Pa isplatila bi se vam zime. Treniranje, ekstremni sportovi...
OC Bjelasnica i Igman
-
El_comadante
#52 Re: OC Bjelasnica i Igman
Bob staza bi se možda isplatila jer je jedina u regionu pa bi eventualno dolazili iz sankaškog saveza Srbije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske.
Što se tiče Igmana i Bjelašnice treba raditi i na ljetnoj ponudi.
Što se tiče Igmana i Bjelašnice treba raditi i na ljetnoj ponudi.
- VladaFBiH
#53 Re: OC Bjelasnica i Igman
prema studiji nema šanse sjećam se da su neke brutalne količine kw spominjane (na žalost davno je urađena i ne mogu da je nađem na netu) - procjena iz 2010. godine kaže da je samo za obnovu potrebno cca 25 miliona KM što je sada vjerovatno 40tak miliona - ona je i kod izgradnje u vrijeme olimpijskih igara bila najskuplji objekat koji je izgrađen.
- Haris.ba
#54 Re: OC Bjelasnica i Igman
Rade ljudi.
Dino park na Ravnoj Gori.

Dino park na Ravnoj Gori.

-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#55 Re: OC Bjelasnica i Igman
Znam da je bila prica sa slovencima da oni sudjeluju u renoviranju skakaonica i da se pravo odrzi neko takmicenje itd... Sada je li to mrtvo ili i dalje je to u igri nisam siguran.DaysleepeR wrote: ↑13/06/2024 11:10 Ne vladam podacima pa neću ni diskutovati o isplativosti bob staze i skakaonica.
Moguće da u periodu od 1984 do 1992 zaiste nisu bile isplative.
Međutim, sada je 2024 godina, neke stvari se danas više cijene.
Ako se ne isplati obnoviti ih i staviti u operativno stanje, mogu se barem malo srediti da ne propadaju.
Npr. skakaonice.
-
F&N
#56 Re: OC Bjelasnica i Igman
Nije moguce porediti Ravnu planinu i Bjelasnicu i Igman iz vise razloga.
Evo prvi znaci u RS imas manje nivoa odlucivanja, Entitetski i lokalni tj. opstinski.
Dok kod nas imas entitetski, kantonalni i opstinski. Znam iz provjerenih izvora znaci da su nasi muda otegli dok su izganjali dozvole za prosirivanje staza. Znaci nasa birokratija i sve saglasnosti koje moras dobiti od svih nivova vlasti i ustanova je posebna prica koja koci sve zivo.
Nisam siguran ali mislim da je Ravna planina privatna kompanija. Samim tim ne treba joj nikakva saglasnsot vlade, ovog onog petog desetog za ulaganja, imas pare rokaj, direktor reko pravi.
Kod nas je ZOI i sva ta birokratija i sva ulaganja moraju proci silu nekih ruku, glasanja da bi krenula.
-
F&N
#57 Re: OC Bjelasnica i Igman
Je li realno mislite da bi se milionska investicija isplatila od ekstremih sportova.
Sto se tice isplativosti tu isplativosti nema, ali se mora renovirati zbog svega ostalog. Kulturno historijskog znacaja. Zbog simbolike. Zbog sporta. I tu ne treba gledati isplativost. Međutim mi nemamo nacionalni stadion za fudbal koji je visoko komercialozovan a sta da ocekujemo onda za ski skokove ili bob.
Mislim da na ovakvim stvarima gledas siru sliku. Sama bob staza se ne moze komercijalizirati ali uz nju mozes komercializirati druge stvari na kojima radis povrat novca. Opet kazem ne vjerujem da se ikad ona moze isplatiti, ali pravo pitanje je da li treba uopste. Njena vrijednost ne bi trebala biti mjerena KMovima.
- DaysleepeR
#58 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ako nije isplativo ne mora se obnoviti za takmičenje.F&N wrote: ↑13/06/2024 12:40Znam da je bila prica sa slovencima da oni sudjeluju u renoviranju skakaonica i da se pravo odrzi neko takmicenje itd... Sada je li to mrtvo ili i dalje je to u igri nisam siguran.DaysleepeR wrote: ↑13/06/2024 11:10 Ne vladam podacima pa neću ni diskutovati o isplativosti bob staze i skakaonica.
Ako se ne isplati obnoviti ih i staviti u operativno stanje, mogu se barem malo srediti da ne propadaju.
Npr. skakaonice.
Ali se može zamaltati, okrečiti, srediti okolo, barem da lijepo izgleda kao spomenik Olimpijadi umjesto da propada onako.
