Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
stronghold

#1 Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by stronghold »

Ljudovi ako može mala pomoć, zanima me da li mogu sa svoje slovenske bankovne kartice (NLB banka u pitanju) prebaciti novac na takodjer svoju raiffeisen karticu u BiH? Jer kada sam napuštao Bosnu nisam odjavljivao svoju raiffeisen karticu,ostavio sam je jer nisam znao kako cu se snaći vani i da li ću se uopce adaptirati na novi zivot daleko od kuce. Sad na ovoj slovenskoj NLB imam neki novac koji bi volio prebaciti na svoj postojeći račun u BiH,e sad da li da podignem novac u Slo pa dole uplatim sam sebi preko bankomata ili da odem ovdje u banku i pokušam si uplatiti? Pričam dobro jezik tako da bih se znao snaći u banci,samo me zanima da li je takvo šta moguće. U pitanju je cifra od par tisuća eura.
kB27

#2 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by kB27 »

Najmanje peglanja i najmanje troskova (nula troskova) ces imati tako sto podignes novac i doneses ga fizicki ovamo kad budes dolazio. Obzirom da je cifra od par hiljada (ne preko 10.000) u pitanju nisi duzan nikome nista prijavljivati. Samo sacuvaj potvrdu iz banke u Slo kada podignes novac, da ti ne bi kod nas pravili problem pri uplati - ako mislis staviti ga ponovo na banku a ne trositi. I idealno bi bilo da podizanje odradis neposredno pred dolazak u BiH, da ne kazu "ne priznajemo ti porijeklo novca u vidu potvrde iz Slo banke jer je to bilo davno".
stronghold

#3 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by stronghold »

kB27 wrote: 09/06/2024 16:31 Najmanje peglanja i najmanje troskova (nula troskova) ces imati tako sto podignes novac i doneses ga fizicki ovamo kad budes dolazio. Obzirom da je cifra od par hiljada (ne preko 10.000) u pitanju nisi duzan nikome nista prijavljivati. Samo sacuvaj potvrdu iz banke u Slo kada podignes novac, da ti ne bi kod nas pravili problem pri uplati - ako mislis staviti ga ponovo na banku a ne trositi. I idealno bi bilo da podizanje odradis neposredno pred dolazak u BiH, da ne kazu "ne priznajemo ti porijeklo novca u vidu potvrde iz Slo banke jer je to bilo davno".
Ok super,tako cu i učiniti. Dakle vazno je da samo imam tu potvrdu ne stariju od 24h da sam podigao novac ukoliko budu šta peglali u raiffeisenu,a vjerovatno neće kažeš? Da,manje od 10k km,tačnije 3800€ koje bih dole onda u poslovnici prebacio u km i odmah položio na svoj račun.
kB27

#4 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by kB27 »

stronghold wrote: 09/06/2024 16:36
kB27 wrote: 09/06/2024 16:31 Najmanje peglanja i najmanje troskova (nula troskova) ces imati tako sto podignes novac i doneses ga fizicki ovamo kad budes dolazio. Obzirom da je cifra od par hiljada (ne preko 10.000) u pitanju nisi duzan nikome nista prijavljivati. Samo sacuvaj potvrdu iz banke u Slo kada podignes novac, da ti ne bi kod nas pravili problem pri uplati - ako mislis staviti ga ponovo na banku a ne trositi. I idealno bi bilo da podizanje odradis neposredno pred dolazak u BiH, da ne kazu "ne priznajemo ti porijeklo novca u vidu potvrde iz Slo banke jer je to bilo davno".
Ok super,tako cu i učiniti. Dakle vazno je da samo imam tu potvrdu ne stariju od 24h da sam podigao novac ukoliko budu šta peglali u raiffeisenu,a vjerovatno neće kažeš? Da,manje od 10k km,tačnije 3800€ koje bih dole onda u poslovnici prebacio u km i odmah položio na svoj račun.
Da, tako je, taj iznos nisi duzan prijaviti na granici. Cak ni ne mora bas 24h, recimo unutar 3 dana ili unutar 7 dana niko nece praviti problem.
Peacean

#5 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by Peacean »

Ili pošalješ sam sebi preko WU ili međunarodne uplatnice ako ne želiš da nosaš novac sa sobom.
stronghold

#6 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by stronghold »

Peacean wrote: 09/06/2024 16:43 Ili pošalješ sam sebi preko WU ili međunarodne uplatnice ako ne želiš da nosaš novac sa sobom.
Da,ni to nije loša opcija,mozda i tako čak uradim.

