Ukrajini
- dobili su vojnu ovisnost o Iranu i Sj. Koreji i
- dobili su (trenutno) nešto kvadratnih kilometara potpuno spržene i puste ukrajinske zemlje na istoku.
I shvatam ja bol ovih što i dalje sanjanju "nadmoć sovjetske doktrine" i "ruske kotliće". I shvatam ja njihovu frustraciju kada im se pored svega šta su im baćuške uložile/potrošile ukaže na kartu.
Ali činjenice su činjenice.
Uostalom zato je i siledžija... zato što napada znatno slabije od sebe.
Ali isto tako nema nikakve dileme da je siledžija iz Kremlja ovoga puta brutalno dobio i dobija po zubima. Sada već po ostatku zuba.
I naravno da će "neutralno, objektivno zabrinuti" opet preskočiti činjenice... ali nije loše podvući međubilans, izmjeriti prolazno vrijeme uloženog/izgubljenog i ostvarenog/dobivenog.
Rusi su ovom agresijom:
- "dobili" još veće prisustvo NATO-a na svojim granicama. Švedska i Finska kao de jure članice i Ukrajina kao de facto.
- izgubili vojni značaj u Moldaviji
- Izgubili Krim kao sigurnu luku svoje crnomorske flote
- izgubili značajan dio ofanzivnog kapaciteta crnomorske flote
- izgubili značajan dio ofanzivnog kapaciteta svojih modernijih oklopnih, kopnenih snaga
- potrošili značajan dio svojih zaliha
- potrošili svaki vojni kapacitet Bjelorusije
- izgubili utjecaj i prihode glavnog energetskog dilera u zapadnoj Evropi
- potrošili ogromna sredstva - ljudska, finansijska i vojna - u avanturi "demilitarizacije i denacifikacije" Ukrajine
- itd...
A šta su dobili?
- dobili su vojno-ekonomsku ovisnost o Kini
- dobili su izgrađeni anti-ruski nacionalni identitet u Ukrajini
- dobili su vojnu ovisnost o Iranu i Sj. Koreji i
- dobili su (trenutno) nešto kvadratnih kilometara potpuno spržene i puste ukrajinske zemlje na istoku.
I shvatam ja bol ovih što i dalje sanjanju "nadmoć sovjetske doktrine" i "ruske kotliće". I shvatam ja njihovu frustraciju kada im se pored svega šta su im baćuške uložile/potrošile ukaže na kartu.
Ali činjenice su činjenice.
- drug_profi
#202010 Re: Ukrajina
U međuvremenu, brza napadačka nuklearna podmornica američke mornarice USS Helena, uplovila u Guantanamo Bay na Kubi.
- drug_profi
#202011 Re: Ukrajina
Zapadna industrija naoruzanja se probudila.
Veliki se novac opet slijeva u fabrike pa se ima i za ubrzan razvoj.
Leopard 2 sa 140mm topom, kupolom bez posade, antidron odbranom i raketnim lanserima skrivenim u kupoli.
Možda pošalju neki prototip na real test. Ko zna.
Veliki se novac opet slijeva u fabrike pa se ima i za ubrzan razvoj.
Leopard 2 sa 140mm topom, kupolom bez posade, antidron odbranom i raketnim lanserima skrivenim u kupoli.
Možda pošalju neki prototip na real test. Ko zna.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#202012 Re: Ukrajina
Sporazum jasno kaže da Amerika podržava napore Ukrajine da izvojuje pobjedu u ovom ratu. Sporazum uključuje odredbe za napredne odbrambene sisteme poput Patriota i eskadrila borbenih aviona - tačno, množina, eskadrila - uključujući, ali ne ograničavajući se na F-16.JoseMujica wrote: ↑13/06/2024 22:33 https://x.com/ZelenskyyUa/status/180132 ... gIHHQ&s=19
Ovim, što se mene tiče, rat za demokratiju je dobiven / dobijen.
