Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
Point.

#29476 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

Indigont wrote: 13/06/2024 13:35 Mozda, ali to opet nije rjesenje. Sve dok se ne stvori takva klima da mi gradjani znamo sta zelimo i da to trazimo, te napredujemo ka nekim vrijednostima, nametanja nista ne donose dobro.

Sutra ce njima nametnuti da se RS zove Srpska, a nama da je imovina blentiteta i svi zadovoljni?

Ja nametanje podrzavam samo u tuzilastvu i sudu. Da im se nametne da moraju raditi.
Klima u manjem entitetu je, što se tiče nacionalizma i separatizma, ista ko i '92. Kako se dogovarati sa tim?

Ja mislim da većina građana zna šta želi a to je EU i NATO. Problem je ona manjina.
Indigont

#29477 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Indigont »

Point. wrote: 13/06/2024 14:21 Klima u manjem entitetu je, što se tiče nacionalizma i separatizma, ista ko i '92. Kako se dogovarati sa tim?
A sta uraditi? Nametnuti? Onda ce biti jos bolje? Jok!

Ja mislim da prvo moramo pred svojim vratima ocistiti i napraviti atmosferu da smo Svica. Onda ce se sami dolaziti dogovoriti.

Problem je sto se mi ne mozemo sami sa sobom, sa komsijom, pa tek onda s njima dogovoriti. Evo, gdje je dogovor u svakom mjestu u RS da se izadje samo s jednim kandidatom? NEMA radi licnih interesa jednih, drugih ili trecih i evo trijes godina.
toska

#29478 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by toska »

Indigont wrote: 13/06/2024 13:35 Mozda, ali to opet nije rjesenje. Sve dok se ne stvori takva klima da mi gradjani znamo sta zelimo i da to trazimo, te napredujemo ka nekim vrijednostima, nametanja nista ne donose dobro.

Sutra ce njima nametnuti da se RS zove Srpska, a nama da je imovina blentiteta i svi zadovoljni?

Ja nametanje podrzavam samo u tuzilastvu i sudu. Da im se nametne da moraju raditi.
Imaš jednu i po stranu koja snažno želi nestanak BiH i drugu ili druge kojima je opstanak BiH glavna ideja.

Šta je u BiH ostvareno kao napredak od 92. do danas, a da nije nametnuto?

A potpis za ime RS je izboren čistom silom, nametanjem ako hoćeš. nije tu bilo izbora. Čudno da ovo moram pisati.
Indigont

#29479 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Indigont »

toska wrote: 13/06/2024 14:26 drugu ili druge kojima je opstanak BiH glavna ideja.
Netacno. Glavna ideja je da vladaju i dobiju kontrolu gdje mogu i gdje je etnicki cisto, pa da i oni budu hadzije ko ova dvojica mrmaka. Da ne bi bilo da ja tarlaham, mozes li mi pokazati djelima kako i sta se radi gdje je opstanak BIH glavna ideja? Daj mi primjere?
toska wrote: 13/06/2024 14:26 Šta je u BiH ostvareno kao napredak od 92. do danas, a da nije nametnuto?
Cime si ti ponosan od eto 2000 pa do danas? Za sta tacno mozes reci "e za ovo je vrijedilo"? Za sta tacno?
toska wrote: 13/06/2024 14:26 A potpis za ime RS je izboren čistom silom, nametanjem ako hoćeš. nije tu bilo izbora. Čudno da ovo moram pisati.
Potpisan u nase ime, od strane rukovodstva RBIH. Nema potrebe za daljom raspravom, jer je to USTAVNI DIO TVOJE I MOJE ZEMLJE.
toska

#29480 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by toska »

Indigont wrote: 13/06/2024 14:40
toska wrote: 13/06/2024 14:26 A potpis za ime RS je izboren čistom silom, nametanjem ako hoćeš. nije tu bilo izbora. Čudno da ovo moram pisati.
Potpisan u nase ime, od strane rukovodstva RBIH. Nema potrebe za daljom raspravom, jer je to USTAVNI DIO TVOJE I MOJE ZEMLJE.
Ne od 2000 već 92.
Totalne sankcije Srbiji i CG od strane UN maja 92.
Stalna vojna prijetnja srpskoj paravojsci u zaštiti civila uz manja djelovanja.
Vašingtonski sporazum 94.
Vojna akcija Zapada protiv srpske paravojske većih razmjera od kraja augusta. 95. Bilo je žestoko ali kratko.
Dejton 95.
Sve ostalo poslije 95. nije moguće ovdje nabrojit.
Point.

