Hajd označite na slici koji semafor mislite da zabranjuje skretanje lijevo u Bihaćku?
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- pezzar
#81101 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Saću ja malo da zakuham. 
Hajd označite na slici koji semafor mislite da zabranjuje skretanje lijevo u Bihaćku?
- Ateista
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#81103 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
dajte ba tu je normalno skretanje za bihaćku oduvek
ne znam o čemu ovdje raspravljamo
ne znam o čemu ovdje raspravljamo
- pezzar
#81104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jeste, semafor pred mostom ima. Prođeš njega lijevom trakom, gledaš u semafore, ima tek kod pekare, i naravno skreneš lijevo, ne gledajući semafor koji je skroz u desnoj traci. Ne pravdam ljude koji to rade, ja čekam zeleno potpuno, ali shvatam zašto to rade.
Slično je na kod OHR, kod one cvjećare, skretanje za Emerika Bluma.
Ima semafor za skretanje lijevo, na kojem je samo zeleno svjetlo. Nema crvenog, što znači da i kad nije zeleno možeš skrenuti ako ne ugrožavaš suprotan smjer.
-
kB27
#81105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Cuj shvatam zasto to rade.pezzar wrote: ↑12/06/2024 11:36Jeste, semafor pred mostom ima. Prođeš njega lijevom trakom, gledaš u semafore, ima tek kod pekare, i naravno skreneš lijevo, ne gledajući semafor koji je skroz u desnoj traci. Ne pravdam ljude koji to rade, ja čekam zeleno potpuno, ali shvatam zašto to rade.
Ima semafor za skretanje lijevo, na kojem je samo zeleno svjetlo. Nema crvenog, što znači da i kad nije zeleno možeš skrenuti ako ne ugrožavaš suprotan smjer.
Zato sto ih boli kurac sto prodju kroz crveno.
Cuj ne gledajuci semafor koji je skroz u desnoj traci.
Po istom principu slobodno prodji kroz svaki, samo ga ne gledaj. Jer nije zabranjeno proci kroz crvneo, nego proci kroz crveno ako si gledao semafor.
Nije ni slicno. Skretanje za Emerika Bluma je pomocni semafor koji pomaze, govori kada garantovano mozes skrenuti, i kao sto si sam rekao, nema crveno svjetlo. Skretanje za Bihacku je potpuno semaforizirano, sa punom linijom sa lijeve strane trake, stop linijom pred semaforom, i naravno semaforom.
I ne, u Bihacku ne skrecu ljudi iz Tanzanije ili vanzemaljci, pa jbg ne znaju da ima tamo desno semafor. Skrecu ljudi koji tu zive, jer ih boli kurac i moze im se. Zato sto nikad nisu za isto bili kaznjeni.
- pezzar
#81106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kad stave semafor s lijeve strane mosta, na kojem je strelica za lijevo (kod skretanja za Bihaćku) neće biti prostora za diskusiju. Do tad će ih nekoliko boliti ku*ac što prođu, drugih nekoliko će vidjeti od ovih prvih pa će i oni, treći će reći nema semafora itd. itd. Stanem u lijevu traku, stane kamion u srednju do mene, semafor s desne strane se ne vidi uopšte. Kako rekoh, samo zakuhavam.kB27 wrote: ↑12/06/2024 11:39Cuj shvatam zasto to rade.pezzar wrote: ↑12/06/2024 11:36Jeste, semafor pred mostom ima. Prođeš njega lijevom trakom, gledaš u semafore, ima tek kod pekare, i naravno skreneš lijevo, ne gledajući semafor koji je skroz u desnoj traci. Ne pravdam ljude koji to rade, ja čekam zeleno potpuno, ali shvatam zašto to rade.
Ima semafor za skretanje lijevo, na kojem je samo zeleno svjetlo. Nema crvenog, što znači da i kad nije zeleno možeš skrenuti ako ne ugrožavaš suprotan smjer.![]()
Cuj ne gledajuci semafor koji je skroz u desnoj traci.![]()
Po istom principu slobodno prodji kroz svaki, samo ga ne gledaj. Jer nije zabranjeno proci kroz crvneo, nego proci kroz crveno ako si gledao semafor.
