Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mi smo digli 5000 da uvedemo vodu 2003 na vikendicu mislim... ili najkasnije do 2006
111 rata bila
i ja sam digao kredit samo da vidim kako je to
oko 9700 mislim 2014
kartica na rate do 1200 i mastercard 2000 su aktivne...pola namještaja se na to kupilo i svega u kući...
samo da je zdravlja
sinoć sam miješao ĐEM od višanja do 18 minuta poslije ponoći
mislim da je bolje manje imati nego polomit leđa ni za šta ako nisi sposoban zaraditi samo sjedi i uživaj bolje nego uprazno vrtit ode zdravlje
Karikaturist wrote: ↑11/06/2024 09:32
Da mi je vidjeti mentalni sklop ljudi koji dizu kredit za putovanja.
Znaci rezon je kuca nije fasadirana ali mora se otici na putovanje, kreditom naravno.
Ja živim u fasadiranom stanu, trosobnom, imam dobru plaću i praktičnije mi je platiti ljetovanje na šest rata nakon odmora nego da taj isti iznos prikupim prije. Nije mi potrebno se truditi biti discipliniran pa stavljati sa strane svaki mjesec zbog razlike od 150 maraka (lani bila akcija u UniCredit banci, kamata bila manja pedeset posto na šest mjeseci) što platim kamate jer podijelimo iznos na rate. Život je jedan, živi ga Fikreta
Truba wrote: ↑12/06/2024 11:23
mi smo digli 5000 da uvedemo vodu 2003 na vikendicu mislim... ili najkasnije do 2006
111 rata bila
oko 9700 mislim 2014
kartica na rate do 1200 i mastercard 2000 su aktivne...pola namještaja se na to kupilo i svega u kući...
samo da je zdravlja
mislim da je bolje manje imati nego polomit leđa ni za šta ako nisi sposoban zaraditi samo sjedi i uživaj bolje nego uprazno vrtit ode zdravlje
Koji si ti burzuj imas i vikendicu.....a sve tito ne valja...a za vrijeme tita se zidalo putovalo jelo
Truba wrote: ↑12/06/2024 11:23
111 rata bila
oko 9700 mislim 2014
samo da je zdravlja
Koji si ti burzuj imas i vikendicu.....a sve tito ne valja...a za vrijeme tita se zidalo putovalo jelo
hidrogradnja je valjala dok si na pijesku iraka i libije upumpavao dolare u raspalu socijalističku privredu te ti kasnije banke nisu dale da dižeš više od 100 mjesečno a nisu ti dali da pokreneš biznis s bagerima ili kopirnicu jer nisi završio tu školu... a ako kupiš kuću izgubiš red za stan pa je jedino rješenje bila montažna vikendica... a dok si ti u iraku i jordanu portiri čistačice kuhari i ljubavnice s drvenije iz centrale hidrogradnje dobili najbolje stanove na najboljim lokacijama
Komunizam: stan u dalmatinskoj i neizrgadjen stan na dobrinji i stan bez wc = to je isto...biraj
šta je čovjek sve predevero... neki dan plaća kasni 4 dana frka...ljudi "padaju" u nesvijest...zovu banke zovu gazde traže kiriju
a zamisli doneseš 20 000 položiš na banku i banka ti za godinu dvije ne da tvoje pare
dobro su naši stari zdravi ikako ostali
Znaci rezon je kuca nije fasadirana ali mora se otici na putovanje, kreditom naravno.
Masa ih dize, cak i prebijaju kredit za putovanja
Ne znam sta da kazem, ja kupio stan naravno hipoteka, bubrege odvalio da otplatim, kr "samo" na 9g. Evo sa krajem godine istice. Prvih pet godina nisam vidio more, jesam li trebao neku kr karticu pa to sebi priustiti bar 4-5 dana jebaji ga kad tad bih ga vratio, ako nista spucala bi mi banka az
E jedino sto ja to u glavi nmg da poslozim da se zaduzim radi sopstvenog cejfa tj putovanja. Nekad bih volio da je drugacije.
