Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- -Chesterfield-
#67051 Re: Zeničani
Ja kada uključim VPN izbaci ovo.
https://ibb.co/nk1XNp8
https://ibb.co/nk1XNp8
- Zaitsev
#67052 Re: Zeničani
Izgleda nisam upratio zajebanciju. Ne skontah sarkazam...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#67053 Re: Zeničani
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#67054 Re: Zeničani
Ljudi, idemo dalje...te rasprave možete završiti preko poruka (mislim na @gentoo i @Ja_Ja )
Ja_Ja je korenktan inace na forumu i ne može se porediti sa nick-om sime-cipol iii sumirprimus koje mora covjek banovat cim oci otvore...
Ako ima tehnickih problema, kao što je VPN, riješite to porukama pa da nastavimo dalje...u miru...
Ja_Ja je korenktan inace na forumu i ne može se porediti sa nick-om sime-cipol iii sumirprimus koje mora covjek banovat cim oci otvore...
Ako ima tehnickih problema, kao što je VPN, riješite to porukama pa da nastavimo dalje...u miru...
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#67055 Re: Zeničani
A bogati sto ste se raspisali
.
Dakle da skratimo, ja se vise nemam namjeru baviti moderacijom i sta ko moze i ne moze na forumu. Pravila foruma su tu da ih moderatori kao @anex mogu i trebaju postovati.
@Ja_Ja ta opaska nema veze sa "argumentacijom" nego je bila kao dodatna recenica. U recenici prije sam se osvrnuo na to da ides svima na dzenaze a na kraju je to ispalo da si otisao na 3 u 3 mjeseca sto je svakako
ali daleko od inicijelnog dojma.
Ne bih dalje o Burini jer 1) nisam uopste dobro poznavao covjeka licno 2) covjek je umro i nije OK uopste dalje pricati o bilo cemu.
No primjetno je da se ovdje rednovno ljudi prave budale kao i ono "od kad nema katolika u gradu" ili "da je sve vise i vise pokrivenih zena" itd..
A jednadzba je vrlo jednostava..dovoljno je mozda analizirati kakav je zivot Haris zivio, gdje je zalazio, s kim se druzio i da li je tim i takvim ljudima drazi hodza i dzenaza ili nesto drugo. Kad to razlucite u glavi onda dodjete do tog da je 100 ljudi koji su poznavali i cijenili Harisa a ujedno klanjaju i idu na dzenaze jako fin broj.
Na kraju je mozda bitnije pitanje zasto medju tih 100 ljudi nije bilo ljudi koji su ga licno poznavali, radili sa njim a u jedno su kao i vjernici (Hadzihafizbegovic npr.) ili zasto Pusenje preksinoc ne posveti 20 sekundi u Zagrebu da se sjeti Harisa, zasto sinoc vidim potrgane one plave smrtovnice koje je BNP poljepio itd..
Dakle da skratimo, ja se vise nemam namjeru baviti moderacijom i sta ko moze i ne moze na forumu. Pravila foruma su tu da ih moderatori kao @anex mogu i trebaju postovati.
@Ja_Ja ta opaska nema veze sa "argumentacijom" nego je bila kao dodatna recenica. U recenici prije sam se osvrnuo na to da ides svima na dzenaze a na kraju je to ispalo da si otisao na 3 u 3 mjeseca sto je svakako
Ne bih dalje o Burini jer 1) nisam uopste dobro poznavao covjeka licno 2) covjek je umro i nije OK uopste dalje pricati o bilo cemu.
No primjetno je da se ovdje rednovno ljudi prave budale kao i ono "od kad nema katolika u gradu" ili "da je sve vise i vise pokrivenih zena" itd..
A jednadzba je vrlo jednostava..dovoljno je mozda analizirati kakav je zivot Haris zivio, gdje je zalazio, s kim se druzio i da li je tim i takvim ljudima drazi hodza i dzenaza ili nesto drugo. Kad to razlucite u glavi onda dodjete do tog da je 100 ljudi koji su poznavali i cijenili Harisa a ujedno klanjaju i idu na dzenaze jako fin broj.
Na kraju je mozda bitnije pitanje zasto medju tih 100 ljudi nije bilo ljudi koji su ga licno poznavali, radili sa njim a u jedno su kao i vjernici (Hadzihafizbegovic npr.) ili zasto Pusenje preksinoc ne posveti 20 sekundi u Zagrebu da se sjeti Harisa, zasto sinoc vidim potrgane one plave smrtovnice koje je BNP poljepio itd..
-
kakavdanakneiskustvu
#67056 Re: Zeničani
ja čovjeka nisam lično znao, da sam znao otišao bih na dženazu, nebitno da li sam sa njim ispijao hektolitre alkohola ili ne,u pitanju je posljednji ispraćaj osobe. treba li spomenuti da ne klanjam jer nisam musliman, i što je i nebitno,nije valjda da su ovi koji su bili na dženazi svi redom muslimani vjernici i da na dženaze idu samo takvi?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#67057 Re: Zeničani
Pravite nam probleme s tim VPN jer istu metodu koriste i osobe koje nemaju dobru namjeru. Mnogo jače kompanije imaju s tim problea, mislim kompanije koje imaju destine programera i budžete sedmocifrene pa pokušavaju da to riješe tako sto ce korisnici prijaviti administraciji da koriste vpn iz opravdanog razloga.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#67058 Re: Zeničani
Nema šta. Pravila su tu da se ispoštuju, tako i treba biti.