Nije ni slicno. Skretanje za Emerika Bluma je pomocni semafor koji pomaze, govori kada garantovano mozes skrenuti, i kao sto si sam rekao, nema crveno svjetlo. Skretanje za Bihacku je potpuno semaforizirano, sa punom linijom sa lijeve strane trake, stop linijom pred semaforom, i naravno semaforom.
- kabal1337
#81107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tu postoji semafor da se ne bi blokirala raskrsnica za drugi val saobracaja ( Bulevar MŠ- Vilsonovo).
Last edited by kabal1337 on 12/06/2024 11:47, edited 1 time in total.
-
kB27
#81108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nema ni sada prostora za diskusiju, jasno je kao dan kada je crveno. Moze i albatros da se posere na semafor, govno se scijedi i zakloni ti crveno, opet si prosao kroz crveno. Semafor lijevo, sa strelicom za lijevo, nikada nece biti stavljen jer je interval kada se moze skrenuti lijevo identican intervalu kada se moze voziti pravo.
A za kamion... isto tako iz srednje trake prodjes kroz crveno kada je kamion u desnoj traci pa zakloni semafor?
A za kamion... isto tako iz srednje trake prodjes kroz crveno kada je kamion u desnoj traci pa zakloni semafor?
-
kB27
#81109 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da. I logicno kada prolazis raskrsnicu, mjerodavan je semafor neposredno prije raskrsnice, a ne najdalji koji vozac vidi.
Takodjer, svaki semafor na mostovima Malta, Socijalno, Pofalici koji sluzi da pjesaci predju, ili uredjuje krizanje sa Vilsonovim - prolazak kroz crveno takodjer kao hljeba se najesti.
- kabal1337
#81110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ispravi me ako grijesim, ali ta dva semafora su sihronizovana. Tako da ova prica ne vidim semafor desni i prodjem kroz crveno ne pije vode.kB27 wrote: ↑12/06/2024 11:48Da. I logicno kada prolazis raskrsnicu, mjerodavan je semafor neposredno prije raskrsnice, a ne najdalji koji vozac vidi.Uostalom ta dva su i uskladjena u par sekundi, dakle nije rijec o ljudima koji slucajno prodju na crveno par sekundi prije otvaranja zelenog, jer se semafor 20 metara dalje otvorio. Rijec je o ljudima koji prodju kroz crveno 20 sekundi nakon zatvaranja semafora i 20 sekundi prije otvaranja istog.
Takodjer, svaki semafor na mostovima Malta, Socijalno, Pofalici koji sluzi da pjesaci predju, ili uredjuje krizanje sa Vilsonovim - prolazak kroz crveno takodjer kao hljeba se najesti.
Tu je poprilicno jasno vidljivo kad je crveno a kad je zeleno.
Pa ti sto prolaze kroz crveno, smijesno bilo sta komentarisat.
-
kB27
#81111 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jesu, ili potpuno identicni ili se naredni (blizi glavnoj cesti) otvara sekund-dva nakon ovog diskutovanog.kabal1337 wrote: ↑12/06/2024 11:50Ispravi me ako grijesim, ali ta dva semafora su sihronizovana. Tako da ova prica ne vidim semafor desni i prodjem kroz crveno ne pije vode.kB27 wrote: ↑12/06/2024 11:48Da. I logicno kada prolazis raskrsnicu, mjerodavan je semafor neposredno prije raskrsnice, a ne najdalji koji vozac vidi.Uostalom ta dva su i uskladjena u par sekundi, dakle nije rijec o ljudima koji slucajno prodju na crveno par sekundi prije otvaranja zelenog, jer se semafor 20 metara dalje otvorio. Rijec je o ljudima koji prodju kroz crveno 20 sekundi nakon zatvaranja semafora i 20 sekundi prije otvaranja istog.
Tu je poprilicno jasno vidljivo kad je crveno a kad je zeleno.