- GandalfSivi
#202013 Re: Ukrajina
Mjera za kompletnu rusku flotu. Ruje bas smijesne, postali tik tok mangupi…drug_profi wrote: ↑14/06/2024 00:18 U međuvremenu, brza napadačka nuklearna podmornica američke mornarice USS Helena, uplovila u Guantanamo Bay na Kubi.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#202014 Re: Ukrajina
Zdravo, tamo, moj stari prijatelju
Opet sam došao razgovarati s tobom
Spoiler
Show
Zdravo, tamo, moj stari prijatelju
Jer vizija tiho puzi
Ostavila je sjeme dok sam spavao
I vizija koja mi je usađena u mozak
I dalje ostaje
Unutar zvuka tišine
U nemirnim snovima hodao sam sam
Uske ulice popločane kamenom
Ispod aureole ulične svjetiljke
Okrenuo sam ovratnik prema hladnoći i vlazi
Kad mi je oči izbo bljesak neonske svjetlosti
To je podijelilo noć
I dotaknulo zvuk tišine
I u golom svjetlu vidjeh
Deset hiljada ljudi, možda i više
Ljudi govore bez govorenja
Ljudi koji čuju, a ne slušaju
Ljudi koji pišu pjesme koje glasovi nikada ne otpjevaju
I niko se ne usudi
Poremeti zvuk tišine
"Budale," rekao sam, "Vi ne znate
Tišina, kao rak, raste
Čuj moje riječi da te mogu poučiti
Uzmi me za ruke da te dosegnem"
Ali moje su riječi poput tihih kišnih kapi padale
I odjeknuše u zdencima tišine
I ljudi su se klanjali i molili
Neonskom bogu kojeg su napravili
I znak je bljeskao svojim upozorenjem
Riječima da se formirala
I znak je rekao
“Riječi proroka ispisane su na zidovima podzemne željeznice
I stambene dvorane
I šapnule to u zvuku
od tišine"
Jer vizija tiho puzi
Ostavila je sjeme dok sam spavao
I vizija koja mi je usađena u mozak
I dalje ostaje
Unutar zvuka tišine
U nemirnim snovima hodao sam sam
Uske ulice popločane kamenom
Ispod aureole ulične svjetiljke
Okrenuo sam ovratnik prema hladnoći i vlazi
Kad mi je oči izbo bljesak neonske svjetlosti
To je podijelilo noć
I dotaknulo zvuk tišine
I u golom svjetlu vidjeh
Deset hiljada ljudi, možda i više
Ljudi govore bez govorenja
Ljudi koji čuju, a ne slušaju
Ljudi koji pišu pjesme koje glasovi nikada ne otpjevaju
I niko se ne usudi
Poremeti zvuk tišine
"Budale," rekao sam, "Vi ne znate
Tišina, kao rak, raste
Čuj moje riječi da te mogu poučiti
Uzmi me za ruke da te dosegnem"
Ali moje su riječi poput tihih kišnih kapi padale
I odjeknuše u zdencima tišine
I ljudi su se klanjali i molili
Neonskom bogu kojeg su napravili
I znak je bljeskao svojim upozorenjem
Riječima da se formirala
I znak je rekao
“Riječi proroka ispisane su na zidovima podzemne željeznice
I stambene dvorane
I šapnule to u zvuku
od tišine"
-
lajkujMe
#202015 Re: Ukrajina
Za nadati se da je par njih i unisteno
+ ovo
+ ovo
- Peacean
#202016 Re: Ukrajina
Neće ići preko senata već direktno preko Bidena što znači da naredni predsjednik ne mora da poštuje.GandalfSivi wrote: ↑14/06/2024 00:01Gdje si to nasao? Mislim da je cijela poenta osigurati Ukrajinu bez obzira na rezultate izbora, ali moguce da sam nesto fulio…
-
ketronsd1
#202017 Re: Ukrajina
Ugovor se moze raskinuti.Otkazni rok je 6 mj.GandalfSivi wrote: ↑14/06/2024 00:01Gdje si to nasao? Mislim da je cijela poenta osigurati Ukrajinu bez obzira na rezultate izbora, ali moguce da sam nesto fulio…
-
JovicSA
#202018 Re: Ukrajina
Zaboravio si podmornicu Moskvujednonogi_Jack wrote: ↑13/06/2024 17:33Poslali fregatu, tegljač za spašavanje u slučaju da nešto zapne, plutajuću benzinsku i podmornicu.JoseMujica wrote: ↑13/06/2024 16:14mislim da im se ameri smijuHame_ wrote: ↑13/06/2024 16:03 Putin ganja novu krizu s Kubom dok ofanzive na Ukrajinu posustaju.