Ako nema drugog nacina da se riješi, onda je OK da se ide tako.
Pravila važe za svakoga ovdje pa i za mene. Samo sam naveo da Ja_Ja nije problematican da se odmah banuje...takvih ljudi nam treba na forumu a manje onih tamo što ratuju na politici a pušku vidili samo kad im je tata kupio za prvi rođendan...
Ako nema drugog nacina da se riješi, onda je OK da se ide tako.
Pravila važe za svakoga ovdje pa i za mene. Samo sam naveo da Ja_Ja nije problematican da se odmah banuje...takvih ljudi nam treba na forumu a manje onih tamo što ratuju na politici a pušku vidili samo kad im je tata kupio za prvi rođendan...
-
Ci-Nick
#67059 Re: Zeničani
Tu je poenta.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑09/06/2024 09:21 ja čovjeka nisam lično znao, da sam znao otišao bih na dženazu, nebitno da li sam sa njim ispijao hektolitre alkohola ili ne,u pitanju je posljednji ispraćaj osobe. treba li spomenuti da ne klanjam jer nisam musliman, i što je i nebitno,nije valjda da su ovi koji su bili na dženazi svi redom muslimani vjernici i da na dženaze idu samo takvi?
Idem na dzenazu ljudima koje sam znao, rodbini, komsijama i članovima porodice meni dragih ljudi.
Burina ne ispunjava ni jedan uslov.
Nekako bi se osjećao nepotrebnim na takvoj dženazi, naravno uz napomenu da nisam religiozan.
-
kakavdanakneiskustvu
#67060 Re: Zeničani
nisam ni ja religiozan,da sam poznavao lično čovjeka, otišao bih na dženazu, isto kao što sam otišao na dženazu ocu mog prijatelja a s rahmetlijom nikad riječ nisam progovorioCi-Nick wrote: ↑09/06/2024 11:50Tu je poenta.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑09/06/2024 09:21 ja čovjeka nisam lično znao, da sam znao otišao bih na dženazu, nebitno da li sam sa njim ispijao hektolitre alkohola ili ne,u pitanju je posljednji ispraćaj osobe. treba li spomenuti da ne klanjam jer nisam musliman, i što je i nebitno,nije valjda da su ovi koji su bili na dženazi svi redom muslimani vjernici i da na dženaze idu samo takvi?
Idem na dzenazu ljudima koje sam znao, rodbini, komsijama i članovima porodice meni dragih ljudi.
Burina ne ispunjava ni jedan uslov.
Nekako bi se osjećao nepotrebnim na takvoj dženazi, naravno uz napomenu da nisam religiozan.
- Rothmans
#67061 Re: Zeničani
Eh , doso je ko treba , da malo bistri o klanjanju i dzenazama.
- Ja_Ja
#67062 Re: Zeničani
@gentoo je bukvalno shvatio da kada neko kaze da ide na dzenaze onima koje zna i one koje ne zna da to mora da znaci da profesionalno ide na svaku dzenazu i da hoda po cijeli dan po dzenazama. Mislim apsurdno je to shvatanje u kontekstu o kojem smo pricali o dzenazi Burini i generalnom konceptu “ne idem na dzenaze”. A jos je bar za mene apsurdnije da se neko pokusava diskvalifikovati iz razgovora na tu temu zato sto mozda zivi vani, kao da tamo ljudi ne umiru, ne idu na posao, nemaju obaveze ili sta ti ja znam vec. Cak sta vise mozda je neko iz Njemacke kvalifikovaniji da o tome prica jer mu je teze izaci s posla u po dana nego velikom broju ljudi kod nas. A da pri tome ni ne uzimamo jedan zdravi procenat onih koji svakako ne rade kod nas i imaju vremena na pretek.
Meni je logicnije da neko kaze puca mi ona stvar za Burinom i nisam mu otisao na dzenazu/sprovod/ukop nego da kaze “ne idem na dzenaze”. To postujem, boli te za njim, boli i mene za milion nekih stvari i izbjegajem ih. Ali ako se uzme u obzir da vecini ljudi nije stran koncept odlaska na dzenaze, pa i ljudima koje ne znaju direktno onda se s pravom postavlja pitanje o posljednjem ispracaju covjeka koji je uradio mnogo na promociji ovog grada u jednoj svijetloj bransi. Pa i komentar o nasem kolektivnom stanju i cinjenici da bi nekom Smaji veci broj ljudi dosao na dzenazu je na mjestu jer jesmo otisli u klinac kao drustvo zajedno sa tim nekim sistemom vrijednosti.
