Početkom maja objavljen je dokumentarni film "Bili smo regruti" koji opisuje put vojnika – od odluke o mobilizaciji do učešća u borbama. Film se temelji na razgovorima s osmoricom pripadnika Treće jurišne brigade. Ukrajinska Pravda razgovara s jednim od junaka, vojnikom s nadimkom "Istok", koji je Ukrajincima koji su otišli iz zemlje poručio da se ne vraćaju nakon završetka rata.
- Ovo danas je sasvim drugi rat u odnosu na onaj iz 2022. U to vrijeme gotovo da nije bilo tako intenzivne upotrebe FPV-a i KAB-ova. Tada je pješaštvo moglo slobodnije da se kreće, da se približava neprijatelju. Sada je to gotovo nemoguće...Ovo je agresivno pozicijsko ratovanje s povećanom tehnologijom, s tim što o svemu ipak odlučuje pješaštvo. U isto vrijeme, uništavanje pješaštva sada je postalo vrlo jednostavno. Rusi imaju veliki protok proizvodnje topničkog streljiva. Njihov vojno-industrijski kompleks radi, i to jako dobro...
- Mislim da smo smetnuli s uma što nas čeka u slučaju poraza. Nažalost, mi smo uvijek formirali carsku vojsku, rusku vojsku. Odnosno, Rusi su mobilizirali ljude i koristili ih u ratu. Ljudi moraju shvatiti da ako sada ne odu u u ukrajinsku vojsku, onda će ih Rusija mobilizirati i nitko neće uopće uzeti u obzir njihovo mišljenje, njihova prava i slobode. Sve će to nestati onog časa kada ih strpaju u automobil s oznakom Z, odvezu u svoje centre za obuku ili izravno u jedinice à la Storm Z ili Wagner i prisile na juriš…
- Moramo sniziti granicu i mobilizirati od 21. godine. "Rat je posao mladih." Postoji taj zlatni izraz i zaista je tako. Kad si mlad, zdrav si, imaš priliku nešto naučiti. Vojska ti daje osnovu mladog čovjeka. Prije svega, baci te u teške svakodnevne situacije, uči te da u kritičnim situacijama ispravno razmišljaš, da donosiš prave odluke. Također, ako govorimo o financijskoj perspektivi, ako ideš na ugovor na najmanje godinu dana – sada je jasno da je to do kraja rata - vojska ti daje nekakvu novčanu osnovicu i bazu za budućnost. Zašto mlada osoba treba ići u vojsku? Prvo, da zaštiti svoju državu. Ako ste muškarac, sjetite se svoje muškosti i uzmite oružje. Ako ne želite uzeti oružje, idite u pozadinsku podršku, i tu ima puno posla, puno specijalnosti koje su potrebne. Ne idu svi koji uđu u vojsku u pješaštvo. To je najveći mit koji sada, nažalost, ruši mobilizaciju…
- Zbog poruke Ukrajincima koji su otišli da se ne vraćaju, napisali su mi mnoge gadosti. I dalje mislim isto, sad čak i čvršće. Ako ste muško, otišli ste u inozemstvo, radite, živite, a istovremeno imate ukrajinsku putovnicu i želite nešto od države, to je maksimalno nedostojno. Jeste li pobjegli i pokazali kukavičluk? I sad želite da vam država nešto da? Što ste učinili za državu? Odreknite se svoje putovnice i nastavite sa svojim životom…
- Izgubio sam prijatelje u ratu, izgubio sam bliske suborce, izgubio sam puno od 2022. godine. I dobio i izgubio. I brine me što se svašta može dogoditi. Naravno, vjerujem da ću preživjeti i da će sve biti u redu. Ali ako, na primjer, poginem, a postoje neki drugi svjetovi, onda bi mi bilo jako tužno da saznam da nismo dobili rat i da smo sjebali ovu zemlju i dali je Rusima. Samo želim da se ova država razvija. Vidim zemlju budućnosti, našu veliku Ukrajinu. Ne radi se samo o granicama, radi se o životnom standardu, stavu ljudi, političarima u ovoj zemlji…
- Da budem iskren, ne razmišljam ni o EU ni o NATO. Više me brine naše stanje iznutra. Moramo krenuti od malog prema velikom. Od poštovanja prema poginulim momcima, da se to nikada ne obezvrijedi. Da smanjimo korupciju i nepotizam, da povećamo moralne i etičke standarde…Nemam snova, postoje ciljevi. Sada živim jedan tjedan. Nemam ideju što će biti za tjedan dana. Sve se mijenja, rat se mijenja, zadaci se mijenjaju. Sada sam na odmoru od 15 dana, prvi put od 2022...