Ukrajina

drndalo

#201976 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Krah berze nije, da li ce biti vidjecemo. Nije to ni vazno osim mozda imaocima para tamo. Rubalja...

Meni je vaznije da vidim redove pred bankama za pare, i da banke blokiraju dizanje para... To je siguran pokazatelj da nije sve "po planu"...

Vatrogasno ce to primiriti, lokalozovati pozar. Dok vjetar ne prenese zeravicu dalje za mjesec... Pa, dalje...

Sama cinjenica da Gazprom ima sunovrat i prodaje milijarde (EUR/$) nekretnina iz bilansa je ogroman pokazatelj.
Čitalac

#201977 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Pavlo Jakimčuk, veteran specijalnih snaga, nakon teškog ranjavanja nastoji da se vrati u vojsku. Ogorčen je stanjem u državi.

Image
...Granata mi je doletjela pod noge. Imao sam otvorenu ranu, dosta gelera na lijevoj strani prepone, pukla mi je arterija i kompletno je zamijenjena - od trbuha do noge. Kako su mi objasnili, to je kao tanka celofanska vrećica zašivena dlakom, odnosno svakim naglim pokretom sve se može pocijepati, a onda slijedi unutarnje krvarenje i smrt. Jasno mi je da nisam više prikladan za jurišne snage i specijalne operacije, ali sa svojim iskustvom mogu svakako biti od koristi negdje u takvoj strukturi kakva je vojska općenito. Dakle, želim da se borim, a ne mogu. S druge strane, zemlja je puna ljudi koji mogu, a ne žele i to me najviše boli. Ljudi, u zemlji je rat, a da bi se mobilizirali, ujedinili, država ne čini apsolutno ništa. Naprotiv, korupcija samo raste, ljudi to vide, ljudi gledaju kako se kradu milijuni i kako se djeca zastupnika debljaju, noću jure po Kijevu. Iskreno, razumijem te ljude, koliko god sam ljut na njih što ne žele ići braniti državu...
Sada vidimo duge redove ispred komesarijata, ljudi ažuriraju podatke. Međutim, to su ljudi koji najvjerojatnije neće služiti jer imaju odgodu. Jednostavno su zaboravili tu dužnost i sad kad su im na repu, trče ažurirati podatke. S velikom vjerojatnošću, 90 posto onih koji sada stoje pred uredima za vojnu registraciju neće služiti. Možda će se nešto promijeniti u budućnosti, ali za sada je tako...
Ranije sam govorio da prvo treba pobijediti vanjskog neprijatelja, a onda unutarnjeg. Bio sam u krivu. Sada, nakon deset mjeseci života u pozadini, vidim da nećemo dobiti ovaj rat ako ne pobijedimo korupciju. Ne kažem da bi momci s fronte trebali doći u Kijev s mitraljezima i napraviti državni udar. To nikako. Ali, moramo jasno shvatiti činjenicu: naš glavni neprijatelj sada je korupcija. Mi na fronti smo znali da kradu, ali nismo mislili da će to biti tako velikih razmjera. Shvatite da korupcija danas ne ubija ništa manje ljudi nego ruske oružje...
Cijela zemlja to vidi, cijela zemlja govori predsjedniku: smijeni Jermaka, smijeni Tatarova, oni su očito korumpirani, to samo slijep ne vidi. Ali predsjednik ne čini ništa da očisti svoju svitu. Najrađe bih psovao, ali ne želim, no nitko mi neće zabraniti da govorim. Čini mi se da je predsjednik stavio krunu na glavu i da ga nije briga što se stvarno događa u Ukrajini jer razmišlja o nekakvom geopolitičkom menadžmentu, a državu je prepustio Jermaku...
Srce me boli, prijatelji mi ginu, životi mojih prijatelja izravno ovise o korupciji. Ako ne mogu skupiti novac za deset dronova da ih zaštitim, onda mogu barem učiniti nešto da se korupcija smanji, jer ih korupcija ubija jednako kao ruski metak...
drndalo

#201978 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Pokusao je zakociti kada je vidio minu, jako zakociti... Nedovoljno.

Nakon toga ipak je vaznije pokusati se izvuci iz sanduka.

Peacean

#201979 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#201980 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Sada je Njemačko-nacionalizirani plinski izvođač "Uniper" podnio tužbu protiv Gazproma i dobio. Presuda zahtijeva da ruski Gazprom mora platiti 13 milijardi € (Hame: ojra) odštete za neisporučeni prirodni plin. Ova presuda također poništava sve tekuće ugovore između Unipera i ruske plinske kompanije.