A de mi recite još ovo. Npr. ako bih radio ovako neki period,dizao iz Slovenije i uplaćivao sebi u BiH,i tako uplaćivajući si dođem do neke veće cifre do npr. 100 000 km na bh. kartici,da li mi mogu onda praviti neki problem, kao tražiti tad porijeklo novca ?
kB27

#7 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by kB27 »

Ako imas viska para da placas WU, ili troskove banke u Slo za slanje i banke u BiH za medjunarodni transfer - onda je to gospodska opcija.

Za takvo "redovno" prebacivanje novca tamo-vamo ce ti ipak trebati porezni savjetnik a ne "forumski strucnjak". Ovisi o tome sta radis u Slo, u kojoj drzavi si poreski obveznik, i slicno. Tu se ne bih igrao ako ne znam tacno sta radim, a za jedan prenos novca u iznosu od 3600eur ne vjerujem da ce iko ista pitati.
stronghold

#8 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by stronghold »

kB27 wrote: 09/06/2024 16:51 Za takvo "redovno" prebacivanje novca tamo-vamo ce ti ipak trebati porezni savjetnik a ne "forumski strucnjak". Ovisi o tome sta radis u Slo, u kojoj drzavi si poreski obveznik, i slicno. Tu se ne bih igrao ako ne znam tacno sta radim.
Mislio sam na nekom godišnjem nivou,dakle jednom godišnje bih ušteđeni novac dizao ovdje i onda sebi uplacivao na raiffeisensku karticu.
Radim ovdje legalno da tako kažem,obični posao u fabrici, konkretno u ovom slučaju dizem jer mi je u Slo uplacen regres+povrat poreza.
Ali recimo 10 godina da svake godine radim to,dakle 5k€ ili ugrubo 10 000 jednom godišnje, došao bih do 100 000km. Eh šta onda u tom slučaju. Možda najbolje u poslovnici da porazgovaram sa njima?
kB27

#9 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by kB27 »

stronghold wrote: 09/06/2024 17:00
kB27 wrote: 09/06/2024 16:51 Za takvo "redovno" prebacivanje novca tamo-vamo ce ti ipak trebati porezni savjetnik a ne "forumski strucnjak". Ovisi o tome sta radis u Slo, u kojoj drzavi si poreski obveznik, i slicno. Tu se ne bih igrao ako ne znam tacno sta radim.
Mislio sam na nekom godišnjem nivou,dakle jednom godišnje bih ušteđeni novac dizao ovdje i onda sebi uplacivao na raiffeisensku karticu.
Radim ovdje legalno da tako kažem,obični posao u fabrici, konkretno u ovom slučaju dizem jer mi je u Slo uplacen regres+povrat poreza.
Ali recimo 10 godina da svake godine radim to,dakle 5k€ ili ugrubo 10 000 jednom godišnje, došao bih do 100 000km. Eh šta onda u tom slučaju. Možda najbolje u poslovnici da porazgovaram sa njima?
Ne vjerujem da ce ti pomoci u poslovnici, bolje popricaj sa nekim u poreznoj upravi u mjestu gdje imas (ili si prethodno imao) prebivaliste u BiH. Jer to je stvar porezne uprave. Ako je sve uredno i cisto, sve prema drzavi izmireno, banka te ne smije peglati. S druge strane, u poslovnici ti mogu svjesno ili nesvjesno dati pogresnu informaciju i mozes zbog toga zaglaviti belaja sa poreznom u slucaju da si nesto trebao placati na te prihode.

