Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ZoomZoomKiwi

#32001 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

canvra888 wrote: 13/06/2024 23:51
kravamuzara wrote: 13/06/2024 22:41
canvra888 wrote: 13/06/2024 22:38 U Bosni i Hercegovini jeste, jer se mjeri samo zacrnjenje. Auta bez DPF-a uredno prolaze tehnički.
Nije nigdje legalno, traljav test ga ne cini legalnim.
Jedno kuckanje kucista i ima te svako pravo oboriti, ali naravno da nece kad mu vise niko ne bi dosao.
Kad bude kuckanje/eksplicitna vizuelna i provjera očitanja DPF-a eliminatorna kao što je sada stepen zacrnjenja eliminatoran, tada možemo reći da je efektivno ilegalno.

I remapovanje ecu-a je npr. u Njemačkoj ilegalno ako nisi otišao na valjke poslije i uradio vanredni TÜV, oni prihvatili modifikaciju i da se to onda i uknjižilo, a samim time naravno i uskladila eventualna druga stopa osiguranja. A koliko svijeta zapravo to uradi? Jesi li ti uradio to?
Nije to samo u Njemačkoj, i u Hrvatskoj je tako za tuning.

Svaka izmjena na automobilu mora biti certificirana i odobrena od strane CVH, svaki zamijenjeni ili dodani dio mora također imati svoj certifikat.
CVH priznaje i TÜV i Dekra odobrenja za uporabu, tako da, osim prijave, nije potrebno ponovno certificiranje.

Kod njih policajci vole svako očigledno tjunirano vozilo poslati pođahkad na vanredni tehnički, tako da se itekako isplati sve imati legalno i po PS-u.

Prijatelj iz HR ima E39 540i kojoj je mijenjao motor, pa izduv sa klapnom, pa koni gewinde, i svašta još nešto. Sve prošlo uredno na tehničkom jer je za svaki instalirani dio mimo serijskog imao neki vid atesta. Nije morao prevoditi ništa.

Čak i za BiLED sočiva i LED prstenove u farovima je dobio prolaznu ocjenu jer su mu bili perfektno podešeni.

Znači sve može, samo treba biti malo legalista a ne kroz zid k'o naši, i ono da je da se prođe što jeftinije.
canvra888

#32002 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by canvra888 »

Ma jest, ja onako uzeh Njemačku za primjer, vjerujem da je u dobrom dijelu EU takva situacija.
kravamuzara

#32003 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

canvra888 wrote: 13/06/2024 22:38 U Bosni i Hercegovini jeste, jer se mjeri samo zacrnjenje. Auta bez DPF-a uredno prolaze tehnički.
Jedno kuckanje kucista i ima te svako pravo oboriti, ali naravno da nece kad mu vise niko ne bi dosao.
Kad bude kuckanje/eksplicitna vizuelna i provjera očitanja DPF-a eliminatorna kao što je sada stepen zacrnjenja eliminatoran, tada možemo reći da je efektivno ilegalno.

I remapovanje ecu-a je npr. u Njemačkoj ilegalno ako nisi otišao na valjke poslije i uradio vanredni TÜV, oni prihvatili modifikaciju i da se to onda i uknjižilo, a samim time naravno i uskladila eventualna druga stopa osiguranja. A koliko svijeta zapravo to uradi? Jesi li ti uradio to?
Ako nije auto onakvo kakvo je homologovano ilegalno je, nebitno dpf off ili ćuning mapa ili nesto trece, nebitno bosna ili tanzanija.
canvra888

#32004 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by canvra888 »

kravamuzara wrote: 14/06/2024 00:16

Ako nije auto onakvo kakvo je homologovano ilegalno je, nebitno dpf off ili ćuning mapa ili nesto trece, nebitno bosna ili tanzanija.
Pa da, zato i kažem da nije efektivno ilegalno kao što je u EU, tako da i dalje bez brige mogu voziti po BiH i oni što su offali ekologiju i ti što si remapovao Mazdu, a nisi to sve uknjižio.
kravamuzara

#32005 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

canvra888 wrote: 14/06/2024 00:24
kravamuzara wrote: 14/06/2024 00:16

Pa da, zato i kažem da nije efektivno ilegalno kao što je u EU, tako da i dalje bez brige mogu voziti po BiH i oni što su offali ekologiju i ti što si remapovao Mazdu, a nisi to sve uknjižio.
Sad cemo o semantici, de facto i de jure :lol:

Ako je legalno time sto onog sto pregledava boli dupe onda okej, za moj pojam nije.
Qwerty1234