Slanjem mornaričkih brodova u Karipsko more Rusija pokušava "napregnuti svoju moć", kaže dopisnik Latinske Amerike i Kariba Stephen Gibbs. Ovo se dogodilo samo nekoliko sedmica nakon što je kubanski predsjednik posjetio Moskvu kako bi ojačao svoju pomoć Putinu.
Dakako nego smiju.
Dobro je da nisu Kuznjecova dovezli na vesla.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#202019 Re: Ukrajina
Rado robijaš ide u vojnike.Od zatvora do rovova: Ovako Ukrajina pretvara zatvorenike u branitelje
SpoilerShowZAPOVJEDNIK bojne Dmitro Kukarčuk govori tiho, ali odlučno. Držeći svoje tetovirane ruke iza leđa, priča muškarcima, redom osuđenicima, o svom iskustvu borbe za Ukrajinu u Bahmutu i Avdijivki. Kukarčuk (34) se nalazi u zatvoru u središnjoj Ukrajini, gdje pokušava regrutirati fizički jake, zdrave i motivirane zatvorenike u svoju jedinicu, 3. samostalnu jurišnu brigadu.
Više od dvije godine od početka totalne ruske invazije ukrajinska vojska bori se da popuni svoje iscrpljene redove. Kako bi to riješila, vlada je prošlog mjeseca uvela novi zakon koji dopušta zapošljavanje osuđenika. Time se osobama koje ispunjavaju određene uvjete omogućuje uvjetni prijevremeni otpust ako potpišu ugovor o služenju vojnog roka.
"Neće biti lako, ali kad dođete kod nas, došli ste u obitelj"
Kukarčuk zatvorenicima ne obećava mnogo. "Neće biti lako. Ali kad dođete kod nas, dođete u obitelj", govori muškarcima objašnjavajući da brigada neće imati nikakve posebne "kaznene" jedinice. Umjesto toga, kaže, unovačeni zarobljenici bit će integrirani u postojeće bojne.
Neki muškarci pozorno slušaju, drugi se smiješe.
Ali čak i oni koji su se smijali počinju obraćati pozornost kada Kukarčukov kolega preuzme riječ. Čovjek koji je od CNN-a tražio da ga identificira samo po pozivnom imenu "Dato", zbog brige o privatnosti, jedan je od njih.
Velik dio života proveo je iza rešetaka. Osuđivan za razne zločine, tri je puta bježao iz zatvora i uvjetno je pušten u veljači 2022., nakon što je odslužio 31 godinu. Pridružio se ukrajinskoj vojsci samo nekoliko sati nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022.
"Ovo je vaša prilika da se rehabilitirate u očima svoje djece"
Dato (58) izaziva poštovanje zatvorenika. Njegov glas reže tišinu kad zastane, vlada potpuni muk. Deseci zatvorenika prate svaku njegovu riječ. Neki stoje vani u dvorištu, drugi se naginju kroz prozore svojih ćelija. Njegov govor obilježen je zatvorskim slengom. On govori o časti, dužnosti i ugledu. "Ovo je vaša prilika da se rehabilitirate u očima svoje djece", kaže im.
Regruti iz nekoliko brigada već su posjetili ovaj zatvor od 700 ljudi, a oko 100 zatvorenika već je potpisalo ugovore s različitim jedinicama.