Takođe i pripadajući objekti, mogu se zatvoriti izvana, srediti oko njih, napraviti nešto što liči na izvorno stanje.
Onda staviš lijepo ulaz, 5 KM, obilazak olimpijskog objekta.
Ne znamo uzeti pare i džaba.
Isto vrijedi i za objekat na dnu skakaonica, ono je moglo do sada da bude top neki mali hotel koji će preko bookinga biti popunjen 12 mjeseci godišnje.
-
F&N
#59 Re: OC Bjelasnica i Igman
Slazem se u potpunosti odnos spram Igmana je macehinski. Znaci propada sve doslovno. Malo polje ima veliki potencijal da cijele godine bude puno. Evo pisam sam vec i ponovicu dok je jedno vrijeme radio restoran i imali su dole one ljulje, klackalice, tobogan i drugih onih za djecu zavrzlama svaki vikend Malo polje je bilo puno. Ovo pisem jer znam isao s djecom gore haman svaki vikend.DaysleepeR wrote: ↑13/06/2024 12:58Ako nije isplativo ne mora se obnoviti za takmičenje.F&N wrote: ↑13/06/2024 12:40Znam da je bila prica sa slovencima da oni sudjeluju u renoviranju skakaonica i da se pravo odrzi neko takmicenje itd... Sada je li to mrtvo ili i dalje je to u igri nisam siguran.DaysleepeR wrote: ↑13/06/2024 11:10 Ne vladam podacima pa neću ni diskutovati o isplativosti bob staze i skakaonica.
Npr. skakaonice.
Ali se može zamaltati, okrečiti, srediti okolo, barem da lijepo izgleda kao spomenik Olimpijadi umjesto da propada onako.
Takođe i pripadajući objekti, mogu se zatvoriti izvana, srediti oko njih, napraviti nešto što liči na izvorno stanje.
Onda staviš lijepo ulaz, 5 KM, obilazak olimpijskog objekta.
Ne znamo uzeti pare i džaba.
Isto vrijedi i za objekat na dnu skakaonica, ono je moglo do sada da bude top neki mali hotel koji će preko bookinga biti popunjen 12 mjeseci godišnje.
I onda samo odjednom nema vise nista ne radi kafic. Sad opet zjapi prazno.
-
neki
#60 Re: OC Bjelasnica i Igman
Granica između opština Trnovo i Hadžići je provučena Velikim Poljem na jako nesretan način, posljedice toga se vide i na terenu
-
splinter
- DaysleepeR
#62 Re: OC Bjelasnica i Igman
Olimpijske planine bi trebalo izuzeti iz opština, radi njihove vrijednosti i značaja.
Proglasiti nacionalnim parkom, naplaćivati taksu pri dolasku.
Sto stvari se može ali neće.
- Porodice Foht
#63 Re: OC Bjelasnica i Igman
Paa Laktashenko bi odmah stao pred mikrofon i kazao da je to udar na R. Mrsku i podli plan "muslimana iz Sarajeva" te da Jahorina ostaje u Republici Mrskoj.DaysleepeR wrote: ↑13/06/2024 13:49 Olimpijske planine bi trebalo izuzeti iz opština, radi njihove vrijednosti i značaja.
-
F&N
#64 Re: OC Bjelasnica i Igman
Isto su mislili, samo drugu rijec iskoristili.
Neka idu bosnje finansirati negatore genocida i finansijere ravnoplaninskih pokreta u BiH.
Gore je ta fensi sarajevska raja kojoj se gade papci sa Bjelasnice.
Last edited by F&N on 13/06/2024 13:54, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#65 Re: OC Bjelasnica i Igman
Pa nek ostane. Tema je Bjelašnica i Igman.Porodice Foht wrote: ↑13/06/2024 13:52Paa Laktashenko bi odmah stao pred mikrofon i kazao da je to udar na R. Mrsku i podli plan "muslimana iz Sarajeva" te da Jahorina ostaje u Republici Mrskoj.DaysleepeR wrote: ↑13/06/2024 13:49 Olimpijske planine bi trebalo izuzeti iz opština, radi njihove vrijednosti i značaja.
- Porodice Foht
#66 Re: OC Bjelasnica i Igman
Pusti temu, rekao si "olimpijske planine" a mi valjda svebosanski razmisljamo, ili bismo trebali tako, zar ne?DaysleepeR wrote: ↑13/06/2024 13:53Pa nek ostane. Tema je Bjelašnica i Igman.Porodice Foht wrote: ↑13/06/2024 13:52Paa Laktashenko bi odmah stao pred mikrofon i kazao da je to udar na R. Mrsku i podli plan "muslimana iz Sarajeva" te da Jahorina ostaje u Republici Mrskoj.DaysleepeR wrote: ↑13/06/2024 13:49 Olimpijske planine bi trebalo izuzeti iz opština, radi njihove vrijednosti i značaja.