#32006 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Qwerty1234 »

kabal1337 wrote: 13/06/2024 22:23
sime_cipol wrote: 13/06/2024 22:07
Qwerty1234 wrote: 13/06/2024 21:40

300 KM off zahvat, pola litra manja potrosnja nakon toga…20k kilometara godisnje pa racunaj nakon koliko km se vrati taj ulig

Kao sto reko avdija kapi dima nema, auspuh cist :)
Ubrizgavanje savrseno
Ustedio si pare, zasto ga ne odrzavas kako treba, a ne off ovo off ono. To nije pravilno održavanje.
zato sto
manja potrosnja goriva
ne gubis vrijeme haman dodjes kuci, ono upali regenraciju pa vozi na autoput da je uradis kako treba pa tu izgubis skoro pa cetvrtinu rezervoara goriva.
manji napor za turbinu i sve

manje govana koja se mogu pokvariti
auto je i dalje legalno
+ ti ostavlja mogucnocnost za podizanje snage jer imas manje izduvne temperature i manji otpor.

win win
Tako je kable.Objasni glupanima.

Ne mogu se sa glupanima natezat vise fkt.ONO ce meni pametovat o neodrzavanju auta, dpfu i egru off, a vidjelo postena komada lima u svom zivotu nije.

Seru o ekologiji, seru kako je sve sto nije fabricki neispravno, a pola europe uklj i mnogo razvijenike zemlje od BiH, voze bez govana i prolaze tehnicki.Niti cadje, niti dime, niti ista…

Milion da imam, ne bi dao 20% vrijednosti auta da popravim glupost najvecu, a skidanjem toga cuvam citav ostatak auta, prolazim tehnicki dakle legalan, stedim gorivo…
citroen xm

#32007 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by citroen xm »

Što i dalje znači da auto ne popravljaš već pokvarene dijelove isključuješ. A tumačiti i diskutovati ZA i PROTIV se može do jutra. A svima puna usta hvale dizela.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#32008 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

Nemate pojma, auto je tako reci zagusen, sa off tretmanom prodise.
Throttle

#32009 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Throttle »

Guse ga i lonci, treba strejt pajp ubacivat :D
ZoomZoomKiwi

#32010 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Normalno, 3" usis do turba i 3" izduv, ništa manje.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#32011 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by sime_cipol »

Qwerty1234 wrote: 14/06/2024 01:25
Tako je kable.Objasni glupanima.

Ne mogu se sa glupanima natezat vise fkt.ONO ce meni pametovat o neodrzavanju auta, dpfu i egru off, a vidjelo postena komada lima u svom zivotu nije.

Seru o ekologiji, seru kako je sve sto nije fabricki neispravno, a pola europe uklj i mnogo razvijenike zemlje od BiH, voze bez govana i prolaze tehnicki.Niti cadje, niti dime, niti ista…

Milion da imam, ne bi dao 20% vrijednosti auta da popravim glupost najvecu, a skidanjem toga cuvam citav ostatak auta, prolazim tehnicki dakle legalan, stedim gorivo…
Slusaj papak, Da ti glupan nesto kaze.
Nemoj onda ovdje izigravati mangupa kako ti odrzavas auto, pametovati kako stedis gorivo da bi imao za održavanje dizela i da nema razlike, jer sve sto bi ustedio na gorivu mozes zamijeniti na dijelovima. Kao sto vidimo sva tvoja suplja prica ne drži vodu vec na prvom OFFu.
Onda barem suti.
Papak :D
Qler

#32012 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Qler »

Kupiš auto i računaš kako ga sjebat da ti bude jeftinije održavanje... Poseri ga onda...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#32013 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by sime_cipol »

Moj auto vrijedi kao njegove felge i gume.
Ali na njemu ne gori nijedna lampica, nista nije off, niti fizicki skinuto.
I prosao bih tehnicki i u Svicarskoj. On ne bi.
TheGodfather001

#32014 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by TheGodfather001 »

Ukinu DPF i EGR i sva ostala inžinjerska rješenja i rahat se mogu kur.it isključivo po lijepoj našoj. Jedan pametnjaković koji "održava" auto po bh.normi je to sve poskidao plus prekomjerno zatamnio sva stakla i u Sloveniji u 5h ujutro isključi se da odmori na Petrol pumpi prije Maribora, a istovremeno policijska patrola završavala sa svojom kafom. Epilog - troškovi vanrednog tehničkog pregleda 190EUR, vozilo trajno isključeno iz prometa u Sloveniji zbog nedozvoljene emisije štetnih gasova, 225EUR novčana kazna za prekomjerno zatamnjena stakla i šlep služba do prvog graničnog prelaza u BiH 300EUR.
kravamuzara