Drugim rijecima, obzirom da je sve legalno i cisto, porijeklo novca imas. Samo je sada stvar da li si neki % od tog novca duzan da das drzavi, u sto se ne razumijem za konkretan slucaj kao sto je tvoj. Ocigledno, obzirom da zelis novac staviti na banku, zelis da je sve cisto i sa te strane. Pa da ne bude za 10 godina da si nesvjesno "utajio" 10.000KM poreza ili tako neki iznos. Utaja preko 10.000KM vise nije prekrsaj vec krivicno djelo, i tu moze glava zaboliti.
stronghold

#10 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by stronghold »

Joj ne znam vala,sad sam se nešto zabrinuo da ne bi došlo do kakvih belaja tu. Možda ipak da ja to ne prebacujem tamo-vamo ništa?

Cilj mi je kupovina neke nekretnine do 100k km kroz nekih 10 godina u BiH. Jer recimo samo od regresa i povrata poreza/dohodnine/Božićnice dobijem oko 5000 eura u Slo. Dakle bez onog standardnog "odvajanja u stranu" od normalnih plata.
sabanss

#11 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by sabanss »

Sigurnije je parama u Sloveniji nego u BiH. Kad budeš htio kupiti nekretninu platiš sa računa u Sloveniji na račun prodavcu u BiH i to je to. Zašto komplicirati?
moon_walker_90

#12 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by moon_walker_90 »

Ima preko WU app direktna uplata na VISA karticu, znaci ako uplatilac ima WU app a primalac VISA karticu, novac lijeze odmah. Info iz prve ruke: poslano 300 eura, na RF racunu koji ima visa karticu leglo 580,99 KM i onda banka uzela 1% proviziju od 5,81 KM, tako da je primljeno 575,18 KM. Koliko je sve sendera izaslo to fakat ne znam( da li mu je samo skinulo 300 euro sa racuna ili vise to ne znam).
kB27

#13 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by kB27 »

stronghold wrote: 09/06/2024 17:13 Joj ne znam vala,sad sam se nešto zabrinuo da ne bi došlo do kakvih belaja tu. Možda ipak da ja to ne prebacujem tamo-vamo ništa?

Cilj mi je kupovina neke nekretnine do 100k km kroz nekih 10 godina u BiH. Jer recimo samo od regresa i povrata poreza/dohodnine/Božićnice dobijem oko 5000 eura u Slo. Dakle bez onog standardnog "odvajanja u stranu" od normalnih plata.
Pa bas zato se raspitaj na jedinom mjestu na kojem mozes imati problem - porezna. Moze biti kazu ti "sve je uredno, placeno u Sloveniji sto se tice poreza, mozes raspolagati svojim novcem kako god zelis", ili ti kazu "u redu je to, ali moras platiti npr. 10% poreza po tom i tom osnovu". Kako god, znas potpuno pouzdano na cemu si. I to sto ces dobiti informaciju te ne obavezuje da prebacujes ili ne prebacujes novac - ako ti odgovara situacija, prebacuj, ako ne, nemoj.

Prema mom razumijevanju vjerovatnije je da nisi nista duzan platiti, jer si gore zaradio platu i platio porez u drzavi u kojoj si je zaradio, ali ne skodi provjeriti.
Peacean

#14 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by Peacean »

Pitaj fino u poslovnici a ako oni ne znaju pitaj ko može da ti odgovori pa idi dalje. Ako je novac legalan nemaš čega da se bojiš, nismo naš tolika banditska država.
stronghold