- dječak sa šibicama
#67 Re: OC Bjelasnica i Igman
Nekad je na bob stazi radio Vucko, gumeno plasticni "bob" koji je isao sporije od pravog boba i sluzio je za turisticke svrhe, uvijek pun djecurlije i radoznalih turista.
Mislim da bi se isplatilo, ali posto znamo kakvi su marifetluci radjeni samo oko Vidikovca (novi objekat koji nikada nije dobio upotrebnu dozvolu) pa pokusaj da se Opservatorij utali nekom brudi za shisha bar... pametnom je sve jasno.
Mislim da bi se isplatilo, ali posto znamo kakvi su marifetluci radjeni samo oko Vidikovca (novi objekat koji nikada nije dobio upotrebnu dozvolu) pa pokusaj da se Opservatorij utali nekom brudi za shisha bar... pametnom je sve jasno.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#69 Re: OC Bjelasnica i Igman
-
F&N
#70 Re: OC Bjelasnica i Igman
Konacno zatvoreni ulazi za auta na Velikom polju.
Mada ima par ulaza na koji poneki i udju sa autima, valjda ce i to zatvoriti prije nego se masovno otkrije a onda su dzaba krecili.
Napraviti VC-e, naplacivati korsitenje.
Puuuno puno ljepse kako se smanjio broj auta. Ono prije se lagano pretvaralo u koridu.
Cija god da je Incijativa, Hadzici ili ZOI

Mada ima par ulaza na koji poneki i udju sa autima, valjda ce i to zatvoriti prije nego se masovno otkrije a onda su dzaba krecili.
Puuuno puno ljepse kako se smanjio broj auta. Ono prije se lagano pretvaralo u koridu.
Cija god da je Incijativa, Hadzici ili ZOI
-
Forsaken
#71 Re: OC Bjelasnica i Igman
Slazem se da je ovo dobar pocetak ali:F&N wrote: ↑18/06/2024 09:26 Konacno zatvoreni ulazi za auta na Velikom polju.
Cija god da je Incijativa, Hadzici ili ZOI![]()
![]()
- Drvena ograda zabijena 5cm u zemlju ispada prilikom jaceg vjetra( o snjegu da ne govorim )
- Drvena ograda ako se ne odrzava, a nece se odrzavat, ce propasti za godinu
- Nema kanti za smece nijedne
- Novi drveni hladnjaci, barem kad sam ja bio, su vec bili isprevrtani
Dakle, dobar je pocetak ali ono treba ODRZAVATI i imati zaposlene ljude koji ce odrzavati neki red.
Dobar primjer je Vrelo Bosne, koje je fino organizovano sada.
- petunija
- DaysleepeR
#73 Re: OC Bjelasnica i Igman
Imamo li koga iz Hadžića na forumu da priupita načelnika opštine što nije obnovio nikad cestu za Igman.
Ono je odron.
Biće akobogda... SDA way of life.
Ono je odron.
Biće akobogda... SDA way of life.
- DaysleepeR
#74 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ja juče bio, nije neki red da padneš na guzicu.F&N wrote: ↑18/06/2024 09:26 Konacno zatvoreni ulazi za auta na Velikom polju.
![]()
Auta uđu kod Monti-a pa onom pješačkom stazom onda voze prema velikm polju da rašire roštilj.
Bjelašnica sređena pravo. Igman mislim da je ogledalo SDA vladavine zadnjih 30 godina.
Služi im za mezarje i za dovu jednom godišnje. Kao da je rat juče stao.
-
F&N
#75 Re: OC Bjelasnica i Igman
Dobro receno.DaysleepeR wrote: ↑19/06/2024 08:50Ja juče bio, nije neki red da padneš na guzicu.F&N wrote: ↑18/06/2024 09:26 Konacno zatvoreni ulazi za auta na Velikom polju.
![]()
Auta uđu kod Monti-a pa onom pješačkom stazom onda voze prema velikm polju da rašire roštilj.
Bjelašnica sređena pravo. Igman mislim da je ogledalo SDA vladavine zadnjih 30 godina.
Služi im za mezarje i za dovu jednom godišnje. Kao da je rat juče stao.
Tacno me stid kada se krenem spustat prema Malom polju. Jos malo pa ce se dole moci sici samo terencem ili kamionom. Nesto su satro krpili a i to voda izrovila.