Meni je logicnije da neko kaze puca mi ona stvar za Burinom i nisam mu otisao na dzenazu/sprovod/ukop nego da kaze “ne idem na dzenaze”. To postujem, boli te za njim, boli i mene za milion nekih stvari i izbjegajem ih. Ali ako se uzme u obzir da vecini ljudi nije stran koncept odlaska na dzenaze, pa i ljudima koje ne znaju direktno onda se s pravom postavlja pitanje o posljednjem ispracaju covjeka koji je uradio mnogo na promociji ovog grada u jednoj svijetloj bransi. Pa i komentar o nasem kolektivnom stanju i cinjenici da bi nekom Smaji veci broj ljudi dosao na dzenazu je na mjestu jer jesmo otisli u klinac kao drustvo zajedno sa tim nekim sistemom vrijednosti.
-
kakavdanakneiskustvu
#67063 Re: Zeničani
Ja_Ja wrote: ↑09/06/2024 12:22 @gentoo je bukvalno shvatio da kada neko kaze da ide na dzenaze onima koje zna i one koje ne zna da to mora da znaci da profesionalno ide na svaku dzenazu i da hoda po cijeli dan po dzenazama. Mislim apsurdno je to shvatanje u kontekstu o kojem smo pricali o dzenazi Burini i generalnom konceptu “ne idem na dzenaze”. A jos je bar za mene apsurdnije da se neko pokusava diskvalifikovati iz razgovora na tu temu zato sto mozda zivi vani, kao da tamo ljudi ne umiru, ne idu na posao, nemaju obaveze ili sta ti ja znam vec. Cak sta vise mozda je neko iz Njemacke kvalifikovaniji da o tome prica jer mu je teze izaci s posla u po dana nego velikom broju ljudi kod nas. A da pri tome ni ne uzimamo jedan zdravi procenat onih koji svakako ne rade kod nas i imaju vremena na pretek.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#67064 Re: Zeničani
Ne puca mi ona stvar za Burinom, naprotiv gledao sam ga u pozoristu kad sam god mogao, pozdravljao na ulici i cascavao u kafani, ali nisam bio u prilici da mu odem na dzenazu.
Vazda krajnosti.
Vazda krajnosti.
- Zaitsev
#67065 Re: Zeničani
Ahaaaa. U tom slučaju, qrcu rasvjeta ne valja_BataZiv_0809 wrote: ↑09/06/2024 08:30Zum zum kivi je u tom biznisu![]()
Edit: Glede Burine, licemjerno je bilo klanjati mu dženazu, pa tako i prisustvovati istoj. Nikad i nijednu dodirnu tačku nije imao sa religijom, ali eto, naša, balijska posla. Neka mu je laka zenička zemlja. Zaista je živio za ovaj grad i ponosio se time, iako su ga, ovaj isti grad i ljudi u njemu 1000 puta izdali i ostavili na cjedilu. Hvala mu.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#67066 Re: Zeničani
Tj. daleko vise bi pristajala plava smrtovnica i "Pocasna salva" nego zelena i hodza.. Samo sto se kod nas balije u gradu ( i ovdje na temi) vole praviti pametni i tjerati mene da budem fasista
-
Ermin ZM
#67067 Re: Zeničani
Meni ce ostati scena u pamcenju dok sam konobarisao, Burina mi je bio cest gost. I onako trijezan rijetko je ostavljao baksis. I jednom prilikom se zapije momacki(msm da je bila ekipa nekih glumaca iz drugog grada) i tad mi je 50ku ostavio kao baksis. Tada, kad je 50ka bila ko kuca.
- kamberovica polje
#67068 Re: Zeničani
Dženaza/sahrana bi, bar po mom nekom viđenju, svakoj familiji trebala biti nešto intimno i privatno, i to bez obzira na veličinu osobe.
Veći je problem vidim u tome kad komemoracija podbaci...E to je onda prava slika i prilika grada/građana.
Veći je problem vidim u tome kad komemoracija podbaci...E to je onda prava slika i prilika grada/građana.
-
Ci-Nick
#67069 Re: Zeničani
-
kakavdanakneiskustvu
#67070 Re: Zeničani
plava smrtovnica je bila od strane Pozorišta
-
Ci-Nick
#67071 Re: Zeničani
Ja sam vidio plavu smrtovnicu na Bulevaru i na oglasnoj tabli ispred Kocevske dzamije, i nisam vidio ni jednu zelenu.
-
kakavdanakneiskustvu
#67072 Re: Zeničani
- Ja_Ja
#67073 Re: Zeničani
Pa nisu “balije” niti IZ natjerale da se dzenaza klanja. Neko od familije je morao da odluci sta ce i kako ce, pogotovo ako nije ostavio neku oporuku.
-
kakavdanakneiskustvu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#67075 Re: Zeničani
Glupo je te stvari komentarisati ali evo kad vucete za jezik-iznenadio sam se kad sam vidio da mu se klanja dzenaza/tj da se ispraca uz vjerski obred. Nespojivo mi je to sa njegovim imidzom, ali naravno to su odluke koje donosi porodica i ko sam ja ili bilo ko od nas da to komentarisem.