#29481 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

Indigont wrote: 13/06/2024 14:23
Point. wrote: 13/06/2024 14:21 Klima u manjem entitetu je, što se tiče nacionalizma i separatizma, ista ko i '92. Kako se dogovarati sa tim?

Ja mislim da prvo moramo pred svojim vratima ocistiti i napraviti atmosferu da smo Svica. Onda ce se sami dolaziti dogovoriti.

Problem je sto se mi ne mozemo sami sa sobom, sa komsijom, pa tek onda s njima dogovoriti. Evo, gdje je dogovor u svakom mjestu u RS da se izadje samo s jednim kandidatom? NEMA radi licnih interesa jednih, drugih ili trecih i evo trijes godina.
Ti možeš napraviti atmosferu da je Džennet i Raj a ne Švica džaba ti, druga strana će raditi sve da ide u kontru i da dokažu da je suživot nemoguć. Što druga strana, for once, ne krenu prvo čistiti svoje dvorište?
Indigont

#29482 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Indigont »

Point. wrote: 13/06/2024 15:13 Što druga strana, for once, ne krenu prvo čistiti svoje dvorište?
zato sto nisu sposobni.
toska

#29483 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by toska »

Neko bi trebao Nikšić N. i ostalima objasniti da je nametanje MZ jedini put očuvanja BiH i mira.

Ne možeš protiv Srbije tj. Beograda i Rs drugačije, ne treba odvajati Srbiju. Vojno su jači i tu BiH ne bi bila na mapi.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#29484 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

Indigont wrote: 13/06/2024 14:23

jarane na čemu si ti :shock: de nas prosvijetli da i nama bude tako dobro :D

pa da nema Teherana kompletno iStočno Sarajevo bi pocrkalo od gladi, pa opet jedina stvar kojom se bave je da srbuju, koče sve pozitivno i bezobzirno seru po svemu.

To što ti pričaš pričali su i "strućnjaci" 1995. godine da će ekonomija sve integrisati, pa vidi đe smo 30 godina poslije :-)

Ako ne vjeruješ meni, onda upali Guardiana pa poslušaj šta priča...e to što on priča je rezultat dijaloga i kompromisa :evil:
Indigont

#29485 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Indigont »

Matori, pricas izlizanu pricu. Koje je rjesenje da Bosna i Hercegovina bude na cijelom prostoru i da se ista postuje? Hajde sprdio si toliko godina pa meni kao balavcu napisi kako.
JoseMujica

#29486 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

Indigont wrote: 13/06/2024 16:31 Matori, pricas izlizanu pricu. Koje je rjesenje da Bosna i Hercegovina bude na cijelom prostoru i da se ista postuje? Hajde sprdio si toliko godina pa meni kao balavcu napisi kako.
aaa sad mi je jasno iz kojeg čmarnog kolutića prdiš...čuj izraza "matori" :-) nikada se u Sarajevu nije upotrebljavao...možeš nastaviti i ekavicom pisati
Indigont

#29487 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Indigont »

ma sta kazes bre, sada znas i kakva su mi krvna zrnca :D Tipican primjer etiketiranja kada se nema sta pametno reci.
Point.

#29488 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

Indigont wrote: 13/06/2024 15:14
Point. wrote: 13/06/2024 15:13 Što druga strana, for once, ne krenu prvo čistiti svoje dvorište?
zato sto nisu sposobni.
Kako zamišljaš onda dogovor sa nekim ko nije sposoban?
Indigont

#29489 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Indigont »

Point. wrote: 13/06/2024 16:45 Kako zamišljaš onda dogovor sa nekim ko nije sposoban?
Tako sto ces ih primorati novcem i standardom. To je jedina moja ideja.