Uniper sumnja da će Gazprom platiti ovaj račun i vjerojatno će ga otpisati, ali ako Gazprom ikada želi poslovati u Njemačkoj, njihovom najunosnijem tržištu, neće imati izbora nego platiti račun, plus kamate. Kina to nikada neće moći nadoknaditi, čak ni 2035. godine.

Financijske obveze Rusije rastu i rastu bez ikakve nade da će biti poništene. Zapravo, slika još veću metu na Putinovim leđima. Ratna industrija samo pogoršava stvari jer proizvodi proizvode koji bivaju uništeni već sljedeći mjesec.

*Znači biće kod nas belaja opet, ali ovaj puta ćemo ih jebati kao Ukrajinci rutalje što sada jebu :twisted:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#201981 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Rusi se u VELIKOM BROJU predaju u Vovčansku.

Hame_

#201982 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Putin ganja novu krizu s Kubom dok ofanzive na Ukrajinu posustaju.

Slanjem mornaričkih brodova u Karipsko more Rusija pokušava "napregnuti svoju moć", kaže dopisnik Latinske Amerike i Kariba Stephen Gibbs. Ovo se dogodilo samo nekoliko sedmica nakon što je kubanski predsjednik posjetio Moskvu kako bi ojačao svoju pomoć Putinu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#201983 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Hame_ wrote: 13/06/2024 16:03 Putin ganja novu krizu s Kubom dok ofanzive na Ukrajinu posustaju.

Slanjem mornaričkih brodova u Karipsko more Rusija pokušava "napregnuti svoju moć", kaže dopisnik Latinske Amerike i Kariba Stephen Gibbs. Ovo se dogodilo samo nekoliko sedmica nakon što je kubanski predsjednik posjetio Moskvu kako bi ojačao svoju pomoć Putinu.
mislim da im se ameri smiju
axe22

#201984 Re: Ukrajina

Post by axe22 »

Hame_ wrote: 13/06/2024 16:03 Putin ganja novu krizu s Kubom dok ofanzive na Ukrajinu posustaju.

Sigurniji su im brodovi u lukama na Kubi, nego u Rusiji, zato su i poslali.
JoseMujica

#201985 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

axe22 wrote: 13/06/2024 16:18

možda su lukavo izmjestili štek zlatnih rezervi, za ne daj bože :lol:
Excel2

#201986 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

axe22 wrote: 13/06/2024 16:18

:D :D :D :D :D

Ma poslali ih jer im ne trebaju. Nije ovo 1989.

Pratis li ista, jebem mu? :D
drndalo

#201987 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Cekaj dok Kubanci ne dobiju takvu informaciju, moglo bi se desiti da potone cijela flota na vezu tamo...
Peacean

#201988 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

DebelinJoe

#201989 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

drndalo wrote: 13/06/2024 16:28 Cekaj dok Kubanci ne dobiju takvu informaciju, moglo bi se desiti da potone cijela flota na vezu tamo...
Dovukli zalihe rezervnih dijelova za Lade.
geralt

#201990 Re: Ukrajina

Post by geralt »

JoseMujica wrote: 13/06/2024 16:14 mislim da im se ameri smiju
Nemoj tako, ako potonu ili se zapale, mozda zagade more na floridskim plazama. Realna ekoloska opasnost.
Hame_

#201991 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Dobrodošli u Pleasuredome...
Spoiler
Show
drndalo

#201992 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Kucna dostava...

japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#201993 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

...
Last edited by japin_mutapi on 13/06/2024 17:23, edited 1 time in total.
Čitalac

#201994 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kina vrši „sofisticirani bojkot” predstojećeg mirovnog samita, prenosi Reuters.
Preskačući mirovni summit u Švicarskoj, Kina lobira među vladama za svoj mirovni plan za okončanje ruskog rata protiv Ukrajine. Jedan od diplomata, sugovornika Reutersa, plan Pekinga naziva "sofisticiranim bojkotom". Kineski diplomati rekli su da ta zemlja nije kritizirala mirovni summit u Švicarskoj niti je izričito tražila od drugih vlada da se suzdrže od sudjelovanja, ali je jedan od sugovornika rekao da je Peking sugerirao zemljama u razvoju da će „sastanak samo produžiti rat".
Prema riječima diplomata, kako se summit približava, Kina je pojačala svoje aktivnosti informiranja kroz sastanke sa stranim dužnosnicima, telefonske pozive i poruke stranim misijama. Posebni izaslanik Pekinga za euroazijska pitanja, Li Hui, posjetio je Tursku, Egipat, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate prošlog mjeseca i sastao se sa dužnosnicima zemalja u razvoju u njihovim veleposlanstvima u Pekingu. Objašnjavajući zašto neće prisustvovati summitu, Kina pokušava uvesti zemlje u razvoju u mirovni plan od šest točaka koji je predstavila s Brazilom prošlog mjeseca.
U prijedlogu se poziva na održavanje međunarodne mirovne konferencije "u odgovarajuće vrijeme, prihvaćeno i od Rusije i od Ukrajine, uz ravnopravno sudjelovanje svih strana, kao i poštenu raspravu o svim mirovnim planovima". Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je sugerirao da bi Kina mogla organizirati takvu konferenciju. Podršku kineskom planu dao je i ruski diktator Vladimir Putin.
Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da je četrdeset pet zemalja već podržalo prijedlog, a više od dvadesetak ga "ozbiljno razmatra". Reuters nije mogao utvrditi kakav je utjecaj imalo kinesko lobiranje, no broj registriranih sudionika mirovnog summita u Švicarskoj se smanjio. Istodobno, devedesetak država i organizacija prijavilo se za sudjelovanje na summitu u Luzernu, čiji je cilj pridobiti potporu mirovnim prijedlozima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, čiji je jedan od uvjeta potpuno povlačenje ruskih trupa s teritorija Ukrajine.
jednonogi_Jack