Vjeruj mi, kao pjesak ne mozes prici toj raskrsnici da ne vidis bar jedno auto da to uradi. U spici, kada divljaci Bihacku koriste kao precicu da brze dodju do C. Vile kroz naselje, citave kolone auta to rade na cisto crveno, i blokiraju saobracaj iz suprotnog smjera (oduzmu prvenstvo ljudima koji dolaze sa glavne ceste pored ravene, koje bi morali pustiti cak i da tu nema semafora i da nisu prosli kroz crveno).
Last edited by kB27 on 12/06/2024 11:54, edited 1 time in total.
- video
#81112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pitanje je samo je li PUNA linija izmedju ta dva smjera.
Ima li ko blizu da trkne i to provjeri
Ima li ko blizu da trkne i to provjeri
-
kB27
#81113 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno da jeste. Puna sa lijeve strane trake, stop linija ispred raskrsnice. Slikam prvom prilikom.
Odnosno nema potrebe, puna se vidi cak i na satelitskom snimku na Google Maps.
10 ili koliko vec metara ispred svake raskrsnice, neovisno je li semaforizirana ili ne, je puna linija izmedju dva smjera, a takodjer i izmedju susjednih traka istog smjera. Kandahar jesmo, ali vala toliki nismo. Ovdje mozda cak i dupla puna ali nisam siguran.
- kabal1337
#81114 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U pravu si za semafore tako ih se i ja sjecam. Cesto sam prije isao na tu raskrsnicu i sjecam se da bi se trake cesto blokirale zbog skretanja za bihacku i vilsonovo . pa bi svi nahajcali u srednju pa u raskrsnici se prestrojavali za skretanje Bulevar MS.
Kako sam se preselio rijetko idem na tu raskrsnicu.
Kako sam se preselio rijetko idem na tu raskrsnicu.
Last edited by kabal1337 on 12/06/2024 12:00, edited 1 time in total.
- Ateista
- Ateista
#81116 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ok, trebali bi staviti i sa lijeve strane, ali svejedno ostaje da je prekrsaj ko tu prodje. Cak i ako stane kamion, mogao bi mu neko reci ako vidis kamion da stoji sto se nisi uputao ima li semafor, ako ga vec nisi vidio i slicno.pezzar wrote: ↑12/06/2024 11:43Kad stave semafor s lijeve strane mosta, na kojem je strelica za lijevo (kod skretanja za Bihaćku) neće biti prostora za diskusiju. Do tad će ih nekoliko boliti ku*ac što prođu, drugih nekoliko će vidjeti od ovih prvih pa će i oni, treći će reći nema semafora itd. itd. Stanem u lijevu traku, stane kamion u srednju do mene, semafor s desne strane se ne vidi uopšte. Kako rekoh, samo zakuhavam.kB27 wrote: ↑12/06/2024 11:39Cuj shvatam zasto to rade.pezzar wrote: ↑12/06/2024 11:36
Jeste, semafor pred mostom ima. Prođeš njega lijevom trakom, gledaš u semafore, ima tek kod pekare, i naravno skreneš lijevo, ne gledajući semafor koji je skroz u desnoj traci. Ne pravdam ljude koji to rade, ja čekam zeleno potpuno, ali shvatam zašto to rade.
Ima semafor za skretanje lijevo, na kojem je samo zeleno svjetlo. Nema crvenog, što znači da i kad nije zeleno možeš skrenuti ako ne ugrožavaš suprotan smjer.![]()
Cuj ne gledajuci semafor koji je skroz u desnoj traci.![]()
Nije ni slicno. Skretanje za Emerika Bluma je pomocni semafor koji pomaze, govori kada garantovano mozes skrenuti, i kao sto si sam rekao, nema crveno svjetlo. Skretanje za Bihacku je potpuno semaforizirano, sa punom linijom sa lijeve strane trake, stop linijom pred semaforom, i naravno semaforom.![]()
Sve u svemu, stoji da treba dodatni jer se taj nekad teze vidi, ali tesko da bi to nekom proslo na sudu recimo.