Tko smije u vojsku, a tko ne?
Novi zakon ne dopušta zapošljavanje osoba osuđenih za zločine protiv temelja nacionalne sigurnosti Ukrajine ili za posebno teška korupcijska kaznena djela. Isključeni su i oni koji su počinili najteža kaznena djela - osobama osuđenima za dva ili više ubojstava s predumišljajem, za zločine počinjene s okrutnošću ili za ubojstva u kombinaciji sa silovanjem ili seksualnim nasiljem zabranjeno je prijaviti se u vojsku.
Kako će zakon točno funkcionirati u praksi, ostaje za vidjeti. Nakon što je usvojen, ukrajinsko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da će zatvorenici, koji se moraju prijaviti svojevoljno, služiti u zasebnim jedinicama. Ali Kukarčuk i Dato, predstavnici 3. samostalne jurišne brigade, željeli bi da zatvorski regruti služe s redovitim pješaštvom.
Kukarčuk je za CNN rekao da vojnici iz njegove brigade nemaju problema s borbama uz osuđenike. "Kako možete imati poseban odnos prema ljudima koji vam dolaze, koji će s vama sjediti u istom rovu, koji će s vama sudjelovati u borbenim operacijama i čuvati vam leđa?" pita se.
"Čudi me da ih ne novačimo od početka rata"
No drugi zapovjednici, iako podržavaju novačenje osuđenika, nisu toliko sigurni u integraciju. "Zatvorenici bi se trebali boriti u odvojenim jedinicama. I trebaju im vrlo dobri ljudi koji će ih voditi", rekao je za CNN jedan zapovjednik koji ima pozivno ime "Teren" i bori se kod Avdijivke. Zapovjednik izvidničke postrojbe 110. mehanizirane brigade zamolio je da se iz sigurnosnih razloga ne spominje njegovo pravo ime.
"Uopće nisam protiv novačenja zatvorenika. Čudi me da tu ideju nismo iskoristili na početku rata. Gubitaka među pješaštvom uvijek ima puno, a ako osuđenici žele riskirati svoje živote i boriti se u redovima pješaštva, to je dobra odluka", dodao je.
S novačenjem zatvorenika počeli Rusi
S novačenjem zatvorenika prvi su krenuli Rusi, odnosno plaćenička kompanja Wagner početkom rata. Lani je to nastavilo činiti i rusko ministarstvo obrane. Životi tisuća ruskih osuđenika ugasili su se u praktički samoubilačkim napadima, posebice u borbama za grad Bahmut na istoku Ukrajine.
Ali ukrajinski ministar pravosuđa Denisu Maliuska odbacio je tu usporedbu.
"U Ukrajini se motivacija uglavnom temelji na patriotizmu. Naši zarobljenici dobrovoljno idu u vojsku. U Rusiji je to bilo gotovo prisilno. Osobno sam vidio ruske zatvorenike koji su bili prisiljeni pridružiti se Wagneru", rekao je i dodao da su u Rusiji zatvorenici unovačeni u notorno brutalnu privatnu vojnu tvrtku, dok se u Ukrajini pridružuju Oružanim snagama Ukrajine.
"Ovo je sasvim druga priča"
"Riječ je o redovitom državnom vojnom roku sa svim jamstvima: plaća, socijalno osiguranje, isplate u slučaju ranjavanja, smrti i tako dalje. Ovo je sasvim druga priča što se tiče motiva i mehanizama", kaže.
Osuđenim novacima bit će omogućen isti obiteljski dopust kao i ostalim vojnicima i imat će pravo na istu plaću, ali neće dobiti godišnji odmor koji je prema zakonu standardan za druge postrojbe.