#201995 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

JoseMujica wrote: 13/06/2024 16:14

mislim da im se ameri smiju
Poslali fregatu, tegljač za spašavanje u slučaju da nešto zapne, plutajuću benzinsku i podmornicu.
Dakako nego smiju.
Dobro je da nisu Kuznjecova dovezli na vesla.
CrveniKuk

#201996 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

drug_profi wrote: 13/06/2024 00:00
CrveniKuk wrote: 12/06/2024 22:27 Mene samo zbunjuju ranije prognoze kako ZSU nema rezervi i kako nije vršio popune svojih jedinica. Napad Rusa na sjeveru Harkiva je pokazao da ZSU ima itekako rezervi, jer je u kratko vrijeme prebacio preko 30 svojih bataljona na sjever Harkovske oblasti.
Ukrajinci su našli način, da bez mobilizacije, vrše popunu postojećih brigada, kao i formiranje novih brigada. Ako su imali ljude za formiranje novih, ostaje ne logično da nisu imali ljude za popunu postojećih brigada.
Takođe, mnogi samostalni bataljaoni su integrisani u sastav brigada ZSU. Tih bataljona ima preko 80. Zato, imamo slučajeva da mnoge brigade ZSU imaju veliki broj bataljona u svom sastavu. To je razlog, zašto sjeverno od Harkiva imamo bataljon iz sastava 93.mehanizovane brigade, dok ostatak te brigade se nalazi kod Bahmuta. To nije neko čudo, jer ova brigada ima u svom sastavu 18 bataljona.
Ovdje imamo slučaj da mnogi rade analize i prognoze kojima se vjeruje, a da ne znaju pravo stanje jedinica, sto se tiče ljudstva i ratne tehnike. Ove brojke znaju samo štabovi brigada pa naviše. Zato su te prognoze i analize u većini slučajeva nepotpune i netačne.
Meni, upada u oči, sto imamo manju upotrebu tenkova Leopard 1, Marder BVP i onih britanskih FV vozila.Gdje se nalaze te jedinice koje su naoružane tom borbenom tehnikom? Po meni, Ukrajinci, imaju vise ljudi i osposobljenih jedinica, nego sto mnogi žele priznati.
Ja sam već ranije govorio da nema nikave razumne logike da se u sred rata u javnost ide sa informacijama da fali ljudi i municije.
I ako se već te informacije plasiraju sa najvisih zvanicnih nivoa, onda je u pitanju namjera da se zavara protivnik.
Ili ako cemo dalje ici, mozda namjera da protivnik pomisli da ga pokusavaju prevariti, itd.
Znaci nikakve razumne logike nije bilo u tim vijestima.
Još jedan primjer ne logičnosti je 30.korpus mornaričke pješadije ZSU. Dok se cijelo vrijeme pisalo i pričalo, kako Ukrajinci nemaju dovoljno ljudi za rotacije i popunu, do tada je ovaj korpus, koji ima 4 brigade mornaričke pješadije, jednu brigadu TO (prkomandovana je iz TO u 30.korpus), jedne artiljerijske i jedne raketne brigade, stacioniran na desnoj obali Dnjepra, u Hersonskoj oblasti. Jedino dešavanje na ovom dijelu Ukrajinskog ratišta je bio Krinky, gdje je bilo angozovano jedan do dva bataljona marinaca.
Na desnoj strani Dnjepra, pored 30.korpusa, stacionirano su 3 brigade TO i 1 brigada NG. Po mom mišljenju, pored ovih brigada TO i brigade NG, dovoljno je još jedna brigada marinaca, za odbranu desne obale Dnjepra od Rusa. Da su Ukrajinci bili u tolikom manjku ljudi, vjerovatno bi na istočno ratište bile prebačene bar 3 brigade marinaca. Međutim, one su cijelo vrijeme, dok je padala Avdika i Marinka, bile na desnoj obali Dnjepra.
Iz sastava 30.korpusa, na sjever Harkivske oblasti je prebačena 36.brigada mornaričke brigade. Iz sastava, ovog korpusa, po potrebi Ukrajinci raspolažu sa minimalno još dvije brigade, koje mogu prebaciti, u slučaju potrebe, na neko drugo ratište u Ukrajini.
drndalo

#201997 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ova posiljka Slovenaca do sad nije bila javno poznata.