#32015 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

TheGodfather001 wrote: 14/06/2024 09:07 Ukinu DPF i EGR i sva ostala inžinjerska rješenja i rahat se mogu kur.it isključivo po lijepoj našoj. Jedan pametnjaković koji "održava" auto po bh.normi je to sve poskidao plus prekomjerno zatamnio sva stakla i u Sloveniji u 5h ujutro isključi se da odmori na Petrol pumpi prije Maribora, a istovremeno policijska patrola završavala sa svojom kafom. Epilog - troškovi vanrednog tehničkog pregleda 190EUR, vozilo trajno isključeno iz prometa u Sloveniji zbog nedozvoljene emisije štetnih gasova, 225EUR novčana kazna za prekomjerno zatamnjena stakla i šlep služba do prvog graničnog prelaza u BiH 300EUR.
Koji god specijalac misli da se „ne vidi i ne osjeti nista“ vara se debelo, tako rano ujutro na friskom vremenu ne treba nikakav test mimo nosa i ociju, toliko je specificno da je nepogresivo.
Tako sam par kolega ukazao da nemaju dpf iako su bili 100% uvjereni da imaju :lol:
kabal1337

#32016 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

Koga boli briga za Svicarsku, nismo u Svicarskoj. To ti je isto kao kada nudis neku uslugu, ispunis je onoliko koliko se trazi i ne pretjerujes jer je gubitak sve dodatno.

Isto kao sto bi ti prosao sa svojim autom u udesu losije nego sa novijim i boljim.

Ljudi vole da znaju na sta im odu pare. Koliko serete kao koga briga koliko auto trosi, a vecina vas sto prica tako vozite benzince ispod 2.5 kubikaze i jos mu plin slozite. pa cemu plin ako vam nije bitno?

Pa bolje pojest, obuc se za te pare nego u nesto sto ti guta gorivo bespotrebno.
I tebi da nisu neke druge stvari prece i draze sigurno bi jos vise ulozio ili promijenio auto.

Na stranu ovi sto imaju plin i ne pricaju da im nije bitno, ili ovi sto voze benzince vecih kubikaza iz cejfa.

Kad budeno imali Svicarski standard onda cemo da igramo po svicarskim pravilima.
citroen xm

#32017 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by citroen xm »

kabal1337 wrote: 14/06/2024 10:01 Koga boli briga za Svicarsku, nismo u Svicarskoj. To ti je isto kao kada nudis neku uslugu, ispunis je onoliko koliko se trazi i ne pretjerujes jer je gubitak sve dodatno.

Isto kao sto bi ti prosao sa svojim autom u udesu losije nego sa novijim i boljim.

Ljudi vole da znaju na sta im odu pare. Koliko serete kao koga briga koliko auto trosi, a vecina vas sto prica tako vozite benzince ispod 2.5 kubikaze i jos mu plin slozite. pa cemu plin ako vam nije bitno?

Pa bolje pojest, obuc se za te pare nego u nesto sto ti guta gorivo bespotrebno.

Na stranu ovi sto imaju plin i ne pricaju da im nije bitno, ili ovi sto voze benzince vecih kubikaza iz cejfa.
Meni je itekako bitno koliko mi auto troši, tj. koliko me košta vožnja. I to nikada nisam krio. Danas vozim benzinca sa plinom, sutra ću možda dizelaša ili čistog benzinca velike kubikaže. Sve zavisi od trenutka.

Ali mani me šuplje priče kako dizel malo troši, kako nemaš problema, kako ostaje para za održavanje.... A on ukida jedno po jedno i još mašta o nekim ciframa. Ono malo se kurči: "Ovakav Audi nema nigdje, sad će biti 25000 jer je perfektno održavan...." i ostala sranja.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#32018 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by konektovan »

Pa dizel trosi malo, sta je tu ko slagao?!
kabal1337

#32019 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

citroen xm wrote: 14/06/2024 10:08
kabal1337 wrote: 14/06/2024 10:01 Koga boli briga za Svicarsku, nismo u Svicarskoj. To ti je isto kao kada nudis neku uslugu, ispunis je onoliko koliko se trazi i ne pretjerujes jer je gubitak sve dodatno.

Meni je itekako bitno koliko mi auto troši, tj. koliko me košta vožnja. I to nikada nisam krio. Danas vozim benzinca sa plinom, sutra ću možda dizelaša ili čistog benzinca velike kubikaže. Sve zavisi od trenutka.