Prema podacima ministarstva pravosuđa, trenutno je u zatvorima u Ukrajini 26.000 ljudi. Otkako je zakon stupio na snagu, 5000 muških zatvorenika prijavilo se u vojsku, kažu u ministarstvu. Gotovo 2000 već je prošlo liječnički pregled i sudovi su ih pustili iz zatvora u vojsku. Prvi dio regruta zatvorenika već je u osnovnoj obuci, rekao je Maliuska.
Ministar je rekao kako očekuje da će se prijaviti još osuđenika. Kaže da mnogi čekaju da vide što će se dogoditi s prvim regrutima, ali da su početne reakcije bile pozitivne. Maliuska vjeruje da mnogi zatvorenici vide program kao priliku da se riješe etikete "bivših zatvorenika", kojom se označavaju ljudi kad izađu na slobodu.
"Moral je viši nego kod onih koje mobiliziraju na ulici"
"Rizika svakako ima. Ali moral i raspoloženje onih koji su pušteni iz zatvora mnogo su viši od onih koji su mobilizirani negdje na ulici", rekao je za CNN.
"Prisilno mobilizirani, onaj koji nije htio ići u vojsku, doživljava to kao tragediju i pogoršanje uvjeta života. A dezerterstvo se od te kategorije vojnika može očekivati puno češće nego od osoba kojima je to uspon na društvenoj ljestvici, i to po prihodima, stilu života i poštovanju. Za zatvorenike je to uspon na društvenoj ljestvici", tumači.
Ministar je za CNN rekao da vlada zna da bi zatvorenici mogli predstavljati izazov zapovjednicima na terenu, ali je rekao da se zakon može prilagoditi prema potrebi ovisno o tome kako stvari izgledaju u praksi. "Mnogo će ovisiti o zapovjednicima postrojbi i njihovoj sposobnosti da uspostave stegu u zarobljeničkim postrojbama", kazao je.
Rusi mu ubili ženu i djecu, iz zatvora ide u vojsku: "Nisam ih mogao zaštititi, sad ću štititi druge"
Na poligonu u središnjoj Ukrajini skupina zatvorenika već je u drugom tjednu osnovne obuke. Među njima je i 28-godišnji Dmitro, čija su supruga i dvoje male djece ubijeni u ruskom napadu na istočni grad Izjum samo nekoliko tjedana nakon početka invazije na Ukrajinu, dok je on služio kaznu od četiri godine. Zamolio je CNN da ne objavi njegovo prezime iz sigurnosnih razloga.
Dmitro je za CNN rekao kako je znao da se želi boriti od trenutka kad je rat počeo. Kad su regruti posjetili njegov zatvor, on se među prvima prijavio.
"Imao sam ženu i djecu i znao sam da ih netko mora zaštititi. Ali budući da to nisam mogao učiniti, sada ću zaštititi druge obitelji koje žele živjeti i imati djecu", rekao je za CNN.
"Mogao sam ostati u zatvoru i ne ići u rat, ali motiviran sam"
Dmitro je za CNN rekao da je odrastao kao siroče i da je počeo krasti kad je bio mlad. Dodao je kako vjeruje da zatvor uči ljude kako preživjeti u teškom okruženju, što znači da bi se bivši zatvorenici mogli bolje nositi s pritiscima na prvim linijama nego obični civili.
Rekao je za CNN da je želio osvetu kad je njegova obitelj bila ubijena. Sada ne može podnijeti razgovor o onima koje je izgubio, ali sanja o danu kad bi mogao početi iznova i imati djecu koja će biti ponosna na njega.
"Ostalo mi je godinu i pet mjeseci kazne. To nije puno. Mogao sam ostati u zatvoru i ne ići u rat. Ali ja sam motiviran. Ne želim da drugi ljudi prolaze kroz ovo", rekao je o gubitku svoje obitelji.
U zatvoru Kukarčuk i Dato pažljivo biraju svoje regrute. Sjedeći preko puta njih u prostoriji za intervjue, pitaju svakog volontera o njihovoj pozadini i motivaciji. Brigada ne prima osobe starije od 50 godina, one koji imaju ozbiljnije zdravstvene probleme ili fizički nesposobne. S druge strane, siročad se favorizira.
