apsidejzi wrote: ↑11/06/2024 10:51
dr_Evil wrote: ↑11/06/2024 08:48
Mi smo zacrtali nas put, on je EU i NATO, ali to ne znaci da moramo hodati preko leseva. Pa Norveska, najbogatija clanica NATO-a je priznala Palestinu i prikazuju genocid na drzavnoj televiziji. Svakako mi smo nebitni za razliku od Norveske, nemamo ni luke, more, a ni naftu, i oni su vazali bez puno samostalnosti, a mi smo kolonija. Ali necemo ubrati nikakve simpatije ako pocnemo svrsavati na snimke ubijene djece bratskog naroda.
Da ne citiram sad citav tvoj post i ne repliciram jedan po jedan dio, jer uglavnom se slazem sa svim napisanim mada je sve ovo uglavnom stvar interperetacije. Ovaj dio je zanimljiv iako nije direktno vezan za temu, vezan je za nas odnos prema temi. Nazalost, ja sam cuo veliki broj bosnjaka (koji imaju islamsku pozadinu - a takvih je danas mnogo za razliku od tebe koji si haman vise jugoslovenski orjentisan koliko mogu shvatiti) da su kritikovali Ukrajinu kada su stali na stranu Izraela. Automatski su reagovali kako bi volili da Ukrajina padne, kako su im se ukrajinci ogadili i automatski su zauzeli stranu.
Citavo moje forumsko javljanje na podforumu politika prozime se samo jednim: hajde da ne uzimamo strane i ne ulazimo emotivno u svjetske konflikte. Hajde da vidimo ko vuce konce u pozadini i pozicioniramo se u nasem najboljem interesu. Ali ne, nas covjek nije pragmatican nego emotivan i kad ga emocija ponese onda nema veze koju cijenu ce da plati. A kad ga emocija prodje onda mu je svejedno. Evo sada, svima je svejedno za Palestinom. Uopste nije bitno jel stradaju ili ne, ako nije emocija prisutna. Al ako je emocija tu, onda nek sve ide u 3PM. I to je pogresan pristup politici i balansiranju. Nemamo mi luksuz da budemo emotivni.
Mi smo zacrtali put EU i NATO-a ali ne radimo nista na tom planu. Radimo samo kad Dodik nece. Eh onda ima emocija inata i onda se digne Komsic il ko li vec da nesto ko biva uradi i sprijeci. Tako da u principu Dodik kontrolise emocije bosnjaka i njihovo ponasanje. Pored dodika tu su i svjetska desavanja poput ratova, cunamija, zemljotresa i sl. Ja bih volio vidjeti malo vise ustabiljen stav bosnjaka po nekom pitanju. Da imamo nesto sto nam je sveto i sto ne ovisi o emocijama. Upravo zato i imamo ove IMT-ove kroz historiju i malo po malo gubimo teritoriju i kulturu. Jer nemamo svojih baznih stavova.
I upravo ova tema o palestini svjedoci tome. Svjedoci u principu o nasoj neiskrenoscu prema svemu. Mi bosnjaci kao da smo bipolarni i kako nas okrene emocija tako se i ponasamo. To nije dobro za dugorocni opstanak nazalost. Meni smeta sto se palestinski ambasador grli sa Seseljem. jebiga, al meni to nije OK. Ja ne mogu to oprostiti. Ako smo braca po vjeri kako volimo kazati, onda me brat ubode nozem u srce. I ja se ne mogu ponasati kao da se to nije desilo i kao da to nisam vidio. Al Bosnjacima to ne smeta iz nekog razloga. Smeta kad se prica iskljucivo o tome, al nekako se ne povezuje sa Palestinom.
Vjerovatno su nas stranci i prokuzili i zato niko se vise i ne obazire na nas. Bipolarne osobe se ponasaju u zavisnosti od toga kako je prenese.
Kakvi smo jos nam je i dobro. Ma ti sta se orijentisu prema vjeri su vecinom suplji kao sir i padaju na prvom testu. Zadnjih 20 godina najvise muslimana je stradalo od muslimanske ruke, da li je bio ili ne vanjski poticaj je potpuno nebitno. I za Jugu kazemo da se raspala pod vanjskim naredbama, ali niko nikome nije mogao reci da ubija djecu i siluje - to se radi dobrovoljno u 99% slucajeva.
Ima taj moment oko Ukrajine, jedan dio nazvao bih krezave populacije, pod utjecajem raznih SDA demagoga je se prihvatio te price o pravoslavno islamskoj uniji otpora prema zlom zapadu. SDA demagozi su krenuli u tu pricu valjda iz razloga pokusaja ucjene ambasade i Murphya zbog podrske Trojci. Kako su krenuli tako su i pali, a ostavili razdor u drustvu iza sebe.
Drugi dio populacije je kao i ja, apsolutna podrska Ukrima uz otvoreni prikaz cinizma svijeta i kako se zlocini prikazuju drugacije u ovisnosti ko ih cini i nad kome se cine. Ne bas tako davno zlocini nad nama su isto bili u odredjenom mraku, jedan period, jer su neki dobili rok da nas samelju. Jedino sta mozemo je nauciti tumaciti vijesti, i iskoristiti ih za vlastitu sigurnost kad zatreba.
Vjerovanje u savez sa Rusima je potpuno nepoznavanje historije i odnosa Rusije prema muslimanima - koga zanima vjerski aspekt.
Historija nas je naucila da mozemo stati uz cioniste, naciste, fasiste, koga god hoces, ali to nije razlog da ti ne budes sljedeci. Ukrajinci su stali uz Hitlera u WWII(pamtili holodomor), to ih nije spasilo ni od nacista(koji su ih gledali kao subhumans - zvuci poznato), a niti od odmazde Rusa kasnije.