Koju ti ideju imas?
jao_situacije

#29490 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by jao_situacije »

JoseMujica wrote: 13/06/2024 16:36 aaa sad mi je jasno iz kojeg čmarnog kolutića prdiš...čuj izraza "matori" :-) nikada se u Sarajevu nije upotrebljavao...možeš nastaviti i ekavicom pisati
#252 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Post by Indigont » 12/06/2024 11:49

jak je dodara :) Neovisno sta mislio neko o njemu, yebe americkog hambasadora kako hoce. Ne sjecam se gdje sam jos vidio ovakav odnos i da ga pustaju.
jesi naivan mujica :zjev:

standardna srpska hranite nas a mi ćemo da srbujemo pa ćemo da se dogovorimo koliko nam para dugujete
hajmo malo standard, hajmo malo pare :lol:
JoseMujica

#29491 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

jao_situacije wrote: 13/06/2024 17:20
JoseMujica wrote: 13/06/2024 16:36 aaa sad mi je jasno iz kojeg čmarnog kolutića prdiš...čuj izraza "matori" :-) nikada se u Sarajevu nije upotrebljavao...možeš nastaviti i ekavicom pisati

jak je dodara :) Neovisno sta mislio neko o njemu, yebe americkog hambasadora kako hoce. Ne sjecam se gdje sam jos vidio ovakav odnos i da ga pustaju.

standardna srpska hranite nas a mi ćemo da srbujemo pa ćemo da se dogovorimo koliko nam para dugujete

nisam bio upoznat s forumskim opisom dotičnog kukavičijeg jajeta, ali se sa jednom riječi izofirao koliko je plitak :skoljka:
jao_situacije

#29492 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by jao_situacije »

JoseMujica wrote: 13/06/2024 17:23
jao_situacije wrote: 13/06/2024 17:20

nisam bio upoznat s forumskim opisom dotičnog kukavičijeg jajeta, ali se sa jednom riječi izofirao koliko je plitak :skoljka:
najezda botova, otiđi na bilo koji tekst o srbiji 80 posto komentara vucicevi botovi
Indigont

#29493 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Indigont »

jao_situacije wrote: 13/06/2024 17:20 standardna srpska
hehe vidim ni vi niste daleko odmakli od cetnika, prebrojavate krvna zrnca u vasim glavama. Samo nastavite sa narativom koji imate, znak jednakosti ko kuca izmedju cetnika koji zele lose ovoj drzaavi i vas kao kvazipatriJota koji misle da su popili svu pamet svijeta, a na jednostavno pitanje njemaju dogovor.
JohnnyS

#29494 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

Hakiz wrote: 13/06/2024 12:45
anelsol wrote: 13/06/2024 10:51
Hakiz wrote: 13/06/2024 10:39 Je li ti počneš prodavati dionice državnih kompanija, uđeš u javno-privatno partnerstvo, gotovo je. Odrekao si se državne kontrole nad ili firmom ili državnom uslugom za koju si angažovao privatnu firmu. Možda ne odmah, ali vremenom dođe kraj.

A bit će da je upravo to razlog takvih dogovora i angažmana.
Ključni moment je ko ima većinski paket dionica. Onaj ko ima većinski paket, taj odlučuje o sudbini preduzeća pa i o dividendi. U konkretnom slučaju država ima 51 % dionica i ona odlučuje o upravi, nadzoru, odlukama skupštine. da je neka rekao nećemo im uzimati tih teško zarađenih 20 miliona, nego ćemo te pare reinvestirati, tako bi i bilo.
U teoriji.