Ja živim u fasadiranom stanu, trosobnom, imam dobru plaću i praktičnije mi je platiti ljetovanje na šest rata nakon odmora nego da taj isti iznos prikupim prije. Nije mi potrebno se truditi biti discipliniran pa stavljati sa strane svaki mjesec zbog razlike od 150 maraka (lani bila akcija u UniCredit banci, kamata bila manja pedeset posto na šest mjeseci) što platim kamate jer podijelimo iznos na rate. Život je jedan, živi ga Fikreta
Nmg ja tako, ja bi se razbolio posle tih 5-7 dana mora a jos placam narednih sest mjeseci
Ja ako nemam u februaru 2-3 milje za more onda i ne idem, a ne stekam posebno pare za more, nego samo onako stekam jer mi je to u krvi
Mi uvijek kazemo iduce godine cemo u januaru rezervisati ljetovanje, da nadjemo bolju ponudu, i opet se svaki put razvuce do maja ili juna i daj sta das, sve zauzeto, cijene vec povisoke.
Izvuce se vrijeme, tesko se nakaniti a i teski smo da donesemo odluku. Ove godine je do mene,necim drugim sam se zabavio bio i nije mi ostalo energije da o bilo cemu drugom razmisljam dok to nisam zavrsio.
Nmg ja tako, ja bi se razbolio posle tih 5-7 dana mora a jos placam narednih sest mjeseci
Ja ako nemam u februaru 2-3 milje za more onda i ne idem, a ne stekam posebno pare za more, nego samo onako stekam jer mi je to u krvi
Štek imam i njega bih koristio za neke životno važne stvari, ili nenadane troškove , tipa za majstora po stanu ili auto ili koji već kurac, za sve ostalo tu je Mastercard Ovih 25 maraka mjesečno kamata ne smatram nekim teškim troškom da bih si uskratio ljetovanje jer bih naišao na osudu forumaša
Ja sam naprosto prenediscipliniran da bih mogao uštediti taj novac, vjerujem da bih ga potrošio na druge stvari, a ovako kad UniCredit banka sama skine sa računa sredinom mjeseca, nema hoćeš nećeš
dječak sa šibicama wrote: ↑12/06/2024 14:24
Kad ste vec kod ljetovanja, ima li veceg relikta kokuzluka od paradajza i pastete na plazi
Ne znam, meni je to baš fino, iako ne prakticiram. I ako išta mrzim to je kad oni tovari s visoka gledaju na te ljude koji satima putuju da se dočepaju nečega što ovi imaju svaki dan i uzimaju zdravo za gotovo i predbacuju im što ne žele ostaviti pare na precijenjene pizze i loš roštilj nego možda sve pare daju na gorivo samo da se dovuku do tog kurčevog mora. Ja sam jedan dio djetinjstva i mladosti proveo živući uz more i vrlo brzo sam izgubio radost odlaska na plažu kakvu recimo moja djeca danas imaju jer sam ja imao more na raspolaganju sto dana godišnje, a oni danas u vrh glave 20. Tako da neka i paradajza i pašteta i pipuna kupljenih negdje u Hercegovini uz magistralu, takvi ljudi više zaslužuje more od domorodaca koji ga koriste samo za brzo bogaćenje.
Naravno da su nezadovoljni, kao sto bi i ti bio nezadovoljan da neko kod Sebilja prostre deku i izvadi paradajz pastetu. A pored Zeljo, Petica, burek, pita zeljanica.