#15 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by stronghold »

sabanss wrote: 09/06/2024 17:16 Sigurnije je parama u Sloveniji nego u BiH. Kad budeš htio kupiti nekretninu platiš sa računa u Sloveniji na račun prodavcu u BiH i to je to. Zašto komplicirati?
Ovo opcija je možda najbolja za mene vjerovatno. Jer otprilike sam siguran da cu narednih 10 godina provesti u Slo,zadovoljan sam trenutnim poslom ,a i ako bi izletjela neka bolja solucija tim bolje,jer jezik sam savladao tako da normalno funkcioniram, a naravno da ni u ludilu ne bih se "kućio" ovdje, jednostavno ništa ne može zamjeniti rodnu grudu.
Peacean wrote: 09/06/2024 17:18 Pitaj fino u poslovnici a ako oni ne znaju pitaj ko može da ti odgovori pa idi dalje. Ako je novac legalan nemaš čega da se bojiš, nismo naš tolika banditska država.
Da sve je legalno,kazem,radim obični posao u fabrici i koliko mogu odvajam a da pritom ne oskudijevam ni u čemu niti da budem slučajno gladan,žedan ili tako nešto.

Raspitati cu se kad budem kući idući put svakako.
akcija007

#16 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by akcija007 »

Zasto ne otvoris Revolut , prebacis s kartice NLB SLO na Revolut i tamo imaju opciju za orocavanje para po 3,85% godisnja kamata ?
Dope_Man

#17 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by Dope_Man »

Ako ti je cilj nekretnina, nemoj si komplikovati zivot bezveze. Nek stoje pare u Sloveniji, nece nigdje pobjeci.

Kad dodje vrijeme za tu nekretninu u BiH, imas opet dvije opcije. Jedna je da jednostavno uplatis iz Slovenije covjeku u BiH (ima tu troskova konverzije i slanja naravno), ili da tad pokupis pare u Sloveniji, doneses u BiH (moras samo na granici reci da nosis, i pokazati iz banke potvrdu) i dati covjeku, ili uplatiti na BiH racun pa mu poslati.. ali ja takve cifre nikad ne bih nosio u dzepu.

Uglavnom, najbolje ne nosaj bezveze pare, nije da moras. Ko zna, za 10 godina mozda cak i bude kakvih olaksica pa se bude moglo i jos lakse prebacivati izmedju Slo i BiH.
sabanss

#18 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by sabanss »

Dope_Man wrote: 10/06/2024 08:59 Ako ti je cilj nekretnina, nemoj si komplikovati zivot bezveze. Nek stoje pare u Sloveniji, nece nigdje pobjeci.

Kad dodje vrijeme za tu nekretninu u BiH, imas opet dvije opcije. Jedna je da jednostavno uplatis iz Slovenije covjeku u BiH (ima tu troskova konverzije i slanja naravno), ili da tad pokupis pare u Sloveniji, doneses u BiH (moras samo na granici reci da nosis, i pokazati iz banke potvrdu) i dati covjeku, ili uplatiti na BiH racun pa mu poslati.. ali ja takve cifre nikad ne bih nosio u dzepu.

Uglavnom, najbolje ne nosaj bezveze pare, nije da moras. Ko zna, za 10 godina mozda cak i bude kakvih olaksica pa se bude moglo i jos lakse prebacivati izmedju Slo i BiH.
Bukvalno, trošak iz BiH prema Sloveniji je reda stotinu eura, može biti samo niži u kontra smjeru.

A možda mi uđemo u SEPA pa trošak bude skoro pa nepostojeći :D (ali ovome se ne bih puno nadao)
Armin2013

#19 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by Armin2013 »

Podizanje novca u Sl pa polaganje na račun u BiH nije ti baš pametna ideja, ok nekada ali iz tvog posta vidim da bi bila redovna aktivnost.
Tamo ćeš podići u EUR, ovdje to moraš pretvorit, to moraš uz ličnu kartu, i plus veće iznosi mogu biti problem. Nekoliko puta to uradiš u toku godine i možda negdje iskoči poruka da te priupitaju odakle ti. Kada polažeš u banci i oni moraju simljive transakcije provjeriti, konstantno polaganje novca na račun jest sumljiva aktivnost. Ako planiraš kupovati bekretninu to moraš platiti preko računa, samo da znaš.