U praksi, kao što je već govoreno, dioničari pritišću za dividende, u slučaju EP pritišću da svima poskupi struja jer vrijednost njihovih dionica tako raste itd. Mito, koripcija, bekrija i tako.
To nije mito i korupcija nego kapitalizam i tržišna ekonomija. Ako je netko prodao meni dionice Elektroprivrede, ja sam ih kupio da zaradim, a ne da subvencioniram ljudima jeftinu struju. Ne treba prodavati dionice firmi koje bi koristili za socijalu
manuchao91

#29495 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by manuchao91 »

Srpsku treba razložiti na tri kantona
PODRINJSKI,Krajiški i Istočno hercegovački
Bosna i Hercegovina da bude država 13 kantona
5 kantona dovoljno da se donese odluka bilo kakva većinska
ze do kanton ,tuzlanski,sarajevski,bosansko podrinjski,i srednjobosanski
Hakiz

#29496 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

JohnnyS wrote: 13/06/2024 17:31
anelsol wrote: 13/06/2024 10:51

Ključni moment je ko ima većinski paket dionica. Onaj ko ima većinski paket, taj odlučuje o sudbini preduzeća pa i o dividendi. U konkretnom slučaju država ima 51 % dionica i ona odlučuje o upravi, nadzoru, odlukama skupštine. da je neka rekao nećemo im uzimati tih teško zarađenih 20 miliona, nego ćemo te pare reinvestirati, tako bi i bilo.
U teoriji.

U praksi, kao što je već govoreno, dioničari pritišću za dividende, u slučaju EP pritišću da svima poskupi struja jer vrijednost njihovih dionica tako raste itd. Mito, koripcija, bekrija i tako.
To nije mito i korupcija nego kapitalizam i tržišna ekonomija. Ako je netko prodao meni dionice Elektroprivrede, ja sam ih kupio da zaradim, a ne da subvencioniram ljudima jeftinu struju. Ne treba prodavati dionice firmi koje bi koristili za socijalu
U tome je poenta.

Zvog toga elektroprivrede, vodovodi, toplane i slični strateški pružaoci usluga ne bi smjeli biti ponuđeni na tržište ni 1 %, kamoli 49 %. A više od 50% + 1 bi bio zločin za smrtnu kaznu.

Ako imam 25 %, naravno da ću koristiti uticaj, mito, da se donese odluka o isplati dividende, ne o investiranju. Upravo iz razloga koje si naveo.
kakabanja213

#29497 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakabanja213 »

Hakiz wrote: 13/06/2024 18:02

U teoriji.

U tome je poenta.

Zvog toga elektroprivrede, vodovodi, toplane i slični strateški pružaoci usluga ne bi smjeli biti ponuđeni na tržište ni 1 %, kamoli 49 %. A više od 50% + 1 bi bio zločin za smrtnu kaznu.

Ako imam 25 %, naravno da ću koristiti uticaj, mito, da se donese odluka o isplati dividende, ne o investiranju. Upravo iz razloga koje si naveo.
Pa svi ovi "ulagaci" su dobro znali u sta ulazu i kako yo funkcionise. Ali su oni kao ispali pametni i skontali evo prilike za laku zaradu. Naravno njih nike briga kako ce im se omoguciti ta zarada. Svejedno, povecanjem cijene sto je puno lakse ili da se prvo sredi stanje u firmi. Jebiga po njima nike vrijeme za to.
plavi_E

#29498 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

Kome ne svigja to sto firma ne isplacuje dividendu on proda dionice i trazi drugu firmu. Pogotvo ako si dionice stekao preko poslijeratnih certifikata nema sanse da budes u gubitku prilikom prodaje.
Hakiz

#29499 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

kakabanja213 wrote: 13/06/2024 18:13
Hakiz wrote: 13/06/2024 18:02

U tome je poenta.

Pa svi ovi "ulagaci" su dobro znali u sta ulazu i kako yo funkcionise. Ali su oni kao ispali pametni i skontali evo prilike za laku zaradu. Naravno njih nike briga kako ce im se omoguciti ta zarada. Svejedno, povecanjem cijene sto je puno lakse ili da se prvo sredi stanje u firmi. Jebiga po njima nike vrijeme za to.
Ne krivim dioničare (barem ne samo njih).

Prvi krivci su oni koji su ovima omogućili da postanu dioničari, vlasti koje se ponudile dionice na tržište. Prvo njih treba kriviti.

Dioničari samo hoće novac. Krvav ili ne.
plavi_E

#29500 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

Naziv "Republika Srpska" nije neustavan. Problem je sto je Ustav BiH zbog tog imena diskriminirajuci.
Locked