Ali mani me šuplje priče kako dizel malo troši, kako nemaš problema, kako ostaje para za održavanje.... A on ukida jedno po jedno i još mašta o nekim ciframa. Ono malo se kurči: "Ovakav Audi nema nigdje, sad će biti 25000 jer je perfektno održavan...." i ostala sranja.
Ma boli Qwertija ona stvar sta ko drugi misli na forumu. Sta je slagao
Ukines jednom dpf i egr, neko ce sa benzincem potrositi tu razliku goriva za godinu. Sljedecu godinu nemas trosak ukidanja.
Jedino da si maler pa da te pogodi trosak dizne i sl. ali od N broja dizela mnoge nikada ne pogodi trosak dizne pogotovo na manjim km.

I ostala auta imaju amortizere i ostalo sta je mijenjao, nista sto ne ode na benzincu. Nov i amortizer koji predje 100 000 km ne moze nuditi iste performanse.

On ce nekoga odbiti sto je ukinuo, a nekome ce ici u korist. Cijena necu da ulazim niti me se tice.

Na kraju dana znas kako kazu na forumu ma sta je razlika od XXX KM, podijelis na 5 godina ne osjetis.
Pa eto neko potrosi XXX goriva, ti potrosis manje razliku ulozis na 4x dizne i eto ne osjetis :lol:
Last edited by kabal1337 on 14/06/2024 10:22, edited 1 time in total.
basicm

#32020 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by basicm »

Auto bez katalizatora, egr-a, dpf-a i ugasenih lampica je sakato auto bez obzira cime vi to opravdavali.
kabal1337

#32021 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

basicm wrote: 14/06/2024 10:21 Auto bez katalizatora, egr-a, dpf-a i ugasenih lampica je sakato auto bez obzira cime vi to opravdavali.
Pa naravno da jeste, isto kao i auto bez lonca.

Ali kad razmislis za auta koja su manje trzisne vrijednosti ide im u korist, inace bi zavrsili na otpadu. Kao sto ce i vecina auta sa skupim setovima kvacila kada im se trzisna vrijednost smanji da se jednostavno ulaganje ne isplati.

Zar zaista mislite da ce vecina sa Eurom 3 / dizel/ benzin do 5000 KM otici u ovlasteni da kupi katalizator :-)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#32022 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

kabal1337 wrote: 14/06/2024 10:28
basicm wrote: 14/06/2024 10:21 Auto bez katalizatora, egr-a, dpf-a i ugasenih lampica je sakato auto bez obzira cime vi to opravdavali.
Pa naravno da jeste, isto kao i auto bez lonca.

Ali kad razmislis za auta koja su manje trzisne vrijednosti ide im u korist, inace bi zavrsili na otpadu. Kao sto ce i vecina auta sa skupim setovima kvacila kada im se trzisna vrijednost smanji da se jednostavno ulaganje ne isplati.

Zar zaista mislite da ce vecina sa Eurom 3 / dizel/ benzin do 5000 KM otici u ovlasteni da kupi katalizator :-)
jest, al bi se takav škartirao i onda 1/3 države bi završila u sirovini
lavic

#32023 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by lavic »

konektovan wrote: 14/06/2024 10:13 Pa dizel trosi malo, sta je tu ko slagao?!
Moj ni jedan ne trosi onako malo kako neki ovdje pricaju, ali mene to ne zanima, moj ceif i placam ga.

2.0 D je trosio 6.5-7 L na otvorenom a u gradu 9-9.5 a sad 3.0 trosi 8 na otvorenoj i 11-13.5 po gradu.
kabal1337

#32024 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

Trosi malo moze znaciti svasta,
ali se svi mozemo sloziti da trosi manje.
Qler

#32025 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Qler »

lavic wrote: 14/06/2024 10:31
konektovan wrote: 14/06/2024 10:13 Pa dizel trosi malo, sta je tu ko slagao?!
Moj ni jedan ne trosi onako malo kako neki ovdje pricaju, ali mene to ne zanima, moj ceif i placam ga.

2.0 D je trosio 6.5-7 L na otvorenom a u gradu 9-9.5 a sad 3.0 trosi 8 na otvorenoj i 11-13.5 po gradu.
Ovaj moj jos nije 13 dohvatio po gradu :) iako sam ocekivao te cifre :) a otvorene zavisi kako se vozi, zna spasti na ispod 7 ali ni 8 mu nije strano :)
Post Reply