-
maxell_sarajevo
#81117 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne smije se ni na Čengić Vili iz pravca Bosmala skrenuti u Džemala Bijedića kod vjetrenjače, reče policajac horizontalna signalizacija pokazuje da se može samo na glavnu skrenuti, nikako u Džemala Bijedića.
- kabal1337
#81118 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tu ako prodjes na crveno, blokiras raskrsnicu.
Smijesno mi je kako su vam jednostavne i citke raskrsnice postale problematicne.
Ne znam jel do kurcobolje ili manjka razuma
Smijesno mi je kako su vam jednostavne i citke raskrsnice postale problematicne.
Ne znam jel do kurcobolje ili manjka razuma
-
kB27
#81119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tacno, ima i nesto novija horizontalna signaizacija koja tako usmjerava. Mada je besmisleno, tu nikad problem nije nastao i raskrsnica se ocisti dok se otvori zeleno na glavnoj. Tu je recimo moguce da neko pogresno uradi kao "honest mistake".maxell_sarajevo wrote: ↑12/06/2024 12:03 Ne smije se ni na Čengić Vili iz pravca Bosmala skrenuti u Džemala Bijedića kod vjetrenjače, reče policajac horizontalna signalizacija pokazuje da se može samo na glavnu skrenuti, nikako u Džemala Bijedića.
-
maxell_sarajevo
#81120 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kad smo već kod Malte, trotoar sa obje strane ulice pretvoren u parking.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- pezzar
#81122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jel' ti rekao i da po ZOBS-u nije predviđena kazna za nepoštivanje horizontalne signalizacije?maxell_sarajevo wrote: ↑12/06/2024 12:03 Ne smije se ni na Čengić Vili iz pravca Bosmala skrenuti u Džemala Bijedića kod vjetrenjače, reče policajac horizontalna signalizacija pokazuje da se može samo na glavnu skrenuti, nikako u Džemala Bijedića.
Član 130.
(3) Saobraćajnu signalizaciju čine saobraćajni znakovi (znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredbi, znakovi obavještenja i dopunske table koje su sastavni dio saobraćajnog znaka i koje bliže određuju značenje saobraćajnog znaka ukoliko su postavljene), svjetlosni saobraćajni znakovi, oznake na kolovozu i trotoaru, te svjetlosne i druge oznake na putu.
Član 238.
36) učesnik u saobraćaju koji se ne pridržava ograničenja, zabrana ili obaveza izraženih pomoću postavljenih saobraćajnih znakova, osim saobraćajnih znakova ograničenja brzine (član 130. stav (4));
Elem, nek neko proba u Bihaćku s lijeva, al' kad vidi policiju pa nek nam javi šta je sud rekao.
-
kB27
#81123 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
@maxell_sarajevo A da ne pricamo o produzetku ulice Envera Sehovica prema Hitnoj. Tu 4 policajca mogu milion maraka kazni napisati za mjesec. Uopce ne pretjerujem, meni se gadi proci tom ulicom. Parking na trotoaru, parking pored parkiranih auta, parking na sred ceste, nepropustanje pjesaka na prelazima, itd.
-
maxell_sarajevo
#81124 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Još kad naletiš na kamion od dostave koji se zaustavi nasred ceste i istovara robu.
Mogla bi policija što kažeš milione uzeti u toj ulici, dok ne natjeraju narod da parkira na prejeftini parking kod Telecoma.
Mogla bi policija što kažeš milione uzeti u toj ulici, dok ne natjeraju narod da parkira na prejeftini parking kod Telecoma.
-
kB27
#81125 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svadje, dernjava, konflikti ko treba da prodje ko treba da ceka. A svadjaju se ljudi "ni krivi ni duzni", ovaj sto ide od Malte nervozan sto je njegova traka slobodna a ne moze proci, a ovaj sto ide sa Socijalnog nervozan jer je vec 8 puta stao iza auta, kombija, kamiona i sacekao da prodje 15 auta iz suprotnog smjera prije nego se on ubaci.