Kukarčuk je za CNN rekao da siročad koja je imala teško djetinjstvo te je navikla preživljavati i nositi se s teškoćama obično dobro prolazi u vojsci. Nakon svakog intervjua zatvorenici se rukuju s regrutima. Odabrani ispunjavaju papire i čekaju daljnje upute.
Od 17 zatvorenika koji su se htjeli pridružiti na dan kad je CNN posjetio zatvor, 3. samostalna jurišna brigada unovačila ih je 12. Kukarčuk je rekao da je to "jako dobar broj". Brigada je jedna od najtraženijih jedinica i obično odbije više od polovine osuđenika koji joj žele pristupiti.
No postoje iznimke. Jedan od zatvorenika ima slab vid i Dato i Kukarčuk isprva oklijevaju. Ipak, nakon kratkog razgovora čovjek je prihvaćen. "Vid se može popraviti. Motivacija je važnija od vida", kaže Dato.
- drug_profi
#202020 Re: Ukrajina
Bogtemazo, siroče, a u životu stekao samo ženu i djecu kao svoje, i Rusi mu ih ubiju dok je bio zatvoren.
Ovaj će, ako ne pogine prvih dana, biti pravi terminator. Njemu će vojska sada biti porodica.
Ovaj će, ako ne pogine prvih dana, biti pravi terminator. Njemu će vojska sada biti porodica.
- Čitalac
#202021 Re: Ukrajina
Godinu dana nakon što je brana hidroelektrane Kahovka dignuta u zrak, dno akumulacije pretvara se u ogromnu šumu vrba.
-
mishic
#202022 Re: Ukrajina
Licemjerni Zapad ali i zemlje koje koriste priliku za dodatni profit potpuno su obesmislile i praktično dokinule sankcije prema Rusiji. Istina to donekle podiže cijene ali zbog toga se ruska privreda uspješno nosi sa posljedicama rata.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/36 ... gijom.html
- Čitalac
#202023 Re: Ukrajina
Rekorderi...
Operatori čete udarnih bespilotnih sustava (RUBpAK) iz sastava 47. mehanizirane brigade postavili su borbeni rekord - u osam mjeseci borbi eliminirali su više od 2500 neprijateljskih pješaka i uništili ili onesposobili gotovo 300 jedinica tehnike okupatora.
Narednik Rustam Mustafajev, s pozivnim znakom Legion, u intervjuu za kanal Butusov Plus govorio je o postignućima operatora i "paklenoj kuhinji" za okupatore.
- drndalo
#202024 Re: Ukrajina
mishic wrote: ↑14/06/2024 09:25 Licemjerni Zapad ali i zemlje koje koriste priliku za dodatni profit potpuno su obesmislile i praktično dokinule sankcije prema Rusiji. Istina to donekle podiže cijene ali zbog toga se ruska privreda uspješno nosi sa posljedicama rata.
Toliko uspjesno, da stalno imaju potrebu pricati okolo kako im ide super, nista ih ne boli i da im sankcije nista ne stete...?
Pa ako je tako, zasto mudro ne sute, i uzivaju u razvoju i napretku... I zajebu "kolektivni zapad"... Nego se naguzili ne bi li nekoga ubijedili da sankcije ne rade, pa ne bi li ih neka budala ukinula.
Cvvvrrrrrrrrrrrrrrrrrcccccccccccc
-
mishic
#202025 Re: Ukrajina
Rusija nije jedini primjer da profit (šverc) ne poštuje nikakve granice i ograničenja. Naš primjer nabavke municije i naoružanja te trgovina preko linija odbrane bili su zapanjujući. A i Mister Ronhill se obogatio tom vrstom trgovine.
Rusija plaća nešto veću cijenu, šverceri ubiru profit a sankcije se krše... Nažalost!
Rusija plaća nešto veću cijenu, šverceri ubiru profit a sankcije se krše... Nažalost!