Štek imam i njega bih koristio za neke životno važne stvari, ili nenadane troškove , tipa za majstora po stanu ili auto ili koji već kurac, za sve ostalo tu je Mastercard Ovih 25 maraka mjesečno kamata ne smatram nekim teškim troškom da bih si uskratio ljetovanje jer bih naišao na osudu forumaša
Ja sam naprosto prenediscipliniran da bih mogao uštediti taj novac, vjerujem da bih ga potrošio na druge stvari, a ovako kad UniCredit banka sama skine sa računa sredinom mjeseca, nema hoćeš nećeš
Mi plate rasporedjujemo kad dodju - odvojimo za rezije, ostale ove fiksne troskove tipa vrtic/produzeni, treninzi za malog, gorivo i slicno. Onda dio rasporedimo na tekuce troskove po sedmicama, ostatak ostavimo u stek, plus vanredne prihode od privatnog posla. Odatle onda uzmemo kad zatreba nesto vanredno, i izmedju ostalog za putovanja. Nekad se nakupi a nekad potrosimo sve i odemo malo u minus, ali vecinom skupimo do iduceg putovanja da nismo imali potrebe to na kreditne kartice. U svakom slucaju ovaj pristup nam omogucava da imamo dosta kontrole nad troskovima i da uvijek nesto ostavimo u stek, da se pare ne izvuku bezveze i slicno. Mislim da je problem kada se placa karticama, izgubi se osjecaj za to koliko se trosi, ne postoji mogucnost da se na ovakav nacin rasporedi i slicno, mislim da je to jedan od razloga zasto banke forsiraju kartice, svjesni su da se tako vise trosi.
Kakva ba štednja vode, voda kruži u prirodi... nego je plaho bitno hoće li doći 20 ili 25 eura račun, pa se onda mentalna sirotinja kupa samo nedjeljom, da uštede i na vodi, i na struji. Ostatak hefte smrde.
Bljak.
Pa dobro, i ostali zapadnoevropski narodi rade slično. Čak i više.
U Holandiji kada prođeš poslije šest-sedam sati zimi kao da živiš u zombie-gradu, niko ne pali svjetla kući.
U zadnje vrijeme ne pale ni grijanje, bez obzira što je u kući 16 stepeni. Kažu može se u džemperu.
Imam prijatelje, Holanđani oboje, pokrviše se oko toga. Ona ista kao mi, a on ciganči za zadnju glupost. Nedavno sam vidio kako joj ne dozvoljava više od jednom dnevno uključiti mašinu za suđe, pa onda ostatak pere na ruke, a često to bude za još jednu ili dvije mašine. Brzo sam mu izračunao da tako troši više struje i vode, ali nije popustio. Izgleda da je bitan osjećaj da se nešto uštedi, a ne da se stvarno uštedi.
Pa koliko to sudja koriste dnevno. Sta je to restoran u kuci/stanu. 10 ukucana pa toliko sudja. I ti mu fol izracunao. Tukne na gluposti.
Pa dobro, i ostali zapadnoevropski narodi rade slično. Čak i više.
U Holandiji kada prođeš poslije šest-sedam sati zimi kao da živiš u zombie-gradu, niko ne pali svjetla kući.
U zadnje vrijeme ne pale ni grijanje, bez obzira što je u kući 16 stepeni. Kažu može se u džemperu.
Imam prijatelje, Holanđani oboje, pokrviše se oko toga. Ona ista kao mi, a on ciganči za zadnju glupost. Nedavno sam vidio kako joj ne dozvoljava više od jednom dnevno uključiti mašinu za suđe, pa onda ostatak pere na ruke, a često to bude za još jednu ili dvije mašine. Brzo sam mu izračunao da tako troši više struje i vode, ali nije popustio. Izgleda da je bitan osjećaj da se nešto uštedi, a ne da se stvarno uštedi.
Pa koliko to sudja koriste dnevno. Sta je to restoran u kuci/stanu. 10 ukucana pa toliko sudja. I ti mu fol izracunao. Tukne na gluposti.
Nas je troje samo, ne kuhamo svaki dan ali cesto bude vise od jedne masine dnevno. Pojma nemam kako ali se nakupi sudja.