Raspitaj se za opciju da otvoriš devizni račun pa da uplaćuješ sebi, najbolja ti je opcija da odeš u banku i gore i ovdje kod nas i raspitaš se.
Sa konstantnim uplatama bi mogao privući pažnju i Poreznoj upravi, tako da bi mogli tražiti potvrdu da si platio porez gore.

A ne znam šta planiraš kupovati, ako kupuješ stan možda možeš platiti i direktno iz Slovenije
moimoi

#20 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by moimoi »

Otvori devizni racun u BiH. Ne mijenjaj valuti.. ne budi lud.
Vjerovatno ce ti traziti platnu listu prilikom prve upalate.
Kazes im odprilike koja je najveca mjesecna uplata pa te nece peglati.
Naravno sve to moras srediti u BiH face to face tj izaberi svog “privatnog bankara”… kojeg ces kontaktirati ukoliko zatreba.

I ne vise od 50k eura na jedan racun jer ti je samo toliko osigurano u slucaju da banka ode u helac.
kB27

#21 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by kB27 »

Njemu nije problem da ga pitaju odakle mu, za svaki fening ima papir. Ako su mu troskovi nebitni, onda je najlakse gospodski imati EUR racun u obje zemlje i na klik izvrsiti transfer. Samo sto je jednaka sansa da ce ga neko pitati "odakle ti" i na taj nacin, i na nacin da polozi svoj novac za koji ima papir.

Ugrubo, 1% EUR -> BAM konverzija u banci, 1% prijem devizne uplate u BiH, vjerovatno slicno tome 1% slanje devizne transakcije iz Slo, 4-5-6KM mjesecno odrzavanje racuna u BiH, i tako dalje. Nabere se, ako je planirao stan sa balkonom poklonit ce bankama balkon.

Helem, svako za sebe zna je li mu draze pokloniti banci 100EUR ili ponijeti 5000EUR u gotovini.

moimoi wrote: 10/06/2024 13:50 I ne vise od 50k eura na jedan racun jer ti je samo toliko osigurano u slucaju da banka ode u helac.
Depoziti u BiH su osigurani do 70.000KM.

P. S. ako si siguran da ti taj novac ne treba u narednih 5-10 godina, te pare bar oroci na taj period, inace za 10-20 godina neces kupiti ni pola stana koji sada imas u perspektivi. Cesto bude akcijskih ponuda koje idu do 3.5-4.0% godisnje, sa mogucnoscu novih uplata u tom periodu. Zakljucis orocenje danas sa 100KM na 10 godina, i uplacujes kad god doneses - kamatu dobijes periodicno na ono sto si do tada uplatio. 4% godisnje na 10 godina ti je otprilike +50% na glavnicu. Ako imas srece bar ce pokriti inflaciju.
Ci-Nick

#22 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by Ci-Nick »

Da te i ja posavjetujem,.. :lol:

Koliko je meni poznato trenutno su veće kamate na orocenje u Sloveniji nego u BiH pa ti nema smisla donositi novac u BiH i orocavati.
Drugo, zasto orocavati, imaš u Sloveniji priliku da novac ulazeš u dionice. Pogledaj telekom Slovenije, oni ove godine isplatise 6,10 eura po dionici. Pogledaj dionice
NLB banke i Petrola.
Pogledas cijenu dionica i kolika je dobit i dividenda, ako je povrat veći od 5% kupuj!
Last edited by Ci-Nick on 10/06/2024 14:41, edited 1 time in total.
moimoi

#23 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by moimoi »

Meni je draze “pokloniti” banci nego hodati sa tolikom lovom.
Ne hodam ni sa 100km. 20 max a za sve ostalo tu je kartica.
kB27

#24 Re: Kako prebaciti novac iz Slo u BiH

Post by kB27 »

Podrzavam, ljudi ovamo nose i ulazu mutan novac. Cistu stvar niko ne nosi na gore mjesto, i kao sto kolega rece prilika da nesto uradis s njima bez pretjeranog rizika je mnogo vise nego ovdje.
Post Reply