Romanija

#201998 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Uf...

Peacean

#201999 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

JoseMujica

#202000 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

CrveniKuk wrote: 13/06/2024 17:36
drug_profi wrote: 13/06/2024 00:00
CrveniKuk wrote: 12/06/2024 22:27 Mene samo zbunjuju ranije prognoze kako ZSU nema rezervi i kako nije vršio popune svojih jedinica. Napad Rusa na sjeveru Harkiva je pokazao da ZSU ima itekako rezervi, jer je u kratko vrijeme prebacio preko 30 svojih bataljona na sjever Harkovske oblasti.
Ukrajinci su našli način, da bez mobilizacije, vrše popunu postojećih brigada, kao i formiranje novih brigada. Ako su imali ljude za formiranje novih, ostaje ne logično da nisu imali ljude za popunu postojećih brigada.
Takođe, mnogi samostalni bataljaoni su integrisani u sastav brigada ZSU. Tih bataljona ima preko 80. Zato, imamo slučajeva da mnoge brigade ZSU imaju veliki broj bataljona u svom sastavu. To je razlog, zašto sjeverno od Harkiva imamo bataljon iz sastava 93.mehanizovane brigade, dok ostatak te brigade se nalazi kod Bahmuta. To nije neko čudo, jer ova brigada ima u svom sastavu 18 bataljona.
Ovdje imamo slučaj da mnogi rade analize i prognoze kojima se vjeruje, a da ne znaju pravo stanje jedinica, sto se tiče ljudstva i ratne tehnike. Ove brojke znaju samo štabovi brigada pa naviše. Zato su te prognoze i analize u većini slučajeva nepotpune i netačne.
Meni, upada u oči, sto imamo manju upotrebu tenkova Leopard 1, Marder BVP i onih britanskih FV vozila.Gdje se nalaze te jedinice koje su naoružane tom borbenom tehnikom? Po meni, Ukrajinci, imaju vise ljudi i osposobljenih jedinica, nego sto mnogi žele priznati.
Ja sam već ranije govorio da nema nikave razumne logike da se u sred rata u javnost ide sa informacijama da fali ljudi i municije.
I ako se već te informacije plasiraju sa najvisih zvanicnih nivoa, onda je u pitanju namjera da se zavara protivnik.
Ili ako cemo dalje ici, mozda namjera da protivnik pomisli da ga pokusavaju prevariti, itd.
Znaci nikakve razumne logike nije bilo u tim vijestima.
Još jedan primjer ne logičnosti je 30.korpus mornaričke pješadije ZSU. Dok se cijelo vrijeme pisalo i pričalo, kako Ukrajinci nemaju dovoljno ljudi za rotacije i popunu, do tada je ovaj korpus, koji ima 4 brigade mornaričke pješadije, jednu brigadu TO (prkomandovana je iz TO u 30.korpus), jedne artiljerijske i jedne raketne brigade, stacioniran na desnoj obali Dnjepra, u Hersonskoj oblasti. Jedino dešavanje na ovom dijelu Ukrajinskog ratišta je bio Krinky, gdje je bilo angozovano jedan do dva bataljona marinaca.
Na desnoj strani Dnjepra, pored 30.korpusa, stacionirano su 3 brigade TO i 1 brigada NG. Po mom mišljenju, pored ovih brigada TO i brigade NG, dovoljno je još jedna brigada marinaca, za odbranu desne obale Dnjepra od Rusa. Da su Ukrajinci bili u tolikom manjku ljudi, vjerovatno bi na istočno ratište bile prebačene bar 3 brigade marinaca. Međutim, one su cijelo vrijeme, dok je padala Avdika i Marinka, bile na desnoj obali Dnjepra.
Iz sastava 30.korpusa, na sjever Harkivske oblasti je prebačena 36.brigada mornaričke brigade. Iz sastava, ovog korpusa, po potrebi Ukrajinci raspolažu sa minimalno još dvije brigade, koje mogu prebaciti, u slučaju potrebe, na neko drugo ratište u Ukrajini.
i ako su ukrajinci već usvojili strukturu po NATO standardu jedna njihova brigada je ekvivalent ruskoj diviziji
Post Reply