Nisam ni ja protiv toga da se ljudi za vazan dan srede i obuku svecano, da se taj dan razlikuje od drugih. Pitanje je da li je uvijek i za svakog prikladno odijelo.dr_Evil wrote: ↑06/06/2024 14:07E ovaj dio se necu sloziti, ostalo je sasvim uredu. Recimo Skandinavci su naucili djecu od malih nogu da kad je dan drzavnosti svi moraju imati narodnu nosnju, kasnije se to takodjer oblaci za neke vazne proslave. Kako stari tako i mladi, svi u narodnoj nosnji.
Mi smo olako odrekli narodne nosnje, jer ebi ga svakako i nismo za drzave i nacije, ali to nije razlog da se dijete ne uci od malih nogu sta znaci vazan dan, i da taj dan moramo malo vise da se potrudimo.
Generalno smo klosari, zene misle da su se svecano obukle jer im je haljina cenat ispod guzice kad na svadbu krenu, a muskarce je sramota obuci odijelo pa hodaju okolo u kosuljama utrpanim u farmerke.
Naravno, zivimo u takvom podneblju da neces dijetetu obuci sako kad je vani +40, ali kosulja i pantale(bosanci hlace), to svakako.
Doduse, ratujem i sa onom svojom oko toga![]()
Prvo sto mislim da su odijela i kravata generalno prevazidjeni, da je to moda koja se bez potrebe zadrzala vec bar stotinjak godina i ne razumijem zasto se jos uvijek forsira kao neki standard za svecanosti, za menadzere, politicare i slicno, smatram da ima puno toga sto se moze obuci da djeluje kulturno i svecano a da ne mora biti uvijek odijelo i kravata.
Zenska moda je tu recimo napredovala u smislu da ima puno nekih varijacija, zene na svecanostima ne nose isti stil haljina kao prije sto godina, muskarci na tim svecanostima izgledaju skoro isto kao prije sto godina.
Onda mislim da postoje ljudi kojima to ne stoji, mogu samo zamisliti kako bih ja "klosar sa dugom kosom" izgledao da obucem odijelo.
Za narodnu nosnju - nisam protiv da se njeguje na neki nacin tradicija, imamo kulturno-umjetnicka drustva gdje djeca i mladi to njeguju, uce plesove i nose tu nosnju, odrzavaju se manifestacije i dodju da gledaju i ucestvuju oni koje zanima. Malo mi je pretjerano to da sad svi to oblace nekim danima.